Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 28, 2025 2:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
 Kobiecość a feminizm 
Autor Wiadomość

Jedyny fragment, o który mogłoby - jak mi się wydaje - chodzić w tym względzie:

Cytuj:
W budowę rodziny każda z płci wnosi swe walory. Mężczyzna ze swą siłą fizyczną, instynktem walki i zdobywania oraz większym zainteresowaniem światem zewnętrznym wychodzi do tego świata, tam działa, tworzy, walczy i zdobyte zasoby dostarcza rodzinie. Kobieta ze swą uczuciowością, instynktem opiekuńczym, zmysłem praktycznym i zrozumieniem potrzeb ludzkich ma tymi zasobami rządzić, organizując życie rodzinne i napełniając je uczuciowym ciepłem. I to od jej praktycznej mądrości zależy szczęście rodziny. Ona nie tylko rodzi i karmi, ale i wychowuje, kształtuje nowych ludzi, ich zdrowie, ich umysły, religijność i moralność. I jeśli taka jest rola kobiety w rodzinie, zapytajmy, jak te jej psychiczne cechy i możliwości winny być wykorzystane w tej rodzinie – jaką jest naród, w tym wspólnym domu – jakim jest państwo, a także w tym duchowym gmachu, który nazywamy cywilizacją.

a prosiłem o dowód, że:

Cytuj:
Katolicyzm zaś, odmawia kobietom prawa do wyboru spychając ich rolę do tego, co trafnie ujął K. Deschner jako "3 x K":
Kuchnia, Dzieci, Kościół.

Wt maja 25, 2004 8:48
a prosiłem o dowód, że:
Cytuj:
Katolicyzm zaś, odmawia kobietom prawa do wyboru spychając ich rolę do tego, co trafnie ujął K. Deschner jako "3 x K":
Kuchnia, Dzieci, Kościół.

Saxonie, jeśli wymagasz ode mnie stosownego zapisu z KKK to oczywiście takiego nie ma. Chodzi tu o całą tę "naukę" Krk, o tym, że chłop jest ukierunkowany na zewnątrz, kobieta do wewnątrz - że chłop posługuje się rozumem, a empatyczna baba intuicją i uczuciami... etc. Owoce tejże "nauki" widzimy chośby w obecności kobiet w hierarchi Krk...
Mozemy sobie poczytać o nich dosłownie wszędzie, polecam szczególnie katolickie podręczniki do przedmiotu "Przygotowanie do życia w rodzinie" (znajdziesz je w każdej szkolnej i pedagogicznej bibliotece, bo w przeciwieństwie do innych podręczników, te były rozprowadzane na koszt państwa).

Znowu, by daleko nie szukać, skoro cytat z Niedzieli nie był dla Ciebie przekonujący, to właśnie wracam z witryny Naszego Dziennika, który reklamuje ideał kobiety, ba! "niedościgiony wzór" kobiety....
Jak myslisz? Czy ten ideał i wzór do nasladowania, to kobieta:
- naukowiec ?
- działacz społeczny?
- bisneswomen?
- polityk?
- artysta?
- ...?

Nie kochaniutki.... cytuję katolicki Nasz Dziennik:
"niedościgniony wzór Pani Stanisława Tomasiewicz urodziła i wychowała 12 dzieci"

Wt maja 25, 2004 15:44

agni, a moze poszukasz jakis cytat na poparcie swojej tezy w Tygodniku Powszechnym? ;) no chyba że nie pasjonuje cie styl myślenia i pisania ludzi z tamtej gazety - wolisz wybierać te, które są ZA twoją teza ;) to cóz to za dowód, oparty na stronniczych argumentach... :D:D

Wt maja 25, 2004 16:13
agni, a moze poszukasz jakis cytat na poparcie swojej tezy w Tygodniku Powszechnym? (...)

Elka, przykładów podałam kilka: Niedziela, Nasz Dziennik, Radio Maryja, podreczniki, hierarchia Krk... jeśli chcesz polemizować, to wypadałoby, abyś podała kontr-przykłady, a nie żądała ode mnie kolejnych...

Szczególnie z pisemka, którego wyszukiwarka potrafi wypluć tylko:
"Wystapił błąd! DB err: could not connect to server: Connection refused Is the server (...) "

Śr maja 26, 2004 4:22

przykładów podałam kilka: Niedziela, Nasz Dziennik, Radio Maryja
- no wlasnie, i przyklady te są tendencyjne ;) z podręcznikow i hierarchii nie podalas zadnego przykladu ;) zresztą co to znaczy - z hierarchii KrK? ;)

a co do tego "pisemka" ;) "szukajcie a znajdziecie..." widocznie źle szukałaś, skoro nie mogłaś znaleźć :D

Śr maja 26, 2004 6:21

Saxonie, jeśli wymagasz ode mnie stosownego zapisu z KKK to oczywiście takiego nie ma.

Dziwne, a wydawać by się mogło, że takowych oficjalnych dokumentów powinno być mnóstwo - a tutaj ani jednego?, choćby nawet tylko jednego zapisu w KKK? Może to zatem jakaś tajemnica, drugi obieg...?

techtavaniekatholiptica napisał(a):
Chodzi tu o całą tę "naukę" Krk, o tym, że chłop jest ukierunkowany na zewnątrz, kobieta do wewnątrz - że chłop posługuje się rozumem, a empatyczna baba intuicją i uczuciami... etc.

Hmmm - a mnie się wydawało, że to psychologia stwierdziła...

I ciągle czekam na ów DOWÓD, że Kościół odmawia kobietom prawa do bycia:
- naukowcem
- działaczem społecznym
- bisneswomen
- politykiem
- artystą

Śr maja 26, 2004 6:53
I ciągle czekam na ów DOWÓD, że Kościół odmawia kobietom prawa do bycia:
- naukowcem
- działaczem społecznym
- bisneswomen
- politykiem
- artystą

Saxon, przede wszystkim, cytuj mnie uczciwie.
ja napisałam:
"Własnie feminizm walczy o mozliwość wyboru: gary albo praca zawodowa.
Kuchnia, Dzieci, Kościół."

Jest napisane wyraźnie: odmawia przez spychanie.
Dowodów na to w listach wyżej masz aż nadto... ale OK, oto kolejne:

"natura bowiem przeznacza je do życia rodzinnego" Rerum novarum Leona XIII

"Dla matki zaś dom rodzinny i jego otoczenie stanowić winny najważniejsze pole działania i troski. A jest straszliwym nadużyciem, które za wszelką cenę należy usunąć, jeśli matki z powodu szczupłości zarobku ojca muszą poza domem szukać pracy zarobkowej" Quadragessimo anno Piusa XI

"W wielu krajach czyni się starania, a nieraz stawia ostre żądania, aby prawnie określić status kobiety, znieść istniejącą dyskryminację płci i ustanowić równouprawnienie kobiet z zachowaniem należnej im godności osobistej. Nie mówimy tu o jakiejś fałszywej równości, która przekreślałaby różnice ustanowione przez samego Stwórcę, i sprzeciwiałaby się wypełnianiu szczególnej, ważnej roli kobiety w intymnym współżyciu domowym i w społecznościach pośrednich." Octogesima adveniens, Paweł VI

JPII o mówiąc o pensjach marzy sobie w Laborem exercens:
"jedno wynagrodzenie dane głowie rodziny za pracę, wystarczające na zaspokojenie potrzeb rodziny bez konieczności podejmowania pracy zarobkowej poza domem przez współmałżonka."

Wystarczy?

Cytuj:
Dziwne, a wydawać by się mogło, że takowych oficjalnych dokumentów powinno być mnóstwo - a tutaj ani jednego?, choćby nawet tylko jednego zapisu w KKK?

W KKK też się znajdzie... poszukasz czy też mam pomóc?

Cytuj:
Może to zatem jakaś tajemnica, drugi obieg...?

Nie tyle drugi obieg, ile charakterystyczne dla Krk działania podskórne.

Cz maja 27, 2004 20:19
a co do tego "pisemka" ;) "szukajcie a znajdziecie..." widocznie źle szukałaś, skoro nie mogłaś znaleźć :D

Może powtórzę, bo widzę, że nie dotarło....

Szczególnie z pisemka, którego wyszukiwarka potrafi wypluć tylko:
"Wystapił błąd! DB err: could not connect to server: Connection refused Is the server (...) "

Więc jak mam szukać?
Metodą Toto-lotto?

Cz maja 27, 2004 20:30

hehehehe agni ;) myślałam, żeś bardziej inteligentna :D:D:D

Cz maja 27, 2004 21:08

Jeśli już kobieta jest matką, to w jakiś sposób dokonała wyboru, agni - mniej lub bardziej świadomego - i co by nie powiedzieć, tej sfery zaniedbać jej nie wolno.

Czy któryś z tych cytatów zakazuje kobiecie pracy zarobkowej? Czy choćby to zaleca? Bo mnie się wydawało że mówią o tym, że najlepiej by było gdyby kobiety-matki pracować nie musiały.

Jak na razie to one udowodniły jedno stwierdzenie - kobieta nie jest mężczyzną i istnieją różnice biologiczne, które należy uwzględniać [np. - w przepisach ochrony pracy tych dotyczących dopuszczalnych obciążeń]. Ponadto kobieta może być matką - i z tego tytułu należy jej się ochrona, a równość sytuacji prawnej nie może utrudniać kobiecie wypełniania tej roli społecznej.

Krótko mówiąc - mówimy w sumie o szczególnej ochronie wyjątkowego statusu matki...

Aha, na stronę Tygodnika Powszechnego wchodzi się np przez link na stronie głównej onetu (kiosk) - i mnie wyszukiwarka na tej stronie działa...

Cz maja 27, 2004 23:17
Czy któryś z tych cytatów zakazuje kobiecie pracy zarobkowej? Czy choćby to zaleca? Bo mnie się wydawało że mówią o tym, że najlepiej by było gdyby kobiety-matki pracować nie musiały.

Jak na razie to one udowodniły jedno stwierdzenie - kobieta nie jest mężczyzną i istnieją różnice biologiczne, które należy uwzględniać [np. - w przepisach ochrony pracy tych dotyczących dopuszczalnych obciążeń]. Ponadto kobieta może być matką - i z tego tytułu należy jej się ochrona, a równość sytuacji prawnej nie może utrudniać kobiecie wypełniania tej roli społecznej.

Proponuję ci, przeczytanie jeszcze raz moich listów powyzej.
Nie odpowiadam na twój list, bowiem odpowiedź byłaby jedynie powtarzaniem tego co już napisałam.

N maja 30, 2004 2:32

Widzę, że za wszelką cenę starasz się znaleźć jakąkolwiek lukę w wypowiedziach władz kościelnych ... :):):):):)
A zacytowne przez Ciebie fragmenty świadczą jedynie o tym, jak wielką troskę Kościół przywiązuje do tego, by nie obciążać kobiety nadmiernymi obowiązkami, ponad jej siły ...

Spójrz jeszcze raz, na zimno, na zacytowane przez siebie fragmenty...
A może zrozumiesz, gdzie tkwi Twój błąd...

N maja 30, 2004 7:43
A zacytowne przez Ciebie fragmenty świadczą jedynie o tym, jak wielką troskę Kościół przywiązuje do tego, by nie obciążać kobiety nadmiernymi obowiązkami, ponad jej siły ...

A wiesz, ze kota można na śmierć zagłaskać?

A czemuż to Kościół nie dba tak samo o mężczyzn, jak piszesz, by nie "obciążać ich nadmiernym wysiłkiem, ponad ich siły"...

Czy nie dlatego, że uważa kobiety za pod-ludzi?
Za jednostki nadajace się tylko do reprodukcji?
Widzisz... może jednak, nie ja, ale ty przeczytaj te cytaty raz jeszcze.

Acha... kobiety sobie świetnie poradzą bez troski Kościoła... co widać po społeczeństwach... tam gdzie Kościół ma małe wpływy, sytuacja kobiet jest najlepsza... więc niech Kościół zajmie się tym, co do niego należy, czyli szerzeniem nauki Chrystusa, a niech przestanie upadlać kobiety.

Damy sobie świetnie radę, tylko niech Kościół się od nas odczepi.

N maja 30, 2004 8:15

Aba o co ty się tak martwisz o kobiety czyżbyś uważała , że mają za mało rozumu żeby rozróżnić co dobre i złe ??? Ok jeśli tak twierdzisz to twoja troska jest uzasadniona. Ja jednak uważam , że każda kobieta potrafi logicznie myśleć i wie co jest dla niej dobre a co złe . Więc jeśli KK nawet coś nakaże lub podpowie kobietom jak mają żyć to one chyba doskonale wiedzą co jest dla nich pożyteczne a co trzeba odrzucić by ich życie wyglądało tak jak sobie wymarzyły. Reasumując aba każda kobieta ma wolną wolę i wybierze to co wydaje jej się dla swojego życia najlepsze . Ty odrzucasz naukę KK , Jotka czy Elka przyjmuje ( tak sądze ) ją do swojego życia . Pytanie zasadnicze jest kto na tym lepiej wychodzi ale na to juz nie jestem wstanie odpowiedzieć choc swoje zdanie oczywiście mam :)

N maja 30, 2004 11:24

Cóż za metamorfoza - z Kościoła, który prześladuje i dyskryminuje kobiety - przejście do Kościoła, który jest nadopiekuńczy i je "zagłaskuje" :hahaha:

nie pozostaje nic innego jak zacytować Belizariusza:

Cytuj:
Zdecyduj sie wreszcie agni, z ktorej strony chcecie "dokopac" KK. (...)
Atakujecie tam gdzie wam jest po prostu wygodnie i zmieniacie swoje poglady jak choragiewki.

N maja 30, 2004 16:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona