moja córka jest lesbijką.
Autor |
Wiadomość |
klucz
|
 Re: moja córka jest lesbijką.
Cytuj: Co w takim razie z katolikami, którzy także robią rzeczy zakazane przez Boga? //i to ciężkie wykroczenia, zaciągające grzech śmiertelny No to chyba jasne- nie są prowadzeni przez Boga, a więc nie są jego dziećmi. Co to ma do rzeczy, że są katolikami? Cytuj: To jest twoje wytłumaczenie. Mógłbyś podać jakieś namiary na katolickiego pasterza (duchownego), który głosi to co ty? Nie znam takiego. Jestem chrześcijanką. Cytuj: A co ma? To ma, że jeśli homoseksualista postępuje według ciała, bo odrzucił pewien boży zakaz, nie jest Dzieckiem Bożym, to heteroseksualny katolik który odrzuca inny zakaz Boga i żyje według ciała, również nie jest Dzieckiem Bożym. Eureka. Dlatego napisałam, że homoseksualizm tej dziewczyny to tylko jeden z jej problemów. Resztę prawdopodobnie dzieli z ogromną większością naszego społeczeństwa. A te problemy można w skrócie okrleślić jako nienawrócenie. Cytuj: Ty uważasz, że każdy homoseksualista (w domyśle - aktywny seksualnie) nie jest Dzieckiem Bożym. Ile twoim zdaniem katolików nie jest Dziećmi Bożymi? Myślę, że bardzo wielu. Ale takie sądy na nic się nie przydadzą.
|
Wt cze 15, 2010 21:10 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
klucz napisał(a): Cytuj: Mógłbyś podać jakieś namiary na katolickiego pasterza (duchownego), który głosi to co ty? Nie znam takiego. Jestem chrześcijanką. Było tak od razu - myślałem, że rozmawiam z katolikiem. 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt cze 15, 2010 21:22 |
|
 |
klucz
|
No to Cię chyba zmartwiłam, bo sądząc po ilości Twoich postów, uwielbiasz z nimi roprawiać 
|
Wt cze 15, 2010 21:41 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
klucz napisał(a): No to Cię chyba zmartwiłam Nie - wręcz przeciwnie. klucz napisał(a): sądząc po ilości Twoich postów Trochę to jest mylące. A właściwie to nie. klucz napisał(a): uwielbiasz z nimi roprawiać Z każdym lubię rozmawiać (jeśli się da, na poziomie i bez powtarzania w kółko tego samego). Dziękuję za otwarte i rzeczowe wypowiedzi.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Wt cze 15, 2010 22:27 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Dzieckiem Bożym człowiek staje się z urodzenia. Wszyscy urodzeni w gatunku ludzkim jesteśmy dziećmi nie tylko Adama i Ewy, jesteśmy także braćmi i siostrami Jezusa, nawet, jeśli nie jesteśmy świadomymi tego. Takie jest prawo urodzenia w gatunku ludzkim, w którym urodził się Jezus, który nauczył nas mówić do Boga, "Ojcze".
Gdyby było tak, jak klucz sugeruje, to nadal pytanie pozostaje bez odpowiedzi: "Czyimi dziećmi, zdaniem klucza, są homoseksualiści?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Wt cze 15, 2010 23:43 |
|
|
|
 |
klucz
|
Mały kwiatku- czy to, co mówi na ten temat Biblia ( zacytowałam Ci aż 4 fragmenty)- ma dla Ciebie jakiekolwiek znaczenia, czy Ty po prostu "wiesz lepiej"? Aktywni homoseksualiści jak i wszelkiej maści inni zatwardziali grzesznicy są dziećmi swoich rodziców, to bardzo proste..  Bycie Bożym Dzieckiem to w chrześcijaństwie przywilej nawróconych. Jeżeli dalej chcesz coś twierdzić z argumentacją " jest tak, bo ja tak mówię" to bardzo proszę nie zwracaj się z tym do mnie. Tylko rzeczowe rozmowy mnie bawią.. 
|
Śr cze 16, 2010 6:51 |
|
 |
filippiarz
|
klucz napisał(a): Jest powiedziane, że dzieckiem Bożym są ci, których Duch Boży prowadzi. Skoro Bóg zakazuje homoseksualizmu, to nie można powiedzieć, że homoseksualista jest prowadzony przez Ducha Bożego, a więc w konsekwencji- nie jest on dzieckiem Bożym. Twoja argumentacja jest oparta na błędzie ekwiwokacji. Homoseksualizm, jako orientacja seksualna nie był znany przed bodajże XIX wiekiem, więc jak niby ma być wspomniany w Biblii? Nie zapominajmy, że Pismo było pisane według wiedzy ówczesnych ludzi, więc dla nich nietoperz był ptakiem, a wszyscy ludzie byli hetero. "Homoseksualizm" o jakim mówisz, to monopłciowe zachowania seksualne, a te w większości przypadków nie są związane z homoseksualnością, tylko z zaburzeniami i są czymś niewłaściwym, więc nic dziwnego, że wspomniano o tym w Biblii. Zagadnienie "Biblia a homoseksualizm" posiada wiele aspektów, a w pewnych interpretacjach daje też wnioski, że Biblia nie potępia związków i seksu u homoseksualistów, a wyłącznie piętnuje agresję seksualną i rozwiązłość polegającą na kontaktach seksualnych niezgodnych z własną orientacją seksualną. Istnieją wspólnoty chrześcijańskie kierujące się właśnie takimi interpretacjami.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr cze 16, 2010 12:35 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Przynajmniej sprowadza do domu laski a nie podnieconych młodzieńców ze sterczącymi przyrządami.
|
Śr cze 16, 2010 13:23 |
|
 |
klucz
|
Cytuj: Homoseksualizm, jako orientacja seksualna nie był znany przed bodajże XIX wiekiem, więc jak niby ma być wspomniany w Biblii? A nie zauważyłeś, że używam słowa homoseksualizm w znaczeniu "zachowań homoseksualnych"? To nie jest żaden błąd, skoro na samym początku wyjaśniłam, że o orientacjach czy preferencjach nie mówię, gdyż w kwestii grzechu są one irrelewantne. Jakoś wszyscy to zrozumieli. Cytuj: Zagadnienie "Biblia a homoseksualizm" posiada wiele aspektów, a w pewnych interpretacjach daje też wnioski, że Biblia nie potępia związków i seksu u homoseksualistów, a wyłącznie piętnuje agresję seksualną i rozwiązłość polegającą na kontaktach seksualnych niezgodnych z własną orientacją seksualną. Istnieją wspólnoty chrześcijańskie kierujące się właśnie takimi interpretacjami.  No tak... Poza tym zupełnie nie masz racji stawiając znak równości między zaburzeniem, a czymś niewłaściwym. Zaburzenie czego? Zaburzenia trawienia czy oddychania nie są w Biblii napiętnowane. Z drugiej strony napiętnowane jest np. pożądanie cudzej żony. A wedle naszej wiedzy biologicznej jest to zachowanie całkiem naturalne u samców i nie ma tu żadnego zaburzenia. Tak więc ta teza jest całkiem bez sensu.
|
Śr cze 16, 2010 14:05 |
|
 |
filippiarz
|
klucz napisał(a): A nie zauważyłeś, że używam słowa homoseksualizm w znaczeniu "zachowań homoseksualnych"? To nie jest żaden błąd, skoro na samym początku wyjaśniłam, że o orientacjach czy preferencjach nie mówię, gdyż w kwestii grzechu są one irrelewantne. To źle używasz, bo używasz w przestarzałym, wieloznacznym i mylącym znaczeniu. Nigdy i nikomu nie udało się mnie przekonać, że Biblia ma coś przeciw monopłciowemu seksowi osób homoseksualnych, więc dla mnie nie jest to irrelewantne. klucz napisał(a): Cytuj: Zagadnienie "Biblia a homoseksualizm" posiada wiele aspektów, a w pewnych interpretacjach daje też wnioski, że Biblia nie potępia związków i seksu u homoseksualistów, a wyłącznie piętnuje agresję seksualną i rozwiązłość polegającą na kontaktach seksualnych niezgodnych z własną orientacją seksualną. Istnieją wspólnoty chrześcijańskie kierujące się właśnie takimi interpretacjami.  No tak... Nie wiedziałeś? W Warszawie, Białymstoku i w Częstochowie zapraszam do Wolnego Kościoła Reformowanego - http://www.wolnykosciol.pl/ - przekonasz się na własne oczy. Na świecie są też inne, np. Zjednoczony Kościół Chrześcijański. Jak chcesz poczytać więcej i po angielsku to poczytaj Gay Christian Europe, Gay Christian Fellowship czy Gay Christian Network. klucz napisał(a): Poza tym zupełnie nie masz racji stawiając znak równości między zaburzeniem, a czymś niewłaściwym. Zaburzenie czego? Zaburzenia trawienia czy oddychania nie są w Biblii napiętnowane. Nie stawiam. klucz napisał(a): Z drugiej strony napiętnowane jest np. pożądanie cudzej żony. A wedle naszej wiedzy biologicznej jest to zachowanie całkiem naturalne u samców i nie ma tu żadnego zaburzenia. Tak więc ta teza jest całkiem bez sensu. Biblia to nie książka do biologii - pożądanie w Biblii nie jest pożądaniem seksualnym w nowoczesnym znaczeniu, tylko jest chęcią zagarnięcia, przywłaszczenia, kradzieży.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
Śr cze 16, 2010 15:30 |
|
 |
Elbrus
|
filippiarz napisał(a): Nigdy i nikomu nie udało się mnie przekonać, że Biblia ma coś przeciw monopłciowemu seksowi osób homoseksualnych To dobrze, że nie dałeś się nabrać na te przestarzałe nauki Pawła - kawalera i fałszywego apostoła.
|
Śr cze 16, 2010 15:49 |
|
 |
filippiarz
|
Bardzo lubię nauki Pawła i nie uważam go za fałszywego apostoła.
|
Śr cze 16, 2010 16:20 |
|
 |
Elbrus
|
filippiarz napisał(a): Bardzo lubię nauki Pawła Jezus też fajnie mówił. Ale co za dużo, to nie zdrowo. filippiarz napisał(a): nie uważam go za fałszywego apostoła Za jakiego apostoła go uważasz i jak postrzegasz jego naukę?
|
Śr cze 16, 2010 16:26 |
|
 |
klucz
|
filippiarz, zdajesz sobie sprawę z tego, że głoszone przez Ciebie tezy są dosyć kontrowersyjne. Oczywiście, że wiem, że niektórzy ludzie postarali się o wykręcenie i tych fragmentów Biblii, ale, to prawda, nie wiedziałam, że i w Polsce jakieś kościoły protestanckie to głoszą ( u mnie, na szczęście się tak nie naucza).
Od takich nauk odrzuca mnie przede wszytskim to, że te inicjatywy zrodziły się krajach zdeprawowanych ( jak np. kraje skandynawskie) i , o ile wiem, nie przyniosły dobrych owoców. Nie te społeczności słyną z bogobojnego życia, gdzie takie rzeczy są na porządku dziennym. A że "po owocach ich poznacie", to wolę się trzymać z daleka.
Ale Ty możesz nam przecież wyjawić, jak to sobie wykombinowaliście, że chodzi tu jedynie o heteroseksualnych uprawiających seks homoseksualny? Bo coś mi tu nie gra...skoro w czasach Pawła ludzie nie odróżniali homosia od hetero, to skąd członkowie Kościoła mieli wiedzieć, czy zakaz ich obowiązuje, czy też nie...?
|
Śr cze 16, 2010 16:30 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Pamiętam z dzieciństwa, zatem z czasów zdecydowanie przedsoborowych, naukę, że do grzeszników przeciwko Duchowi Świętemu zdecydowanie i niewątpliwie zalicza się badaczy Pisma Świętego. Było to w katechizmie bodaj ks. Filochowskiego. Zapamiętałem to na całe życie ...
Interpretacja Biblii, zwłaszcza czyniona przez osobę o nieznanych kwalifikacjach i niejasnych intencjach - nigdy nie była i nie może być dla mnie ponad głosem własnego sumienia, ukształtowanego przez dziesięciolecia rozmów z Bogiem, poprzez modlitwę, uczestnictwo w liturgiach, sakramentach. Ten głos mówi jednoznacznie: Bóg jest Miłością a Jego Miłość obejmuje całość Stworzenia.
Jeśli ktoś twierdzi, że w Piśmie jest napisane coś innego i że to nie pozwala mu ufać w Nieskończoną Bożą Miłość, to ja myślę, że właśnie taka osoba może być w stanie grzechu przeciw Duchowi Świętemu ...
Pismo jest wskazówką i przewodnikiem, do Boga. Tradycja Kościoła interpretuje Pismo tak, by nikt nie zabłądził, wertując Pismo.
Ponad wszystkim jeszcze jest modlitwa.
Pomodlę się za Ciebie, klucz.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr cze 16, 2010 16:47 |
|
|
|