Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 14:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
 Kobiecość a feminizm 
Autor Wiadomość

Techta, to nie jest teza tylko odczucie. Rownie dobrze utrzymywanie, ze seks jest tematem tabu moze byc dla kogos innego smieszniejsze. Kwestia gustu.

So maja 15, 2004 18:12
A słyszeliście kiedys o feminiźmie chrześcijańskim? Taki też istnieje.

To pewnie coś w rodzaju chrześcijańskich związków zawodowych z przełomu XIX i XX w. które wsławiły się rozbijaniem jedności ruchu robotniczego i łamaniem strajków (działały głównie na terenie USA).

N maja 16, 2004 19:51
A na czym, Agni polega "jedność ruchu robotniczego" ??
Na staliniźmie, trockiźmie, leniniźmie czy jeszcze innym "wcielaniu w życie zasad rewolucyjnych" ??

N maja 16, 2004 21:10

Hm... moze chodzi o zamieszki robotnicze sponsorowane przez mafie, ktorych pamiatke niektorzy obchodza 1 maja?!

Wt maja 18, 2004 0:37

Moim zdaniem (mimo że też jestem kobietą) feminizm to totalna BZDURA!!! To leczenie kompleksów przez kobiety które nie potrafił sobie znaleźć partnera z różnych powodów. A jednym i nie rzadkim powodem mogło być wybieranie i przebieranie w mężczyznach. To jest totalny bezsens. Dużo kobiet nawet dokładnie nie wie co to jest feminizm ale podają się za ostre feministki i głoszą że są samotne z wyboru..
Ja mówię- kobiety opamiętajcie się i nie róbcie z płci pięknej idiotek!!!

N maja 23, 2004 14:15
Moim zdaniem (mimo że też jestem kobietą) feminizm to totalna BZDURA!!!

A jaki feminizm?
Może feminizm chrześcijański o którym wspomniała Wanda?

Cytuj:
To leczenie kompleksów przez kobiety które nie potrafił sobie znaleźć partnera z różnych powodów.

Koleżanka ma na myśli Sierakowską czy Jarugę-Nowacką - obie mężatki.
Bo chyba nie Suchocką od konkordatu, ambasadorkę przy Watykanie - starą pannę.

Cytuj:
Ja mówię- kobiety opamiętajcie się i nie róbcie z płci pięknej idiotek!!!

Tu się całkowicie zgodzę z tobą. Nie róbcie z kobiet idiotek.
Zawałajmy Magdo zgodnym chórem:
Kobiety na księży! Na biskupów! Na papieża!

N maja 23, 2004 19:47

Agni - na siłę? Zwłaszcza te, które ośmielają się nie chcieć?

Bo to co mnie najbardziej niepokoi w niektórych formach feminizmu, to wypowiedzi, które odmawiają kobietom prawa do bycia tylko i aż - żonami, matkami, itd.

Może należałoby przyjąć, że można skończyć wyższe studia, mieć gromadkę dzieci, być TYLKO i AŻ zoną i matką i być szczęśliwą?
Nikt Ci Agni tego nie nakazuje - ale każdy ma prawo wybrać swoją drogę.

N maja 23, 2004 20:06
Agni - na siłę? Zwłaszcza te, które ośmielają się nie chcieć?.

Na siłę?
Feminizm nie polega na zmuszaniu do czegokolwiek, ale na jedynie, daniu równych mozliwości.

Cytuj:
Bo to co mnie najbardziej niepokoi w niektórych formach feminizmu, to wypowiedzi, które odmawiają kobietom prawa do bycia tylko i aż - żonami, matkami, itd..

Właśnie... uzyłaś kluczowego słowa: "tylko".
Nie mozna być pełnowartościowym człowiekiem, bez zabezpieczenia materialnego. Tylko niezaleznośc finansowa, gwarantuje bezpieczeństwo, godność, pełnię człowieczeństwa.

Zepchnięcie kobiety do roli TYLKO żony i matki to upodlenie.

Tematy na pracę domową dla ciebie do przemyślenia:
- jak na małżeństwo wpływa uzaleznienie finansowe jednej ze stron?
- co zrobi żona bez pracy, jak małżonek pójdzie sobie w cholerę?
- kto zabezpieczy byt kobiety i dzieci, jesli mąż-jedyny zarabiajacy np. umrze? zachoruje?

Cytuj:
Może należałoby przyjąć, że można skończyć wyższe studia, mieć gromadkę dzieci, być TYLKO i AŻ zoną i matką i być szczęśliwą?

To trzeba kończyć wyższe studia by być matką i zoną? :o
A jeśli nie trzeba, to po co je kończyć?

Pytam BARDZO poważnie!

N maja 23, 2004 23:44

zniżając się do twego stylu ;)

czemu mąż nie może rodzić dzieci???? - przecież to brak równouprawnienia :D

N maja 23, 2004 23:55

Wartość człowieka Agni nie zależy od pieniędzy. Wartość człowieka wynika z bycia człowiekiem - i niczego więcej.
Dokładnie rzecz biorąc - napisałam TYLKO i .
Cytuj:
Zepchnięcie kobiety do roli TYLKO żony i matki to upodlenie.

No i właśnie. O tym mówię. Że to, że nie możesz uwierzyć, że można tak chcieć, nie znaczy że nie można. Może Ty byś się czuła upodlona - ale daj innym wybór - wcale tak się czuć nie muszą.

1. Jak na małżeństwo wpływa uzależnienie finansowe jednej ze stron? - Miałam okazję obserwować co mogą zrobić z małżeństwa dyskusje, kto więcej zarabia, moje i twoje pieniądze, moja i twoja niezależność finansowa, rozdzielność majątkowa i inne tego typu. To co niszczy małżeństwo to nie jest niezarabiająca żona - z moich obserwacji wynika, że częściej to właśnie rywalizacja...

2. Co zrobi żona bez pracy, jak małżonek pójdzie sobie w cholerę? I - kto zabezpieczy byt kobiety i dzieci, jesli mąż - jedyny zarabiajacy np. umrze? zachoruje?
Agni - zgadzam się - to trudne sytuacje i przepis prawny dotyczący obowiązku alimentacyjnego ani przepisy rentowe tu niczego nie zmieniają. I na pewno taka sytuacja stwarza konieczność pójścia do pracy i pogarsza warunki finansowe w jakiś sposób osieroconej rodziny. Niemniej w dalszym ciągu kobieta - czy może rodzina - ma prawo do takiej decyzji - i nie jest to decyzja gorsza od innych.

Czy żeby być żoną i matką trzeba kończyć studia? Nie trzeba. Ale chyba można? Np dla własnego rozwoju?

Z tego co piszesz wynika dla mnie jedno. Feminizm jako zabezpieczenie samodzielnego bytu. Feminizm - w sumie - ze strachu... I z nieuznania wartości kobiety jako człowieka, jeśli nie jest samodzielna, niezależna i zamożna...

Brak pieniędzy potrafi upokarzać - zgoda... Brak pieniędzy utrudnia życie - drugie zgoda... Ale nie odbiera godności człowiekowi. Chyba że ten człowiek sam ją sobie odbierze...

Pn maja 24, 2004 0:20
agni

zniżając się do twego stylu ;)
czemu mąż nie może rodzić dzieci???? - przecież to brak równouprawnienia :D

Całkowicie się zgadzam.
Jest to brak równouprawnienia. Ciąża i poród są poważną przeszkodą w realizacji zyciowych planów, więc ciężar ten winien być rozłozony na oboje rodziców.

Cóż, może za jakiś czas, naukowcy zbuduja jakieś komory zastępujące macicę, dzieki czemu kobiety nie będą musiały chodzić z brzuchem.

Pn maja 24, 2004 18:55
Że to, że nie możesz uwierzyć, że można tak chcieć, nie znaczy że nie można. Może Ty byś się czuła upodlona - ale daj innym wybór - wcale tak się czuć nie muszą.

O biedactwo ty moje... :-(
Ja i inne feministki nie dajemy ci wyboru? Siłą odciągamy cię od garnków, pralki i kołyski... tak mi przykro...

Cytuj:
1. Jak na małżeństwo wpływa uzależnienie finansowe jednej ze stron? - Miałam okazję obserwować co mogą zrobić z małżeństwa dyskusje, kto więcej zarabia, moje i twoje pieniądze, moja i twoja niezależność finansowa, rozdzielność majątkowa i inne tego typu. To co niszczy małżeństwo to nie jest niezarabiająca żona - z moich obserwacji wynika, że częściej to właśnie rywalizacja...

Bywa i tak, przyznaję. Ale nie jest to efekt zarabiania przez żone tylko kłótliwości/upierdliwości małżonków.
A w ostatnim zdaniu to masz całkowitą rację... nic tak nie cementuje małżeństwa i przywiązuje żonę do męża jak uzaleznienie finansowe....
Mąż bije, pije... ale trza z nim być... bo trza za cuś żyć....

Cytuj:
2. Co zrobi żona bez pracy, jak małżonek pójdzie sobie w cholerę? I - kto zabezpieczy byt kobiety i dzieci, jesli mąż - jedyny zarabiajacy np. umrze? zachoruje?
Agni - zgadzam się - to trudne sytuacje i przepis prawny dotyczący obowiązku alimentacyjnego ani przepisy rentowe tu niczego nie zmieniają. I na pewno taka sytuacja stwarza konieczność pójścia do pracy i pogarsza warunki finansowe w jakiś sposób osieroconej rodziny. Niemniej w dalszym ciągu kobieta - czy może rodzina - ma prawo do takiej decyzji - i nie jest to decyzja gorsza od innych.

Własnie feminizm walczy o mozliwość wyboru: gary albo praca zawodowa.
Katolicyzm zaś, odmawia kobietom prawa do wyboru spychając ich rolę do tego, co trafnie ujął K. Deschner jako "3 x K":
Kuchnia, Dzieci, Kościół.

Cytuj:
Czy żeby być żoną i matką trzeba kończyć studia? Nie trzeba. Ale chyba można? Np dla własnego rozwoju?

Owszem mozna, ale dla własnego rozwoju to za własne pieniądze.

Cytuj:
Z tego co piszesz wynika dla mnie jedno. Feminizm jako zabezpieczenie samodzielnego bytu. Feminizm - w sumie - ze strachu... I z nieuznania wartości kobiety jako człowieka, jeśli nie jest samodzielna, niezależna i zamożna...

Ze strachu? Może i częściowo tak... ale też z poczucia elemetarnej sprawiedliwości i godności.

Pn maja 24, 2004 19:46

Katolicyzm zaś, odmawia kobietom prawa do wyboru spychając ich rolę do tego, co trafnie ujął K. Deschner jako "3 x K":

bzdura

poproszę o dowód

Pn maja 24, 2004 22:14
"(...) "Kiedyś uważano, że u ludzi panuje wyjątkowy w naturze podział pracy między mężyzną a kobietą.Okazało się jednak, że podobnie jest u szympansów - 90 % polowań na ssaki prowadzą samce, a samice zajmują się zbieraniem mrówek czy termitów" (...)

"Próby obalenia tej naturalnej hierarchii kończą się fatalnie dla rodziny i społeczeństwa. Feminizacja zawodu nauczyciela doprowadziła do nasienia agesji wśród uczniów, dla których autorytetem najczęściej jest mężczyzna. Dzieci wychowywane tylo przez matki gorzej niż inne radzą sobie w życiu. Gdy brakuje ojca dziewczynki mają więcej problemów ze zdrowiem psychicznym, a chłopcy częściej wchodzą w konflikt z prawem" (...)

Cytaty z artykułu "Powrót mężczyzny" - Tygodnik "Wprost" nr 22/2004

Osobiście bardzo polecam ten artykuł :)

Pozdrawiam :)

Wt maja 25, 2004 0:04
Cytuj:

bzdura
poproszę o dowód

Katolickie nauki w Radiu Maryja.
Albo gdziekolwiek indziej, np:
http://www.niedziela.pl/xml.php?wyd=nd& ... 200335.xml

Wt maja 25, 2004 1:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona