A dlaczego miałbym cię tu wpuścić?...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: A dlaczego miałbym cię tu wpuścić?...
wybrana napisał(a): 1.Dokumenty soborowe nie są ogólnie dostępne. Nie wiem skąd ty je znasz ? 2.Zródłem Wikipedii są dane historyczne, a historii żadne sobory nie są wstanie zmienić. 3.Jeżeli na Wikipedii pisano by bzdury, to Kościół już dawno, by to zakwestionował. 4.Data i początek KZK jest znana powszechnie z różnych żródeł. 5.Nie twórz nowej historii i nie zakłamuj wieloletnich badań historyków i naukowców. 1. http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WE ... ow_00.htmlhttp://gloria24.pl/catalogsearch/result ... cio%C5%82a, a znam je ze studiów, niżej zaprezentowanej Historii Kościoła itp.. 2. Na jakiej podstawie je oceniłaś? Wikipedię może pisać każdy. Ty tez możesz cos tam dopisać. 3.A niby dlaczego? Kościół podaje swoje nauczanie (podałam linki), a jesli wolisz czytać Wiki, Twój wybór. 4. Co to jest KZK? 5. W przeciwieństwie do Ciebie korzystam z czterotomowej "Historii Koscioła Katolickiego" ks. Mariana Banaszaka wydanej przez ATK W-wa 1986 r., która posiadam w swojej biblioteczce, a także z opracowań Marka Piotrowskiego http://www.analizy.biz/, które są oparte na dokumentach, a nie przemyśleniach jakiegoś domorosłego pseudohistoryka. Przede wszystkim historia zawiera fakty i daty i na pewno nie jest pisana w formie wypracowania szkolnego, jak zacytowany przez Ciebie tekst.
|
Pt cze 10, 2016 8:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): wybrana napisał(a): 1.Dokumenty soborowe nie są ogólnie dostępne. Nie wiem skąd ty je znasz ? 2.Zródłem Wikipedii są dane historyczne, a historii żadne sobory nie są wstanie zmienić. 3.Jeżeli na Wikipedii pisano by bzdury, to Kościół już dawno, by to zakwestionował. 4.Data i początek KZK jest znana powszechnie z różnych żródeł. 5.Nie twórz nowej historii i nie zakłamuj wieloletnich badań historyków i naukowców. 1. http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WE ... ow_00.htmlhttp://gloria24.pl/catalogsearch/result ... cio%C5%82a, a znam je ze studiów, niżej zaprezentowanej Historii Kościoła itp.. 2. Na jakiej podstawie je oceniłaś? Wikipedię może pisać każdy. Ty tez możesz cos tam dopisać. 3.A niby dlaczego? Kościół podaje swoje nauczanie (podałam linki), a jesli wolisz czytać Wiki, Twój wybór. 4. Co to jest KZK? 5. W przeciwieństwie do Ciebie korzystam z czterotomowej "Historii Koscioła Katolickiego" ks. Mariana Banaszaka wydanej przez ATK W-wa 1986 r., która posiadam w swojej biblioteczce, a także z opracowań Marka Piotrowskiego http://www.analizy.biz/, które są oparte na dokumentach, a nie przemyśleniach jakiegoś domorosłego pseudohistoryka. Przede wszystkim historia zawiera fakty i daty i na pewno nie jest pisana w formie wypracowania szkolnego, jak zacytowany przez Ciebie tekst. Jak czytam ciebie, to odnoszę wrażenie, że ty uważasz, że decyzjami na wszystkich soborach, kierował Duch Święty.
|
Pt cze 10, 2016 8:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wybrana napisał(a): Jak czytam ciebie, to odnoszę wrażenie, że ty uważasz, że decyzjami na wszystkich soborach, kierował Duch Święty. A Ty uważasz, że Duch Świety kierował autorem Wikipedii  . Nic nie wspomniałam nawet o Duchu Świętym, a o faktach, o historii i o tym przecież rozmawiamy. Wykazałam Ci, że to co zacytowałaś miało miejsce w czasie kilku wieków, a nie w czasach apostolskich.
|
Pt cze 10, 2016 8:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A tak na marginesie to Sobory są częścią historii i wcale jej nie zmieniają, a przechodzą do niej (do historii). Odnoszę wrażenie, że nie tylko, że nie masz wiedzy na temat historii Koscioła, ale nawet nie wiesz co to jest sobór.
|
Pt cze 10, 2016 11:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): wybrana napisał(a): Jak czytam ciebie, to odnoszę wrażenie, że ty uważasz, że decyzjami na wszystkich soborach, kierował Duch Święty. A Ty uważasz, że Duch Świety kierował autorem Wikipedii  . Nic nie wspomniałam nawet o Duchu Świętym, a o faktach, o historii i o tym przecież rozmawiamy. Wykazałam Ci, że to co zacytowałaś miało miejsce w czasie kilku wieków, a nie w czasach apostolskich. To, co ja zacytowałam, jest historyczną prawdą o życiu pierwszych chrześcijan, tworzenie sie pierwszych wspólnot chrześcijańskich ,aż do roku aż do edyktu mediolańskiego z 313 roku. Nie wiem w czym ty masz w ogóle problem. Czyżbyś pragnęła tworzyć własną historię odnośnie wiary i życia pierwszych chrześcijan.
|
Pt cze 10, 2016 12:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): A tak na marginesie to Sobory są częścią historii i wcale jej nie zmieniają, a przechodzą do niej (do historii). Odnoszę wrażenie, że nie tylko, że nie masz wiedzy na temat historii Koscioła, ale nawet nie wiesz co to jest sobór. Wyobraz sobie, że wiem, czym są sobory i nawet znam ich ustalenia. To nie prawda, że są tylko historią i się nie zmieniają. Zmieniają się - ich ustalenia się zmieniają. Dobrą zmianą historyczną było zniesienie świętej inkwizycji. Ustalenia soborowe zmieniają się, bo cały Kościół się zmienia.
|
Pt cze 10, 2016 12:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wybrana napisał(a): Wyobraz sobie, że wiem, czym są sobory i nawet znam ich ustalenia. To nie prawda, że są tylko historią i się nie zmieniają. Zmieniają się - ich ustalenia się zmieniają. Dobrą zmianą historyczną było zniesienie świętej inkwizycji. Ustalenia soborowe zmieniają się, bo cały Kościół się zmienia. A w którym momencie powiedziałam, że sobory sa historią? Powiedziałam, że one tworzą (m.in.) historię. Gdybyś znała ich ustalenia, nie pisałabyś głupot o tym, kiedy powstało Credo itd.
|
Pt cze 10, 2016 14:09 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
chwat napisał(a): Poza tym, "Ludzie wierzący zorganizowali się w lokalne Kościoły (sam Paweł założył wiele takich wspólnot)" - Paweł założył wspólnoty, czy Kościoły, bo to chyba zasadnicza różnica? http://skroc.pl/264ad - tu znajdziesz odp. na pytanie co zakładał Paweł... [jaka jest różnica między kościołem, a wspólnotą?]
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Pt cze 10, 2016 20:34 |
|
 |
chwat
|
czytelnikBiblii napisał(a): chwat napisał(a): Poza tym, "Ludzie wierzący zorganizowali się w lokalne Kościoły (sam Paweł założył wiele takich wspólnot)" - Paweł założył wspólnoty, czy Kościoły, bo to chyba zasadnicza różnica? http://skroc.pl/264ad - tu znajdziesz odp. na pytanie co zakładał Paweł... [jaka jest różnica między kościołem, a wspólnotą?] ale ja wcale nie pytam, co zakładał Paweł
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pt cze 10, 2016 21:31 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
#chwat, piszesz do mnie: "Paweł założył wspólnoty, czy Kościoły, bo to chyba zasadnicza różnica?" A potem piszesz: "ale ja wcale nie pytam, co zakładał Paweł".
Wszystko jasne - Ty nie pytasz...
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
So cze 11, 2016 6:54 |
|
 |
chwat
|
Przecież nie zadałem pytania, gdzie szukać info o działalności Pawła Ani nie informowałem, że mam niedobór wiedzy
wszystko jasne
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
So cze 11, 2016 11:27 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Zaciekawił mnie ten temat, bo właśnie siedzę m.in. nad pierwszymi 3 wiekami Kościoła. Musze przyznać, że @wybrana, że na 2 ostatnich stronach wątku zaprezentowałaś pełne spectrum powszechnych (niekiedy nie tylko u Braci Odłączonych) mniemań na temat tego, jak wyglądał ten pierwotny Kościół. Dodam, że mniemań daleko odbiegających od rzeczywistości (wybacz, ale Twoja wzmianka jakoby "ustalenia soborów nie były ogólnie dostępne" mówi mi niezbicie, że to co pisałaś opiera się nie na dokumentach ani opracowaniach naukowych, lecz na "szeptanej propagandzie").
Chętnie pomogę Ci zderzyć Twoje przekonania o tym jak wyglądał pierwotny Kościół z tym, co wiemy (najpierw z Dziejów i Listów Apostolskich, trochę też z Apokalipsy, a następnie ze świadectw historycznych, które zostawiło nam wczesne chrześcijaństwo) - zastrzegam jednak, że lubię rozmawiać o konkretnych twierdzeniach.
Proszę przyjmij moje zapewnienie, że czynię tę propozycję z życzliwością - bardzo spodobała mi się Twoja odpowiedź z 24 lut 2016 19:03 w tym wątku.
To co, które z twierdzeń weźmiemy na początek?
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
N cze 19, 2016 13:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Zaciekawił mnie ten temat, bo właśnie siedzę m.in. nad pierwszymi 3 wiekami Kościoła. Musze przyznać, że @wybrana, że na 2 ostatnich stronach wątku zaprezentowałaś pełne spectrum powszechnych (niekiedy nie tylko u Braci Odłączonych) mniemań na temat tego, jak wyglądał ten pierwotny Kościół. Dodam, że mniemań daleko odbiegających od rzeczywistości (wybacz, ale Twoja wzmianka jakoby "ustalenia soborów nie były ogólnie dostępne" mówi mi niezbicie, że to co pisałaś opiera się nie na dokumentach ani opracowaniach naukowych, lecz na "szeptanej propagandzie").
Chętnie pomogę Ci zderzyć Twoje przekonania o tym jak wyglądał pierwotny Kościół z tym, co wiemy (najpierw z Dziejów i Listów Apostolskich, trochę też z Apokalipsy, a następnie ze świadectw historycznych, które zostawiło nam wczesne chrześcijaństwo) - zastrzegam jednak, że lubię rozmawiać o konkretnych twierdzeniach. Nie jestem teologiem, naukowcem, ani historykiem. Czytałam Dzieje Apostolskie. Kościół utworzył Jezus Chrystus - jest to jeden Kościół, Kościół wszystkich ludzi wierzących w Jezusa Chrystusa, Kościół wszystkich chrześcijanie stanowią jeden Kościół Chrystusowy, bo każdy człowiek jest Świątynią Boga, a jego serce stanowi Ołtarz Boży. Jezus nie nadał swojemu Kościołowi konkretnej nazwy, bo każdy człowiek ochrzczony - jest Jego Kościołem. To ludzie nadali swoim Kościołom nazwy. Dla mnie wszyscy ludzie należący do kościoła , gdzie wielbiony jest Jezus jako nas zbawca, są Świątyniami Boga. Jezus nie będzie nas osądzał za przynależność do nazwy Kościoła, ale za naszą wiarę, za czystość naszego serca. To my wszyscy ludzie ochrzczeni stanowimy Świątynię Boga. Do danego Kościoła, Światyni uczęszczamy po to, by wspólnie z naszymi braćmi uwielbiać Imię Pana. Kościołem nie jest duchowieństwo, ale wszyscy ludzie wiary. Duchowieństwo stanowi rodzaj posługi dla wiernych. W takim Kościele działa Moc Ducha Świętego, gdzie zachowana jest czystość wiary. W każdym człowieku działa Duch Święty, gdy wiara w nas jest zgodna z naukami, jakie przekazał nam Jezus Chrystus. Jezus Chrystus króluje na każdym Ołtarzu w Kościele i na Ołtarzu naszego serca - gdzie zachowana jest szczerość i czystość wiary zgodnej z tym, co przekazał nam w swych naukach Jezus Chrystus. Taka jest moja opinia o Kościele i moja wiara.
|
Pn cze 20, 2016 11:04 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Czyli w Twoim mniemaniu Kościół to coś amorficznego, nie mającego konkretnej struktury itd.? Dobrze zrozumiałem?
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Pn cze 20, 2016 18:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Czyli w Twoim mniemaniu Kościół to coś amorficznego, nie mającego konkretnej struktury itd.? Dobrze zrozumiałem? Podstawową strukturą Kościoła jest człowiek i jego wiara.
|
Wt cze 21, 2016 13:17 |
|
|
|