Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 3:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 
Autor Wiadomość
Nie wiem... nie tylko księża są temu przeciwni.
A zna ktoś księdza który w 100 % popiera WOŚP?

Jacy księza są przeciwni? Może podaj konkretne nazwiska. U mnie w kościele wręcz zachęcano do tego żeby pomagać, a jedna z modlitw była właśnie w intencji organizatorów, wolontariuszy i darczyńców WOŚP.

N sty 08, 2006 19:56

U mnie w kościele wręcz zachęcano do tego żeby pomagać, a jedna z modlitw była właśnie w intencji organizatorów, wolontariuszy i darczyńców WOŚP.

To bardzo dobrze.

Cytuj:
Jacy księza są przeciwni?

No nie wszyscy. Ale nie będę wymieniał. Ja osobiście znam jednego, a nie wiem jak inni.

http://relaz.o2.pl/magazyn-archiwum-artykul.php?id=345

Artukuł z zeszłego roku, ale warto moim zdaniem przeczytać (chociaż sam całego nie zdążyłem).

np. abp Życiński zdecydowanie popiera inicjatywę WOŚP. Ale nie on jeden. I nie jeden duchowny jest przeciwny.

Ale pewnie rzeczywiście trzeba z tego wydzielić to co dobre - pomoc innym i całą inicjatywę.

N sty 08, 2006 20:21
moja mowa bedzie krótka i prosta ale jasn Owsiak jest okej pomaga innym ale są niestety ludzie co go krytkuuja jak jeden deroktor !!!!!!!

N sty 08, 2006 21:36

Jacy księza są przeciwni? Może podaj konkretne nazwiska.

Uwierz, Moniko, są. Nie będę podawał nazwisk, bo nie widzę potrzeby. Są księża zdecydowanie przeciwni Owsiakowi - przyjmij to do wiadomości, niestety.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn sty 09, 2006 23:23
Zobacz profil WWW

Eu napisał(a):
No chyba właśnie WOŚP... a Orkiestra jest powiązana z Przystankiem głównie przez osobę pana Owsiaka - tak przynajmniej mi się wydaję

No więc chyba nie. Przytaczam tekst ze stronki Woodstocku:
Cytuj:
Skąd kasa? Przystanek Woodstock nie jest finansowany ze środków zebranych podczas Finału Orkiestry. Te pieniądze w całości przekazujemy na zakup sprzętu medycznego. Natomiast dzięki umiejętnemu zarządzaniu tymi środkami oraz dzięki całorocznym darowiznom, a także dzięki wsparciu sponsorów, udaje nam się wygospodarować wystarczającą sumę pieniędzy na utrzymanie funkcjonowania Fundacji oraz działania marketingowe. To właśnie w ich ramach organiujemy koncert - wydał on nam się idealną formą podziękowania i propagowania naszych celów.

Chyba jasno napisane.

Dla mnie jasno napisane, że WOŚP i Przystanek są ze sobą powiązane. Też przez osobę pana Owsiaka. Nie rozumiem, skąd takie nerwowe reakcje na tę informację?

Wt sty 10, 2006 14:50

Oczywiście, że są - choćby osobą Owsiaka. A czy to jest złe :?: Jak dla mnie - zupełnie nie.

Wt sty 10, 2006 22:05
Zobacz profil WWW

Oczywiście, że są - choćby osobą Owsiaka. A czy to jest złe :?: Jak dla mnie - zupełnie nie.

W takim razie musiałem cos źle zrozumieć, miałem wrażenie, że chemy ustalić czy WOŚP jest powiązana z PW. Czy to dobrze czy żle, tego nie wiem, nigdy nie byłem na PW.

Śr sty 11, 2006 10:32

Ale z samej strony WOŚPu wynika, że - jak napisałem - choćby sama osoba organizatora obydwu je łączy.

Śr sty 11, 2006 14:45
Zobacz profil WWW
I z tego co wiem na tym koniec(no moze jeszcze pare osob). PW jest impreza nie wpisana do kalendarza imprez WOSPU. Jest impreza inna, niezalezna. Fakt, ze organizuje ja Owsiak oczywiscie laczy te imprezy, ale administracyjnie i finansowo sa rozbite.

Crosis

Śr sty 11, 2006 17:34

ORKIESTRA JEST SUPER POPIERAM JEJ CEL NOI NIECH GRA NAM DO KONCA SWIATA I JEDEN DZIEN DLUZEJ.
WIELKIE SIEMA DLA TYCH CO SA ZA WOSP.I JA WSPIERAJA DUSZA CIALEM POZDROWKA OD RTX.

Śr sty 11, 2006 17:37

I z tego co wiem na tym koniec(no moze jeszcze pare osob). PW jest impreza nie wpisana do kalendarza imprez WOSPU. Jest impreza inna, niezalezna. Fakt, ze organizuje ja Owsiak oczywiscie laczy te imprezy, ale administracyjnie i finansowo sa rozbite.

Właśnie chyba nie do końca administracyjnie i finansowo są rozbite. Z tego co pisał wcześniej ToMu o PW mamy:

Cytuj:
Natomiast dzięki umiejętnemu zarządzaniu tymi środkami oraz dzięki całorocznym darowiznom, a także dzięki wsparciu sponsorów, udaje nam się wygospodarować wystarczającą sumę pieniędzy na utrzymanie funkcjonowania Fundacji oraz działania marketingowe. To właśnie w ich ramach organiujemy koncert.

A więc finansowo WOŚP i PW są powiązane środkami zebranymi przez WOŚP. M. in. dzięki umiejętnemu zarządzaniu środkami zebranymi przez WOŚP udaje się zorganizować PW. Gdyby nie WOŚP to nie byłoby czym umiejętnie zarządzać.
Po drugie, administracyjnie ogranizuje je ta sama Fundacja (chyba, tak przynajmniej ja to rozumiem). Fundacja otrzymuje darowizny i wsparcie sponsorów w dużej części z uwagi na WOŚP jako "znaną i lubianą" akcję charytatywną (to moje przypuszczenie, ale wydaje się być logiczne).

Cz sty 12, 2006 11:17
Hmm czekaj czekaj. Tekst ToMu wyglada tak:
Cytuj:
Skąd kasa? Przystanek Woodstock nie jest finansowany ze środków zebranych podczas Finału Orkiestry. Te pieniądze w całości przekazujemy na zakup sprzętu medycznego. Natomiast dzięki umiejętnemu zarządzaniu tymi środkami oraz dzięki całorocznym darowiznom, a także dzięki wsparciu sponsorów, udaje nam się wygospodarować wystarczającą sumę pieniędzy na utrzymanie funkcjonowania Fundacji oraz działania marketingowe. To właśnie w ich ramach organiujemy koncert - wydał on nam się idealną formą podziękowania i propagowania naszych celów.

Siegnalem glebiej:
Cytuj:
Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy została zarejestrowana w Warszawie 2 marca 1993 roku. Jej założycielami są Jerzy Owsiak, Lidia Niedźwiedzka-Owsiak, Bohdan Maruszewski, Piotr Burczyński, Paweł Januszewicz, Walter Chełstowski, Beata Bethke.

Dopiero po pierwszym Finale, który miał miejsce 3 stycznia 1993 roku, zarejestrowaliśmy Fundację w sądzie. Wcześniej w ogóle o tym nie myśleliśmy, a pierwsza zbiórka pieniędzy była organizowana w oparciu o potrzeby kardiochirurgii dziecięcej Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie - istniała tam fundacja, która już od pewnego czasu zbierała pieniądze na zakup specjalistycznego sprzętu medycznego. Miała swoje konto w Big Banku i to właśnie rozmowa Bohdana i Piotra w telewizyjnej Dwójce z Alicją Resich-Modlińską była pierwszym impulsem do mówienia o zbieraniu pieniędzy na ten cel.

Za: http://www.wosp.org.pl/fundacja/

Oraz:

Cytuj:
Dziękując za Finał, organizujemy corocznie największy letni festiwal open-air w Europie - Przystanek Woodstock.

Za: ta sama strona.

W swietle tego wyglada to tak: jest fundacja. Fundacja biera pieniadze, z czego najwieksza ich akcja jest Finał. cala kwota z tego finalu przeznaczona jest na szpitale. Natomiast wplywy i darowizny, jakie fundacja otrzymuje przez caly rok, oraz jak takimi pieniedzmi administruje - potem w podziekowaniu za Final robi PW.

Tak wiec obie imprezy organizowane sa przez ta sama fondacje - zwracam honor. Ale PW nie jest organizowane z pieniedzy Finalu.

Crosis

Cz sty 12, 2006 11:56

W swietle tego wyglada to tak: jest fundacja. Fundacja biera pieniadze, z czego najwieksza ich akcja jest Finał. cala kwota z tego finalu przeznaczona jest na szpitale. Natomiast wplywy i darowizny, jakie fundacja otrzymuje przez caly rok, oraz jak takimi pieniedzmi administruje - potem w podziekowaniu za Final robi PW.

Tak wiec obie imprezy organizowane sa przez ta sama fondacje - zwracam honor. Ale PW nie jest organizowane z pieniedzy Finalu.

Dokładnie tak :)

Poprzez "powiązanie finansowe" nie chciałem w żaden sposób sugerować, jakoby PW było organizowane za pieniądze z Finału.

Chciałbym tylko dodać, że Fundacja zarządza też środkami zgromadzonymi przez WOŚP, np. poprzez lokaty terminowe w bankach. Wówczas odsetki od tych lokat uważa się za zysk Fundacji a nie "pieniądze z Finału".

Nie piszę tego, aby w jakiś sposób zaszkodzić WOŚP, wręcz przeciwnie, uważam że takie niedopowiedzenia stają się pożywką dla osób niechętnych Okriestrze i budowania atmosfery sensacji (na zasadzie, że coś się ukrywa i kombinuje).

Cz sty 12, 2006 12:25

Natomiast wplywy i darowizny, jakie fundacja otrzymuje przez caly rok, oraz jak takimi pieniedzmi administruje - potem w podziekowaniu za Final robi PW.

Wiedziałem o tym, ktoś już kiedyś podał tego linka. Nie pisałem o tym, ponieważ jest napisane wprost - kasa bezpośredni z WOŚPu i licytacji okolicznościowych nie idzie na Woodstock. Więc wszystko jasne :)

Cz sty 12, 2006 21:12
Zobacz profil WWW

http://wideo.gazeta.pl/wideo/0,0,3849557.html

Crosis

Pn sty 15, 2007 4:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona