Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 10:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
 Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinach. 
Autor Wiadomość

Post Re: Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinac
To pytanie nadal nie ma związku z tematem tutejszej dyskusji.

Pt lis 08, 2013 1:03

Cytuj:

Nie ma związku bo ...
poganie nie zakładają rodzin ?
nie składają już ofiar ?
nie posiadacie tradycji pogańskich ?
(nie wiem co mam wybrać)

Dlaczego mam zakładać inny temat o pogańskich tradycjach w którym mi odpowiesz na to pytanie a w tym mi nie odpowiesz ?

Pt lis 08, 2013 9:27

Bo Cię o to prosi założyciel wątku. Jakbyś założył swój i miał prośbę, a rozmówca sprzedałby Ci latającego faka botak, twoją reakcją byłoby...?

Dajmy na to zakładasz wątek o Przeistoczeniu i spotykasz się w nim z pytaniem o kanibalizm.

Orkiestra!

Pt lis 08, 2013 16:52

Lurker napisał(a):
Bo Cię o to prosi założyciel wątku. Jakbyś założył swój i miał prośbę, a rozmówca sprzedałby Ci latającego faka botak, twoją reakcją byłoby...?

Dajmy na to zakładasz wątek o Przeistoczeniu i spotykasz się w nim z pytaniem o kanibalizm.

W kontekście historycznym poganie składali ofiary. Więc pytam się jak dzisiejsi poganie odnoszą się do tego całego problemu. Uwzględniłem ofiary z ludzi bo jak ktoś jest wyznawcą np. Odyna to co dzisiaj mu się składa ?

Pt lis 08, 2013 17:05

Bo cię o to prosi założyciel wątku. Gospodarz!

Orkiestra!

Pt lis 08, 2013 17:09
Moderator

Palatinus:
slowianski2 napisał(a):
przypominam temat brzmi:
Cytuj:
Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinach.

Tak więc pragnę zwrócić uwagę na drugi człon zdania który brzmi
Cytuj:
w waszych rodzinach

Zatem nie stosunek was i waszych rodzin do pogańskich tradycji,
tylko stosunek do pogańskich tradycji praktykowanych w waszych rodzinach.

Zgodnie z p. I/6 regulaminu forum, autor tematu ma prawo do określenia jego charakteru. Dlatego proszę o utrzymanie rozmowy w ramach wyznaczonych przez autora.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt lis 08, 2013 17:10

Palatinus napisał(a):
Cytuj:

Nie ma związku bo ...
poganie nie zakładają rodzin ?
nie składają już ofiar ?
nie posiadacie tradycji pogańskich ?
(nie wiem co mam wybrać)

Bo pytanie - temat tego wątku - było skierowane do chrześcijan. Ja byłem nadawcą pytania, wy adresatami, którzy ewentualnie jak się nad nim pochylą to odpowiedzą. Jak dotąd poprzednicy zinterpretowali to bardzo podobnie jak ja to ci opisuję.

Palatinus napisał(a):
Dlaczego mam zakładać inny temat o pogańskich tradycjach w którym mi odpowiesz na to pytanie a w tym mi nie odpowiesz ?

W tamtych też nie powinienem tego robić. Moderacja w sumie ma pełne prawo wydzielić tamte dyskusje do osobnych teamatów.

Tyle na ten temat. Jak chcesz sie dowiedzieć to pytaj w osobnym wątku, albo na forach rodzimowierców. Tu Ci na nie nie odpowiem. Bo znowu się zapewne skończy kilkoma stronami nie na temat. Albo jeśli moderacja wydzieli te kilka wiadomości w osobny wątek to możemy tam kontunuować.

Pt lis 08, 2013 17:21

Cytuj:
Zgodnie z p. I/6 regulaminu forum, autor tematu ma prawo do określenia jego charakteru. Dlatego proszę o utrzymanie rozmowy w ramach wyznaczonych przez autora.

Rozumiem.

Pt lis 08, 2013 17:35

slowianski2 napisał(a):
Śmigus, malowanie pisanek, puste miejsce przy stole, wspominanie zmarłych na końcu października, początku listopada, obrzędowość związana kolędowaniem, zielonymi świątkami, palenie Marzanny i wiele innych?

Czy podtrzymujecie? Jakie żywicie wobec nich uczucia? Czy przekażecie je następnym pokoleniom?

Marzanny nie topię, wodą nie polewam. Reszta jest w moim domu tradycją wynikającą z chrześcijaństwa. Pytanie jest nieuczciwie postawione, bo autor zakłada, że jak ktoś śpiewa kolędy to kultywuje pogańskie tradycje.To manipulacja.

Pt lis 08, 2013 17:47

Część kolęd ma rodowód pogański. Pogański rodowód ma korowód kolędników-przebierańców. Dodatkowo na wschodzie hipotetycznie niektórzy przyjmują iż nazwa wywodzi się od Bóstwa symbolizującego nowonarodzone słońce - które miałoby się nazywać "Koleda". Koleda to inna nazwa wigilii używana na wschodzie przez chrześcijan. A jeszcze inne teorie o pochodzeniu nazwy można przeczytać po angielsku pod linkiem https://en.wikipedia.org/wiki/Koliada

Pt lis 08, 2013 18:04

Alus

Cytuj:
Dlatego dziwi mnie Twoje interpretowanie i kultywowanie świąt, od 20 wieków chrześcijańskich, a wcześniej poświęconych pogańskich bożkom.

Dlaczego uwazasz, ze ja jakies swieta kultywuje? Jak wystawie kwiatka na oknie, to jest to na czesc jakiegos bostwa?
Tutaj akurat jest szal na hiacynty - mozna kupic w kazdym sklepie. I ja sobie kupilam, bo ladnie pachnie, ozdabia parapet. W w zwiazku z tym co? Czcze jakiegos boga kwiatow? To samo ze swieczkami - nawet jak sobie na chwile kilka osob siadzie np. na korytarzu, to swieczki zapalaja. Mnie sie to podoba, bo wczesnie robi sie ciemno.
Robie sobie pomalu rozne ozdobki, lubie jesien, poczatek zimy. Wlasnie sie zastanawiam, czy nie dolaczyc symboli religii skandynawskich lub slowianskich. Ptaszki, jelonki, gwiazdki juz mam.

slowianski2 masz jakies propozycje?

So lis 09, 2013 9:47
Cytuj:
Dlaczego uwazasz, ze ja jakies swieta kultywuje?

Dlatego :D
Cytuj:
Robie sobie pomalu rozne ozdobki, lubie jesien, poczatek zimy. Wlasnie sie zastanawiam, czy nie dolaczyc symboli religii skandynawskich lub slowianskich. Ptaszki, jelonki, gwiazdki juz mam.

So lis 09, 2013 12:40

Alus napisał(a):
Cytuj:
Dlaczego uwazasz, ze ja jakies swieta kultywuje?

Dlatego :D
Cytuj:

Jeśli przystrajanie mieszkania/pomieszczenia ozdobami mającymi symbolikę pogańską uznajesz za kult pogański, czy to znaczy że uznajesz, że przy okazji wielu świąt chrześcijanie też sprawują formę pogańskiego kultu?

So lis 09, 2013 14:42

Jesli masz ptaszki, to masz już symbolikę słowiańską. Ptaki w rodzimej wierze przynoszą dusze lub są z duszami tożsame, a w niektórych podaniach wręcz opowieść o stwarzaniu świata zaczyna się od "dwóch gołąbków" radzących na dębie wśród odmętu, jak stworzyć świat. Ptaki wędrowne na zimę odlatują do (Wy)raju itd.

Skoro jednak poszukujesz motywów z kultur pogańskich, może kup sobie jakąś książkę o origami, japońskiej sztuce składania papieru? U mnie na choince od lat parę takich figurek poskładanych się plącze.

Orkiestra!

So lis 09, 2013 15:43

Lurker
pomysl dobry, mam kolorowy papier. Tesknie juz za przeprowadzka na swoje, na wies. Ogladam ozdoby choinkowe- specjalne przysmaki dla ptakow. Zeszla zime mieszkalam za miastem, na parterze. choinke mialam od pazdziernika. Specjalne zawieszki - mozna kupic. Ale "swoim "sikorkom robilam kulki z masla, serkow topionych roznych kolorow. Poznawaly mnie, zwlaszca jeden samczyk wydawal charekterystyczny dzwiek, jak mnie widzial. W tygodniu wykladalam jedzenie jeszce po ciemku i jechalam do pracy. W weekend budzilo mnie CIT-CIT samczyka . Domagal sie zarcia.
Za choinke robil glog.

So lis 09, 2013 16:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona