Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 1:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Poczęcie a nieśmiertelność duszy 
Autor Wiadomość
Podam definicje na temat życia wiecznego z "Małego słownika pojęć, zwrotów i symboli religijnych":
Życie wieczne - każdy żyje tylko pewien czas; wszyscy musimy umrzeć. Przez śmierć Jezusa i Jego zmartwychwstanie, które przywróciło przyjaźń Boga z ludźmi, mamy nadzieję, że także my po smierci będziemy żyć dalej. Życie po śmierci (lub życie wieczne) należy do tajemnic naszej wiary, co potwierdzamy w jej wyznaniu.

W tym haśle wystepują skierowania do następujących haseł (wypunktowanie moje):
1) Wieczność.
2) Zmartwychwstanie ciał.
3) Łaska.

ad 1) Wieczny znaczy: bez początku i bez końca i w tym sensie odnosi się tylko do Boga. On jest jedynie bez początku i bez końca. Z naszego doświadczenia wiemny, że wszystko ma początek i koniec, urodziliśmy się i umrzemy. A pomimo to, dla nas przeznaczona jest wieczność. Po śmierci nasze ciała też zmartwychwstaną, będą żyły dalej z Bogiem, bez cierpienia i trosk, tylko w miłości i radości. Nie jest to łatwe do zrozumienia. Jezus jednak powiedział: "Ja jestem Zmartwychwstaniem i Życiem. Kto we mnie wierzy, nie umrze, lecz żył będzie na wieki" (j 11, 25).

ad 2)Jedna z głównych prawd wiary chrześcijańskiej. Tak jak Jezus zmartwychwstał ze śmierci, tak również my zostaniemy na końcu świata wskrzeszeni z martwych. Nasze dusze zostaną znowu złączone z ciałem i będą prowadzić nowe życie z Bogiem. W wyznaniu wiary słowami: "wierzę w ciała zmartwychwstanie", poświadczamy ufność w to, że nasze życie nie kończy się wraz ze śmiercią.

ad 3) Bóg pragnie, aby każdy człwoiek spotkał się z Nim w wieczności, a ponieważ jesteśmy słabi, niezdolni do oparcia się złu, przezwyciężania pokus, przychodzi nam z pomocą, dając nam dobre myśli i wspierając w spełnianiu dobrych uczynków, a także obdarza siłami do walki ze złem. Ta Boża pomoc nazywa się łaską uczynkową. Oprócz niej istnieje też łaska uświęcająca. Tę otrzymujemy od Boga w sakramencie chrztu; uwalnia ona z grzechu pierworodnego i dzięki niej stajemy się dziećmi Bożymi. Naszym zadaniem jest współpracować z łaską Bożą, poprzez wypełnianie przykazań Bożych.

Pt wrz 01, 2006 19:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4