Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinach.
| Autor |
Wiadomość |
|
tredje
|
 Re: Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinac
Alus sama usilujesz zakrzyczec uczciwosc. Przyznajesz, ze swieto Slonca jest starsze niz chrzescijanstwo. Ale sie upierasz, ze io wlasnie Boze Narodzenie jest tym "prawdziwym" swietem.
|
| Śr lis 06, 2013 16:51 |
|
|
|
 |
|
brunero
|
Boże Narodzenie nie jest "prawdziwym", tylko prawdziwym świętem.
_________________ laudare benedicere praedicare
|
| Śr lis 06, 2013 17:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tredje napisał(a): Alus sama usilujesz zakrzyczec uczciwosc. Przyznajesz, ze swieto Slonca jest starsze niz chrzescijanstwo. Ale sie upierasz, ze io wlasnie Boze Narodzenie jest tym "prawdziwym" swietem. Usiłuję Ci jedynie przypomnieć, że każda religia czci Boga lub bożka. Odrzucasz Boga, ale automatycznie oddajesz cześć bożkowi.
|
| Śr lis 06, 2013 17:16 |
|
|
|
 |
|
slowianski2
|
Alus napisał(a): tredje napisał(a): Alus sama usilujesz zakrzyczec uczciwosc. Przyznajesz, ze swieto Slonca jest starsze niz chrzescijanstwo. Ale sie upierasz, ze io wlasnie Boze Narodzenie jest tym "prawdziwym" swietem. Usiłuję Ci jedynie przypomnieć, że każda religia czci Boga lub bożka. Jakie masz kryteria poczynienia rozzróżnienia?
|
| Śr lis 06, 2013 17:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
slowianski2 napisał(a): Alus napisał(a): tredje napisał(a): Alus sama usilujesz zakrzyczec uczciwosc. Przyznajesz, ze swieto Slonca jest starsze niz chrzescijanstwo. Ale sie upierasz, ze io wlasnie Boze Narodzenie jest tym "prawdziwym" swietem. Usiłuję Ci jedynie przypomnieć, że każda religia czci Boga lub bożka. Jakie masz kryteria poczynienia rozzróżnienia? Proste - Bóg nie podlega żadnym prawom przyrody.
|
| Śr lis 06, 2013 17:22 |
|
|
|
 |
|
tredje
|
Alus ja kogos czcze? Dekoracje swiateczne znacza dla mnie tyle, co kwiatek na parapecie - maja uprzyjemnic zycie. Nie rozumiem rozroznienia miedzy bogiem a bozkiem - chyba tylko inne zabarwienie emocjonalne. Dla mnie Tor jest rownie bogiem/bozkiem co Jahwe, czy jak go tam zwiecie.
|
| Śr lis 06, 2013 17:51 |
|
 |
|
tredje
|
Czytam , nie tylko w tym watku o rodzimowqiercach. I sie dziwie. katolicy domagaja sie szacunku dla swoich wierzen, a inne wierzenia traktuja jak zabobon. brunero Cytuj: Boże Narodzenie nie jest "prawdziwym", tylko prawdziwym świętem. jakis dowod? Alus Cytuj: Usiłuję Ci jedynie przypomnieć, że każda religia czci Boga lub bożka. i oczywiscie ten prawdziwy, to ten wasz. Dowod?
|
| Śr lis 06, 2013 19:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: W tym roku zaczynam robic rozne ozdoby swiateczne. Z podkresleniem astronomicznego znaczenia swieta - wiec Slonce, Ksiezyc. Symbol kola- rok, kolo zycia. Zwierzeta. Oczywiscie rozne tradycyjne blyskotki. Przyzwyczailam sie, ze w tym okresie jest swieto, nawet uzasadnienie tez jest. Fajnie sie to tutaj zaczyna - juz od wrzesnia mania swieczek, co przy krotkim dniu jest sensowne. Ozdoby juz teraz, najpierw "neutralne" potem coraz bardziej swiateczne. Stroiki, jelonki, szyszki, ptaszki. A ja sprawdzam czas wschodu i zachodu Slonca. Oczywiscie traktuje to jako zabawe, ale podszyta powazna refleksja. tredje napisał(a): Alus ja kogos czcze? Dekoracje swiateczne znacza dla mnie tyle, co kwiatek na parapecie - maja uprzyjemnic zycie. Nie rozumiem rozroznienia miedzy bogiem a bozkiem - chyba tylko inne zabarwienie emocjonalne. Dla mnie Tor jest rownie bogiem/bozkiem co Jahwe, czy jak go tam zwiecie. A ja sprawdzam czas wschodu i zachodu Słońa - "wyraz słońce dużą litera piszemy jeśli jest to termin astronomiczny. Małej litery używamy kiedy mamy na myśli jasną kulę świecącą na niebie", Współczesny słownik języka polskiego Langenscheidt. Nie potrafisz jednak uciec od religijnego postrzegania tego święta...nie Boże, to bożka  Cytuj: Usiłuję Ci jedynie przypomnieć, że każda religia czci Boga lub bożka. i oczywiscie ten prawdziwy, to ten wasz. Dowod?[/quote] Nie muszę Ci nic dowodzić, moja wiara moja sprawa, dowodzę Ci jedynie, że nie potrafisz się zupełnie uwolnić od kultu....jak nie Boga, to bożka.
|
| Śr lis 06, 2013 19:47 |
|
 |
|
Palatinus
|
Jak współcześni poganie odnoszą sie do tradycji ofiar z ludzi ? Ponoć przed wiekami wyznawcy Odyna robili to dość często jakby była to integralna część tego kultu. Jak teraz składacie ofiary ?
|
| Śr lis 06, 2013 21:44 |
|
 |
|
tredje
|
Alus mylisz sie, mialam wlasnie na mysli nasza gwiazde, nie swiatelko na niebie. Ogolnie to sie dziwie, ze u mnie wylapujecie literowki, a tutejszy moderator pisze "alkochol". No coz, jak sie nie ma argumentow...
|
| Cz lis 07, 2013 12:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tredje napisał(a): Alus mylisz sie, mialam wlasnie na mysli nasza gwiazde, nie swiatelko na niebie. Ogolnie to sie dziwie, ze u mnie wylapujecie literowki, a tutejszy moderator pisze "alkochol". No coz, jak sie nie ma argumentow... Widzisz ja nie cierpiałam systemu komunistycznego dlatego gdy tylko zakończyłam edukację, nigdy nie chodziłam na pochody 1-majowe, nie świętowałam w żaden sposób komunistycznych świąt. Dlatego dziwi mnie Twoje interpretowanie i kultywowanie świąt, od 20 wieków chrześcijańskich, a wcześniej poświęconych pogańskich bożkom.
|
| Cz lis 07, 2013 14:22 |
|
 |
|
slowianski2
|
Palatinus napisał(a): Jak współcześni poganie odnoszą sie do tradycji ofiar z ludzi ? Ponoć przed wiekami wyznawcy Odyna robili to dość często jakby była to integralna część tego kultu. Jak teraz składacie ofiary ? Po obserwacji twoich wypowiedzi w innych moich wątkach do których zawiatałeś, widzę że lubisz zbaczać z głównego tematu dyskusji. Chcesz się dowiedzieć to załóż inny temat, albo poprostu zapytaj na jednym z kilku forów rodzimowierców bądź związków wyznaniowych. W tym wątku nie ma senu ciągnąć tego tematu, bo to zboczenie ze ścieżki poruszanego tu zagadnienia.
|
| Cz lis 07, 2013 19:48 |
|
 |
|
Palatinus
|
slowianski2 napisał(a): Palatinus napisał(a): Jak współcześni poganie odnoszą sie do tradycji ofiar z ludzi ? Ponoć przed wiekami wyznawcy Odyna robili to dość często jakby była to integralna część tego kultu. Jak teraz składacie ofiary ? Po obserwacji twoich wypowiedzi w innych moich wątkach do których zawiatałeś, widzę że lubisz zbaczać z głównego tematu dyskusji. Chcesz się dowiedzieć to załóż inny temat, albo poprostu zapytaj na jednym z kilku forów rodzimowierców bądź związków wyznaniowych. W tym wątku nie ma senu ciągnąć tego tematu, bo to zboczenie ze ścieżki poruszanego tu zagadnienia. No przecież pytam się o jedną z pogańskich tradycji - składanie ofiar.
|
| Cz lis 07, 2013 21:19 |
|
 |
|
slowianski2
|
Palatinus napisał(a): slowianski2 napisał(a): Palatinus napisał(a): Jak współcześni poganie odnoszą sie do tradycji ofiar z ludzi ? Ponoć przed wiekami wyznawcy Odyna robili to dość często jakby była to integralna część tego kultu. Jak teraz składacie ofiary ? Po obserwacji twoich wypowiedzi w innych moich wątkach do których zawiatałeś, widzę że lubisz zbaczać z głównego tematu dyskusji. Chcesz się dowiedzieć to załóż inny temat, albo poprostu zapytaj na jednym z kilku forów rodzimowierców bądź związków wyznaniowych. W tym wątku nie ma senu ciągnąć tego tematu, bo to zboczenie ze ścieżki poruszanego tu zagadnienia. No przecież pytam się o jedną z pogańskich tradycji - składanie ofiar. Ktoś w twojej rodzinie składa ofiary? Bo przypominam temat brzmi: Cytuj: Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinach. Tak więc pragnę zwrócić uwagę na drugi człon zdania który brzmi Cytuj: w waszych rodzinach
|
| Cz lis 07, 2013 22:37 |
|
 |
|
Palatinus
|
Tak więc czy w rodzinach dzisiejszych pogan składa się ofiary ? Jak tak to jakie ?
|
| Cz lis 07, 2013 23:35 |
|
|
|