Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 21:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
 Pogaduchy o wszystkim i niczym 
Autor Wiadomość
Post Re: Pogaduchy o wszystkim i niczym
Tylko że to takie zwycięstwo, no, moralne. Ja bym wolał, żeby jednak chociaż szympansy zaczęły te włócznie strugać, albo nauczyły się splatać proce (chociaż one mają inną budowę ścięgien w ręce i przez to rzucają mniej celnie od człowieka).

A że człowiek się przestał uczyć od zwierząt, to też inna bajka. Oświeceniowa. Przykra dosyć.

So sie 20, 2016 23:10

ErgoProxy napisał(a):
Tylko że to takie zwycięstwo, no, moralne. Ja bym wolał, żeby jednak chociaż szympansy zaczęły te włócznie strugać, albo nauczyły się splatać proce (chociaż one mają inną budowę ścięgien w ręce i przez to rzucają mniej celnie od człowieka).

A że człowiek się przestał uczyć od zwierząt, to też inna bajka. Oświeceniowa. Przykra dosyć.

Jak zwierzaki nauczą się włócznie strugać to wystrzelają ludzi jak kaczki - za całokształt wyniszczenia świata przez człowieka .

So sie 20, 2016 23:15
Co by było sprawiedliwe dosyć. Za rolników prymitywnych, co poniszczyli siedliska zwierzakom, a współcześnie są stawiani jako wzór tego "szlachetnego dzikusa" żyjącego "w zgodzie z naturą". To jest dopiero przesąd!

So sie 20, 2016 23:19

ErgoProxy napisał(a):
Co by było sprawiedliwe dosyć. Za rolników prymitywnych, co poniszczyli siedliska zwierzakom, a współcześnie są stawiani jako wzór tego "szlachetnego dzikusa" żyjącego "w zgodzie z naturą". To jest dopiero przesąd!

Macieju, musze spadać , wpadnę jutro na kawę . Dobrej nocy

So sie 20, 2016 23:29
ErgoProxy napisał(a):

Widzę, ze czytałeś"Planetę małp" :-D

N sie 21, 2016 6:52
Oglądałem tylko jedynkę i fragmenty dwójki. Fajna rzecz. Natomiast sam gdzieś tutaj pisałem o sojuszu ludzko-szympansim, gdzie szczytem technologii militarnej była kusza. : )))

Bardziej poważnie, to ktoś by się może wreszcie szarpnął na eksperyment, nauczył dzikich małp języka migowego i sprawdził, co wtedy wytworzą i czy w ogóle cokolwiek. Szarpnie się ktoś? Nieee, bo to by było skażenie dzikiej przyrody ludzką kulturą. Tyle się kasy ładuje w szukanie Obcych, SETI i inne takie, a nie zauważa się ich wokół siebie. A jaki biznes niby będzie widziała Wysoka Cywilizacja w oświecaniu nas? Taki zapewne, jaki my widzimy w robieniu z szympansów rynku zbytu.

N sie 21, 2016 8:28

ErgoProxy napisał(a):
Oglądałem tylko jedynkę i fragmenty dwójki. Fajna rzecz. Natomiast sam gdzieś tutaj pisałem o sojuszu ludzko-szympansim, gdzie szczytem technologii militarnej była kusza. : )))

Bardziej poważnie, to ktoś by się może wreszcie szarpnął na eksperyment, nauczył dzikich małp języka migowego i sprawdził, co wtedy wytworzą i czy w ogóle cokolwiek. Szarpnie się ktoś? Nieee, bo to by było skażenie dzikiej przyrody ludzką kulturą. Tyle się kasy ładuje w szukanie Obcych, SETI i inne takie, a nie zauważa się ich wokół siebie. A jaki biznes niby będzie widziała Wysoka Cywilizacja w oświecaniu nas? Taki zapewne, jaki my widzimy w robieniu z szympansów rynku zbytu.

Kiedyś czytałam jak taki jeden dość mądry człowiek napisał że -" człowiek wszystko uwielbia poprawiać " Po co poprawiać to co stworzył Bóg , toż to samo piękno.

A zarabiać na niszczeniu czy to przyrody czy to zwierząt będziemy do końca świata , tę wadę to człowiek ma chyba w genach

N sie 21, 2016 8:32
Ale Bóg nie stworzył tego wszystkiego zamrożonego w jednym kształcie, że nic się nie zmienia i zostaje aż do końca takie samo.

No po prostu: wartałoby pomóc zwierzakom, żeby nie wymarły sobie cichutko, ale zaczęły dawać sobie radę. Te przynajmniej, które pomoc będą w stanie od nas odebrać.

N sie 21, 2016 8:35

ErgoProxy napisał(a):
Ale Bóg nie stworzył tego wszystkiego zamrożonego w jednym kształcie, że nic się nie zmienia i zostaje aż do końca takie samo.

Nie , nie stworzył zamrożonego - wszystko toczy się swoim torem - wszystko żyje i jedynie człowiek ma zdolność " tworzenia "

N sie 21, 2016 8:40
Człowiek ma także zdolność uczenia innych.

N sie 21, 2016 8:41

ErgoProxy napisał(a):
Człowiek ma także zdolność uczenia innych.

Mamy wiele zdolności - fajna sprawa nie?

N sie 21, 2016 8:43
Tylko samemu, kurtka, ckni się na tym świecie. A jakby tak dało pogadać z szympansem o pogodzie... : )

N sie 21, 2016 8:44

ErgoProxy napisał(a):
Tylko samemu, kurtka, ckni się na tym świecie. A jakby tak dało pogadać z szympansem o pogodzie... : )

No ciekawe spostrzeżenie ...
Myślę nawet , że człowiek oddałby wiele aby z szympansem o pogodzie pogadać.
Jak czytam komentarze na niektórych forach to widać to czego nie widać normalnie w realnym świecie.

Samotność człowieka jest porażająca - a tyle ludzi wokół - jak to się dzieje?

N sie 21, 2016 8:52
Nie mam bladego pojęcia. Ale wiesz co, Ty się może trzymaj w rdzeniu naszej cywilizacji, bo ktoś ją pielęgnować musi; a ja tymczasem będę się włóczył po dżungli i szympansom opowiadał. : )

Dobra, bo się rozmazuję: co tam ciekawego w Rio? Skończyły się te igrzyska już, czy trwają jeszcze?

N sie 21, 2016 8:54

ErgoProxy napisał(a):
Nie mam bladego pojęcia. Ale wiesz co, Ty się może trzymaj w rdzeniu naszej cywilizacji, bo ktoś ją pielęgnować musi; a ja tymczasem będę się włóczył po dżungli i szympansom opowiadał. : )

Dobra, bo się rozmazuję: co tam ciekawego w Rio? Skończyły się te igrzyska już, czy trwają jeszcze?

Szympanse to niech żyją swoim życiem - będą najszczęśliwsze ;)

Nie rozmazuj się tylko mobilizuj :-D a co Rio - pojęcia nie mam , nie oglądam tv a plotek jeszcze nie słyszałam .Lubisz ciekawostki? bo chciałabym coś z kimś skonfrontować?

N sie 21, 2016 9:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona