Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 41  Następna strona
 Zakaz antykoncepcji a osoby spoza Kościoła Katolickiego; 
Autor Wiadomość
Wiąże się to, oczywiście, z przyjęciem pełnego nauczania Kościoła w sprawach związanych z pożyciem małżeńskim - tu ma rację Levis w tym, co napisał w jednej z kolejnych wiadomości.
Nauczanie Kościoła to bowiem nie tylko NPR - to pewien kompleksowy system rozwiązań mający na celu ochronę Rodziny jako podstawowej komórki Społeczeństwa.
Począwszy od momentu narodzin Człowieka - a skończywszy na naturalnej jego śmierci.

ddv, osoby spoza Kościoła Katolickiego raczej nie przyjmą jego nauczania .. proszę popatrz, jaki jest temat wątku :?

Cz wrz 29, 2005 18:02
O (...) !! Chyba się trochę zawziąłem.. ;)

Cieplutki :)
"Prorodzinne" działanie NPR ma swoje wymierne przyczyny.
1. "odmawianie" sobie współzycia "kiedy się chce" to
- zawsze wspólna chęć na współzycie - i co z tym zwiazane:
- mniejsza ilość kontaktów nie satysfakcjonujących
- pełne przeżywanie aktu (bez uciążliwych "pośredników" np. w postaci 'gumy')
- wspólne oczekiwanie na radosny moment (podobnie jak ze "świętem" poprzedzonym postem)
- brak "przesytu" (tu - podobnie jak z jedzeniem - w miarę jedzenia apetyt rośnie i pomimo tego, ze żołądek pełny szuka się nowego "doznania" w postaci bardziej wymyślnej potrawy.
- Nie szukasz zatem innych "doznań seksualnych" - np. w ramionach innej kobiety, bo ... z tą jesteś w pełni usatysfakcjonowany)
2. Brak zdrowotnych skutków ubocznych
3. Żadasz od siebie tego samego, co od innej osoby - pogłębia sie zatem więź małzeńska
4. Ufasz kobiecie którą kochasz - i w pełni akceptujesz ją taką, jaka ona jest - wraz z danym jez przez Boga cyklem płodności ... A to znów pogłębia więzi małzeńskie ...
5. Cieszysz się jej "kobiecą sprawnością" o wiele dłużej niż w przypadku stosowania antykoncepcji - nie wprowadza ona bowiem do siebie środków hamujących jej naturalne procesy - w efekcie jest zdrowszą.
6. Regularna dokładna "samoobserwacja" ogranizmu kobiety pozwala na o wiele szybsze wykrycie nieprawidłowości (potencjalnych chorób) i reakcję na nie niż w przypadku półrocznych lub kwartalnych rutynowych wizyt u lekarza - gdzie częso kobieta przychodzi tylko 'po tabletki' i nawet nie jest badana ...
Nie mówiąc już nawet o tym, że nawet przed zastosowaniem danego środka winno być przeprowadzanie badanie testowe na to, czy organizm kobiety właściwie reaguje na dany środek ...
A rzadko się takie badania stosuje ... :-(

Cz wrz 29, 2005 18:12

ddv, osoby spoza Kościoła Katolickiego raczej nie przyjmą jego nauczania .. proszę popatrz, jaki jest temat wątku :?

Wybacz, Baranku ;)
Owszem - nie musza się stosować do tych nakazów.
Może jednak skorzystają z faktu, ze polemizują z nami - i tak dla własnego zdrowia ... zastosują się do zaleceń Kościoła :co:
Jeżeli tak - to tylko na zdrowie im to wyjdzie ... :)

Cz wrz 29, 2005 18:15

Ddv, pozwolę się nie zgodzić. Do Twoich pięknych teorii, w parktyce pojawiają się powazne "ale":

Cytuj:
zawsze wspólna chęć na współzycie

Nieprawda. Brak współzycia w dni płodne nie jest równoznaczne z apetytem w dni niepłodne.

Cytuj:
mniejsza ilość kontaktów nie satysfakcjonujących

Nie zgodzę się. Przed miesiączką wiele kobiet odczuwa rozdrażnienie, czasem ból i nie mają ochoty na współżycie. Współzycie w tym okresie jest często bardzo nieudane... Wczesniejsze "wygłodzenie" niestety wzmacnia apetyt jedynie mężczyzny...

Cytuj:
pełne przeżywanie aktu (bez uciążliwych "pośredników" np. w postaci 'gumy')

Tylko dla mężczyzny. Wierz mi, nie jest wcale przyjemnie jak (przepraszam za szczegóły) coś cieknie po nogach...

Cytuj:
brak "przesytu" (tu - podobnie jak z jedzeniem - w miarę jedzenia apetyt rośnie i pomimo tego, ze żołądek pełny szuka się nowego "doznania" w postaci bardziej wymyślnej potrawy.

Czy fakt, że jemy wtedy, gdy mamy na to ochotę, sprawia, że się obzeramy? Dotyczy to tylko pewnego procenta ludności...

Cytuj:
wspólne oczekiwanie na radosny moment

Zalezy dla kogo to święto...

Cytuj:
Nie szukasz zatem innych "doznań seksualnych" - np. w ramionach innej kobiety, bo ... z tą jesteś w pełni usatysfakcjonowany

Niestety, dla wielu kobiet współzycie przed samą miesiączką nie jest takie satysfakcjonujące

Cytuj:
Brak zdrowotnych skutków ubocznych

Dla większości ludzi odpowiednio dobrana antykoncepcja także nie ma negatywnego wpływu na zdrowie.

Cytuj:
Ufasz kobiecie którą kochasz - i w pełni akceptujesz ją taką, jaka ona jest - wraz z danym jez przez Boga cyklem płodności ... A to znów pogłębia więzi małzeńskie

Gorzej, kiedy kobieta nie może tego zaakceptować...

Cytuj:
Cieszysz się jej "kobiecą sprawnością" o wiele dłużej niż w przypadku stosowania antykoncepcji - nie wprowadza ona bowiem do siebie środków hamujących jej naturalne procesy - w efekcie jest zdrowszą.

Tą teorię pominę, gdyż jej nie rozumiem... Wiele kobiet w okresie menopauzy ładuje w siebie hormony w celu przedłużenia młodości... i im się to udaje.

Cytuj:
Regularna dokładna "samoobserwacja" ogranizmu kobiety pozwala na o wiele szybsze wykrycie nieprawidłowości (potencjalnych chorób) i reakcję na nie niż w przypadku półrocznych lub kwartalnych rutynowych wizyt u lekarza - gdzie częso kobieta przychodzi tylko 'po tabletki' i nawet nie jest badana ...

A jednak to własnie kobiety stosujące sztuczną antykoncepcję częściej sa badane i wcześniej wykrywane są nieprawidłowości - np. rak piersi, dzięki czemu szanse na wyzdrowienie są duże większe.

Cytuj:
Nie mówiąc już nawet o tym, że nawet przed zastosowaniem danego środka winno być przeprowadzanie badanie testowe na to, czy organizm kobiety właściwie reaguje na dany środek ...
A rzadko się takie badania stosuje ...

Niestety, tak się zdarza, nie przeczę. Zalezy to jednak od lekarza i jego kompetencji. Nie jest to wina metody, lecz niedbalstwa.

Cz wrz 29, 2005 18:32
To, o czym piszesz to tylko teoria - a nie praktyka ...
A "niedbalstwa" coś mi się wydaje, że w nasze służbie zdowia nie brakuje... czasami z dość prozaicznych powodów - propagowanie antykoncepcji, przepełnione przychodznie - i brak funduszy na służbę zdrowia ...
Do tego - nie widziałem poważniejszych danych na temat tego, jakie zdrowotne i finansowe straty przynosi stosowanie antykoncepcji.
A szkody zostały udowodnione naukowo - począwszy od tycia - a skończywszy na częstszym występowaniu raka ...
Czy zatem - problem nie występuje - czy też raczej ...
Ktoś się boi na podanie do publicznej wiadomości skutków propagowania antykoncepcji :co: ??

Cz wrz 29, 2005 18:52

No cóż, przynajmniej wśród moich znajomych nie znam nikogo kto do okulisty, ginekologa i dentysty poszedł "państwowo". Wszyscy chodzą prywatnie, a jeśli ktoś wypali z pomysłem by iść do przychodni, traktowany jest co najmniej jak UFO... Przecież każdy wie, ze nasza służba zdrowia jest ciężko chora.

Cytuj:
A szkody zostały udowodnione naukowo - począwszy od tycia - a skończywszy na częstszym występowaniu raka ...

No cóż, niestety tak jest, że lekarze z zachodu przyjeżdżają do nas by oglądać zaawansowane przypadki raka... bo u nich są rzadkością. Tylko to nie wina antykoncepcji, ale mentalności i kondycji właśnie służby zdrowia.

Cz wrz 29, 2005 19:27

A "niedbalstwa" coś mi się wydaje, że w nasze służbie zdowia nie brakuje... czasami z dość prozaicznych powodów - propagowanie antykoncepcji, przepełnione przychodznie - i brak funduszy na służbę zdrowia ...

Drogi Ddv, zycia nie znasz!? Właśnie gdyby nie antykoncepcja, wiele kobiet przychodziloby do ginekologa dopiero (i tylko) w ciąży!

Cz wrz 29, 2005 19:29
Nie znam tego, o czym piszesz, Wando ... :o
Może to sprawa miejsca zamieszkania :co:
Wiem jednak, że to co u nas próbuje się ukrywać - na Zachodzie często stanowi wręcz ... atut antykoncepcji :-(
Przykład - znalazła kiedyś Agniulka w jednej z niemieckojęzycznych ulotek środka antykoncepcyjnego (działanie wczesnoporonne tego środka opartego na gestagenach).
Z takimi samymi wiadomościami spotkałem się podczas rozmów prywatnych bądąc na Zachodzie.
Sprawa po prostu innej mentalności - u nas działanie wczesnoporonne antykoncepcji jest piętnowane - tam widocznie nie ... :-(
Również sprawa leczenia nie jest taka, jak próbujesz przedstawiać.
Dolegliwości i schorzenia są dokładnie te same co i u nas ... :-(
Również - i błędów lekarskich jest co niemiara ... :-(
Tyle tylko - że tam w TV możesz dowiedzieć się o tym, ze tam również - z lekarzami ... praktycznie nie wygrasz ... :-(
Szanujmy przynajmniej więc własne zdrowie moi mili - rada dobra dla każdego. Nawet dla tych, którzy nie wierzą w słuszność nauczania Kościoła ...

Cz wrz 29, 2005 20:27

Cytuj:
Człowieka bardzo łatwo "złamać" - choćby przez działanie "czynników zewnętrznych"

Myslisz, ze czlowieka mozna cale zycie traktowac jak smarkacza? Jesli ktos ma mocne zasady i sie ich trzyma to dobrze, jak je zlamie, musi liczyc sie z konsekwencjami, prosta sprawa. To jednak nie upowaznia nikogo do narzucania mu jakis norm postepowania na podstawie domyslow. Pokusy bywaja rozne, ale jesli czlowiek naprawde uwaza aborcje za niedopuszczalna, nie zrobi tego dla marnej pokusy.

Cytuj:
Jak najbardziej zgoda - dlatego się tak dzieje, ze Kościoł stawia pewne wymagania - i twardo ich wymaga - uwzględniając przy okazji ludzką skłonnośc do omyłki, do grzechu

No nie wiem, dla mnie nic nam to nie powie, jesli oznajmimy, ze wsrod stosujacych NPR odsetek rozwodow jest nizszy. NPR jest dla ludzi slepo podazajacych za nakazami Kosciola, bo tylko im sie chce cos takiego stosowac. A dla Ciebie powiedziec, ze wsrod nich jest mniej rozwodow to jak odkryc Ameryke.
Mieszasz przyczyny, probujac nam wmowic, ze to dzieki NPRowi, a nie pelnemu posluszenstwu KK rozwodow wsrod NPRowcow jest malo.

Cytuj:
Tyle tylko, ze to "błędne koło" potwierdza słuszność nauczania Kościoła zawarte w "Evangelium Vitae i "Humana - Vitae"...

No i co z tego, ze tysiace przykladow obalaja absurdalne stwierdzenia tych encyklik, po Tobie splywa to jak po kaczce.

Cytuj:
A po co np. w takim wypadku na drodze stawia się znaki zakazu i ograniczeń prędkości

Nie wiem tylko dlaczego KK arbitralnie i w niesprawiedliwy sposob okreslil co jest "zakazane", a co "za duza predkoscia".
Daj sobie spokoj z tymi porownaniami z jazda autem jesli chcesz rozmawiac powaznie.

Cytuj:
Nadal nie dajesz żadnych argumentów na to, że zakaz antykoncepcji jest bezsensowny

Jak nie umiesz czytac to bardzo mi przykro, przedszkole sie klania. A jak umiesz to racz sobie przypomniec, ze daje Ci takowe argumenty od dluzszego czasu w dwoch rownoleglych dyskusjach nt.seksu przedmalzenskiego i w watku biezacym.

Cytuj:
ja natomiast mam całą masę argumentów na popracie tezy szkodliwości antykoncepcji ...

Nie uslyszalem jeszcze ani jednego realnego zarzutu przeciw antykoncepcji z Twojej strony.

Cytuj:
A antykoncepcja to nic innego, jak tylko zespół środków osłabiających silną wolę Małżonków

Nie mam zamiaru cwiczyc swej silnej woli kosztem potrzeb mojej kobiety, to jest jak dla mnie chamstwo. Poza tym, jak Ci juz mowilem silna wole juz posiadam.

Cytuj:
I tu, mój drogi, wykazujesz się straszną niewiedzą.
Cytowałem Ci już (w innym temacie) słowa z "Ewangelium Vitae" - dlaczego Jan Paweł II zakazuje antykoncepcji - poza tym powielasz rozpowszechniane szeroko niedorzeczności na temat antykoncepcji.
To, o czym pisałem już Wandzie - spirala, środki oparte na gestagenach, to środki relkamowane jako "anty-koncepcyjne" - w istocie jednak mają działanie wczesnoporonne

Co powielam?! Ja widze jasny podzial na antykoncepcje przed i po.
Jesli srodek zapobiega owulacji jest to antykoncepcja przed.
Jesli srodek dziala na zaplodniona komorke jest to antykoncepcja po.
Uwazam srodki po za niedopuszczalne.

Cytuj:
Preparaty te zatrzymują więc rozwój pęcherzyka jajnikowego oraz owulację. Zmieniają skład chemiczny i konsystencję endometrium macicy zapobiegając inplantacji [zagnieżdżeniu-ddv] zarodka
.
Czyli dzialaja na zaplodniona komorke, nie rob z dyskutantow idiotow nie rozumiejacych czym jest antykoncepcja przed i po.

Cytuj:
Cytat:
Jak "wiesz co łyksz" - to wypadałoby podac takie środki, które łykasz ...

Hmm patrzysz, co piszesz? Podalbym Ci, ale najpierw ty podaj mi choc jeden srodek antykoncepcyjny do lykania dla gosci.

Chyba jednak ... Nie wiesz, co łykasz ...
I nie tylko Ty ...

<lol>Chyba nie wiesz co sie dzieje.
Jestem mezczyzna. Co mam lykac jako srodek antykoncepcyjny? Panadol?
Ddv odkryl chyba srodki doustne dla mezczyzn. Podziel sie z nami odkryciem. Ja tez chce wiedziec jak mam zatrzymac swa owulacje.
I ty mi wytykasz niekompetencje :)

Cytuj:
Demagogią jest propagowanie antykoncepcji (tu - szczególnie prezerwatywy) i wolnego seksu w obliczu skutków, jakie ze sobą to niesie - a nie ostrzeganie przed skutkami łamania moralności i skutkami propagowania "wolnego seksu" oraz .. prezerwatyw, jako środka rzekomo "zapobiegającego" AIDS

Kto proponuje "wolny seks"??!! JA??!!!! To wal smialo. pokaz mi wypowiedz, w ktorej propaguje wolny seks.

Cz wrz 29, 2005 22:54

Przepraszam za omylkowe zamieszczenie dwa razy tego samego posta i prosze o usuniecie jednego z nich.

Wedle życzenia - jo_tka :)

Cz wrz 29, 2005 22:56

Wiecie co? Na Waszym miejscu dałbym sobie spokój z tą dyskusją, to nie ma sensu. Wiem w jaki sposób Ddv prowadzi dyskusję, a to, że na sensowne argumenty Wandy potrafił tylko odpowiedzieć
ddv163 napisał(a):
Wando !
To, o czym piszesz to tylko teoria - a nie praktyka ...

a potem zmienić temat na służbę zdrowia, świadczy tylko o tym, że nie jest poważnym dyskutantem w tym temacie i nie warto tracić czasu na polemikę z nim.

Ddv, sorry ale Ty nie dopuszczasz do siebie argumentów. W kółko klepiesz to samo i udajesz, że adwersarz nie napisał nic konkretnego. Radzę Ci zmienić sposób dyskutowania, bo obecny jest strasznie jałowy i bezproduktywny.

Jeszcze kilka słów do Levisa: moje obstawanie przy NPR nie wynika z ślepego podążania za Kościołem - przez długi czas byłem nastawiony anty, a dopiero później zrozumiałem zalety tej metody i uznałem, że jeśli tylko będzie można* to chciałbym ją stosować w przyszłości.

*Piszę w trybie przypuszczającym, bo moje obecne podejście jest tylko moje, a decyzje o sposobie planowania rodziny podejmują oboje małżonkowie i dopuszczam możliwość stosowania innej metody antykoncepcji w celu planowania rodziny, jeśli z żoną uznamy, że tak będzie lepiej. Niemniej bardzo chciałbym, aby życie nie kolidowało z prawem kościelnym.

Cz wrz 29, 2005 23:14

Panowie Katolicy my tu czegoś nie rozumiemy ...???
Gdy by w tych krajach ludzie żyli według nauki Chrystusa . To by nie było problemu z AIDS . My podobno rozmawiamy o seksie w małzeństwie a nie o jako takim.. Proponowanie jakiego kolwiek współzycia osobom poza zwiazku jest grzeszne..
To nie metoda skutkuje zdradami . lecz człowiek , A tu dowiaduję się że Naturalna metoda jest panaceum na wszytko..A prezerwatywa jest przyczyną zła.. . Pamiętać należy że i poduszka i można zabić ....

PS DdV Co dod tych badań tego doktora przeprowadzono je dosc dawno . Na wyselekcjonowanej zdrowej grupie ludzi , Dlatego te badanie nie są wiarygodne..

Pt wrz 30, 2005 8:28

Troche uogolnilem mowiac o ludziach stosujacych NPR. Zdaje mi sie jednak, ze tacy wsrod NPRowcow sila rzeczy stanowia wiekszosc.
Szanuje bardzo to, ze jestes zwolennikiem NPR z przemyslanego wyboru a nie z posluszenstwa irracjonalnym zakazom i nakazom.
Widze, ze nie uwazasz srodkow antykocepcyjnych za zlo, skoro dopuszczas mozliwosc stosowania ich kiedys.
Osobiscie, w moim polozeniu nie widze sensu uzywania tej metody. Przede wszystkim dlatego, ze nie sadze by odpowiadala kiedykolwiek mojej dziewczynie, a to jest chyba najwazniejsza kwestia. Ja moglbym sie zgodzic na ta metode mimo iz nie jestem do niej przekonany. Ale to sa kwestie delikatne, wymagajace zgody obojga partnerow.

Pt wrz 30, 2005 11:58

Widząc zastrzeżenia do Twoich wypowiedzi, zamiast kłócić
się, mógłbyś się zastanowić.. lubisz stawiać na swoim?
Mieszanie metod antykoncepcyjnych i poronnych - było
jednym wielkim nieporozumieniem. Każdy z nas zna różnicę.

Twój ton nie jest życzliwy.. co za tym idzie.. na pewno
nie służy porozumieniu i dościu do normalnych relacji.

Nikt nie mówi, że wychowanie prorodzinne nakazuje sporą
ilość dzieci. Wychowanie prorodzinne mówi o odpowiedzialności..

Czy wspomniane przez Ciebie skrajne małżeństwo
używało MNPR, czy na oko używało kalendarzyka?

Pt wrz 30, 2005 13:47

A tak mała uwaga.. wiecie, że na świeckich forach
o wiele łatwiej się dogadać i nie ma takich sporych
wypowiedzi? Sam byłem zdziwiony, że nikt tam nie
udaje najmądrzejszego i najinteligentniejszego.. :)

Pt wrz 30, 2005 13:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 41  Następna strona