Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: BYła u mnie satanistka
a myśl co chcesz..
|
N wrz 16, 2012 8:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mkb napisał(a): Alus napisał(a): Przesympatyczni młodzi przenocowali u mnie i przez lata przysyłali mi kartki z pozdrowieniami. no i co z tego? o czym to niby ma świadczyć? O tym, że nie szata zdobi człowieka i także nie szpeci, ani nie przesądza o czystości serca. Ci młodzi szli na Jasną Górę do Matki, a schludnie ubrane, wypucowane katoliczki odrzuciły ich tylko z racji dredów chłopaka.
|
N wrz 16, 2012 9:04 |
|
 |
JedenPost
|
Czyli historia podobna jak w wypadku autorki wątku. Osobę życzliwą, skłonną do pomocy, odrzuca wyłącznie z powodu ubrania i gadżetów.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N wrz 16, 2012 9:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
myślenie, ze źli ludzie to ci co są niemili, a dobrzy to ci co są mili, jest dziecinne.
|
N wrz 16, 2012 9:58 |
|
 |
JedenPost
|
Natomiast myślenie, że źli to ci z dredami lub ubrani na czarno jest zapewne dojrzałe...?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N wrz 16, 2012 10:03 |
|
|
|
 |
szuba
|
Szukajcie DOBRA, a nie ZŁA abyście żyli... Jezus mówi nam wyraźnie, że złem nie należy się zajmować. Szukać trzeba dobra, dobra i tylko dobra...
a ty, mkb szukasz całymi dniami Szatana i jego dzieł... oni są już zwyciężeni, a jeśli będziesz szukać DOBRA - jak zalecił nam Pan - nie będziesz musiała ciągle użerać się ze złym
|
N wrz 16, 2012 10:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
taa, dostrzeganie zła kosztuje niektórych stres..he he
|
N wrz 16, 2012 10:24 |
|
 |
JedenPost
|
Tak, szczególnie tych, u których uparcie się go dopatrujesz (co znacznie różni się od dostrzegania), by odmówić im pomocy, rozmowy, odwrócić się, zerwać kontakt. Podejrzliwość rodzi podejrzliwość, zło rodzi się ze zła.
|
N wrz 16, 2012 10:40 |
|
 |
atheist
|
mkb napisał(a): myślenie, ze źli ludzie to ci co są niemili, a dobrzy to ci co są mili, jest dziecinne. Oczywiści, że tak. Źli ludzie to ci, którzy nie wierzą w Jezusa Chrystusa a dobrzy - ci którzy wierzą. To czy ktoś jest miły czy nie - nie ma tu żadnego znaczenia. Taki na przykład Tomas de Torquemada do najmilszych nie należał, ale przecież był dobry, bo wszystko co czynił, czynił w imię Pana Waszego Jezusa Chrystusa i Niepokalanej. A taki ateista, może i być sobie miły, ale dobry to on na pewno nie jest. P.S. Nie piszę o sobie - ja nie jestem ani miły ani nie wierzę w Jezusa - podobno Szatan buduje dla mnie kolejny, najniższy pokład piekła  .
|
N wrz 16, 2012 12:24 |
|
 |
szuba
|
mkb, rozmawiałaś kiedykolwiek z kapłanem pełniącym posługę egzorcysty? Wyjaśnił by ci w co się można uwikłać we wszystkim szukając zła, a nie dobra... Bogiem się masz zajmować, Boga masz szukać, Boga pragnąć. A nie Złym i złem. Szukajcie dobra, a nie zła, abyście żyli... to słowa z Pisma Świętego, ile dla ciebie znaczą? Dalej mówi Pan o tym, by nie stawiać oporu złemu. On ma robić swoje, a Ty swoje - szukając Boga i tego co Boże, czyli Dobre.
|
N wrz 16, 2012 12:53 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
szuba napisał(a): Bogiem się masz zajmować, Boga masz szukać, Boga pragnąć. A nie Złym i złem. Szukajcie dobra, a nie zła, abyście żyli... to słowa z Pisma Świętego, ile dla ciebie znaczą? Dalej mówi Pan o tym, by nie stawiać oporu złemu. On ma robić swoje, a Ty swoje - szukając Boga i tego co Boże, czyli Dobre. AMEN
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
N wrz 16, 2012 13:56 |
|
 |
ziele_force
|
Ja radzę co poniektórym troche mniej stereotypów, a trochę więcej otwartości na ludzi, swobodnego myślenia i wyzbycia się zabobonów.
Tak offtopując, skoro woda zmienia swoje stany skupienia 24/7 to czy gdy spryskam wodą święconą trawnik i kilka dni pozniej spadnie deszcz powiedzmy w Ciechocinku, to wyegzorcyzmuje stamtąd wszystkich satanistów lub ich rzeczy? Kiedy święcona woda przestaje być święcona? Jest to związane z odległością od miejsca poświęcenia, czasem, ilością modlitw, mojej wiary, ze ona cały czas jeszcze jest święcona (a jak to za mało?) Jaki ma termin przydatności święcona woda i dlaczego nie jestem święty gdy pada na mnie deszcz z wody ze świętych wód Gietrzwałdu?
I jeżeli narkotyki są takie złe, to czemu Jezus zamienił swoją krew w wino, a nie sok jabłkowy? :O A opowieść z Księgi Rodzaju o tym jak Adam z Ewą zjedli owoc i tak się pochorowali, że zaczęli się chować przed Bogiem i szybko szukać odzienia, bo stwierdzili że ich ciała są wstydliwe? No przecież nikt trzeźwy by się tak nie zachował.
Jeżeli dziecinne jest postrzeganie dobra i zła jako sumy korzyści/strat, przyjemności/cierpienia (obcowanie z miłymi/niemiłymi ludźmi jest źródłem odpowiednio przyjemności/cierpienia chociażby), to moim zdaniem raczej określanie dobra i zła jako wisiorka z kozą, pentagramu, muzyki metalowej, dreadów, narkotyków jest dziecinne. Jest jak śmianie się z kogoś bo jest gruby w przedszkolu. No ale to takie ludzkie wyrabiać opinie i oceniać po pozorach
Po owocach ich poznacie
|
N wrz 16, 2012 15:23 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Woda święcona nie jest przedmiotem magicznym, mimo, że wielu katolików tak ją traktuje. Nie działa samoistnie, choć ma piękną strukturę i w moim domu nie pleśnieje przez wiele lat  Woda święcona działa za pomocą przywiązanej do niej wiary w Boga i za pomocą intencji, jaka towarzyszy święceniu ta wodą jakichś miejsc, osób lub zjawisk. Dlatego nie oczekuj, że zostaniesz uświęcony wodą ze "świętego źródełka", jeśli nikt, w tym Ty sam, nie przyjmiesz tego święcenia w sposób pobożny. Czas, odległość, postać wody święconej nie ma większego znaczenia. Liczy się wiara i intencja. Takie jest moje zdanie. Dobrze byłoby, gdybyś pozyskał też opinię osoby wykształconej teologicznie będącej jednocześnie wierzącym katolikiem.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
N wrz 16, 2012 15:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
agvis napisał(a): I co? Atak wyśmiewców, o poście Vi, w którym stwierdziła, że skoro jedna osoba na forum napisała o wyrzuceniu takich rzeczy do śmieci, to znaczy, że wszystkie organizacje chrześcijańskie tak robią, nie wspomnę... Wiem, że dobrze się bawicie, śmieszy Was to i dobrze nastraja, ale nie róbcie tego pod postem naprawdę na poziomie. Jak widzisz, nie wszyscy Twoje stanowisko odnośnie tego, co naprawdę na poziomie, podzielają. A Vi napisała wyraźnie – istnieje prawdopodobieństwo, że w organizacji chrześcijańskiej trafię na osobę o takich poglądach jak @Adelajda czy @mkb. Ja nie chcę ryzykować, dlatego rezygnuję z organizacji chrześcijańskich. Prosiłabym na przyszłość, byś nie przeinaczała moich słów 
|
N wrz 16, 2012 16:03 |
|
 |
Rojza Genendel
|
mkb napisał(a): myślenie, ze źli ludzie to ci co są niemili, a dobrzy to ci co są mili, jest dziecinne. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców.Mt 7,16-18
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
N wrz 16, 2012 17:12 |
|
|
|