dokąd zmierza cywilizacja chrześcijańska?
Autor |
Wiadomość |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Cytuj: dorównać ,ale w latach trwania- mała dygresja zdaje się ,że pisałem juz gdzieś na forum o tym wczesniej tu chodzi o to co zwiemy chyżością cywilizacyjną chyba ,że myslisz ,że wiedze zdobywa się poprzez dorastanie i posuwanie sie w latach wobec takiego rozumowania mielibysmy najmądrzejszych ludzi miedzy innymi i w Polsce ponieważ badania wskazują na to ,że sie społeczeństwo nasze starzeje tzn jest więcej starszych osób niż młodszych a także wynika jeszcze z tego jedno , niemusimy się uczyć bo wiek zrobi swoje jak widzisz takie myslenie jest głupie i niezasługuje na poparcie tak samo jest z cywilizacjami bo tworzą je ludzie czyż i za czasów żydowskiej cywilizacji albo babilonu niebyło jak za czasów cesarstwa Julka a jednak to mysmy w potęgę urośli a nie oni zobacz jaką dysponujemy technologia a oni ? zaczynali tak jak my od łuku i strzały ... mieli komputery ? Ja Cię tu kompletnie nie rozumiem? Co ma piernik do wiatraka, a konkretnie to co napisałem do tego co Ty napisałeś? Bo jakoś nie wiem co ma stwierdzenie, że nasza cywilizacja musi jeszcze z 1000 lat potrwać, żeby dorównać wiekiem cywilizacji Egipskiej z tym co napisałeś wspólnego? Mówimy o wymieraniu cywilizacji, więc operujemy konkretnymi datami. Cytuj: no to typowe dla cywilizacji bizantyńskiej i jej biologizmu matematycznego ich całych tomów wypisanych bzdur o sposobie organizacji życia zbiorowego na podstawie znalezionej ... kości naprawde nauka jak sie patrzy zobaczcie ludzie co można wysnuć na podstawie jednej kosci lub czyjeś czaszki i garnka organizacja życia naszego niemozliwa jest by ją zawrzeć w tonie akt sądowych (np afery ) a naukowcy sie silą by jakieś precyzyjne słowa o nas samych wypowiedzieć ale co to dla archeologa z bizantyńskiej cywilizacji ułoży Ci nawet człowieku horoskop i powie co Cię w życiu jeszcze czeka ... Tutaj wogóle nie mam pojęcia o co Ci chodzi... WTF?! Jaki archeolog z bizantyjskiej cywilizacji?! Co Ty wogóle chcesz powiedzieć? Bo chyba nie to, że "cywilizacja łacińska" czyli rejony włoch, francji, niemiec, hiszpanii, etc. etc. nie zajmowały się naukami ścisłymi w których miały ogromne zasługi(przypominając tylko Leonarda da Vinci, wybitnego humaniste). Wiesz do takiego wysnuwania potrzeba sporo nauki, wiedzy i inteligencji. Dla przykładu archeolog, który obczaił hieroglify(sami sobie go poszukajcie)- w wieku 5 lat sam nauczył się czytać, w wieku 12 napisał swoję pierwszą książke "psy historyczne" bodajże, w wieku 17 skończył uniwersytet, a gdy miał 19 wykładał na nim w stopniu profesora- do tego do ukończenia studiów znał 12 języków... Więc wytłumacz proszę Twoje(cytując chyba wszystkim znany film) "słowa pokrętne jak słowa staruchy" odnośnie bizancjum archeologii i horoskopów bo ni w ząb nie czaje... Cytuj: cała duchowa spuścizna nijak niemoze być zatrzymana i znika gdy lud wymiera bo przeważnie niebyło takiego Kadłubka albo Długosza a historia uwierz mi na słowo obchodziła te ludy tyle co nas zeszłoroczny śnieg to co znajduje się w glebie to nawet nie "jedna Powiem jedno- weź poczytaj może troche:/ Bo takich pierdół to ja dawno nie słyszałem  Czy tylko kronikarze muszą być?! A rysunki naskalne? Hieroglify? Zwoje? Dzieła? Nawet starożytni historycy... no kułwa chłopie poczytaj o tym zanim coś powiesz... Cytuj: niemusisz na to czekać wystarczy ,ze poczytasz sobie o Rewolucji Francuskiej zwanej Wielką aż nadto przykładów co będzie gdy Kościoły bedą płonąć i co będzie po tym jak już spłoną
Przypomniałeś jeden. Zresztą jak dla mnie słuszny zryw rewolucyjny, a co z nim potem się stało to już się trudno mówi. Niech płoną. W Rzymie ich nie było i jakoś dobrze się powodziło. W Grecji też. W Egipcie, w Chinach, w Meksyku, w Indiach...
O kułwa  od dawna tak nie napisałem wyrazu, chyba zrobie zdjęcie 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
So lip 16, 2005 8:18 |
|
|
|
 |
didymos
|
Na szczęście chrześcijaństwo to nie tylko katolicyzm  Przynajmniej teoretycznie...
pzdr
|
So lip 16, 2005 9:36 |
|
 |
Mieszek
|
A. napisał:
Cytuj: Mówimy o wymieraniu cywilizacji, więc operujemy konkretnymi datami.
a skąd wiesz ,że niebędzie ona nigdy wskrzeszona? skąd to wiesz? skąd Ty to wiesz,że na zawsze "umarła" i już jej niebędzie nigdy? bo myśle ,że zakładasz tak , gdybyś zakładał inaczej niepowiedziałbyś umarła ale upadła. A to różnica. Bo cywilizacje nieumierają. Umierają ludzie . Cytuj: odnośnie bizancjum archeologii i horoskopów
Jest wiele nauk i tylko razem dają coś nam konkretnego.
Jeśli jest wypatrzenie w świecie nauki konsekwencje są takie jak niżej podaje cytując Feliksa Konecznego piszącego o Niemieckiej nauce:
"Coż powiedzieć na to,że słynni profesorowie chemii wydawali podręczniki chemii , niewymieniając Lavosiera a grube traktaty o bakteriologii obchodziły się bez imienia Pasteura."
Popatrz na Niemców jak na tym wyszli kierując się w stronę historiozofii antropologicznej... Mówie o rasiźmie między innymi. Powiem krótko pewni ludzie mają skłonność do przekraczania granic ich kompetencji naukowych.
Niepopełniaj prosze tych samych błędów.
Życze Ci i "połamania pędzla i łopatki" .
Pamietaj o błędach jednak bardzo powszechnie i dziś popełnianych...
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N lip 17, 2005 15:03 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
jeszcze jedno
aithreachas napisał:
Cytuj: w zasadzie wszelkie przewidywania to tylko nasze spekulacje a wszystko potoczy się tak jak się potoczy , niemniej ciekawi mnie czy dojdzie do konfrontacji zasad z tzw. "tolerancją" ( permisywizm), wiele się zmieniło w chrzescijaństwie np. obowiązek celibatu, ale czy przeważy tendencja ustępstw czy twarda postawa? i co każda z tych dróg może przynieść? rzym zbyt chłonął obce trendy i nie było już komu bronić wartości republiki bo podeptano kręgosłup tego tworu , egipt zaś zasygł , i brak prawdziwych zmian spowodował jego zacofanie technologiczne i upadek. czy europa z jej kulturą ( plus oczywiści ameryka pn i płd) potrafi znaleźć wyjście? jak rozwijać się a nie zamienić w bezkształtną masę? która część kultury chrześcijaństwa ma zostać zachowana a którą należy poświęcić ?
przyda sie: http://prace.sciaga.pl/33125.html mi sie przydało
niby spekulacje a jednak łatwo jest przewidzieć konsekwencje mieszania sie cywilizacji. Koneczny pisał, że tam gdzie w pojeciach ogólnych niema walki tam w szczegółowych kiedyś w końcu wyniknie spór.A dojść do tego musi. Takie twory wielocywilizacyjne powodują stan acywilizacyjny po czasie. W końcu po czasie ... wygra ta cywilizacja która dała mniej upustów w zasadach swoich. Będzie najsilniejsza ,bo najmniej praw odstąpiła .
Błagam więc niepoświecaj sie tak szybko ... 
|
N lip 17, 2005 15:22 |
|
 |
A.
|
Cytuj: a skąd wiesz ,że niebędzie ona nigdy wskrzeszona? skąd to wiesz? skąd Ty to wiesz,że na zawsze "umarła" i już jej niebędzie nigdy? bo myśle ,że zakładasz tak , gdybyś zakładał inaczej niepowiedziałbyś umarła ale upadła. A to różnica. Bo cywilizacje nieumierają. Umierają ludzie .
Narazie cywilizacja przezemnie wymienione są zdechłe i nic nie wskazuje na ich reaktywacje. Zresztą nawet jak będą reanimowane, to nie zmiania faktu, że aktualnie są martwe. Więc cywilizacje umierają. Nadal nie rozumiem co ma piernik do wiatraka, a w tym wyapdku archeologia do niemieckich naukowców, lub pseudonaukowców... No nie jest na Schliemann, odkrywca Troi i wielu innych wspaniałych rzeczy, który znał 6 czy 9 języków, człowiek o bogatej fantazji, zapatrzony w cel i skłonny go osiągnąć, co w konsekwencji robi. Z tego co piszesz wynika, że chcesz umniejszyć umiejętności archeologów, bądź wręcz im ubliżyć. Aktualnie w archeologi niemal nie ma pomyłek, przynajmniej od dawna o takiej nie słyszałem. Zanim wyjdą jakiekolwiek wyniki badań może minąć nawet kilkanaście lat. Przypomnijmy tylko, że kiedyś kościół palił za to, że ktoś twierdził, że Ziemia nie jest centrum wszechświata. Cytuj: Powiem krótko pewni ludzie mają skłonność do przekraczania granic ich kompetencji naukowych.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
N lip 17, 2005 15:36 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
Cytuj: Aktualnie w archeologi niemal nie ma pomyłek, przynajmniej od dawna o takiej nie słyszałem.
Całe szczęście, że piszesz "niemal". Lubie te wasze zagrywki słowne. Niesłyszałeś bo zaczyna się zarozumialstwo a nie nauka. Więcej ludzie sie chwalą niż robią. Przedewszystkim dla swych tez gotowi są kłamać. Byleby nieplajtnąć. Fajna nauka.
|
N lip 17, 2005 16:52 |
|
 |
Mieszek
|
coś dla Ciebie specjalnie A. wygrzebałem w internecie o twoim słynnym Schliemann-ie Można sie tego było spodziewać .
To pokazuje tylko, że mam racje.
Nauka o cywilizacjach górą.:lol:
cytuje:
"Błędów nie ustrzegł się także bohater niemieckiej archeologii, Heinrich Schliemann. Faktem jest, że entuzjazm i niezachwiana wiara w historyczną wiarygodność eposu Homera doprowadziły go do sensacyjnego odkrycia Troi i Myken. Pomylił się jednak, nazywając odkryte przez siebie złote precjoza „Skarbem Priama”. Nie mogły nimi być w żadnym wypadku, gdyż są o kilkaset lat starsze niż warstwa identyfikowana dzisiaj z Troją Homera. W dodatku Schliemann połączył w jeden skarb znaleziska z różnych części stanowiska, dopuszczając się tym samym oszustwa. Szczere chęci zwiodły go też kilka lat później, gdy złotą maskę znalezioną w Mykenach zidentyfikował jako „Maskę Agamemnona”. Jest ona bowiem o kilkaset lat starsza od homeryckiej wojny trojańskiej."
a tu link na tę stronę:
http://www.radio.com.pl/nauka/temattygo ... asp?id=152
Bardzo Cie proszę, was o przeczytanie tego ciekawego artykułu.
Z góry dziękuję za poświęcony ku temu czas.
|
N lip 17, 2005 17:28 |
|
 |
A.
|
Ależ oczywiście, dodajmy tylko, że Schliemann to XIX wiek a nie XXI który mamy aktualnie. Schliemann nie miał wykształcenia nawet. W wieku 14 lat zaczął pracować jako pomoc sklepowa, dzięki swojej własnej metodzie potrafił nauczyć się każdego języka w 6 tygodni. Schliemann jest człowiekiem zasłużonym archeologii, ale nie wykształconym archeologiem, tylko pasjonatem, outsiderem.
Szkoda, że nie ma bibliografii do artykułu. Od siebie polecam- "Z archeologią za pan brat", "Bogowie, groby i uczeni", czy choćby "Archeologia żywa".
Cytuj: Całe szczęście, że piszesz "niemal".
No to znasz jakieś takie pomyłki z ostatnich 20 lat? Bo ja nie znam, a chętnie poznam. Oczywiście mówimy tu o poważnych badaniach, a nie badaniach prowadzonych przez ludzi niewykształconych, wspomnianych pasjonatów.
|
N lip 17, 2005 22:26 |
|
 |
aithreachas
|
odnośnie archeologii
współczesna archeologia jest bardzo wyspecjalizowaną dziedziną wiedzy , tam gdzie laik widzi ciemniejsze błoto wśród jaśniejszego błota dla archeologa jest chata, jama na zboże czy inny ślad bardzo dawnej obecności w danym miejscu człowieka, laik podziwia wazę , tak po prostu , archeologa fascynują transformacje wzorów , kształtów i na ich podstawie potrafi on określić wzajemne zależności kulturowe
jednak materia nie przechowuje wszystkiego , gdy nie ma źródeł pisanych trudno powiedzieć o życiu ludzi z przeszłości , gdy źródła są należy je dokładnie i krytyczne badać do wszystkiego dodajmy czynnik ludzki , człowiek nawet świadom swojej pomyłki , naukowiec , będzie uparcie bronił tezy której jest autorem , jakoś ciężko wyobrazić mi sobie zasłużonego człowieka który na koniec swego żywoty burzyłby własny naukowy dorobek
przykład teza o prasłowiańskości biskupina, (zresztą błąd często nadal w szkołach wtłaczany) -- przykład jako taki , z ostanich 20 lat nie znam , może nie ma? to okaże się za jakiś dopiero czas
oczywiście nie podważa jeden znaleziony wyłom (jakikolwiek) dziesiątek lat pracy specjalistów, poza tym jesteśmy mądrzejsi o przeszłe wydarzenia i zazwyczaj nikt nie formułuje kategorycznych sądów, archeologia , mimo że przedmiot jej badań stanowią pozostałości materialne , stara się także odtworzyć mentalność czasów które bada , jest więc nauką spekultatywną,
wkład jej dla ludzkości jest wprost nieoceniony
a jednak to Historia magistra vitae est 
|
Pn lip 18, 2005 16:50 |
|
 |
A.
|
Hitlerowcy chcieli udowdonić w czasie drugiej wojny, że biskupin to osada prawdizwych "aryjczyków" czy coś w ten ich chory punkt widzenia. Nie udało im się, to zniszczyli sporo...
Mój nauczyciel od histy zawsze mówił- Historia to zarazem przedmiot ścisły i humanistyczny. Ścisły, bo trzeba materiał wykuć na pamięć, humanistyczny, bo trzeba umieć wyciągać wnioski, myśleć logicznie i czasem abstrakcyjnie. Archeologia to to samo plus jeszcze sporo więcej... Oczywiście, zdarzały się pomyłki, aktualnie, gdy nauka jest coraz bardziej wyspecjalizowana, gdy technologia idzie do przodu margines błędu się zmniejsza...
Zawsze trudniej jest mówić o czymś o czym jest mało informacji pisanych. Polecam kazdemu zainteresowanemu rozdział o odszyfrowywaniu pisma klinowego w "Bogowie groby i uczeni", naprawde bylo mi ciężko uwierzyć jak ktoś mogł tego dokonać 
|
Pn lip 18, 2005 22:49 |
|
 |
aithreachas
|
co do poświęcania czegoś z cywilizacji chrześcijaństwa , łatwo mówić o niepoświęcaniu ale tak się właśnie dzieje , mówi się że to trend , zmiana , ewolucja np. samego obrządku a to właśnie jest poświecenie czegoś, dawnego zwyczaju jako zawadzającego i zastąpienie go nowym , chodzi o to czy można spekulować co stanowi o przetrwaniu kultury chrześcijańskiej?
ja dochodzę do wniosku że to Pismo i jego rozumienie stanowi to że jestem kim jestem, a więc i religia i pomimo formalnego rozdziału Kościoła od Państwa nie da się podzielić umysłu człowieka, jedna moralność niezależnie czy mam styczność z osobą wierzącą czy nie , tak więc wydaje mi się że tzw "zachód" jest na najlepszej drodze do samozagłady kulturowej , ale może chrześcijaństwo przetrwa i to,a gdy już opadnie pył zbuduje coś na nowo, nową cywilizację chrześcijańską
najważniejsze by przetrwał nośnik , bo kultura , cywilizacja umiera gdy ludzie przestają nosić ją w sercach, np. Egipska trzymała się dzielnie aż do najazdów arabów , ile przetrwa nasza - łacińska ?
|
Wt lip 19, 2005 15:35 |
|
 |
Mieszek
|
A. napomknął o aryjczykach...
Polacy też się zaliczają do aryjczyków nic nowego niechcieli jak widać akurat tam udowodnić
jak słusznie zauważyłeś teoria wyższości ras spowodowała rasizm i jego przejawy Polacy mogliby spokojnie być zaliczeni w poczet mądrych ale byli madrzejsi niż "madrzejsi" i niepozwolili by Polska była autostradą dla Niemców w podbijaniu świata to sie Niemcom nie spodobało i dlatego było ausroten Polaken banditen
nie chcielismy mieć na sumieniu zbrodni to było piekne posunięcie ówczesnych Polaków dziwi mnie zarzucanie nam braku tolerancji np na jakich podstawach do tego doszli antypolscy krzykacze?
|
Śr lip 20, 2005 20:12 |
|
 |
A.
|
Cytuj: na jakich podstawach do tego doszli antypolscy krzykacze? Może po tym, że sam miałem w klasie kilku "kolegów", którzy byli bardzo pro polscy z okrzykami "żydzi na madagaskar"... Cytuj: Polacy też się zaliczają do aryjczyków Nie wiem na jakiej podstawie to wymyśliłeś, ale prosze podaj mi ją... bo my nawet wyglądem do hitlerowskich aryjczyków nie możemy się zaliczyć... Cytuj: Polacy mogliby spokojnie być zaliczeni w poczet mądrych ale byli madrzejsi niż "madrzejsi" i niepozwolili by Polska była autostradą dla Niemców w podbijaniu świata to sie Niemcom nie spodobało i dlatego było ausroten Polaken banditen
Chyba w 1943 rząd polski przygotowywał się do rozmów z niemcami, których, o ile dobrze pamiętam, miał dokonać gen. Sikorski, ale zginął wcześniej, krążą pogłoski, że za sprawą agentów Aliantów, którzy nie chcieli dopuścić do takich rokowań(konkretnie chyba strona Stalina nie chciała dopóścić). Jednym z warunków było chyba zabicie Hitlera, przejęcie władzy, przez jego przeciwników, pokój z Angilą, Usa itp i ewentualna pomoc Polsce w walce z Rosją.
Cóż, nie dziwie się, że zaraz po otrzymaniu wolności nie przyłączylismy się do austriackiego malarza 
|
Śr lip 20, 2005 22:43 |
|
 |
Mieszek
|
|
Cz lip 21, 2005 16:34 |
|
 |
A.
|
Cytuj: takie przeciwieństwo mogło tylko zaowocować koalicją z Rosją przeciw Niemcom, ale Rosja i Niemcy nigdy nie łączą się z nami tylko przeciw nam
E?  Pierwsza wojna i druga choćby zaprzeczają temu co napisałeś... Cytuj: przypominam , że Żydzi uciekali z Niemiec do Polski gdy byli prześladowani ciekawe dlaczego co? moze po to by byc u nas prześladowanymi? (bo to lubią co?)
Przypominam, że minęło 60 lat i świat się trochę zmienił. Może pora się obudzić? Cytuj: dajcie spokój już z tym antysemityzmem Polaków bo robicie z siebie posmiewisko no chyba , że niejesteście Polakami a antypolakami więc nie jesteście tolerancyjni Sorry, ale bycie polakiem wcale nie równa się byciu tolerancyjnym. I niestety znam środowisko "prawdziwych polskich patriotów", dla których polska "może być biedna ale musi być katolicka" i którzy uważają, że "polska dla polaków, a żydzi na madagaskar". Jeśli tego nie dostrzegasz, to znaczy, że jesteś ślepy, albo znieczulony na to. Ja "nie toleruje nietolerancji". Cytuj: popatrzcie na to co dzieje się w Ziemi Świętej a potem możemy pogadać o tolerancji
Co ma piernik do wiatraka, a raczej sytuacjia w Izraelu do tolerancji? Ta sytuacja jest o wiele bardziej złożona i nijak nie da się jej zakwalifikować i uprościć do pojęcia "a bo oni ich nie tolerują".
|
Cz lip 21, 2005 22:22 |
|
|
|