Autor |
Wiadomość |
czytelnikBiblii
|
 Re: Uroki śmierci
chwat napisał(a): można Boga przedstawiać symbolicznie. O ile te symbole nie czci się np. poprzez koronowanie... zmienianie sukienek... obnoszenie w procesjach... całowanie i klękanie... modlenie się w kierunku podobizny... itp. itd. Zgodzisz się z tym?
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
N paź 16, 2016 16:53 |
|
|
|
 |
chwat
|
Chodzi o oddawanie Bogu czci poprzez określoną symbolikę, Bogu wyrażonemu również poprzez takie czy inne środki symbolicznego wyrazu. Nie widzę powodu, żeby nie uznawać tego typu symboliki. Jeżeli wierny jest świadomy tego procesu, to nie ma mowy o żadnym nadużyciu przykazań.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
N paź 16, 2016 17:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Każdy temat jest dobry, aby wciskać ten sam kit co do kultu świętych?  Oczywiście moja uwaga dotyczy Czytelnika.
|
N paź 16, 2016 17:34 |
|
|
|
 |
czytelnikBiblii
|
Masz rację, Hela: kult świętych to kit!
chwacie, votum separatum
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
N paź 16, 2016 17:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): Masz rację, Hela: kult świętych to kit!
chwacie, votum separatum Naucz się czytać ze zrozumieniem.
|
N paź 16, 2016 17:40 |
|
|
|
 |
chwat
|
czytelnikBiblii napisał(a): Masz rację, Hela: kult świętych to kit!
chwacie, votum separatum Kult świętych to sposób pokazania Boga, to pokazanie tych, którzy zbliżyli się do Niego bardziej niż inni. W zasadzie niczym innym nie są świadectwa nawrócenia, tak chętnie prezentowane przez protestanckie telewizje. Oczywiście trudno mieć tu cokolwiek do zarzucenia, bo wszystko jest szukaniem drogi do Boga. Zastanawiałbym się jedynie, czy jest to zgodne z regułą 'sola scriptura', bo jak by nie było, jest to podawanie przykładu człowieka, czyli tworzenie nowych treści, a nie czerpanie bezpośrednio ze źródła Biblijnego, co miało być gwarantem poprawnej interpretacji.
|
N paź 16, 2016 18:00 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
chwat napisał(a): Kult świętych to sposób pokazania Boga, to pokazanie tych, którzy zbliżyli się do Niego bardziej niż inni.
11 rozdz. Listu do Hebrajczyków jest długą listą bohaterów wiary - ludzi, którzy zbliżyli się do Boga bardziej niż inni... Czy autor Listu zaleca modlić się do nich... stawiać im kapliczki... robić ich podobizny i kultem je otaczać... itp. itd. ?! Była taka świetna okazja, aby to zrobić... i niczego z tego, czym się odznacza późniejszy kult świętych tam nie ma...
|
N paź 16, 2016 18:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To już u Ciebie chyba obsesja. Każdy temat sprowadzasz do kultu świętych 
|
N paź 16, 2016 18:29 |
|
 |
chwat
|
czytelnikBiblii napisał(a): chwat napisał(a): Kult świętych to sposób pokazania Boga, to pokazanie tych, którzy zbliżyli się do Niego bardziej niż inni.
11 rozdz. Listu do Hebrajczyków jest długą listą bohaterów wiary - ludzi, którzy zbliżyli się do Boga bardziej niż inni... Czy autor Listu zaleca modlić się do nich... stawiać im kapliczki... robić ich podobizny i kultem je otaczać... itp. itd. ?! Była taka świetna okazja, aby to zrobić... i niczego z tego, czym się odznacza późniejszy kult świętych tam nie ma... W 200 lat po śmierci Jezusa, list do Hebrajczyków nie częścią Pisma Świętego, a w 2 tygodnie po śmierci Jezusa nawet nie został napisany, podobnie jak sama Ewangelia i tak dalej... Wiara i tradycja ewoluuje, czas biegnie, ważne czy wiara jednoczy wszystkich wiernych w drodze do Boga we wspólnym Kościele.
|
N paź 16, 2016 18:42 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Helenka napisał(a): To już u Ciebie chyba obsesja. Każdy temat sprowadzasz do kultu świętych  Chwat mnie zagadnął czemu nie jestem katolikiem, no to wyjaśniłem... Żadna to obsesja, a jedynie grzeczność w odpowiadaniu na pytanie (to raczej u Ciebie widzę coś niepokojącego).
|
N paź 16, 2016 18:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): Chwat mnie zagadnął czemu nie jestem katolikiem, no to wyjaśniłem.. że niby gdzie Cię zagadnął? Przecież "wyjasniałeś" to winnych tematach. czytelnikBiblii napisał(a): (to raczej u Ciebie widzę coś niepokojącego). nib y co? Że wkurza mnie offtop wciąż w tym samym temacie w Twoim wydaniu?
|
N paź 16, 2016 19:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnik A prosisz czasami współbraci o modlitwę?
|
N paź 16, 2016 19:38 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Coroner napisał(a): czytelnik A prosisz czasami współbraci o modlitwę? Proszę ŻYWYCH, a nie umarłych, o których Pismo mówi, że o niczym nie wiedzą! Helenka napisał(a): że niby gdzie Cię zagadnął? Poszukaj, a znajdziesz...
|
Pn paź 17, 2016 4:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): Proszę ŻYWYCH, a nie umarłych, o których Pismo mówi, że o niczym nie wiedzą! Bóg nie jest [Bogiem] umarłych, lecz żywych; wszyscy bowiem dla Niego żyją(Łk20,38)skąd więc Eliasz i Mojżesz?: Tam przemienił się wobec nich. Jego odzienie stało się lśniąco białe tak, jak żaden folusznik na ziemi wybielić nie zdoła. I ukazał się im Eliasz z Mojżeszem, którzy rozmawiali z Jezusem. (Mk9,3-4)
|
Pn paź 17, 2016 5:45 |
|
 |
chwat
|
@chwat zagadnął, ale odpowiedzi w końcu kończą się odpowiedzią 'veto' a nie argumentem. Myślałem, że @czytelnik jest tu po to, żeby pokazać doktrynalne nieprawidłowości katolicyzmu, a nie po to, żeby wyrazić swoją prywatne nastawienie.
|
Pn paź 17, 2016 6:05 |
|
|
|