Autor |
Wiadomość |
wiking
Dołączył(a): Pt lis 12, 2004 21:57 Posty: 2184
|
teraz gdy sie zbliza lato proponuje kupic 5 kilo truskawek, albo pozniej troche, jagod. Usiasc w trzy cztery osoby i je zjesc ze smietana i cukrem, mozna polac odrobinka soku z cytryny (jesli ktos woli brandy)
|
Pn maja 23, 2005 12:43 |
|
|
|
 |
bobo
Dołączył(a): Wt lis 30, 2004 13:22 Posty: 1845
|
Wiking, ja to czytam o tak późnej porze, facet, zlituj się! Truskawki w moim ogródku dopiero są wielkości gałki ocznej, zielone, a ty tu taki smak robisz, gdybym cię mogł askarcić za to, och, zaśliniłam klawiaturę.
To odwrócę, coś, czego nie lubię BAWARKA dla mnie ohydztwo.
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
Pn maja 23, 2005 21:59 |
|
 |
Mieszek
Dołączył(a): Wt lut 22, 2005 23:45 Posty: 3638
|
widziałem truskawki po 10 zł
lepiej poczekać aż będą po 4zł
conajmniej tyle
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Wt maja 24, 2005 0:52 |
|
|
|
 |
Agniulka
Dołączył(a): Śr lut 11, 2004 20:26 Posty: 3027
|
Mieszek napisał(a): normalnie to jajecznice niby wszyscy wiedzą jak przyrządzać a szczególnie ponoć mężczyźni i to niby jedyne danie prócz bimbru które potrafią zrobić...
Z tym mlekiem to się łyżka przydaje, pulchniej wychodzi a smakowo się nie różni...
Natomiast co do mojej ulubionej jajecznicy, to oprócz masełka (żaden olej  ) i cebulki (zielona czy biała jak tam pora roku leci  ) pomidorek a na koniec dużo żółtego serka tak żeby się nadtopił 
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Wt maja 24, 2005 11:36 |
|
 |
Agniulka
Dołączył(a): Śr lut 11, 2004 20:26 Posty: 3027
|
bobo napisał(a): Wiking, ja to czytam o tak późnej porze, facet, zlituj się! Truskawki w moim ogródku dopiero są wielkości gałki ocznej
Na pewno chodziło o gałkę oczną a nie o tęczówkę ? Bo jak zielone są wielkości gałki ocznej, to dojrzałe chyba jak jabłka
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Wt maja 24, 2005 11:41 |
|
|
|
 |
bobo
Dołączył(a): Wt lis 30, 2004 13:22 Posty: 1845
|
Agniulka, tak, pogoda chwiejna, za mało slońca i nie chcą dojrzewać, czyli stawać się czerwone. Ale z nadzieją czekamy na musy z truskawek, koktajle itp.
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
Wt maja 24, 2005 12:05 |
|
 |
Mieszek
Dołączył(a): Wt lut 22, 2005 23:45 Posty: 3638
|
za to sezon dla grzybiarzy już rozpoczęty
pojawiły się głosy, że już są grzybki
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Śr maja 25, 2005 1:13 |
|
 |
bobo
Dołączył(a): Wt lis 30, 2004 13:22 Posty: 1845
|
Mieszek, fajno, że powiedziałeś, lubię chodzić po lesie i szukać grzybki, ale czy teraz nie jest niebezpiecznie? U nas w lasach są dziki z młodymi, lubią atakować.
Co do grzybków, to sobie chyba napiszemy jakieś przepisy, jak uzbieramy?
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
Śr maja 25, 2005 9:55 |
|
 |
wiking
Dołączył(a): Pt lis 12, 2004 21:57 Posty: 2184
|
to skoro sa mlode dziki, proponuje malego dzika ok. 100 kilo calego na rozen, maja miesko duzo lepsze od swin, w zwiazku z tym ze caly czas biegaja po lesie i sie zywia tylko "ekologicznym" pokarmem maja niepowtarzalny smak miesa. Pycha.
Malo ostatnio biegalem po lasach, ale jakie grzyby juz sie pokazaly? zawsze myslalem ze conajmniej druga czesc czerwca, ale moze zmiany klimtyczne sa juz tak wielkie.
|
Śr maja 25, 2005 12:28 |
|
 |
wanilia
Dołączył(a): Śr maja 18, 2005 20:18 Posty: 28
|
o rany wy o grzybach, a czy tutaj pisać też możemy przepisy na ciasta?
Bo jak tak to ja bardzo chętnie umieszczę tutaj przepisy na pyszne ciasta
A co do grzybów, to kurcze zawsze mi się przypomina mój śp. dziadek, bo on to był prawdziwym grzybiarzem, najlepszym  Już nigdy nie zjem grzybków marynowanych przez biego zrobionych
Och na wspomnienia mi się wzięło heh
A z tymi ciastami to przemyślcie sprawę 
|
Śr maja 25, 2005 16:40 |
|
 |
angua
Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 21:25 Posty: 7301
|
Nie ma żadnego przemyśliwania, tylko pisz!
Uwielbiam piec 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Śr maja 25, 2005 16:45 |
|
 |
Mieszek
Dołączył(a): Wt lut 22, 2005 23:45 Posty: 3638
|
z tamtąd idzie info na mój komp o występowaniu grzybków
http://www.grzyby.cp.win.pl/
Anqua jak lubisz piec a my tutaj na forum uwielbiamy jeść
no to sie możemy jakoś zgrać
co tam dużo bobo pisać o grzybkach
najlepsze w occie maślaki
a suszone kozaki do sosu grzybowego (robią go ciemny)
z podgrzybkami
a do tego kapusta kiszona z masłem na brązowo przypalonym ...
pamiętam jak zeszłego roku w Bystrzanowicach podgrzyyyybków ...
ech
jak we śnie
mój tata od kilku lat opieńki miodowe zbiera
w końcu właśnie w zeszłym roku udało mi sie rozpoznać opieńkę
ale jeszcze się mogę pomylić ...
wole nieryzykować
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Śr maja 25, 2005 22:36 |
|
 |
sad234
Dołączył(a): So sty 29, 2005 21:19 Posty: 401
|
.. eehhhhhhhhh! .. nie ma to jak ruskie pierogi ..
_________________ .. and still we laught / and still we run, and still we throw ourselves upon love's boats ..
|
Cz maja 26, 2005 11:35 |
|
 |
Mieszek
Dołączył(a): Wt lut 22, 2005 23:45 Posty: 3638
|
Cytuj: .. eehhhhhhhhh! .. nie ma to jak ruskie pierogi ..
nadziewane kapustą kiszoną i ... grzybkami
no i można posypać boczkiem smażonym z cebulą
pycha
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Cz maja 26, 2005 11:42 |
|
 |
wiking
Dołączył(a): Pt lis 12, 2004 21:57 Posty: 2184
|
grzyby to chyba najlepsze kanie lub rydze na maselku przysmazone, niebo w gebie
super sa tez gaski na patelni z odrobina oleju i odrobina soli
|
Pt maja 27, 2005 0:01 |
|
|
|
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|