Symbole religijne w instytucjach publicznych.
| Autor |
Wiadomość |
|
bobo
|
A. napisał(a): Chrzanisz i to równo. ... co za problem rzucić w niego jakimś syfem, tylko żeby katechete wkurzyć? ... albo wychrzanić krzyż... krzyż wyżej niz godło- hańba dla każdego patrioty i obelga dla państwa Krótko o religii w szkole: nikt jej nie lubi, wszyscy mówią, że zawala tylko plan, 2 godziny tygodniowo więcej- zupełnie bez sensu, a nikt z tego nie zrezygnuje bo nadal jest takie przekonanie, że jak zrezygnuje to jakiś fuj, be satanista czy inny anarchisto-ateisto-antychryst.
Delikatnie mówiąc byłeś bardzo mocno zirytowany pisząc tak, nie inaczej. Co za drobiazgowość, jakie szcegółowe naświetlenie sprawy.
Wstyd mi po prostu było to czytać!
Co ma czyjś światopogląd do patriotyzmu!
Co ma miejsce nauki religii do frekwencji? Kto chce, ten zostaje, kto nie, ten wychodzi! Nikt nikogo nie zmusza.
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
| Pt lis 04, 2005 14:48 |
|
|
|
 |
|
Incognito
|
Belizariusz napisał(a): ..a obrazki roznegliżowanych panienek, lub napinajacych się mięśniaków moga być?
Pewnie, że nie, ale co to ma do rzeczy?
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
| Pt lis 04, 2005 17:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nic...ale NIECH ŻYJA PUSTE ŚCIANY....[...] ::D
|
| Pt lis 04, 2005 18:58 |
|
|
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
A czemu mięśniaków i panienek nie? No chyba, że to jakiś symbol religijny, lub obraża czyjeś uczucia religijne
Cytuj: Delikatnie mówiąc byłeś bardzo mocno zirytowany pisząc tak, nie inaczej. Mylisz się. Cytuj: Wstyd mi po prostu było to czytać! Nikt czytać nie każe, a ja osobiście bym zapytał- ciężko spojrzeć prawdzie w oczy? Cytuj: Co ma czyjś światopogląd do patriotyzmu! Dużo, bo o ile się nie myle patriotyzm jest też elementem składowym światopoglądu. Może nie wygląda, ale dziwnym sposobem czuje jeszcze sentyment do polski i wieszanie krzyża wyżej niż godła w placówkach państwowych i publicznych jest swoistym poniżeniem państwa i nie powinno mieć miejsca. Druga sprawa, że tych krzyży nie powinno tam być. Cytuj: Co ma miejsce nauki religii do frekwencji? Dobre pytanie, bo jakoś nigdzie o frekwencji nie pisałem. Cytuj: Kto chce, ten zostaje, kto nie, ten wychodzi! Nikt nikogo nie zmusza. Sądzę, że gdybyś dokładnie przeczytała to co napisałem, to napisałabyś coś mądrzejszego. Wyraźnie pisałem, że jest presja ze strony rodzin i kościoła, a często też szkoły, która często nie daje innej możliwości niż uczestnioctwo w, nie owijajmy w bawełnę, zupełnie zbędnych i nic nie wnoszących zajęciach religii. Cytuj: NIECH ŻYJA PUSTE ŚCIANY
Rozumiem, że dla Ciebie na ścianie może wisieć tylko krzyż/goła baba/mięśniak? No super. Obrazów, portretów patronów, ludzi zasłużonych dla szkoły, czy dla nauki(lub konkretnej jej dziedziny), tablic merytorycznych, etc. etc. nie zaliczasz w poczet ozdobników ścian?
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Pt lis 04, 2005 19:12 |
|
 |
|
Mieszek
|
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Pt lis 04, 2005 20:07 |
|
|
|
 |
|
A.
|
Rozumiem, że nie rozumiesz. Więc może to Ci wytłumaczy: Mickiewicz, Kochanowski, Kopernik, Żak i inni.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Pt lis 04, 2005 20:16 |
|
 |
|
Mieszek
|
ja zawsze się bałem takich dodatków w rekach znaczy ustach np ateistów jak "inni"
nie zdejmiemy krzyży ze ścian i nie bedziemy pozwalać na to by wykorzytsywano do tego celu tak bezczelnie autorytety takie jak wymieniłes tym bardziej Kopernik by dostał zawału gdyby o tym usłyszał nie wiem czy wiesz ale był biskupem
|
| Pt lis 04, 2005 20:44 |
|
 |
|
A.
|
Nie wiem czy wiesz, ale wtedy inaczej wykształcenia raczej nie zdobędziesz. Poza tym wielu "brzydkich ludzi" było związanych z kościołem, więc takie gadanie "był biskupem!" to mi wisi poniżej pasa.
Po pierwsze nie jestem ateistą więc przestań mnie obrażac.
No to trzeba dowiesić symbole innych religii. Bo albo bierzemy wszystkich równo, w/g miłości bliźniego. Albo jesteśmy wywyższającymi się bufonami.
|
| Pt lis 04, 2005 20:48 |
|
 |
|
Mieszek
|
przepraszam wiec za to ze zbyt pochopnie wyciągnąłem wnioski ze stawiania antykatolickich tez iż jesteś ateistą.. nie wiedziałem że w coś , kogoś wierzysz jestem ciekawy jakiej jesteś wiary
krzyz ma być i tyle
ciekawy jestem jakie wyznanie wiary tak bardzo wojuje o zdjęcie krzyża ze ścian możesz mi powiedzieć to publicznie czy to jest tajemnica? wiesz bo jak ktoś chce mówić cos przeciwko KK to jestem zdania by robił to nie ukrywając sie po kątach np byc może powiedziałeś już na forum to komuś ja chciałbym usłyszeć to w tym temacie z góry dziekuje
|
| Pt lis 04, 2005 21:06 |
|
 |
|
A.
|
Najgenialniejszy argument w tej dyskusji, aż się zmieszałem.
Dla Twojego info, ateista to nie każdy kto nie nalezy do KK, ale to tak na przyszłość, żeby ludzie się z Ciebie nie śmiali.
Jakiej jestem wiary? Wierze w dobrego, wszechmogocęgo Boga, kochającego nawet największych idiotów, a będącego przy tym sprawiedliwym(niestety ciągle się na nim zawodzę). A czy nazwie go ktoś Jahwe, Jezus, czy Allah, nie moje zmartwienie, choć chyba najbliżej mi do chrześcijaństwa... zresztą, co za różnica? W końcu chodzi o to, żeby być dobry, a nie ślepo w coś wierzyć.
[...]
|
| Pt lis 04, 2005 21:20 |
|
 |
|
Mieszek
|
Cytuj: krzyz ma być i tyle
Najgenialniejszy argument w tej dyskusji, aż się zmieszałem.
no, myślę, że lepszy niz złośliwe i uporczywe naciskanie na zdejmowanie krzyży ze ścian i popieranie tegoz procederu byle czym, byle logicznym i byle by trafiało do główek za pomoca ulotnych hasełek dziwnej propagandy bo pomieszanej nawet z utopijnymi marzeniami wspartymi przez propagande poetycką nie wysilam się na cos więcej w zasadzie bo i tak mój punkt widzenia zostanie wysmiany przez inny punkt myslenia wsparty innym światopoglądemCytuj: Jakiej jestem wiary? Wierze w dobrego, wszechmogocęgo Boga, kochającego nawet największych idiotów, a będącego przy tym sprawiedliwym(niestety ciągle się na nim zawodzę). A czy nazwie go ktoś Jahwe, Jezus, czy Allah, nie moje zmartwienie, choć chyba najbliżej mi do chrześcijaństwa... zresztą, co za różnica? W końcu chodzi o to, żeby być dobry, a nie ślepo w coś wierzyć.
czyli A. jesteś blisko rojalizmu ?
|
| Pt lis 04, 2005 22:35 |
|
 |
|
A.
|
No cóż, ja to przynajmniej argumentuje, a argumenty są konkretne. Skoro logiczne, to nie byle jakie i nie ulotne. Po prostu propagujące równość wobec każdego, bez równych i równiejszych co proponujesz.
Cytuj: czyli A. jesteś blisko rojalizmu ?
A Ty wiesz co znaczy rojalizm? Bo to co napisałem nijak nie wskazuje na moje powiązania z rojalizmem lub na ich brak.
|
| Pt lis 04, 2005 23:02 |
|
 |
|
jo_tka
|
Roznegliżowane kobiety dotykają sfery, którą uważam za sferę intymną. Jeśli ktoś chce sobie oglądać tego typu obrazki, ja mu nie bronię, ale nie ma prawa zmuszać mnie, żebym na nie patrzyła. A jak na razie nikt się tą kwestią nie zajmuje. Jeśli to również moje (bo państwowe) ściany, to mam prawo nie oglądać tego, co budzi mój niesmak.
Natomiast gwiazda Dawida czy półksiężyc muzułmański na ścianie biura nie przeszkadzałyby mi zupełnie. Ktoś chce je powiesić w szkole? Dużo masz wyznawców Judaizmu lub Islamu? Niech powieszą...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| So lis 05, 2005 9:53 |
|
 |
|
A.
|
A jakby czyiś niesmak budził krzyż? To tak teoretyzując.
Jak mają powiesić, skoro "wspaniali, miłujący bliźnich" katolicy im zabraniają? Czy dużo? Całkiem sporo, wliczając w to jeszcze ateistów np.
Cytuj: eśli ktoś chce sobie oglądać tego typu obrazki, ja mu nie bronię, ale nie ma prawa zmuszać mnie, żebym na nie patrzyła. Ale zmuszać inne wyznania, czy ludzi niewierzących do tego, co mi się podoba to już ok? Rozumiem, że Ty akurat nie zmuszasz, ale od niektórych, w moim skromnym odczuci, tchnie prawie nienawiścią do jakichkolwiek przejawów równouprawnienia religii. Cytuj: Jeśli to również moje (bo państwowe) ściany, to mam prawo nie oglądać tego, co budzi mój niesmak.
A to może żydzi, czy muzułmanie mają mniej praw od Ciebie? JA też mam ich mniej? Bo ja np. sobie nie życze na tych ścianach krzyży, bo to budzi mój niesmak(jako swoiste poniżenie symbolu i wywyższenie religii).
|
| So lis 05, 2005 10:52 |
|
 |
|
bobo
|
Szanowny A. czy to ty tu uzurpujesz sobie prawa do przewodnictwa nad tym tematem? Takie odniosłam wrażenie. A mode gdzie jest w tym momencie?!
Odpierasz ataki, ok.
Nie chcesz krzyża na ścianach w instytucjach? ok.
Jesteś jednak odosobniony, bo tylko ty i ty wyrażasz taką opinię. Po prostu brak tu innych wypowiedzi twoim podobnym, bo brak tu takich ludzi, jak ty.
Jeśli krzyż budzi czyjś niesmak, to co, katolicy im zabraniają, w jaki sposób? Powiedz. Biją ich? Katują? Oblegają ściany swoimi ciałami? Co ty człowiecze mówisz?
A, jakie masz dowody na to, że od co niektórych tchnie nienawiścią do przejawów równouprawnienia religii?
A niechże sobie zawieszają swoje symbole wiary. Ktoś taki, jak ja je po prostu ominie, popatrzy, będzie tolerował, a nie staczał walkę o ich "zwieszenie" ze ściany.
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
| So lis 05, 2005 21:08 |
|
|
|