Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 21, 2025 15:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
 moja córka jest lesbijką. 
Autor Wiadomość

Post Re: moja córka jest lesbijką.
Cytuj:
Co w takim razie z katolikami, którzy także robią rzeczy zakazane przez Boga?
//i to ciężkie wykroczenia, zaciągające grzech śmiertelny

No to chyba jasne- nie są prowadzeni przez Boga, a więc nie są jego dziećmi. Co to ma do rzeczy, że są katolikami?
Cytuj:
To jest twoje wytłumaczenie.
Mógłbyś podać jakieś namiary na katolickiego pasterza (duchownego), który głosi to co ty?

Nie znam takiego. Jestem chrześcijanką.

Cytuj:
A co ma?
To ma, że jeśli homoseksualista postępuje według ciała, bo odrzucił pewien boży zakaz, nie jest Dzieckiem Bożym, to
heteroseksualny katolik który odrzuca inny zakaz Boga i żyje według ciała, również nie jest Dzieckiem Bożym.

Eureka.
Dlatego napisałam, że homoseksualizm tej dziewczyny to tylko jeden z jej problemów. Resztę prawdopodobnie dzieli z ogromną większością naszego społeczeństwa. A te problemy można w skrócie okrleślić jako nienawrócenie.

Cytuj:
Ty uważasz, że każdy homoseksualista (w domyśle - aktywny seksualnie) nie jest Dzieckiem Bożym.
Ile twoim zdaniem katolików nie jest Dziećmi Bożymi?

Myślę, że bardzo wielu. Ale takie sądy na nic się nie przydadzą.

Wt cze 15, 2010 21:10

klucz napisał(a):
Cytuj:
Mógłbyś podać jakieś namiary na katolickiego pasterza (duchownego), który głosi to co ty?
Nie znam takiego. Jestem chrześcijanką.
Było tak od razu - myślałem, że rozmawiam z katolikiem. :-D

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt cze 15, 2010 21:22

No to Cię chyba zmartwiłam, bo sądząc po ilości Twoich postów, uwielbiasz z nimi roprawiać :-D

Wt cze 15, 2010 21:41

klucz napisał(a):
No to Cię chyba zmartwiłam
Nie - wręcz przeciwnie.
klucz napisał(a):
sądząc po ilości Twoich postów
Trochę to jest mylące.
A właściwie to nie. :-)
klucz napisał(a):
uwielbiasz z nimi roprawiać
Z każdym lubię rozmawiać
(jeśli się da, na poziomie i bez powtarzania w kółko tego samego).

Dziękuję za otwarte i rzeczowe wypowiedzi.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt cze 15, 2010 22:27
zbanowany na stałe

Dzieckiem Bożym człowiek staje się z urodzenia. Wszyscy urodzeni w gatunku ludzkim jesteśmy dziećmi nie tylko Adama i Ewy, jesteśmy także braćmi i siostrami Jezusa, nawet, jeśli nie jesteśmy świadomymi tego.
Takie jest prawo urodzenia w gatunku ludzkim, w którym urodził się Jezus, który nauczył nas mówić do Boga, "Ojcze".

Gdyby było tak, jak klucz sugeruje, to nadal pytanie pozostaje bez odpowiedzi:
"Czyimi dziećmi, zdaniem klucza, są homoseksualiści?

Wt cze 15, 2010 23:43

Mały kwiatku- czy to, co mówi na ten temat Biblia ( zacytowałam Ci aż 4 fragmenty)- ma dla Ciebie jakiekolwiek znaczenia, czy Ty po prostu "wiesz lepiej"?

Aktywni homoseksualiści jak i wszelkiej maści inni zatwardziali grzesznicy są dziećmi swoich rodziców, to bardzo proste..:)

Bycie Bożym Dzieckiem to w chrześcijaństwie przywilej nawróconych. Jeżeli dalej chcesz coś twierdzić z argumentacją " jest tak, bo ja tak mówię" to bardzo proszę nie zwracaj się z tym do mnie. Tylko rzeczowe rozmowy mnie bawią..:)

Śr cze 16, 2010 6:51

klucz napisał(a):
Jest powiedziane, że dzieckiem Bożym są ci, których Duch Boży prowadzi. Skoro Bóg zakazuje homoseksualizmu, to nie można powiedzieć, że homoseksualista jest prowadzony przez Ducha Bożego, a więc w konsekwencji- nie jest on dzieckiem Bożym.

Twoja argumentacja jest oparta na błędzie ekwiwokacji.
Homoseksualizm, jako orientacja seksualna nie był znany przed bodajże XIX wiekiem, więc jak niby ma być wspomniany w Biblii?
Nie zapominajmy, że Pismo było pisane według wiedzy ówczesnych ludzi, więc dla nich nietoperz był ptakiem, a wszyscy ludzie byli hetero.

"Homoseksualizm" o jakim mówisz, to monopłciowe zachowania seksualne, a te w większości przypadków nie są związane z homoseksualnością, tylko z zaburzeniami i są czymś niewłaściwym, więc nic dziwnego, że wspomniano o tym w Biblii.

Zagadnienie "Biblia a homoseksualizm" posiada wiele aspektów, a w pewnych interpretacjach daje też wnioski, że Biblia nie potępia związków i seksu u homoseksualistów, a wyłącznie piętnuje agresję seksualną i rozwiązłość polegającą na kontaktach seksualnych niezgodnych z własną orientacją seksualną.
Istnieją wspólnoty chrześcijańskie kierujące się właśnie takimi interpretacjami.

Śr cze 16, 2010 12:35

Przynajmniej sprowadza do domu laski a nie podnieconych młodzieńców ze sterczącymi przyrządami.

Śr cze 16, 2010 13:23

Cytuj:
Homoseksualizm, jako orientacja seksualna nie był znany przed bodajże XIX wiekiem, więc jak niby ma być wspomniany w Biblii?

A nie zauważyłeś, że używam słowa homoseksualizm w znaczeniu "zachowań homoseksualnych"? To nie jest żaden błąd, skoro na samym początku wyjaśniłam, że o orientacjach czy preferencjach nie mówię, gdyż w kwestii grzechu są one irrelewantne.

Jakoś wszyscy to zrozumieli.

Cytuj:
Zagadnienie "Biblia a homoseksualizm" posiada wiele aspektów, a w pewnych interpretacjach daje też wnioski, że Biblia nie potępia związków i seksu u homoseksualistów, a wyłącznie piętnuje agresję seksualną i rozwiązłość polegającą na kontaktach seksualnych niezgodnych z własną orientacją seksualną.
Istnieją wspólnoty chrześcijańskie kierujące się właśnie takimi interpretacjami.

:lol: No tak...

Poza tym zupełnie nie masz racji stawiając znak równości między zaburzeniem, a czymś niewłaściwym. Zaburzenie czego? Zaburzenia trawienia czy oddychania nie są w Biblii napiętnowane.

Z drugiej strony napiętnowane jest np. pożądanie cudzej żony. A wedle naszej wiedzy biologicznej jest to zachowanie całkiem naturalne u samców i nie ma tu żadnego zaburzenia.
Tak więc ta teza jest całkiem bez sensu.

Śr cze 16, 2010 14:05

klucz napisał(a):
A nie zauważyłeś, że używam słowa homoseksualizm w znaczeniu "zachowań homoseksualnych"? To nie jest żaden błąd, skoro na samym początku wyjaśniłam, że o orientacjach czy preferencjach nie mówię, gdyż w kwestii grzechu są one irrelewantne.

To źle używasz, bo używasz w przestarzałym, wieloznacznym i mylącym znaczeniu.
Nigdy i nikomu nie udało się mnie przekonać, że Biblia ma coś przeciw monopłciowemu seksowi osób homoseksualnych, więc dla mnie nie jest to irrelewantne.

klucz napisał(a):
Cytuj:

:lol: No tak...

Nie wiedziałeś?
W Warszawie, Białymstoku i w Częstochowie zapraszam do Wolnego Kościoła Reformowanego - http://www.wolnykosciol.pl/ - przekonasz się na własne oczy.
Na świecie są też inne, np. Zjednoczony Kościół Chrześcijański.
Jak chcesz poczytać więcej i po angielsku to poczytaj Gay Christian Europe, Gay Christian Fellowship czy Gay Christian Network.

klucz napisał(a):
Poza tym zupełnie nie masz racji stawiając znak równości między zaburzeniem, a czymś niewłaściwym. Zaburzenie czego? Zaburzenia trawienia czy oddychania nie są w Biblii napiętnowane.

Nie stawiam.

klucz napisał(a):
Z drugiej strony napiętnowane jest np. pożądanie cudzej żony. A wedle naszej wiedzy biologicznej jest to zachowanie całkiem naturalne u samców i nie ma tu żadnego zaburzenia.
Tak więc ta teza jest całkiem bez sensu.

Biblia to nie książka do biologii - pożądanie w Biblii nie jest pożądaniem seksualnym w nowoczesnym znaczeniu, tylko jest chęcią zagarnięcia, przywłaszczenia, kradzieży.

Śr cze 16, 2010 15:30

filippiarz napisał(a):
Nigdy i nikomu nie udało się mnie przekonać, że Biblia ma coś przeciw monopłciowemu seksowi osób homoseksualnych
To dobrze, że nie dałeś się nabrać na te przestarzałe nauki Pawła - kawalera i fałszywego apostoła.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr cze 16, 2010 15:49

Bardzo lubię nauki Pawła i nie uważam go za fałszywego apostoła.

Śr cze 16, 2010 16:20

filippiarz napisał(a):
Bardzo lubię nauki Pawła
Jezus też fajnie mówił.
Ale co za dużo, to nie zdrowo.
filippiarz napisał(a):
nie uważam go za fałszywego apostoła
Za jakiego apostoła go uważasz i jak postrzegasz jego naukę?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr cze 16, 2010 16:26

filippiarz, zdajesz sobie sprawę z tego, że głoszone przez Ciebie tezy są dosyć kontrowersyjne.
Oczywiście, że wiem, że niektórzy ludzie postarali się o wykręcenie i tych fragmentów Biblii, ale, to prawda, nie wiedziałam, że i w Polsce jakieś kościoły protestanckie to głoszą ( u mnie, na szczęście się tak nie naucza).

Od takich nauk odrzuca mnie przede wszytskim to, że te inicjatywy zrodziły się krajach zdeprawowanych ( jak np. kraje skandynawskie) i , o ile wiem, nie przyniosły dobrych owoców. Nie te społeczności słyną z bogobojnego życia, gdzie takie rzeczy są na porządku dziennym. A że "po owocach ich poznacie", to wolę się trzymać z daleka.

Ale Ty możesz nam przecież wyjawić, jak to sobie wykombinowaliście, że chodzi tu jedynie o heteroseksualnych uprawiających seks homoseksualny?
Bo coś mi tu nie gra...skoro w czasach Pawła ludzie nie odróżniali homosia od hetero, to skąd członkowie Kościoła mieli wiedzieć, czy zakaz ich obowiązuje, czy też nie...?

Śr cze 16, 2010 16:30
zbanowany na stałe

Pamiętam z dzieciństwa, zatem z czasów zdecydowanie przedsoborowych, naukę, że do grzeszników przeciwko Duchowi Świętemu zdecydowanie i niewątpliwie zalicza się badaczy Pisma Świętego. Było to w katechizmie bodaj ks. Filochowskiego. Zapamiętałem to na całe życie ...

Interpretacja Biblii, zwłaszcza czyniona przez osobę o nieznanych kwalifikacjach i niejasnych intencjach - nigdy nie była i nie może być dla mnie ponad głosem własnego sumienia, ukształtowanego przez dziesięciolecia rozmów z Bogiem, poprzez modlitwę, uczestnictwo w liturgiach, sakramentach. Ten głos mówi jednoznacznie:
Bóg jest Miłością a Jego Miłość obejmuje całość Stworzenia.

Jeśli ktoś twierdzi, że w Piśmie jest napisane coś innego i że to nie pozwala mu ufać w Nieskończoną Bożą Miłość, to ja myślę, że właśnie taka osoba może być w stanie grzechu przeciw Duchowi Świętemu ...

Pismo jest wskazówką i przewodnikiem, do Boga. Tradycja Kościoła interpretuje Pismo tak, by nikt nie zabłądził, wertując Pismo.

Ponad wszystkim jeszcze jest modlitwa.

Pomodlę się za Ciebie, klucz.

Śr cze 16, 2010 16:47
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona