Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 21:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
 WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy 
Autor Wiadomość
Post Re: WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
Mój proboszcz z kolei, biedaczysko, ubolewał nad dolą katolików, których "zmusza się" do dawania na WOŚP przed kościołem.
I chyba z tej litości odpuścił zbiórki organizowane przez Kościół :(
Już drugi rok nie po wszystkich Mszach św. zbierane było na: 2 x na Nowe Dzieło Tysiąclecia (stupendia dla biednych dzieci), na Kościół w Potrzebie, na Kościół na Wschodzie, na powodzian 2009r....w sumie odpuszczone 5 zbiórek.
Za pierwszym razem, datek zaniosłam do zakrystii, w której była tylko siostra zakonna,i po przyjściu do domu zadzwoniłam na plebanię, telefon odebrał wikary a w tle słyszałam gwar młodych ludzi.
I ów kapłan przyznał mi, że jest to duże niedopatrzenie, ale brak ludzi do zbiórki ....spytałam a co robi młodzież, której głosy słyszę w tle - ma spotkanie wspólnotowe.
Kapłan nie potrafi wysłać młodziezy aby zebrali datki dla innych młodych :o

Wt gru 29, 2009 12:59

a to kapłan tatuś czy opiekun? chyba każdy może pomagać organizacji/fundacji, jaka się komu podoba. nieważne, w jakiej akcji weźmie się udział, każda jest dobra, jeśli pomaga innym.

Wt gru 29, 2009 15:09
r4dz10 napisał(a):
a to kapłan tatuś czy opiekun? chyba każdy może pomagać organizacji/fundacji, jaka się komu podoba. nieważne, w jakiej akcji weźmie się udział, każda jest dobra, jeśli pomaga innym.

Każdy może - dlatego aby nie ganiać na pocztę lub do banku i płacić obfite prowizje, organizuje się zbiórki w kościołach.
A jakbyś nie wiedział - są to zbórki organizowane w danym dniu we wszystkich kościołach w Polsce.

Wt gru 29, 2009 15:33

ja osobiście popieram WOŚP, możecie mi uwierzyć że na Woodstocku nie ma żadnej popijawy. Byłam tam w tym roku i jestem bardzo zadowolona.
Widze ,że są tu osoby które są przeciwne WOŚP. (każdy ma swoje zdanie i ja je szanuje) tylko dlaczego jestescie przeciwni??

Śr gru 30, 2009 9:09

Alus napisał(a):
r4dz10 napisał(a):

Każdy może - dlatego aby nie ganiać na pocztę lub do banku i płacić obfite prowizje, organizuje się zbiórki w kościołach.
A jakbyś nie wiedział - są to zbórki organizowane w danym dniu we wszystkich kościołach w Polsce.

no tak, 2zł za przelew w banku to majątek, a darmowe przelewy przez Internet nie istnieją. zresztą ksiądz też za przelew na poczcie musi zapłacić :P

co zmienia fakt, że zbiórki są organizowane w kościołach? inne organizacje też wybierają jako miejsce zbiórki kościół (i inne tłumne miejsca) - dużo ludzi i można wykazać się przed innymi swoją dobrocią. im więcej takich akcji, tym lepiej, a koszty związane z wpłacaniem pieniędzy na dane konto są śmieszne.

Śr gru 30, 2009 11:03
r4dz10 napisał(a):
no tak, 2zł za przelew w banku to majątek, a darmowe przelewy przez Internet nie istnieją. zresztą ksiądz też za przelew na poczcie musi zapłacić :P

co zmienia fakt, że zbiórki są organizowane w kościołach? inne organizacje też wybierają jako miejsce zbiórki kościół (i inne tłumne miejsca) - dużo ludzi i można wykazać się przed innymi swoją dobrocią. im więcej takich akcji, tym lepiej, a koszty związane z wpłacaniem pieniędzy na dane konto są śmieszne.

Napewno nie 2 zł...nie znasz kosztów :P
Mam konto internetowe i nie chwaląc się systematycznie wpłacam na 3 konta dla instytucji harytatywnych i na misje.
Ale nie muszę zapisywac mnóstwa nr kont, gdy Kościół wychodząc naprzeciw wiernym, organizuje corocznie ogółnopolską zbiórkę.
A duchowny jeśli nawet nie dysponuje odpowiednia ilością ludzi do zorganizowania zbórki, to żaden problem zainstalowac na stałe puszki przy wyjściu z koscioła.
Mnóstwo takich puszek jest zainstalowanych w tysiącach kościołów, z wyznaczoną intencją zbórki.
W Wadowicach w kościele parafialnym JPII, aby duchowni nie siedzieli non stop i przyjmowali intencje mszalne od pielgrzymów, jest puszka do której wrzuca się datek z napisaną intencją.
Tylko więcej inwencji i dobrej woli......

Śr gru 30, 2009 11:14

Pewnie, gadajcie ze sobą - po co Wam zawracać sobie głowę odpowiadaniem na argumenty adwersarzy ?
Ten styl - zakrzyczenie zamiast argumentacji - to zresztą rzecz do której WOŚP się dołożyła...
(Oczywiście nie ona zaczęła - rozpoczął to (zresztą zasłużony) Kotan, potem do perfekcji doprowadziła Gazeta Wyborcza...)

Śr gru 30, 2009 23:07
Barnaba napisał(a):
Pewnie, gadajcie ze sobą - po co Wam zawracać sobie głowę odpowiadaniem na argumenty adwersarzy ?
Ten styl - zakrzyczenie zamiast argumentacji - to zresztą rzecz do której WOŚP się dołożyła...
(Oczywiście nie ona zaczęła - rozpoczął to (zresztą zasłużony) Kotan, potem do perfekcji doprowadziła Gazeta Wyborcza...)

A nie odpowiedziałam Ci? :) ....tyle, że nie w punktach.
Prawda jest taka, że kazdy kij ma dwa końce i na argumenty zawsze znajdzie sie kontrargumenty.

Cz gru 31, 2009 10:40
Barnaba napisał(a):

Na jakie argumenty potrzebujesz jeszcze odpowiedzi?

Z tego co rozumiem, nie podoba ci sie, ze:
1- Odsetki ida na impreze dla pomagajacej mlodziezy. Co od poczatku bylo jasne i wszyscy o tym wiedza
2 - na owa impreze, ktora ma zla opinie (jak i Jarocin 20 pare lat temu tudziez inne masowe imprezy mlodziezowe - pomysl tylko o meczach pilkarskich) przyjezdzaja tez ci, ktorzy nie pomagali w akcji. Ta impreze organizuje WOSP i ponosi za nia odpowiedzialnosc. Taki pomysl wymyslili, zeby podziekowac mlodziezy za pomoc. Moze niezbyt szczesliwie, ale tak sie przyjelo i funkcjonuje. Jak pisali tu juz naoczni swiadkowie, negatywna opinia jest mocno przesadzona.
3 - TVP wspomaga Owsiaka. I cale szczescie, ze go wspomaga. Powinna tak robic przy kazdej pozytecznej akcji. Problem bylby dla mnie, gdyby odmowila przy popieraniu akcji dla katastrof naturalnych, Czerwonego Krzyzy, badz Caritasu

4 - Czy tez moze chodzi ci po prostu o to, ze caly pomysl jest beee i glupota jest dawanie pieniedzy na WOSP, bo zlo przewyzsza dobro i w ogole nalezaloby to zrobic inaczej to zrob albo wcale i tu juz pisalam: pokazuj wszystkim oswiadczenie, ze z urzadzen z czerwonym serduszkiem nie korzystasz

Mozliwe, ze powinno to wszystko kupic nasze panstwo ze skladek ubezpieczonych, ktore od poczatku sa za male, ale nikt nie chce w to uwierzyc. W Niemczech skladka na sluzbe zdrowia do okolo 15% pensji (polowe placi pracodawca).
Pewnie panstwo (czyli niejako wszyscy obywatele na drodze urzedowej) powinno, ale wszyscy wiemy, ze tego nie zrobi i to z roznych powodow. Czyli albo czekasz na cud, albo wspierasz kogos, kto to zrobi za panstwo.
Chyba ze masz jakis lepszy pomysl na rozwiazanie problemu niedoinwestowania polskiej sluzby zdrowia, to napisz.

Starczy argumentow, czy dalej bedziesz sie obrazal, ze nikt z toba nie dyskutuje?

Cz gru 31, 2009 11:26

Cytuj:
Napewno nie 2 zł...nie znasz kosztów :P

maksymalnie 3zł w gorszych bankach (na pocztę nie chodzę, nie mam zamiaru czekać tydzień, aż pani łaskawie się zachce przelew zrealizować). kupuję sporo rzeczy na allegro, wpłacam kasę na różne cele także wiem, jakie są koszty. 2 złote.

Cz gru 31, 2009 12:37
r4dz10 napisał(a):
maksymalnie 3zł w gorszych bankach (na pocztę nie chodzę, nie mam zamiaru czekać tydzień, aż pani łaskawie się zachce przelew zrealizować). kupuję sporo rzeczy na allegro, wpłacam kasę na różne cele także wiem, jakie są koszty. 2 złote.

Tzn że korzystasz z jakiegoś banku oferującym tanie usługi :)

Cz gru 31, 2009 12:49

Cytuj:
Tzn że korzystasz z jakiegoś banku oferującym tanie usługi :)

teraz korzystam z darmowego przelewu internetowego. kiedyś biegałem do Dominet Bank (chyba przejęty), wpłata/przelew kosztowały 2zł i były realizowane w ciągu kilku godzin.

Cz gru 31, 2009 14:16

Kamala napisał(a):
1- Odsetki ida na impreze dla pomagajacej mlodziezy. Co od poczatku bylo jasne i wszyscy o tym wiedza

primo - nie dla "pomagającej młodzieży" tylko po prostu na imprezę. Nie ma specjalnej korelacji pomiędzy osobami zbierającymi a jadącymi na Woodstock
secundo - niby wszyscy wiedzą, ale nie mówi się w TV przy zbieraniu , kiedy robi się histerię
Kamala napisał(a):
2 - na owa impreze, ktora ma zla opinie (jak i Jarocin 20 pare lat temu tudziez inne masowe imprezy mlodziezowe - pomysl tylko o meczach pilkarskich) przyjezdzaja tez ci, ktorzy nie pomagali w akcji. Ta impreze organizuje WOSP i ponosi za nia odpowiedzialnosc. Taki pomysl wymyslili, zeby podziekowac mlodziezy za pomoc. Moze niezbyt szczesliwie, ale tak sie przyjelo i funkcjonuje.
Co to znaczy "się przyjęło" ?!!!
Żadnej refleksji przed następną imprezą ?
Nadto wątpię czy wymyślono imprezę jako podziękowanie. To image Owsiaka i tyle a uzasadnienia mogą być wymyślane różne
Kamala napisał(a):
Jak pisali tu juz naoczni swiadkowie, negatywna opinia jest mocno przesadzona.
Inni świadkowie pisali że ta negatywna opinia jest CAŁKOWICIE uzasadniona.
A a propos odpowiedzialności - co roku ktoś ginie bo się zapija już w drodze na imprezę i wypada z pociągu.
Kamala napisał(a):
3 - TVP wspomaga Owsiaka. I cale szczescie, ze go wspomaga. Powinna tak robic przy kazdej pozytecznej akcji. Problem bylby dla mnie, gdyby odmowila przy popieraniu akcji dla katastrof naturalnych, Czerwonego Krzyzy, badz Caritasu
Nawet w 1/4 nie wspiera tak niczego innego. Czysta komercja
Cytuj:
4 - Czy tez moze chodzi ci po prostu o to, ze caly pomysl jest beee i glupota jest dawanie pieniedzy na WOSP, bo zlo przewyzsza dobro i w ogole nalezaloby to zrobic inaczej to zrob albo wcale i tu juz pisalam: pokazuj wszystkim oswiadczenie, ze z urzadzen z czerwonym serduszkiem nie korzystasz
SKończ z tą demagogią dobrze ?
(To zresztą też szkoła Owsiaka, choć i on miał już się u kogo uczyć.

"Zapomniałaś" o najważniejszym - o karykaturze tego czym jest ofiarność (w tym ofiarność chrześcijańska). O tym że dawać się powinno bez ogłaszania tego w TV i na rogach ulic.
Tymczasem Owsiak propaguje coś CAŁKOWICIE odwrotnego, przy tym pokazując to jako dobre.
Taka przewrotność jest charakterystyczna dla najgorszych rzeczy.

Mozliwe, ze powinno to wszystko kupic nasze panstwo ze skladek ubezpieczonych, ktore od poczatku sa za male, ale nikt nie chce w to uwierzyc. W Niemczech skladka na sluzbe zdrowia do okolo 15% pensji (polowe placi pracodawca).
Pewnie panstwo (czyli niejako wszyscy obywatele na drodze urzedowej) powinno, ale wszyscy wiemy, ze tego nie zrobi i to z roznych powodow. Czyli albo czekasz na cud, albo wspierasz kogos, kto to zrobi za panstwo.
Chyba ze masz jakis lepszy pomysl na rozwiazanie problemu niedoinwestowania polskiej sluzby zdrowia, to napisz.

Starczy argumentow, czy dalej bedziesz sie obrazal, ze nikt z toba nie dyskutuje?[/quote]

So sty 02, 2010 2:37

I jeszcze jedno, może najważniejsze - bo chyba tu się nie rozumiemy:
Otóż w etyce chrześcijańskiej cel nie uświęca środków.

So sty 02, 2010 10:10
Barnaba napisał(a):
secundo - niby wszyscy wiedzą, ale nie mówi się w TV przy zbieraniu , kiedy robi się histerię

Trudno uwierzyć aby po 17 latach był jeszcze ktos tak nieświadomy, aby nie wiedział o tym.
A jesli jest, to taki, któremu powtarzana informacja non stop i tak nie utrwala się.
Cytuj:
A a propos odpowiedzialności - co roku ktoś ginie bo się zapija już w drodze na imprezę i wypada z pociągu.

A np upojona, zamarzająca 12-latka (tydzień temu w woj świetokrzyskim) to też wina Owsiaka??
Powiesz demagogia - podobna do Twojej o upiajacych się podróznych tracacych zycie w drodze na WP.
Cytuj:
"Zapomniałaś" o najważniejszym - o karykaturze tego czym jest ofiarność (w tym ofiarność chrześcijańska). O tym że dawać się powinno bez ogłaszania tego w TV i na rogach ulic.
Tymczasem Owsiak propaguje coś CAŁKOWICIE odwrotnego, przy tym pokazując to jako dobre.
Taka przewrotność jest charakterystyczna dla najgorszych rzeczy.

Przesadzasz totalnie - wiele publicznych zbiórek jest nagłasnianych, propagowanych, w mediach....zbiórka na Dzieło Nowego Tysiąclecia, świeca wigilijna, zbiórki na ofiary katastrof - propagują wszystkie stacje TV publiczne i komercyjne.
Podobnie jak fundacje TVN, Polsatu, lub podawanie kont dla potrzebujących nap w programie "Ekspres reportetów", "Interwencje".

So sty 02, 2010 11:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona