Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 1:41

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
 Przyczyń się do bezkrwawych Świąt 
Autor Wiadomość

Jeszcze kilka lat temu, nikt nie zajmowal sie losem karpi

Co to za argument? Jeszcze 200 lat temu nikt nie przejmował się losem niewolników, jeszcze 100 lat temu nikt nie przejmował się równouprawnieniem kobiet, ani nie myślał o ochronie środowiska. Czego ma dowodzić oglądanie się na mniej cywilizowane czasy?
Lucyna napisał(a):
oczywiscie zieloni i inni im wturujac, sieja zamet przedswiateczny i rozdmuchuja kwestie, ktore sa marginalne.

Dla Ciebie są marginalne, bo najwidoczniej nikt nie wpoił Ci współczucia dla zwierząt. Podobnie kiedyś dla białych Amerykanów było kwestią marginalną czy czarny niewolnik ma dobrze czy nie, czy żyje czy umiera z głodu lub chorób - bo od dziecka wmawiano ludziom, że murzynami nie warto się przejmować. To jest taka sama zasada - ignorancja budzi obojętność. A przecież zwierzęta to fascynujące istoty, które potrafią czuć. Nie tylko psy i koty, które mamy w domu jako pupili.
Lucyna napisał(a):
Wszystko po to aby odwrocic uwage i zburzyc radosna atmosfere Swiat Bozego Narodzenia.

Wręcz przeciwnie - wszystko po to aby ten czas był jeszcze bardziej radosny - tzn. aby był radosny także dla karpi. Czy akcje Caritasu też nazywasz burzeniem radosnej atmosfery Świąt, bo ci niedobrzy ludzie z organizacji pomocy społecznej odwracają uwagę od szopki, kolorowych choinek i prezentów, zwracając ją na nieszczęśliwych, głodnych i potrzebujących? Ja zwracam uwagę na cierpienie jakiego doznają karpie. Robię to teraz, bo większość ludzi tylko w tym okresie roku kupuje karpia. Gdybym o tym pisał w czercu, to do grudnia wszystkim by wyleciało z głowy.
Lucyna napisał(a):
We Wloszech w dzien wigilii spozywany jest maly baranek, jest to tradycja Wlochow, i nikt nie doszukuje sie w tym jakiegos barbarzynstwa.

To bardzo źle, że ludzie nie zastanawiają się co czuje zwierzę, tym bardziej że jest to dopiero zwierzę-dziecko, wesołe i figlarne. Zresztą dziwi mnie wybranie na jedzenie wigilijne akurat baranka, który symbolizuje Chrystusa w chrześcijaństwie.
Lucyna napisał(a):
Ciekawe jest to, ze do "bezkrwawych swiat" nawoluja przewaznie ludzie niewierzacy w Boga, dla ktorych Swieta Bozego Narodzenia sa wlasnie tylko zwyczajem, niczym innym.

Dziwne? A jak chrześcijanie organizują akcje antyaborcyjne, to zwracają się tylko do chrześcijan? Do kogo mam kierować akcję mającą poprawić sytuację karpi - do wegetarian, którzy i tak nie kupują ryb? Święto Bożego Narodzenia to nie święto Martwego Karpia, warto zmienić tą tradycję zwłaszcza ze względu na to, jak karpie są traktowane i dostarczane. Kultywowanie tradycji własnoręcznego zabijania karpia to nic dobrego, bo to znieczula ludzi na cierpienie zwierząt. Zwłaszcza istotny jest tu wpływ na dzieci, które przecież są tego świadkiem. Nad forum możesz zobaczyć banner reklamujący książkę o świętym Franciszku. Jak wzór tego świętego połączysz z karpiowymi zwyczajami religijnymi? "Synku, zobacz tu jest święty Franciszek, zobacz jaki był dobry, był tak bardzo dobry, że kochał wszystko nawet zwierzęta i dlatego zwierzęta też go kochały. No dobrze, to ty sobie ładnie pooglądaj książeczkę, a mamusia z tatusiem pójdą do wanny po karpia, obetną mu głowę i wypatroszą".
Lucyna napisał(a):
Tradycje sa niezmiernie wazne w zyciu czlowieka, a ten kto ich nie ma, nie ma tez poczucia wspolnoty z narodem.

Ja mam poczucie wspólnoty ze wszystkimi żywymi i czującymi istotami. Wśród nich zawiera się ten naród i każdy inny, a także wszystkie zwierzęta które potrafią czuć. Człowiek powinien się rozwijać, zmieniać na lepsze, a nie trzymać okrutnych zwyczajów tylko dlatego że były praktykowane od wieków. To, że możesz teraz iść zagłosować i masz dostęp do wielu zawodów to m.in. efekt tego, że ludzie przestali się trzymać tradycji, która mówiła że miejsce kobiety jest w domu.

Pn gru 17, 2007 16:41
Zen, ale milo Cie widziec a przeciez dzis poniedzialek. :)

Zen, piszesz "Niech Święta nie będą piekłem dla niewinnych istot."

To Ty wierzysz w pieklo?! Proponuje Spowiedz przedswiateczna.

"Niewinna istota" - karp!
Swiat sie przewraca do gory nogami, pewne slowa sa bowiem zarezerwowane wylacznie do ludzi.

**
Jako dopowiedz do mojej wczesniejszej wypowiedzi zamieszczam fragment wywiadu z prof. Rogerem Scrutonem.

Ruch obrońców praw zwierząt jest integralną częścią politycznej poprawności. Gdy jesteś pozbawiony głębszych wartości moralnych, jeżeli nie uważasz człowieczeństwa za coś wyjątkowego, zaczynasz widzieć w swoim bliźnim rodzaj zwierzęcia. I odwrotnie. Proszę zwrócić uwagę, że w rozmaitych sporach, wktórych biorą udział ekolodzy, dobro zwierząt okazuje się ważniejsze od dobra ludzi. Tradycyjne sporty Europejczyków wyjątkowo im przeszkadzają. W Wielkiej Brytanii zabroniono już polowań z nagonką na lisy. Teraz ekolodzy zabierają się za wyścigi chartów, a w Hiszpanii za corridę, która przecież jest osadzona w kulturze iberyjskiej od setek lat. Pewne rzeczy zawsze wzbudzały kontrowersje. Ale niegdyś ludzie byli znacznie bardziej pewni siebie, wierzyli w to, co robili, i potrafili się bronić. Z drugiej strony - wbrew pozorom - to właśnie kiedyś panowała prawdziwa tolerancja. Można się było z kimś nie zgadzać, ale akceptowało się jego poglądy. Wielu z tych ludzi, którzy działają dzisiaj pod szyldem tolerancji, jest w rzeczywistości skrajnie nietolerancyjnych. Po prostu nie akceptują nikogo, kto myśli inaczej niż oni, obrzucają go obelgami, niszczą. Chodzą po świecie z poczuciem nienawiści i szukają kolejnych spraw, którymi mogą się zająć."

Pn gru 17, 2007 16:50
Swiety Franciszek kochal zwierzeta ale wcale nie zakazywal innym spozywania miesa, jedno nie wyklucza bowiem drugiego.

Sw. Tomasz choc sam byl wegetarianinem ale rowniez nie nakazywal innym aby miesa nie jedli.

Eskimosi zywia sie prawie wylacznie miesem i rybami, zyja w zgodnosci z natura, rozumieja doskonale zwierzeta i maja odpowiednia miare w stosunku do zwierzat. Jest onna inna niz do ludzi.

Pn gru 17, 2007 17:03

A tan znów wklejanie czyichś tekstów. XD Czy Ty umiesz coś sama od siebie napisać?

Cytuj:
Swiat sie przewraca do gory nogami, pewne slowa sa bowiem zarezerwowane wylacznie do ludzi.

Egoizm to grzech, a na tym forum bardzo wyraźnie i często wykazujesz postawę egoistyczną. Również proponuję spowiedź przedświąteczną. ;D

Ja tam ani nie popieram tej akcji, ani nie jestem przeciw. Złoty środek jak to się mówi. Niestety człowiek jest też gatunkiem mięsożernym i wiele gatunków homosapiens bez mięcha by nie przeżyło - np. ja. :> Lubię mięso, nie wyobrażam sobie życia bez schabowego czy kebaba. Jestesmy częścią natury, a natura jest okrutna. Tygrys by nie patrzał na to, że jesteśmy człowiekiem. ;)

Pn gru 17, 2007 17:04

Zen, ale milo Cie widziec a przeciez dzis poniedzialek. :)

Zrobiłem wyjątek, ze względu na charakter tematu o karpiu ;-)
Lucyna napisał(a):
To Ty wierzysz w pieklo?! Proponuje Spowiedz przedswiateczna.

Pewnie, że wierzę - nawet w 16! :D Ale to nie jest wątek o tym w co Zencognito wierzy, jakby co zapraszam do "buddyzm a chrześcijaństwo" w dziale "Inne religie" oraz do tematu "obrazy piekła w sztuce" w dziale kultura, gdzie swego czasu wymieniłem buddyjskie piekła i wstawiłem kilka ich przedstawień.
Lucyna napisał(a):
"Niewinna istota" - karp!

Od kiedy to słowo "niewinność" jest zarezerwowane tylko dla ludzi?
Lucyna napisał(a):
Jako dopowiedz do mojej wczesniejszej wypowiedzi zamieszczam fragment wywiadu z prof. Rogerem Scrutonem.

Fajnie, bo można tu zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy.
Lucyna napisał(a):
Gdy jesteś pozbawiony głębszych wartości moralnych, jeżeli nie uważasz człowieczeństwa za coś wyjątkowego, zaczynasz widzieć w swoim bliźnim rodzaj zwierzęcia.

Widzenie w człowieku zwierzęcia jest niebezpieczne tylko wtedy, gdy ktoś gardzi zwierzętami i jest dla nich okrutny. Wtedy uznawszy człowieka za zwierzę będzie nim gardził i będzie dla niego okrutny. Jeśli ktoś szanuje zwierzęta, kocha je i współczuje im, to co złego wyniknie z uznania człowieka za zwierzę? Że będzie kochał, szanował i współczuł człowiekowi? To dobry przykład aby pokazać jak istotny jest nasz stosunek do zwierząt.
Lucyna napisał(a):
I odwrotnie. Proszę zwrócić uwagę, że w rozmaitych sporach, wktórych biorą udział ekolodzy, dobro zwierząt okazuje się ważniejsze od dobra ludzi.

Ja takim "ekologiem" nie jestem i dla mnie jest ważne zarówno dobro ludzi jak i zwierząt, bo wszyscy jesteśmy sąsiadami na tej planecie.
Lucyna napisał(a):
Tradycyjne sporty Europejczyków wyjątkowo im przeszkadzają. W Wielkiej Brytanii zabroniono już polowań z nagonką na lisy.

Jejku, straszne! Jakie to okropne, że zabroniono tego okropnego zabijania zwierząt tylko i wyłącznie dla zabawy. Zdziwiłaś mnie Lucyno - chcesz bronić zabijania zwierząt dla zabawy? :o Oglądałaś kiedyś film "Predator"? Tam właśnie kosmita polował na ludzi dla sportu. Na jednego biednego liska leci banda konnych z chmarą ujadających psów i mają wielką frajdę z ustrzelenia rudzielca. :?
To relikt barbarzyńskiej etyki, czasów gdzie zwierzę było uznawane za rzecz a nie istotę żywą. Zwierzęcia nie można używać, nie można go zabijać dla zabawy - człowiek który zabija zwierzę dla zabawy jest bez serca. Kiedyś na internecie chłopak umieścił wideo jak wrzucał żywe myszy piraniom i miał frajdę z tego jak piranie je zagryzały. Policyjny psycholog mówił wtedy, że okrucieństwo względem zwierząt to bardzo często krok do okrucieństwa względem ludzi.
Lucyna napisał(a):
w Hiszpanii za corridę, która przecież jest osadzona w kulturze iberyjskiej od setek lat.

Niewolnictwo też było osadzone w kulturze od setek lat, a Corrida to barbarzyństwo nad barbarzyństwami. Obrzydliwy zwyczaj publicznego zabijania byka mieczami, na okach widowni. Relikt igrzysk rzymskich.
Co dobrego wynika z przedstawiania zamęczenia zwierzęcia na śmierć, jako rozrywki, Lucyno?
Lucyna napisał(a):
Po prostu nie akceptują nikogo, kto myśli inaczej niż oni, obrzucają go obelgami, niszczą. Chodzą po świecie z poczuciem nienawiści i szukają kolejnych spraw, którymi mogą się zająć."

Znów to porównam do akcji antyaborcyjnej. Czy Ty jako chrześcijanka przyjmujesz postawę "ok, jak ktoś chce niech dokonuje aborcji, ja nie będę i tyle"? Czy może jesteś za prawnym zakazaniem aborcji? Jeśli Ty sprzeciwiasz się dokonywaniu aborcji w ogóle, to powinnaś rozumieć, czemu ja sprzeciwiam się zabijaniu zwierząt skoro uważam to za nieetyczną zbrodnię.

Pn gru 17, 2007 17:13
Mroczny moge cytowac kogo mi sie podoba, i ile mi sie podoba, i nie jest to zabronione. Nie musisz czytac moich wypowiedzi i tego co cytuje. Radze Ci tak zrobic, unikniesz niepotrzebnych nerwow.

Pn gru 17, 2007 17:17

Widziałeś takie akcje z inną rybą w innym czasie? Nie.

Widziałam że jakieś kluby wędkarskie organizowały akcje łowienia pstrąga, a następnie własnoręcznie ułowionego pstrąga się smażyło i jadło.

Pn gru 17, 2007 17:19
A ja naiwnie myslalam Zen, ze wyjatek byl ze wzgledu na moja osobe, a to niestety osoba karpia to sprawila. :)

Karpia osobiscie nie lubie ale szczupaka i sandacza jem na wigilie od lat.
Zapiekany z maslem i koperkiem jest pyszny.

Zen, jeszcze raz powtarzam, inaczej mamy traktowac zwierzeta a inaczej ludzi wiec nie porownuj zabijania dzieci poczetych do zabijania zwierzat.

Ciekawe, ze do zwierzat uzywasz jedynie slowa "zabijanie" a do dzieci aborcja.
Nazywaj rzeczy po imieniu, zabijanie to zabijanie.

Pn gru 17, 2007 17:24

Zen, jeszcze raz powtarzam, inaczej mamy traktowac zwierzeta a inaczej ludzi wiec nie porownuj zabijania dzieci poczetych do zabijania zwierzat.

I to jest właśnie egoistyczna postawa o której mówiłem.

Nadal Lucyno uważasz, że polowania to taka fajna sprawa?

Pn gru 17, 2007 17:32
"Jeśli możesz zapewnić karpiowi godne warunki, w których będzie mógł przeżyć - kup i wypuść go na wolność.
Jeśli nie - nie kupuj karpia!
Niech Święta nie będą piekłem dla niewinnych istot"

Slowa tych hasel - "godne warunki", "pieklo", "niewinne istoty" sa zarezerwowane dla swiata ludzi. Jezeli ktos nie potrafi dostrzec tej subtelnej roznicy, to coz, moze pare kursow z etyki by sie przydalo.

Osobiscie polecam dzielo trudne ale bardzo madre "Ja czlowiek" ojca profesora M.A. Krapca

Pn gru 17, 2007 17:36
Ciekawe jest to, ze do "bezkrwawych swiat" nawoluja przewaznie ludzie niewierzacy w Boga, dla ktorych Swieta Bozego Narodzenia sa wlasnie tylko zwyczajem, niczym innym.

Ciekawsze jest to, że za bezsensownym zabijaniem w imię tradycji są właśnie chrześcijanie. :shock:
Lucyna napisał(a):
Tradycje sa niezmiernie wazne w zyciu czlowieka, a ten kto ich nie ma, nie ma tez poczucia wspolnoty z narodem.

Tradycje nie zawsze wiążą się z przynależnością do danego narodu. Są poza jakimkolwiek patriotyzmem. Na dodatek nie wszystkie tradycje są mądre. Niedawno Japończycy znów wypłynęli na połów wielorybów. Zgadnij, jak się tłumaczyli? Tak, tak - "to tradycja". :?

Pn gru 17, 2007 17:38

Nie wiem w ogóle, dlaczego akurat spożywaniu karpia się sprzeciwiacie? Ryby są zdrowę i nie powodują nadmiaru cholesterolu. Oczywiście, nadmierne spożywanie mięsa jest niezdrowe, a cóż, zwierzęta czują i myślą, od ludzi różnią się jedynie tym, że nie stworzyły cywilizacji i społeczeństwa. Sądzę, że w ciągu roku nikt nadmiernie nie spożywa ryb, więc o co biega? Karp jest hodowany w specjalnych hodowlach i jest przeznaczony już na pokarm. Jeśli go nikt nie kupi - i tak zginie.

Pn gru 17, 2007 17:40
Zobacz profil ICQ YIM

akacja napisał(a):
Tradycja świąt nie może być przyczyną do bezmyślnego i niepotrzebnego zadawania cierpienia tym rybom.

Owszem - należy się humanitarnie. i z tym się zgadzam. Ale to nie znaczy, by nie kupować i nie jeść karpi..

Można w sklepie kupować i jeść karpie, ale chodzi o to, że ten zwyczaj masowej produkcji i sprzedaży karpia świątecznego jest niehumanitarny.
W tak okropnych warunkach w wielkiej ilości przebywają karpie ściśnięte z sobą w zbiorniku w sklepie, przeżywają stres gdy przenoszone są do domu, a na końcu w nieprofesjonalny sposób są zabijane, wyrzadządzając im niepotrzebny ból, a często nawet zdarza że prosząc w sklepie o zabicie karpia przynosząc go do domu on się jeszcze rusza, to dopiero niepotrzebne zadawanie mu zbędnego cierpienia.

Tak wogóle to jest to głupi i bezsensowny zwyczaj by przynosić żywą rybę do domu, po to by ją na miejscu zabić. To niepotrzebne zadawanie cierpienia.
Jak już karpie mają być na stole świątecznym to lepiej jak to zabicie odbędzie się w hodowli ryb w taki sposób by zminilimalizować rybie to cierpienie.
A pozatym czy koniecznie musi być karp? Może być przecież inna ryba kupiona w sklepie lub co innego.

Pn gru 17, 2007 17:44
Mroczny P, nie moge bez pewnych obciazen rozmawiac z osoba, ktora uwaza mnie za zboczona. Twoj podpis ""Najbardziej dziwacznym ze wszystkich zboczeń seksualnych jest zachowanie wstrzemięźliwości"(moze napisz cos od siebie w opisie a nie cytuj innych, przeciez tego nie znosisz)
obraza mnie i wiele osob na Tym forum, dlatego tez rozmowy z Toba nie naleza do budujacych i wnoszacych cos dobrego.

Prosze zmien opis, przestan obrazac, szokowac a rozmowy z Toba stana sie bardziej zyczliwe i dajace radosc dyskutowania.

Pn gru 17, 2007 17:47

A pozatym czy koniecznie musi być karp? Może być przecież inna ryba kupiona w sklepie lub co innego.

Pisze się poza tym, nie "pozatym".
Akacjo, nie rozumiem za bardzo, dlaczego tak wam zależy na życiu biednego karpia i wolicie zabić jakąś inną równie biedną rybę.

Pn gru 17, 2007 17:52
Zobacz profil ICQ YIM
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona