Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 12:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Głos rozsądku 
Autor Wiadomość

Post Re: Głos rozsądku
Hmm, jak by nie patrzeć, 11 do 4 Trzaskowski wygrywa z Nawrockim.

N maja 25, 2025 9:16

Post Re: "Ulepszona wersja dylematu wagonika"
Idący napisał(a):
niewazny12 napisał(a):
Głosować na Nawrockiego przeciwko Trzaskowskiemu czy nie oddać ważnego głosu w ogóle?

Nie oddanie głosu na Nawrockiego jest zawsze złem. Niezależnie od tego, czy zagłosuje się na Trzaskowskiego, czy powstrzyma się od głosu.
Oddanie głosu na Nawrockiego jest wyrazem sprzeciwu wobec:
- socjalizmu,
- aborcjonizmu, -
- kosmopolityzmu
- niepodległości.
O jakiej niepodległości myślisz? Bowiem bywają rozmaite.
Jestem za niepodległością od imperialnych/imperialistycznych sąsiadów ze wschodu czy z zachodu
Natomiast nie jestem za niepodległością od rozumu i jego normalności, od religii katolickiej, od przykazań Bożych itp.

N maja 25, 2025 15:21

Wystarczy wejść na stronę Encyklopedii PWN, aby nie było wątpliwości.

Niepodległość, niezależność jednego państwa (narodu) od innych państw w sprawach wewnętrznych (wykonywanie przez nie zwierzchnictwa terytorialnego i prawa do normowania stosunków wewnętrznych) i w stosunkach zewnętrznych (zdolność do samodzielnego, niezależnego od jakiegokolwiek podmiotu występowania w stosunkach międzynarodowych);

N maja 25, 2025 15:25

Idący napisał(a):
Wystarczy wejść na stronę Encyklopedii PWN, aby nie było wątpliwości.

Niepodległość, niezależność jednego państwa (narodu) od innych państw w sprawach wewnętrznych (wykonywanie przez nie zwierzchnictwa terytorialnego i prawa do normowania stosunków wewnętrznych) i w stosunkach zewnętrznych (zdolność do samodzielnego, niezależnego od jakiegokolwiek podmiotu występowania w stosunkach międzynarodowych);
Ale ludziska nie czytają encyklopedii i słowników; mawiają o rozmaitych niepodległościach, niezależnościach, wolnościach...

N maja 25, 2025 15:38

Dwie rozmowy u Mentzena i dwa różne obrazy. Pierwszy poddańczy, pełny wazeliniarstwa i deklaracja podpisana bez żadnych uwag, refleksji, głosu sprzeciwu w czymkolwiek. Drugi jakże różny, pokazujący, że można rozmawiać i nie żebrać o głosy wyborców Mentzena, pokazać, że można się nie zgadzać z gospodarzem spotkania we wszystkim. Kogo bardziej będą szanować wyborcy?

I jeszcze jedno, dobrze by było żeby przyszły prezydent był w stanie wytrzymać półtoragodzinne spotkanie bez zażywania nikotyny, bez względu w jakiej formie. Dramatyczny jest ten obraz pisowskiego kandydata.

N maja 25, 2025 18:19

Na bezrybiu i rak ryba. Lokajstwo wszelkiej maści to wizytówka pisuarowa.

Pn maja 26, 2025 7:32

Post Potężny głos rozsądku
Nawrocki w stosunku do Trzaskowskiego jest niczym dzień do nocy.

Niegłosowanie przeciwko TRZASKOWSKIEMU to zbrodnia dla chrześcijanina! Nawrocki nieidealny, ale TRZEBA na niego głosować i dla chrześcijan nie ma innej opcji. Trzeba powstrzymać piekłoszczyków od Tuska i Trzaskowskiego.

Kto głosuje na Trzaskowskiego, ten niewolnik Diabła.

​​Głosowanie na Trzaskowskiego to bilet do Piekła dla siebie.

​​Braunowscy "wstrzymacy" (albo nawat i tym bardziej, o zgrozo, trzaskowskiści) nielepsi od Mentzena w moim odczuciu czy nawet bardziej niebezpieczni.

Konfiarze, mentzenowcy, braunowcy nie głosujący na Nawrockiego przeciwko Trzaskowskiemu w moim odczuciu grzeszą chyba nawet BARDZIEJ niż niektórzy głosujący na Trzaskowskiego!!!

Prawicowiec wstrzymujący się od głosu na Nawrockiego przeciwko Trzaskowskiemu może grzeszyć przez to bardziej niż pewna część głosujących na Trzaskowskiego!!!

Prawicowiec niegłosujący na Nawrockiego przeciwko Trzaskowskiemu jakby mimowolnie głosuje za KŁAMCAMI z Koalicji Obywatelskiej

Niegłosowanie na Nawrockiego przeciwko Trzaskowskiemu przez wyborców Brauna czy Mentzena to ZDRADA NARODOWA!!!

Trzeba głosić wyborcom prawicowym czy konserwatywnym, że jeśli ktoś nie zagłosuje ważnie na Nawrockiego przeciwko Trzaskowskiemu, to jakby tak, gdyby ważnie głosował na Trzaskowskiego!!!

Wyborcy Brauna i Mentzena, niezagłosowanie na Nawrockiego przeciwko Trzaskowskiemu to CIĘŻKI GRZECH!!! Nie bądźcie "wstrzymakami" chociażby mimowolnie pomagającymi kandydaturze Trzaskowskiego!

​​Wyborcy Mentzena czy tym bardziej Brauna, nie wierzcie w żałosny błąd, że głosowanie na Nawrockiego zamiast nieoddania ważnego głosu to także grzech i zło!

​​Nie pozwólmy skrzywdzić siebie tak, jak skrzywdzono Rumunów!

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pn maja 26, 2025 10:48

No no już nawet straszenie piekłem się pojawia. Co tam jeszcze się w głowie zrodzi do ciszy wyborczej?

Pn maja 26, 2025 12:52

Po co głosować na Trzaskowskiego?

Koalicja Obywatelska to kłamcy.
Koalicja Obywatelska nie szanuje prawa naturalnego.
Koalicja Obywatelska jest wyraźnie mniej moralna od PiS.
Koalicja Obywatelska dba o większość ludzi (słabszych, biedniejszych) mniej niż PiS.

Głosować na Nawrockiego, a nie głosować na Trzaskowskiego!

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pn maja 26, 2025 12:58

Szczerbina napisał(a):
No no już nawet straszenie piekłem się pojawia. Co tam jeszcze się w głowie zrodzi do ciszy wyborczej?
A znasz odpowiedzialność moralną za zabijanie dzieci, którego prawo bez ograniczeń przyobiecuje Trzaskowski? Znasz przykazanie Boże NIE ZABIJAJ?

Pn maja 26, 2025 13:43

Ten kto ustanowił celibat, też ponosi odpowiedzialność moralną za obcowanie kleru, w najlepszym przypadku z pełnoletnią płcią przeciwną?

Pn maja 26, 2025 14:40

george45 napisał(a):
Ten kto ustanowił celibat, też ponosi odpowiedzialność moralną za obcowanie kleru, w najlepszym przypadku z pełnoletnią płcią przeciwną?

No, to było dość dawno temu.

Pn maja 26, 2025 16:08

Atimeres napisał(a):
Szczerbina napisał(a):
A znasz odpowiedzialność moralną za zabijanie dzieci, którego prawo bez ograniczeń przyobiecuje Trzaskowski? Znasz przykazanie Boże NIE ZABIJAJ?

Z tego co wiem to ograniczenie jednak ma być do 12 - tygodnia. Poza tym nie wszyscy poza KK uznają każdy płód za człowieka, duża część społeczeństwa uważa, że życie w pełni zaczyna się kiedy poza ciałem fizycznym pojawia się również świadomość. Wg badaczy dzieje się to najwcześniej w 22 tygodniu.
Skoro jednak mielibyśmy uznać, że życie zaczyna się w momencie zapłodnienia i liczy się tylko fizyczny aspekt istnienia, powinniśmy jako społeczeństwo zakazać odłączania od aparatur podtrzymujących wielu ludzi w stanie wegetatywnym, którzy po wypadkach bezpowrotnie stracili świadomość, a istnieją jedynie dzięki aparaturze medycznej, podtrzymującej bicie serca. Jakoś nie widać całych rzesz aktywistów pro-life pod oddziałami intensywnej terapii.
Nie piszę tego jako zwolennik aborcji " na życzenie", ale obywatel dla którego Twoje "nie zabijaj" wcale nie jest takie jednoznaczne jak się wydaje, i które nie powinno stanowić szantażu moralnego.

Wt maja 27, 2025 10:12

Szczerbina napisał(a):

* duża część społeczeństwa uważa, że życie w pełni zaczyna się kiedy poza ciałem fizycznym pojawia się również świadomość.
* powinniśmy jako społeczeństwo zakazać odłączania od aparatur podtrzymujących wielu ludzi w stanie wegetatywnym,
* Nie piszę tego jako zwolennik aborcji " na życzenie", ale obywatel dla którego Twoje "nie zabijaj" wcale nie jest takie jednoznaczne jak się wydaje, i które nie powinno stanowić szantażu moralnego.

Duża część społeczeństwa ... - i tu możemy wpisywać różne postulaty i przekonania. Prawo do narkotyków, niewolnictwa, rasizmu ... Nie ma sensu wyliczać.

Co do aparatury odłączania, mam mieszane uczucia. Nie wiem, czy można to nazywać zabijaniem, czy powstrzymywaniem się od beznadziejnego podtrzymywania. Nie wiem, czy zawsze ma sens utrzymywania biologicznego funkcjonowania organizmu. Ma sens, gdy organy potrzebne do przeszczepów.
Jest kwestia definicji śmierci. Stale granica się przesuwa.

Nie zabijaj jest jednoznaczne. Granica śmierci, nie zawsze jest jednoznaczna. O ile moment powstania życia jest konkretny, o tyle moment zakończenia życia jest wciąż definiowany. I przesuwany.

Wt maja 27, 2025 13:24

Idący napisał(a):

Co do aparatury odłączania, mam mieszane uczucia. Nie wiem, czy można to nazywać zabijaniem, czy powstrzymywaniem się od beznadziejnego podtrzymywania. Nie wiem, czy zawsze ma sens utrzymywania biologicznego funkcjonowania organizmu. Ma sens, gdy organy potrzebne do przeszczepów.
Jest kwestia definicji śmierci. Stale granica się przesuwa.

Nie zabijaj jest jednoznaczne. Granica śmierci, nie zawsze jest jednoznaczna. O ile moment powstania życia jest konkretny, o tyle moment zakończenia życia jest wciąż definiowany. I przesuwany.

Bardzo wygodne, ale widzę tu zasadniczą niekonsekwencję. Skoro wiesz, że zygota, która nie wykształciła jeszcze żadnych organów, nie posiada bijącego serca, ani tym bardziej świadomości to już jest życie, to czym jest człowiek, którego mózg nie działa, ale reszta ciała jest w porządku, funkcjonuje? Nie wiesz czy to już śmierć, czy jeszcze życie?
Z biologicznego punktu widzenia jest bardziej żywy niż zarodek bo ma organy i bijące serce, a mimo tego KK nie upomina się o jego prawa tak jak w przypadku płodów.

Wt maja 27, 2025 14:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona