Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 9:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 41  Następna strona
 Zakaz antykoncepcji a osoby spoza Kościoła Katolickiego; 
Autor Wiadomość

Ale ty i Ddv wmawiacie nam, ze uzywanie anytkoncepcji kloci sie z wychowaniem prorodzinnym, co jest naduzyciem.

Pt wrz 30, 2005 15:24
Jezeli masz tak napraewdę zielone pojęcie o tym, co się dzieje - to nie wypisywałbyś trego, co wypisujesz... :-(
Niestety - nie widzę poza demagogią logicznych argumentów za antykoncepcją - bo ilez można szukać wykrętów i nie odpowiadać na pytanie
- Co widzisz dobrego w antykoncepcji ?
- czo widzisz złego w NPR ?
Przecież - argumaentacja przeciwników NPR jest wręcz śmieszna - i na dodatek niczym nie poparta ... :-(

Pt wrz 30, 2005 18:27
Widzę, ze masz baaardzo poważne problemy z rozumowym czytaniem przedstawionego tekstu :-(
Materiały już Ci przedstawiałem zarówno w tej jak i w "równoległej" do tej dyskusji
Cytuj:
W grupie kobiet, które rodziły i nie planują już macierzyństwa zaleca się (uwzględniając wiek) stosowanie DTA z progestagenami drugiej lub trzeciej generacji, progestagenów oraz wkładek domacicznych (w tym z levonorgestrelem).

[...] Za promocję podziękujemy - baranek
(Strona promująca antykoncepcję)
- więc nie będę się powtarzał
Zauważ że środki antykoncepcyjne w których znajduja się "gestageny" łykasz przed stosunkiem - a znajduje się w nich środki działające dokładnie w ten sam sposób co te zawarte we wczesnoporonnym "postinorze" ...

Kolejna sprawa - wpierw twierdzisz, że
Levis napisał(a):
NPR jest dla ludzi slepo podazajacych za nakazami Kosciola, bo tylko im sie chce cos takiego stosowac. A dla Ciebie powiedziec, ze wsrod nich jest mniej rozwodow to jak odkryc Ameryke.

Po czym - po długim wywodzie i napisaniu paru postów podsumowujesz...
Levis napisał(a):
Ale ty i Ddv wmawiacie nam, ze uzywanie anytkoncepcji kloci sie z wychowaniem prorodzinnym, co jest naduzyciem.

:o :o :o :o :o
I jak tu w ogóle z Tobą rozmawiać ? :-(

Tyle na dziś ...

Pt wrz 30, 2005 20:00

Incognito ...
Jezeli masz tak napraewdę zielone pojęcie o tym, co się dzieje - to nie wypisywałbyś trego, co wypisujesz... :-(

Ojej, nie popłacz się Ddv.

Przestań w końcu uprawiać ten swój irytujący sposób dyskutowania "zakrywam oczy i płaczę". :?
ddv163 napisał(a):
Niestety - nie widzę poza demagogią logicznych argumentów za antykoncepcją

Bo nie chcesz widzieć - gdybyś miał do sprawy zdrowe nastawienie i zdjął klapki z oczu, myślałbyś inaczej.
ddv163 napisał(a):
- Co widzisz dobrego w antykoncepcji ?

W tej nieszkodliwej dla zdrowia (bo tylko takiej bronię) - to samo co w NPR + możliwość współżycia wtedy kiedy się tego rzeczywiście pragnie.
ddv163 napisał(a):
- czo widzisz złego w NPR ?

Po prostu nie do wszystkich ona pasuje. To, że jednym mężczyznom nie pasuje zarost, nie znaczy że zarost ogólnie jest zły. Nie mam zamiaru się wdawać w Twoje głupie gierki, Ddv i wyjaśniać n-razy dane kwestie tylko po to, abyś za chwilę znów zadał jakieś podstawowe pytanie.
ddv163 napisał(a):
Przecież - argumaentacja przeciwników NPR jest wręcz śmieszna - i na dodatek niczym nie poparta ... :-(

Gadasz bzdury, Ddv. Wanda przedstawiła konkretne problemy, które przedstawiają też niektóre osoby stosujące NPR (na forum lmm), a Ty nie potrafisz się do nich odnieść, więc proszę skończ już ten irytujący cyrk.

Pt wrz 30, 2005 22:09
A z tej całej "nieszkodliwej dla zdrowia" pozostaje ci tylko prezerwatywa - i to jeszcze nie do końca ...
I to nie są jakieś "śmieszne gierki" - to, co podaję to są fakty Incognito ...

Na forum LMM wyraźnie jest napisane, że metody naturalne wcale w niczym nie przeszkadzają - mało tego stosunkowo szybko się można do tego przyzwyczaić.
A co do tego, co podałem o służbie zdrowia - przejdziesz się kiedyś do poradni z żoną to się przekonasz jak naprawdę to wyglada ...
Naprawdę - bardzo rzadko bywa tak, że kobieta jest należycie badana [b]przed podaniem właściwego środka jak również rzadko kiedy podawany jest "właściwy" środek.
Dokładne badanie zaś zaczyna się wtedy, gdy Pacjentka zaczyna zgłaszać dolegliwości - ale nie wtedy, gdy przychodzi "po tabletki" ...
Zresztą - Wanda sama przyznała mi rację - a Ty tymczasem bronisz tej tezy jakby było to czegoś warte ... :-(

Pt wrz 30, 2005 22:37
Przy metodach naturalnych praktycznie zawsze się pragnie (oboje) - i o wiele mniej jest zbliżeń niesatysfakcjonujących ...

Pt wrz 30, 2005 22:39

Srodki "po" nazywaja sie srodkami "po" dlatego, ze dzialaja po zaplodnieniu, a nie dlatego, ze uzywa sie ich zawsze po stosunku. Czy tak ciezko to zrozumiec?

Cytuj:
Kolejna sprawa - wpierw twierdzisz, że
Levis napisał:
NPR jest dla ludzi slepo podazajacych za nakazami Kosciola, bo tylko im sie chce cos takiego stosowac. A dla Ciebie powiedziec, ze wsrod nich jest mniej rozwodow to jak odkryc Ameryke.

Po czym - po długim wywodzie i napisaniu paru postów podsumowujesz...
Levis napisał:

I jak tu w ogóle z Tobą rozmawiać ?

Moglbys czytac to co pisze, ulatwiloby nam to rozmowe w duzym stopniu.
Pisalem wczesniej, ze
1.Stosowac NPR chce sie glownie ludziom zwiazanym mocno z nauczaniem KK.
2.KK broni mocno nierozerwalnosci malzenstw.
3.Dlatego tez wsrod tych ludzi jest tak malo rozwodow.
4.A nie dzieki metodzie antykoncepcji jaka stosuja.

Cytuj:
Cytat:

Cytat:
Jak "wiesz co łyksz" - to wypadałoby podac takie środki, które łykasz ...

Hmm patrzysz, co piszesz? Podalbym Ci, ale najpierw ty podaj mi choc jeden srodek antykoncepcyjny do lykania dla gosci.

Chyba jednak ... Nie wiesz, co łykasz ...
I nie tylko Ty ...

<lol>Chyba nie wiesz co sie dzieje.
Jestem mezczyzna. Co mam lykac jako srodek antykoncepcyjny? Panadol?
Ddv odkryl chyba srodki doustne dla mezczyzn. Podziel sie z nami odkryciem. Ja tez chce wiedziec jak mam zatrzymac swa owulacje.
I ty mi wytykasz niekompetencje

No Ddv nie badz sempem, skoro odkryles pigulke antykoncepcyjna dla mezczyzn nie ukrywaj tego dluzej. Kto wie, moze niedlugo KK uzna "pigulke Ddv" za jedyny wlasciwy srodek antykoncepcyjny i zbijesz na tym krocie :D

Pt wrz 30, 2005 23:26

I zrozum jedną rzecz ...
Przy metodach naturalnych praktycznie zawsze się pragnie (oboje) - i o wiele mniej jest zbliżeń niesatysfakcjonujących ...

Na jakiej podstawie to stwierdzasz?

Ja Ci za to mówię jedną rzecz: To NIEPRAWDA

Pt wrz 30, 2005 23:31
Na temat dopuszczalności antykoncepcji przez KK rozmawiamy w tym miejscu:
viewtopic.php?t=2629
Po raz trzeci proszę nie powielać tematów i w obecnym wątku nie odwoływać się do nauki KK , skoro dotyczy on osób spoza Kościoła ... w przeciwnym razie jeden z wątków zostanie zablokowany.

So paź 01, 2005 10:54
Prośba ...
Dla osób z poza Kościoła zakaz antykoncepcji jest niezrozumiały - a ten temat i w tym wątku istnieje mozliwość rzetelnego wytłumaczenia tych spraw (na dodatek dochodzimy do końca tej problematyki) - proszę zatem o nie blokowanie tego tematu - bądź o nie podejmowanie żadnych innych działań Moderacji w tym temacie

A zakaz antykoncepcji został podyktowany właśnie przewidywaniami Pawłą VI - oraz podtrzymany po sprawdzeniu się tych przewidywań za czasów Jana Pawła II...
Tym, co najważniejsze - jest fakt "przemycania" środków wczesnoporonnych wśród środków antykoncepcyjnych - i to na dość dużą skalę ...
A na to - Kościoł z samej swojej natury nie może się zgodzić ...
To, co pisałem we wcześniejszych postach już kilkakrotnie:
Praktycznie oprócz "czystej" ( bez "dodatków") prezerwatywy - w większości ze środków antykoncepcji są zawarte środki wczesnoporonne ... A pomysłowość w "przemycaniu" przez koncerny farmaceutyczne metod wczesnoporonnych bywa wręcz nieograniczona ... :-(
Dlatego też Kościół zakazując całkowicie antykoncepcji "za jednym zamachem" obciął wszelkie możliwości przemycania metod poronnych oraz środków -oraz doprowadził do rozwoju mniej wygodnych w użyciu meod naturalnych.
Mniej wygodnych w użyciu - jednak o wiele mniej szkodliwych od antykoncepcji.
Nauczanie Kościoła zatem sprawdziło się w praktyce - jednak metody naturalne rodzą kontrowersje ze względu na ich "utrudnienia" w stosowaniu ...

N paź 02, 2005 9:34
Nauczanie Kościoła to pewna całość - z której nie można wybrać sobie "po kawałku" to, co Ci się podoba, a co nie.
Często bowiem wielu rzeczy nie rozumiemy - jednak dostosować się musimy - i to dla dobra własnego lub innych osób.
Właśnie przez brak dyscypliny jesteśmy niejako "współuczestnikami" (bądź świadkami) wielu niekorzystnych zjawisk współczesnego świata.
Dyscyplina bowiem od nas wymaga wielu rzeczy - począwszy od szanowania trawników (by zieleń była dla wszystkich) choć "wygodniej" byłoby nam przejść na skróty przez zieleniec - a skończywszy na ochronie życia - lub opieką nad starszą lub mocno schorowaną osobą.
Tego wszystkiego uczy nas również moralność głoszona przez Kościół.
Tego od nas wymaga nasza Wiara - nie dlatego że Kościołowi się tak podoba.
Dlatego jest tak, by nam wszystkim żyło się wygodniej - lub bezpieczniej.
I sami na tym korzystamy (bądź kiedyś w przyszłości skorzystamy).
A zakaz antykoncepcji - to jeden ze sposobów na przeciwstawianie się złu, które nurtuje obecnie świat ...

Wando !
Zdaję sobie sprawę z faktu, że to, o czym pisze może dotyczyć mnie osobiście - lub grupy osób z którymi się spotykam.
Zacytowałem zatem treść tego postu na forum lmm.
Niestety - po otrzymaniu kilku odpowiedzi temat, który założyłem został na forum lmm usunięty .. :?
Nie miałem czasu na odpisanie w porę (choć przejrzałem tamte wypowiedzi) - i dlatego nie pozostaje Ci nic innego jak uwierzyć mi na słowo.
Masz rację - z tym "pragnieniem zawsze" - chyba trochę przesadziłem.
Potwierdza się natomiast fakt mniejszej ilości zbliżeń niesatysfakcjonujących przez osoby podejmujące współżycie wg. zasad NPR.
Najciekawsze zaś jest to, ze "metodologia" NPR dotycząca pogłębiania więzi małżeńskich realnie działa - choć nie do końca jest wyjaśnione dlaczego działa ...
No cóż ....po owocach ich poznacie
Tak samo jak stosowanie antykoncepcji sprzyja osłabieniu więzi małżeńskich - choć również do końca nie wiadomo jak się to dzieje że to działa ...

Więcej na temat szkodliwego - a szczególnie wczesnoporonnego działania antykoncepcji wraz z powołaniem się na konkretne wyniki badań - polecam:
http://www.life.net.pl/?a=articles&id=30&cr=1

N paź 02, 2005 12:05

Cytuj:
Nauczanie Kościoła to pewna całość - z której nie można wybrać sobie "po kawałku" to, co Ci się podoba, a co nie.

Jesli interesuje Cie dyskusja na ten temat zajrzyj na ten watek viewtopic.php?t=5335&start=15 zwlaszcza na moj ostatni post.

Cytuj:
Dyscyplina bowiem od nas wymaga wielu rzeczy

Nie powinna nam zakazywac rzeczy dobrych.

Cytuj:
A zakaz antykoncepcji - to jeden ze sposobów na przeciwstawianie się złu, które nurtuje obecnie świat ...

Jak tak ma wygladac ta walka to zycze powodzenia.
Jesli KK nie znajdzie sobie prawdziwego celu zamiast tracic czas i autorytet na rzecz glupich i bezcelowych zakazow, to zle na tym wyjdzie.

N paź 02, 2005 22:32

Pochwal sie w koncu tym srodkiem doustnym dla gosci. O ile oczywiscie nie ma dzialania wczesnoporonnego.
Jak nie ma to od razu zamawiam zgrzewke.

N paź 02, 2005 22:33

Znów muszę krótko i na temat..
Mam głupi charakter, bo lubię każdą
wypowiedź chociaż trochę skomentować.. :P

Pokolei..

Levis

Cytuj:
Używanie antykoncepcji kłóci się
z wychowaniem prorodzinnym?

Gdybyś zamienił przynajmniej słownictwo:
zamiast "antykoncepcji" pisał "sztuczne metody planowania" ..
miał byś prawo do zarzucenia nadużycia.. bo tak się składa,
że TEORETYCZNE uwypuklenie pojęcia antykoncepcja
jest przeciwieństwem wychowania prorodzinnego.
Powtarzam: anti - anty, concepcion - poczęcie.

Incognito

Piszesz:

[...]

Cytuj:
Przestań w końcu uprawiać ten swój irytujący
sposób dyskutowania "zakrywam oczy i płaczę".

Każdy z nas ma prawo do wyrażania myśli po swojemu,
niezależnie od sposobu nie mamy prawa uniżać wartości!!

To,że MNPR nie do każdego pasują organizmu,
świadczy to tylko o Twoim niepogłębianiu studium
w tym kierunku..

[...]

Zapominasz o mikroporach w prezerwatywie, traktując
ją jako nieszkodliwą antykoncepcję.. zapominasz o wielkości
mikropora w stosunku do plemnika, do wirusa HiV, do innych bakterii..

Widzę, że nie ma sensu komentować każdej wypowiedzi,
bo się po prostu nie wyrobię z czasem.

A ja kolejny raz proszę - wszystkich, nie tylko Cieplutkiego - o zaprzestanie rozmów na temat sposobu prowadzenia dyskusji przez innych Forumowiczów i przejście do właściwego tematu wątku.
angua

Pn paź 03, 2005 10:14

Panowie katolicy przestawcie mi dowody rzeczowe . ze matoda nauralna jest skuteczna i zdrowa dla wszytkich kobiet .
Bo te co ja znam zostały przeprowadzane na wyselelcjonowanej grupie...??

Pozdro

Pn paź 03, 2005 12:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 41  Następna strona