Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 2:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 WALENTYNKI- dzień Miłości czy złudny teatr gestów 
Autor Wiadomość

Post Dzień
jak każdy inny. Zgadzam się z monisią_gd. Belizariusz też ma rację. To dzień modlitw za chorych. Jeżeli obchodzimy urodziny, czy imieniny to sami robimy z tego dnia święto - s a m i !
Módlmy się więc w tym dniu za chorych. A miłość pozostawmy w intymnym miejscu.
Belizariusz, u nas jest stary kościółek pod wezwaniem św. Walentego, kościółek z XIV w. i dokładnie to, co ty pisałeś, a nawet więcej jest tam napisane. Jest to zabytek I kl. Pisałam przewodnik o zabytkach naszej okolicy i jest dokładnie, jak piszesz.
Tak więc miłość miłością, a życie życiem.
A zapożyczenie tego zwyczaju i to spoza naszego kontynentu, niech sobie obchodzą ci, co chcą, wolno im. Każdy z 365 dni w roku możnaby nazwać jakimś tam świętem, czyż nie tak? Ludzie to robią albo z próżnosci, albo z... no nie wiem. Nasz Kościół ma przecież też wiele świąt w roku, więc pozwólmy i szarym ludziom stwarzać sobie iluzje.
(szarym-mam na myśli tych, co nie mają zbyt wiele zajęć).
:cmok1:

N lut 13, 2005 20:39

Ja natomiast uważam że powinniśmy sobie wszyscy zadać podstawowe pytanie: "jakie są intencje partnera lub partnerki" ponieważ problem nie tkwi w walentynkach tylko w w nas samych 8)

N lut 13, 2005 20:51

A mnie właśnie zaskoczyła notka na wierze :D
Cytuj:
św. Walenty, od którego imienia pochodzi nazwa święta, został ogłoszony patronem zakochanych już w 1496 r. przez papieża Aleksandra VI

Z czasem postać kapłana Walentego zmieszała się z innym świętym męczennikiem noszącym to samo imię. Niektórzy badacze twierdzą nawet, że tak naprawdę chodzi o tę samą osobę. [...] Dziś to właśnie on jest bardziej znany i to do jego grobu w katedrze w Terni ściągają pielgrzymi. Na srebrnym relikwiarzu kryjącym jego szczątki znajduje się napis: "Święty Walenty, patron miłości".

http://www.wiara.pl/wiadomosc.php?idenart=1108357176

Pn lut 14, 2005 7:13

pech chcial ze to moja skromna osoba stala sie autorem pytajnika tego tematu. Nie moglem jednak śledzić go na bierząco... przykro lecz zaskoczyła mnie szczerość i wypowiedz np Julii, ddv, Wanda to ja,Beli.. itp
dzięx
Wypadał by abym troche sie wypowiedział.. no
z jednej strony dla mnie dzień ten jest pięknym dniem (chociż nic go za bardzo nie wyróznia ) :bukiet: morzna podejść do obcej nawet dziewczyny i dać jej kwiatka pieknie sie ukłonić i powiedziec że pięknie dziś wygląda, poczym odejść niczego ie oczekując w zamian - troche szalone no nie?? No ale w końcu morzna powiedziec ze jest to swieto tez i szaleńców( Walenty jest tez chyba patronem psychicznie chorych :D bez urazy) no lecz wiem przynajmniej z własnego doświadczenia że gdy spędzałem ten dzień ze swoją Dzieewczyną to zbyt emocjonalnie do tego podchodziłem i wiem ze mało w tym było miłości prawdziwej miłości (szkoda) Gdy dostała od kogoś kartke strasznie czułem sie zasdrosny i ch.. się żle czułem. ( ten problem był we mnie ) wim jednak ze teraz wcale nie potrzebyje zadnego takiego wspaniałego dnia ani żadnego słodkiego drogiego i czarującego Gadzetu by kogomus powiedziec ze go kocham. Gadżety daje sie po to by kogos poderwac ( przekupic oczarowac) a aby komuś wyznac swoje uczucia wystarczy kwiatek i zwykły dzien np PONIEDZIAŁEK lub WTORNIK dzieki za wypowiedzi :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet:

Pn lut 14, 2005 15:45

Julka, minęło już troche czasu więc w Twoim życiu mogło się coś zmienić w sprawie "obchodzenia" Walentynek. Ja mam męża, a mimo to świętuję pod hasłem "Kocham Polskę". Obrazek
Cytuj:
Dziś w gmachu Sejmu zainaugurowana została kolejna edycja kampanii społecznej pod hasłem "Kocham Polskę". Termin promocji nie jest przypadkowy - autorzy kampanii - Młodzież Wszechpolska - nawiązują bezpośrednio do Walentynek, które winny skłaniać do refleksji także nad miłością do Ojczyzny.

Celem kampanii jest budzenie i umacnianie miłości do Ojczyzny, zwłaszcza wśród młodego pokolenia Polaków i zachęcenie do refleksji i dyskusji nad obliczem nowoczesnego polskiego patriotyzmu. Dziś bowiem nie polega on na poświęcaniu życia w walce o Ojczyznę, ale na rzetelnej i uczciwej pracy na jej rzecz w każdej sferze życia publicznego i zawodowego. Kampania jest w sposób szczególny skierowana do ludzi młodych, a atrakcyjne formy działania sprawiają, że będzie trafiać do młodego pokolenia.

W ramach akcji w szkołach, na uczelniach, na ulicach, w sklepach i przed kościołami pojawią się plakaty zachęcające, by "kochać Polskę". Wiele ciekawy informacji pojawi się też na specjalnie uruchomionej stronie internetowej www.kochampolske.pl, zaś 14 lutego odbędą się też happeningi, których głównym motywem będzie miłość do Ojczyzny.

"Przedstawiając kampanię społeczną "Kocham Polskę" - piszą autorzy akcji - chcemy zachęcić odbiorców do zwrócenia uwagi na to, jak wiele dostaliśmy od Ojczyzny i ile jeszcze możemy dla niej zrobić.

Inauguracja Kampanii Społecznej "Kocham Polskę" tuż przed Walentykami nie jest przypadkiem. Autorzy chcą bowiem wskazać, iż to komerycyjne już dziś święto może skłaniać do refleksji także nad miłością do Ojczyzny.

"Cudze chwalicie, swego nie znacie" - tak wygląda postawa niektórych Polaków. Tymczasem Polska to piękne góry i piękne morze. Polska wydała takich ludzi jak Jan Paweł II, Mikołaj Kopernik czy Henryk Sienkiewicz. Polska to bitwa pod Grunwaldem i Dywizjon 303. Nie bądźmy zakompleksieni. Tym bardziej, że nad Wisłą mamy najpiękniejsze kobiety pod słońcem - apelował sekretarz krajowy Młodzieży Wszechpolskiej Mariusz Tomczak.

Kampania społeczna "Kocham Polskę" spotkała się ze znacznym odzewem. Współpracę zadeklarowało wiele osób, a dzięki stronie internetowej, także z zagranicy.

Wt lut 07, 2006 21:42

Walentynki zwykłem świętować, choć raczej jak dla mnie to do życia nie są mi potrzebne. Gorsze, że najbliższe jeszcze nie wiem jak spędzę, możliwe, że daleko od ważnych dla mnie ludzi, choć bardzo tego nie chce i raczej staram się zrobić wszystko, żeby 14 lutego być w domu. Co wyjdzie to zobaczymy...

Ogółem jako święto zakochanych to fajnie, niech ludzie poświętują ten specjalny dzień w atmosferze miłości. O wiele gorzej patrze na akcje pokolenia JPII, tzn. MW, które psuje mi całą piękną wizję tego świeta, a przypomina i stara się sprowadzić do takich przyziemnych głupot... No cóż, życze wszystkim spędzenia walentynek z najbliższymi w miłej atmosferze i odpoczynku od codzienności, bez głupich polityków, absurdów najróżniejszych, idiotyzmów i innych, które składają się na tą naszą Polske, zimne morze, niskie i zaśmiecone góry ;)

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt lut 07, 2006 22:42
A ja mam takie offtopowe pytanie: czy SWD przed "Dominika" to nawiazanie do snajperskiego karabinu izyniera Dragunova?

Snaiperskaja wintowka Dragunova?

A walentynki - to zalezy jak ktos do nich podejdzie. Dla mnie to okazja na jakis ciekawy spektakl w teatrze, bo na walentynki zawsze daja cos okazyjnego.

Crosis

Śr lut 08, 2006 11:53

Dla mnie Walentynki wiążą się z radością i wyjątkową pamiątką :)
dlatego cenię to święto poza tym w tym dniu obchodzimy pamiątkę Świętego Walentego - męczennika i Biskupa.
poniżej krótka informacja o nim:
Żył w III w. Tam w czasie prześladowań (Klaudiusza II Gota), ze św. Mariuszem, asystował męczennikom w czasie ich procesów i egzekucji, sam też został pojmany i doprowadzony do prefekta Rzymu, który przeprowadził rutynowy proces polegający na wymuszaniu odstępstwa od Chrystusa. Tortury nie przyniosły oczekiwanego rezultatu, więc kazał ściąć Walentego. Stało się to 14 lutego 269 roku. Pochowano go w Rzymie przy via Flaminia. Jego grób już w IV w. otoczony był szczególnym kultem. Nad grobem św. Walentego papież Juliusz I wystawił bazylikę ku jego czci. Odnowił ją później papież Teodor I. Bazylika wraz z grobem św. Walentego stała się prawdziwym sanktuarium i jednym z pierwszych miejsc pielgrzymkowych. Święty był wzywany jako orędownik podczas ciężkich chorób, zwłaszcza nerwowych i epilepsji. Na Zachodzie, zwłaszcza w Anglii i Stanach Zjednoczonych czczono św. Walentego jako patrona zakochanych. W związku z tym dzień 14 lutego stał się okazją do obdarowywania się drobnymi upominkami.

Śr lut 08, 2006 13:23
Zobacz profil WWW

DOBRZE żE JA NIE MAM TAKIEGO PROBLEMU Z TYM "śWIęTEM".
W tym roku czeka mnie randka z panią profesor (mam egazamin), a potem wieczór w samotności bo narzeczony będzie na nocce w pracy :D

Nigdy w to święto nie kupujemy sobie jakis durnych miśków, serduszek. Robimy sobie za to wieczór we dwoje, czy to w domku ogladamy dobry film czy spędzamy wieczór w jakies miłej restauracyjce.
A miłość- mysle że okazujemy ja sobie dostatecznie co dnia i nie potrzebujemy żadnego specjalnego święta aby poprostu sprawiac sobie małe przyjemności czy powiedziec -Kocham Cię.

No i tak wogóle Kocham Cię moje słoneczko :)

Śr lut 08, 2006 14:22

Wg mnie - to dzień, w którym ludzie nie posiadający sympatii dołują się :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr lut 08, 2006 22:02
Zobacz profil WWW

Jest to dzień, kiedy gdzie popatrzysz widzisz całujących się ludzi, na ulicy w parku, w autobusie ,w sklepie no... kurka.... generalnie to wszędzie.
W tym akurat dniu nie wolno się temu dziwić, w tym dniu można wszystko i wszędzie. Jakieś zbiorowe całowania (dzięki BOGU że tylko całowania) z biciem rekordów jednocześnie całujacych się ludzi itd...
Jakieś bezsensowne pisania listów, wyznania miłosne itd...
Przecież jeśli kocham kogoś to w każdy dzień a nie tylko w ten w walentynki. Jeśli kocham dziewczynę no nie tylko w ten dzień ale w każdy inny mogę dawać dziewczynie kwiaty (jeśli tylko to lubi :) ).
Dla mnie to "święto" jest kompletnym nieporozumieniem.

Pozdrawiam

Śr lut 08, 2006 23:49

Œwięto to zostało wymyslone tylko po toby nadrobić braki w handlu . Wyrażać swoje uczucia powinniœmy cały rok a nie tylko jeden raz w roku .

Cz lut 09, 2006 14:20

Tak sobie myślę, że wartość Walentynek objawia się choćby w tym, że właśnie na okoliczność tego dnia niektórzy ludzie nabierają odwagi, aby wyrazić (ujawnić) przed swoimi sympatiami swoje uczucia. Na co może nie zdobliby się bez tej całej (też handlowej) "otoczki" Walentynek :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lut 09, 2006 19:59
Zobacz profil WWW

Wg mnie - to dzień, w którym ludzie nie posiadający sympatii dołują się :)

Jeśli dla kogoś to generalnie jest problem, to rzeczywiście w Walentynki może być mu jeszcze gorzej na świecie. Tak samo, jak w każdym innym dniu, kiedy zobaczy szczęśliwe małżeństwo, oglądnie romansidło czy nie uda mu się umówić z koleżanką, bo ona będzie właśnie biegła na randkę. Jeśli ktoś jest nieszczęśliwy, to lekarstwem na to nie jest usunięcie szczęścia ze świata, uczynienie innych nieszczęśliwymi czy zakazanie bycia szczęśliwym po prostu. Ten problem istnieje nie na zewnątrz, a wewnątrz człowieka.

Tak jak nie ma najmniejszego sensu rezygnowanie z Dnia Matki czy Dziecka, bo nie wszyscy mają rodziców/dzieci, tak narzekanie na Walentynki ze względu na osoby samotne wydaje się mi grubą przesadą. Inną sprawą jest komercjalizacja tego święta, które dla mnie traci z tego powodu większość swego potencjalnego uroku.

Swoją drogą, Walentynki nie są zarezerwowane dla par. Nieraz dostawałam sympatyczną kartkę od najprzeróżniejszych kolegów. Może coś takiegoś dla osoby samotnej będzie dużą radością? Może warto zastanowić się, czy nie mamy zwykłej koleżanki/kolegi, którzy z takiej kartki by się ucieszyli? :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt lut 10, 2006 14:48

hehhehe własnie moja 10 letnia corka wydala wszystkie oszczednosci ze świnki na kartki walentynkowe.
Szkolne samorządy nie spią i organizują skrzynkę pocztową :)Dzieciaki mogą wiec do woli i anonimowo wyznawac sympatię.Moim zdaniem to swieto dzieci i mlodziezy.

Pt lut 10, 2006 15:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona