Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 29, 2025 17:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1254 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 84  Następna strona
 Nasze zbawienie 
Autor Wiadomość
Post Re: Nasze zbawienie
O bałwochwalstwie o. Kramer
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... leppo.html

Śr gru 14, 2016 13:28
Kael napisał(a):
Oskarzeniami? Kolejna obrazalska na forum?
Ty okreslasz Cialo Panskie mianem oplatka i my mamy to przyjac bez komentarza?

Ja? A gdzie ja to tak nazwałam? Ile razy mam powtarzać, ze skupiłam się na bałwochwalstwie? Od strony bozka to magiczny opłatek. I tak należy to przyjąć, bo tak fałszywie się to nazywa.

Śr gru 14, 2016 13:52
Moderator

Ocimum napisał(a):
Ja? A gdzie ja to tak nazwałam? Ile razy mam powtarzać, ze skupiłam się na bałwochwalstwie? Od strony bozka to magiczny opłatek. I tak należy to przyjąć, bo tak fałszywie się to nazywa.

Jak widać, ani ada ani wybrana na razie tu nie dyskutują. Do nich zresztą i tak nic nie dociera, więc wszelkie wyjaśnienia są waleniem grochem o ścianę. Reszta userów zna wartość Eucharystii (mogłaś się w tym zorientować nawet po tak krótkim pobycie na forum), więc bezsensowne jest traktowanie o bałwochwalstwie w tym przypadku.

Śr gru 14, 2016 18:43

Alus napisał(a):
Gdyby nie groza sytuacji w Aleppo, to śmieszyłoby by mnie takie namawianie do tego, czego żaden Syryjczyk najwyraźniej nie chce.

Śr gru 14, 2016 19:10
Zobacz profil WWW

Ocimum napisał(a):
Także sakramenty mogą być bożkami, nie tylko świątynia. Wielu wierzy we Mszę św. jako coś magicznego. Ona ma nas uwolnić z naszych niewoli i naszego egoizmu.
Dokładnie tak jest. Ta właśnie, Jedyna Ofiara, uobecniana na każdej Mszy Świętej, ma moc to uczynić. I nic innego.
Cytuj:
Można więc i sakramenty sprofanować! Eucharystia powinna prowadzić nas do braterstwa, nie jest żadnym talizmanem.
Przede wszystkim ma nas prowadzić do zbawienia.

Oczywiście, masz niezaprzeczalną rację, że nie można Eucharystii traktować "magicznie" = ale też powinniśmy się po Niej spodziewać znacznie więcej, niż tu napisałaś.

Cytuj:
Tak to wygląda. Człowiek nie wie kim jest i bazując na lęku chce konkretnych zabezpieczeń z zewnątrz. Tak podpowiadają mechanizmy obronne - wina leży poza/tam, nie w nim! Nie chce uporządkować swego życia, nie chce wziąć za siebie odpowiedzialności. Chce, by Kościół zmienił swe nauczanie. Jeśli Kościół się ugnie, pójdzie to w złą stronę i pewnie znów Duch Święty będzie miał robotę, by to wyprostować po latach. Mamy tu bardzo silne naciski, ale dojrzałość ludzka to luksus.
To prawda.

Cytuj:
W żaden sposób nie odnoszę się do przyczyn rozpadu małżeństw. Jeśli się jednak mleko rozlało, sytuacja stała się nieodwracalna, trzeba przyjąć do wiadomości swą życiową porażkę i próbować żyć inaczej. Prawo do komunii do kolejny bożek. To magiczny opłatek dający szczęście. Łaska Boża nie jest niczym ograniczona i będzie tam, gdzie człowiek szczerze jej pragnie do zmiany siebie.
Czasem wydaje mi się, że niektórzy hierarchowie dobudowują tu ideologię o owej magii i sugerują ludziom, że ich pragnienia są właściwe. To najprostsze, dać człowiekowi magiczny przedmiot przynoszący szczęście. Biblia wskazuje, że bożki to grzech kapłański.
Przyznam się, że "mam nadzieję że nie zrozumiałem co chcesz powiedzieć". Bo jeśli dobrze zrozumiałem, to bardzo mi się ten tekst nie podoba.
Czy mogłabyś rozwinąć tę wypowiedź, bym mógł się przekonac?

Ocimum napisał(a):
@sapper
Eucharystia będzie działać, jeśli masz nieuporządkowane sprawy życia i przyjmujesz ją z powodu nieuświadomionego lęku przed karą Bożą?
Nie jest to najlepsza motywacja do nawrócenia, ale lepsza niż żadna.
Cytuj:
Jak powiada mój przyjaciel - ojciec zakonny - wyrok sobie spożywa
To są słowa nie Twojego Przyjaciela, lecz świętego Pawła:
1Kor 11:29 bt5 "Kto bowiem spożywa i pije, nie zważając na Ciało [Pańskie], wyrok sobie spożywa i pije."
Czyli dokładnie mówi coś odwrotnego niż zdajesz się mówić Ty - jest to Ciało i Krew Pańska niezależnie od intencji przyjmującego.

Cytuj:
Łaska zamknięta w opłatku? To są własnie bożki.
Życie sakramentalne wymaga współpracy a więc otwartości serca, by widzieć rzeczywistość taką jaka jest a nie taką jak się nam wydaje, że jest. Jeśl występują przeszkody, by przystępować do komuni świętej, człowiek ma też i inne możliwości, by otrzymać pomoc Boga na drodze do zbawienia, którą chce iść.
Nie są to możliwości porównywalne.

Cytuj:
@Alus
Problem leży w innym miejscu. To zaciemnienie prawdy, człowiek oślepł. Popełniać więc będzie i inne zło, któremu przypisze dobro. Fałszywi pasterze są od zawsze w Kościele, ale zwycięstwa nigdy nie odniosą, by go zniszczyć.
[/quote]O czym własciwie piszesz?

Cytuj:
Teraz łopatologicznie spróbuję- ojciec zakonny powiedział, że 'chodzeniem do komunii' można sobie zafundować zatwardziałe serce. Bardziej łopatologicznie nie potrafię.
Można. Ale nie tym, że się "chodzi do Komunii" lecz że sie myśli że można do niej chodzić niegodnie.
Cytuj:
Obawiam się (ale i mam nadzieję), że nieporozumienie może wynikać z Twojego sposobu wypowiadania mysli.
Na przykład - co to znaczy "Od strony bożka to magiczny opłatek"? Co to znaczy "od strony bożka"? I co to za "bożek"?

Śr gru 14, 2016 19:58
Zobacz profil WWW
Moderator

Oj tam. Wpadła w histerię, bo zabrano jej zabawki ;)

Śr gru 14, 2016 22:14
@Marek_Piotrowski
W spożywaniu wyroku chodziło o to, o czym napisałam. To droga od, a nie ku zbawieniu. Zbieżność z Pawłem jest przypadkowa.
Jestem w porządku, jestem ok i należy mi się przystępowanie do komunii świętej. Taki jest świat, nie moja wina, że małżeństwo się rozpadło. Bóg nie chce mojego nieszczęścia. Tych powodów usprawiedliwiania się może być wiele. Jest więc szczere pragnienie przyjęcia komunii świętej, bo to jedyna droga prowadzaca do zbawienia, tak to człowiek postrzega. Dlaczego? Jeżeli będzie mu wolno przystąpić do komunii świętej, to już wszystko będzie wyprostowane, automatycznie się wyrówna, Bóg to zaakceptuje (żadnego cudzołóstwa nie będzie, Bóg to rozumie, bo jest Miłością i rozumie miłość ludzi). Tylko tego człowiekowi tu brakuje, Bożej pieczęci w postaci przyjmowania komunii świetej, która będzie widzialnym znakiem akceptacji jego życia. Należy mi się i Kościół tego nie może zrozumieć - myśli taki człowiek.

Nie ma tu pragnienia zmiany postępowania, ale wizja, że ten 'zaczarowany opłatek', bo tak widzi się ciało Chrystusa rozwiąże wszystkie jego problemy. To spożyte cialo Chrystusa jest w takich przypadkach na usługach człowieka, pomoże też w życiu (rozwiązując za niego problemy, on będzie chodził za to codziennie do kościółka). Boga sprowadzono do poziomu życiowych potrzeb człowieka. Jest też amuletem przynoszącym powodzenie życiowe.

Śr gru 14, 2016 22:52
Moderator

Uwagi do moderacji przeniesiono tutaj: viewtopic.php?p=933524#p933524

I tam proszę takie uwagi zamieszczać.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr gru 14, 2016 22:53

Ocimum napisał(a):
@Marek_Piotrowski
W spożywaniu wyroku chodziło o to, o czym napisałam. To droga od, a nie ku zbawieniu. Zbieżność z Pawłem jest przypadkowa.
Wątpię. Myślę że on robił odniesienie, a Ty nie załapałaś.
Cytuj:
Jestem w porządku, jestem ok i należy mi się przystępowanie do komunii świętej. Taki jest świat, nie moja wina, że małżeństwo się rozpadło. Bóg nie chce mojego nieszczęścia. Tych powodów usprawiedliwiania się może być wiele. Jest więc szczere pragnienie przyjęcia komunii świętej, bo to jedyna droga prowadzaca do zbawienia, tak to człowiek postrzega. Dlaczego? Jeżeli będzie mu wolno przystąpić do komunii świętej, to już wszystko będzie wyprostowane, automatycznie się wyrówna, Bóg to zaakceptuje (żadnego cudzołóstwa nie będzie, Bóg to rozumie, bo jest Miłością i rozumie miłość ludzi).
Wybacz, ale powyższe zawiera błąd logiczny.
Zaprzeczasz słusznie wystarczalności warunku (nie jest tak, że jeżeli będzie mu wolno przystąpić do komunii świętej, to już wszystko będzie wyprostowane, automatycznie się wyrówna, Bóg to zaakceptuje), jednak wyciągasz wniosek co do jego niekonieczności.

Cytuj:
Tylko tego człowiekowi tu brakuje, Bożej pieczęci w postaci przyjmowania komunii świetej, która będzie widzialnym znakiem akceptacji jego życia. Należy mi się i Kościół tego nie może zrozumieć - myśli taki człowiek.

Nie ma tu pragnienia zmiany postępowania, ale wizja, że ten 'zaczarowany opłatek', bo tak widzi się ciało Chrystusa rozwiąże wszystkie jego problemy. To spożyte cialo Chrystusa jest w takich przypadkach na usługach człowieka, pomoże też w życiu (rozwiązując za niego problemy, on będzie chodził za to codziennie do kościółka). Boga sprowadzono do poziomu życiowych potrzeb człowieka. Jest też amuletem przynoszącym powodzenie życiowe.
Wydaje mi się że dobrze myślisz, ale niejasno to komunikujesz.

Śr gru 14, 2016 23:32
Zobacz profil WWW
Moderator

To niekoniecznie tak: ludzie myślą, że przyjecie Ciała i Krwi Pana Jezusa rozwiązuje problemy. Najczęściej czują się pokrzywdzeni, bo ich poprzednie rozpadło się nie z ich winy, a teraz jeszcze mimo, że szczerze wierzą w Boga, to nie mogą w pełni uczestniczyć w Eucharystii. To jest ich osobista tragedia, a nie traktowanie Komunii jak zapewnienia sobie drogi zbawienia, czyli na sposób magiczny.

Śr gru 14, 2016 23:49

Pewnie bywa i tak, i tak.

Śr gru 14, 2016 23:51
Zobacz profil WWW
Marek_Piotrowski napisał(a):
Wątpię. Myślę że on robił odniesienie, a Ty nie załapałaś.

Tak sobie myślę, że to pewnie zawiniło myślenie magiczne. On jest duchaczem i ja sobie pomyślałam, nieświadomie oczywiście, że charyzmat jego zgromadzenia spadnie na mnie, prawie jak u Szymona maga. A tu klops! Pewnie muszę go lepiej ugościć, mocniej ucałować, to sobie ściągnę lub kupię (co dwa źrodła to nie jedno) trochę tego charyzmatu Ducha (marzy...) :-D
Cytuj:
Wybacz, ale powyższe zawiera błąd logiczny.

Mój, skoro to nie moje kombinowanie? Niech będzie.
Cytuj:
Wydaje mi się że dobrze myślisz, ale niejasno to komunikujesz.

Ulżyło mi. :-D

Problemy są ledwo zarysowane, więc tak to wychodzi. :)

Cz gru 15, 2016 0:22

Ocimum napisał(a):
Tylko tego człowiekowi tu brakuje, Bożej pieczęci w postaci przyjmowania komunii świetej, która będzie widzialnym znakiem akceptacji jego życia. Należy mi się i Kościół tego nie może zrozumieć - myśli taki człowiek.

Hm. A ja może widziałbym tu jakąś lukę. Bo to chyba nie tak, że Boga sprowadzono do poziomu życiowych potrzeb człowieka.
Brzmi to trochę tak, jakbyś chciała zanegować życiowe kroki człowieka w drodze do Absolutu. Takim krokiem było by przyjmowanie Komunii Świętej i twierdziła, że skuteczniejszą drogą do Absolutu była by jakaś droga obok nas, która prowadzi do Celu bez etapów pośrednich.

Sorry jeśli wskoczyłem w środek rozmowy i pominąłem coś ważnego.

Cz gru 15, 2016 0:45
Moderator

Ocimum napisał(a):
Mój, skoro to nie moje kombinowanie?

Czyli plagiat? I tylko w chwili, gdzie poddano w wątpliwość owo kombinowanie, przyznałaś, że nie jest Twoje? Niezbyt to uczciwe.

Cz gru 15, 2016 7:16
chwat napisał(a):

Brzmi to trochę tak, jakbyś chciała zanegować życiowe kroki człowieka w drodze do Absolutu. Takim krokiem było by przyjmowanie Komunii Świętej i twierdziła, że skuteczniejszą drogą do Absolutu była by jakaś droga obok nas, która prowadzi do Celu bez etapów pośrednich.

To była rzeczywiście sytuacja szczegółowa, gdy wystepują przeszkody w przyjmowaniu komunii świętej a człowiek wali głową w mur, że to jedyna droga do zbawienia. Wali z powodow lęków lub postawy roszczeniowej. To zamykanie Boga w klatce, to zamykanie się na inne możliwości. I pewnie nie podałam wszystkich takich możliwości, bo człowiek jest istotą niezwykle złożoną, zarówno w jego sytuacji życiowej, jak i poziomie rozwoju psycho- duchowego.
To też pole do popisu dla Kościoła, by zabrać się za rzetelną ewangelizację, bo myślenie magiczne to owoc bylejakości wiedzy religijnej i lęków. Wspomniałam wcześniej o tym, że niektorzy ludzie Kościoła wytępują w obronie pragnień tych ludzi. Trudniej człowieka ewagelizować krok po kroku, również trudne to organizacyjnie. Łatwiej spełnić pragnienia przegłosowując, że komunia święta dla ludzi funkcjonujących w związkach niesakramentalnych/grzechu ciągłym jest dostępna. Czy jednak chodzi tu na pewno o dobro tych ludzi i prowadzenie ich ku ich dojrzałości?

Myślenie typu magicznego nie ogranicza się jedynie do wymiaru duchowego. To postrzeganie świata i innych ludzi przez własne wyobrażenia. Nie jest sprawą prostą to zmienić. Ileż to się człowiek naczyta o modlitwach bardzo skutecznych, nowennach, które na pewno pomogą i rozwiążą skomplikowane sytuacje życiowe. Ileż się nasłucha rad, że codzinna komunia święta jest pożyteczna. Wszystko racja, ale brakuje tego - człowieku to jednak nie magia, to ma pomóc w zmianie twego myślenia, w nawróceniu się, w tym, byś zobaczył brata w drugim człowieku. Nie ma kropki nad i: pracuj (również nad sobą) jakby wszystko zależało od ciebie i módl się tak, jakby wszystko zależało od Boga. Bóg pokaże ci własne ograniczenia i drogę, ale nie zmieni drugiego człowieka na obraz oczekiwań modlącego się - to jednak znów nie nie klatka dla Pana, Bóg może dzialać też inaczej.

Nie zajmowałam się w tym wątku drogą ku Bogu w sensie rozwoju duchowego człowieka. Twoje zapytanie, jak rozumiem, dotyczy właśnie tej kwestii. I tu można rozmawiac o komunii świętej znów pod innym kątem. Myślenie magiczne będzie wpisane w brak dojrzałości, którą szeroko pojmuję.

Cz gru 15, 2016 9:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1254 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 84  Następna strona