Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
 Czy szatan może się nawrócić?? 
Autor Wiadomość

A ja myślę że w zamiarach Boga może być moment nawrócenia szatana.
Razem z duszami potepionych? :) To sie nie stanie, bo Kosciol by stracil koniunkture. :)

To byłaby przełomowa chwila, w której sam szatan nawracając się przyznałby rację Bogu. Byłoby to potwierdzenie nieskończonego miłosierdzia Boga. Poza tym byłby to cios dla satanistów, którzy wciąż wierzą w zwycięstwo zła.
Nie wiem czy zdazylas zauwazyc, ale w imie Boga uczyniono o wiele wiecej zla niz w imie Szatana. Zlo istnieje caly czas i jest balansowane przez dobro. Nie masz jednego bez drugiego.
Jesli faktycznie wierzysz w Szatana jakim Ci go przedstawil KK, to zauwazysz, ze ten Szatan jest Bogu potrzebny, a jako narzedzie nie moze byc potepiony. Bog tez nie jest taka nieskonczona miloscia, skoro potrafil wybic swoj wlasny narod (zaginione plemiona) czy zsylac kataklizmy (Sodoma, Gomora, itd).
Natomiast jesli nie wierzysz w takiego Szatana jakiego Ci przedstawil KK, a chcialabys sie dowiedziec cos o jego powstaniu, to poszperaj za egipskim bogiem Set'em. On jest tez znany jako Set-Anup i Set-An.

To dopiero byłoby przebaczenie...przebaczenie na jakie może być stać chyba tylko samego Boga. Wypełniłyby się słowa "miłujcie swoich nieprzyjaciół"...
Za to zdanie jeszcze niedawno spalonoby Cie na stosie. Kosciol nie lubi jak ludzie mysla, wiec bedziesz musiala przemyslec swoja pozycje. Tym bardziej, ze juz tu przypisuje Ci sie przynaleznosc do sekty. :)

Wizard, do Ciebie dwie rzeczy:
Po pierwsze Chrystus tez nalezal do sekty, wiec nie uzywaj tego slowa w tak pejoratywnym znaczeniu.
Po drugie Chrystus Cie uczy, zebys nie sadzil. Od sadzenia jest Bog w Niebie.

:D

So cze 12, 2004 23:28
Zobacz profil WWW

1. Nie za bardzo się mogę zgodzić z tym , ze Jezus należał do sekty i nawet nie wiem czy Żydzi tak odbierali Jezusa i jego uczniów oczywiście mówię tu o momencie przed ukrzyżowaniem. Nie za bardzo mogę się zgodzić , ze Jezus należał do sekty bo jak Bóg może być sekciarzem ? :biggrin:
2. Nikogo Jacku nie osądzam tylko twierdze , ze jeżeli ktoś jest katolikiem powinien przyjąć naukę KK a jeśli ona mu nie odpowiada to powinien zmienić wiarę .
3. Twierdzisz , że KK nie chce żeby ludzie myśleli pomijając już to, że próbujesz obrażać katolików i osądzać ich w pewien sposób mam do ciebie jedno pytanie : Czemu ty nie należąc do KK nie myślisz nad tym co piszesz?
Pozdrawiam

So cze 12, 2004 23:40

Szatan nie musi wierzyc w Boga, bo ma pewnosc Jego istnienia. Jego pozycja "negocjacyjna" jest delikatnie mowiac marna, wiec trudno sie dziwic, ze praktycznie nikt nie wierzy w jego zbawienie.

N cze 13, 2004 6:12

3. Twierdzisz , że KK nie chce żeby ludzie myśleli pomijając już to, że próbujesz obrażać katolików i osądzać ich w pewien sposób mam do ciebie jedno pytanie : Czemu ty nie należąc do KK nie myślisz nad tym co piszesz?

Jesli Cie obrazilem, to bardzo serdecznie przepraszam. Naprawde nie o to mi chodzi, zeby obrazac. Nie pisz tez, ze nie naleze do KK. Mam swoje pretensje do KK, ale wierze, ze Chrystus chcial nam przekazac bardzo wazne rzeczy i religii sie nie zaparlem. Podobnie jak Krasicki byl Katolikiem, a nie przeszkadzalo mu to napisac Monachomachii. Kiedys Katolicy potrafili spokojnie patrzec na palona na stosie niewinna kobiete. Dzis juz na to by nikt nie pozwolil. Jak widzisz religia ewoluuje, dlatego nie mozna kogos wyrzucac za to, ze nie idzie z duchem wspolczesnej wiary.

N cze 13, 2004 6:59
Zobacz profil WWW

Jeśli uda się komuś wejść do klatki z głodnym lwem i nakłonić go do wegetarianizmu serwując mu dajmy na to zupkę jarzynową - to i szatana uda mu się nawrócić :razz:

Życzę powodzenia :lol:

N cze 13, 2004 10:41

a może Szatan jest urzędnikiem Boga, który gromadzi przeciwko człowiekowi materiał dowodowy. Szatan nie jest, więc wrogiem Boga, ale wrogiem człowieka.

Lars, tzn?Szatan=prokurator? :o Czy wrogowie człowieka nie są wrogami Boga, i na odwrót?
Hmm...skoro tak uważasz, mam pytanie:
Dlaczego szatan nie pomógł Jezusowi na Ziemi?Skoro jest tylko wrogiem człowieka, urzędnikiem Boga(czyli w pewnym sensie jego poddanym)?Dlaczego kusił Jezusa?Dlaczego szatan się boi Boga?

Cytuj:
Szatan ukazany został tam jako jeden z synów Bożych (aniołów), który składa raport na temat postawy istot ludzkich zamieszkujących ziemię.

Uważasz,pewnie,że szatan siadł z Bogiem, jak ojciec z synem, przyjaciel z przyjacielem ?
Może przy herbatce zdawał mu relacje?Jak często szatan zdaje takie relacje Bogu?Po każdym naszym grzechu, a może jest jakiś limit?

Bóg jest wszechmocny, wszechwiedzący, to po co mu jakiś raport? :o

Lars_P napisał(a):
Bóg jako Pełnia Miłości.Miłości do wszystkich stworzeń.

Lars, wiesz...miłość opiera się na wolności.Jeżeli jakieś stworzenie nie chce jej przyjąć, nie chce przebaczenia?Zbawienie na siłę?Z przymusu?A gdzie wolność?

:)

N cze 13, 2004 11:04

Drogi JackuN, zupełnie ni rozumiem tego twojego stwierdzenia w stosunku do moich słów:
To dopiero byłoby przebaczenie...przebaczenie na jakie może być stać chyba tylko samego Boga. Wypełniłyby się słowa "miłujcie swoich nieprzyjaciół"...
Za to zdanie jeszcze niedawno spalonoby Cie na stosie. Kosciol nie lubi jak ludzie mysla, wiec bedziesz musiala przemyslec swoja pozycje. Tym bardziej, ze juz tu przypisuje Ci sie przynaleznosc do sekty.

Czy możesz mi to jakoś wyjaśnić??

Poza tym nie mogę zgodzić się z twoją wypowiedzią:
Bog tez nie jest taka nieskonczona miloscia, skoro potrafil wybic swoj wlasny narod (zaginione plemiona) czy zsylac kataklizmy (Sodoma, Gomora, itd).

Nie możesz poddawać wątpoliwości czynów Boga. Bo każda z Jego decyzji ma jakiś cel, a głównie cel przybliżenia nas do Niego.

Po pierwsze Chrystus tez nalezal do sekty - te słowa też są dla mnie niezrozumiałe....Nie wiem czy wiesz w takim razie co to jest sekta i jakie w niej obowiązują zasady.....
SEKTA -1. grupa religijna, która się oderwała od któregoś z wielkich Kościołów panujących i przyjęła własne zasady organizacyjne; odłam wyznaniowy jakiejś sekty 2. grupa izolująca się od ogółu
I według mnie Jezus nie spełniał "wymogów" aby uważać Go za członka sekty. Po pierwsze nie oderwał się od żadnego Kościoła bo sam go stworzył, a po drugie nie izolował się tylko był otwrty na ludzi którzy chcieli się do Nigo dołączyć. Poza tym Jezus i Jego uczniowie nikogo na siłę nie werbowali. Zatem nie mogę zgodzić się z tobą.

N cze 13, 2004 13:43

Lars, tzn?Szatan=prokurator?

Asieńkko – diabeł [słowo pochodzące z greckiego] , oznacza oskarżyciela, oszczercę a szatan [słowo pochodzące hebrajskiego], oznacza przeciwnika, nieprzyjaciela, oskarżyciela. ... ponadto podam przykład konkretny...

Rozmowa Szata z Bogiem w Ks. Hioba jest dość wymowna. Szatan oskarżył Hioba przed Bogiem [Hi 1, 6- 12]

„…… Szatan na to do Pana: «Czyż za darmo Hiob czci Boga? 10 Czyż Ty nie ogrodziłeś zewsząd jego samego, jego domu i całej majętności? Pracy jego rąk pobłogosławiłeś, jego dobytek na ziemi się mnoży.
11 Wyciągnij, proszę, rękę i dotknij jego majątku! Na pewno Ci w twarz będzie złorzeczył». 12 Rzekł Pan do szatana: «Oto cały majątek jego w twej mocy. Tylko na niego samego nie wyciągaj ręki». I odszedł szatan sprzed oblicza Pańskiego „

Myślę, że starczy na razie.

Co do kuszenia Jezusa – skoro Jezus był podobny do nas oprócz grzechu, przyjął ludzka naturę, a my jesteśmy kuszeni przez szatana, to myślę, że właśnie po to Szatan kusił Jezusa, byśmy wiedzieli jak mamy postępować w takich sytuacjach …. To jest dla nas nauka.
Nie wiem dlaczego szatan się boi Boga, Nie rozmawiałem z nim o tym.

Cytuj:
Uważasz,pewnie,że szatan siadł z Bogiem, jak ojciec z synem, przyjaciel z przyjacielem ?
Może przy herbatce zdawał mu relacje?Jak często szatan zdaje takie relacje Bogu?Po każdym naszym grzechu, a może jest jakiś limit?

- faktycznie o herbatce nie było mowy w Piśmie Świętym, ale czy ja napisałem coś o zaproszeniu „prokuratora” na herbatę, ? Nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na pozostałe pytania. Dlaczego?? Zastanów się , może wpadnie Ci coś do głowy.

[/quote]Lars, wiesz...miłość opiera się na wolności.Jeżeli jakieś stworzenie nie chce jej przyjąć, nie chce przebaczenia?Zbawienie na siłę?Z przymusu?A gdzie wolność?
Cytuj:
Nie bardzo rozumie czy ta ostatnia kwestia, jest Twoją odpowiedzią na mój cytat, czy stwierdzeniem, czy też pytaniem do mnie….

N cze 13, 2004 15:04
Czy byt tak wolny jak szatan i posiadający taką wiedzę jako szatan posiada, zmienia decyzje?

N cze 13, 2004 15:10

Czy szatan jest „wolny” – bo przeciwstawił się Bogu ? Czy wolność polega tylko na możliwości przeciwstawienia?

PTR – czym wg. Ciebie jest wolność?

Jeśli szatan jest brakiem dobra , to już ten brak jest ułomnością nie pozwalającą mu na dokonanie wolnej decyzji, bo pycha – właśnie zabrała mu wolność, którą otrzymał. Sam stał się zniewoleniem dla siebie … jak egoista, który chce czegoś innego a efekt jest na ogół inny.
Z tego wynika, że wiedza szatana tez nie jest „doskonała” – bo gdyby wiedział …. To może nie zrobiłby tak jak to zrobił. Szatan nie jest doskonały w tym co reprezentuje .
Pozdrawiam :) [/quote]

N cze 13, 2004 15:37

Jeśli szatan jest brakiem dobra , to już ten brak jest ułomnością nie pozwalającą mu na dokonanie wolnej decyzji, bo pycha – właśnie zabrała mu wolność, którą otrzymał. Sam stał się zniewoleniem dla siebie … jak egoista, który chce czegoś innego a efekt jest na ogół inny.
Z tego wynika, że wiedza szatana tez nie jest „doskonała” – bo gdyby wiedział …. To może nie zrobiłby tak jak to zrobił. Szatan nie jest doskonały w tym co reprezentuje .

czytam ten tekst juz trzeci raz i go nie rozumiem, zupelnie nie rozumiem, jaką logikę tu stosujesz larsie, ze wynikają ci takie wnioski:
"Sam stał się zniewoleniem dla siebie … jak egoista, który chce czegoś innego a efekt jest na ogół inny" - egoista chce czegos dobrego wylacznie dla siebie i najczesciej wlasnie to osiąga, dlatego nie rozumiem tego, ze piszesz: "efekt jest na ogół inny" - inny od czego? od oczekiwania i dążenia egoisty?
Cytuj:
Z tego wynika, że wiedza szatana tez nie jest „doskonała” – bo gdyby wiedział …. To może nie zrobiłby tak jak to zrobił.
- czego niby szatan nie wie? nie wie, co wyniknie z jego dzialania wobec czlowieka? nie wie, co wyniknie z jego dzialania wobec planów Boga?

Cytuj:
Szatan nie jest doskonały w tym co reprezentuje
tzn nie jest doskonaly w złu? w czynieniu zła? a jest ktos bardziej od szatana w tym "doskonalszy"?

N cze 13, 2004 15:48
Post Czy szatan może się nawrócić
Może dyskutujący nie odniosą się do tego co napiszę, ale niemniej jednak: w książce "Boże wychowanie" - Anna (mistyczka, wizjonerka), Jezus mówiąc o szatanie, powiedział, że: szatan nie zna daty śmierci człowieka, dlatego nigdy "nie odpuszcza", bo każdy dzień może być tym ostatnim.

N cze 13, 2004 15:59

Larsie, tego posta napisałam z"lekką ironią" ;-) Chyba nie zrozumiałeś tego.A ten wcześniejszy post, także skierowany do Ciebie, przemilczałeś, cóż...

Najpierw napisałeś:

"a może Szatan jest urzędnikiem Boga, który gromadzi przeciwko człowiekowi materiał dowodowy.Szatan nie jest, więc wrogiem Boga, a wrogiem człowieka."

Nastepnie zacząłeś mi"tłumaczyć"kim jest szatan...w jakim celu?

O ile się nie myle, to"urzędnikiem zbierającym dowody przeciwko człowiekowi" jest właśnie prokurator, dlatego nazwałam szatana"prokuratorem", tak wynikało z twoich słów.Zaproszenie"prokuratora" było przykładem, chyba, że według Twojego myślenia on sam się wprasza?No bo chyba musi się jakoś kontaktować z Bogiem, jako "urzędnik z materiałem dowodowym" :D ...?

No właśnie nie starczy na razie :D W ogóle nie zrozumiałam o co Ci chodziło z Hiobem...?Bóg dopuścił działanie szatana...i...?

Wracając do kuszenia Jezusa...no taaak, to kuszenie to taka"pokazówka" była?Tak jak np. na kursie I pomocy?Jak postępować, czego nie wolno, a co powinno się zrobić?Ciekawe...pewnie Jezus był w zmowie z szatanem?
Stwierdzili, że dadzą nam nauke:"jak postępować, abu nie dać sie skusić"?
Czyli to bylo ukartowane przez Jezusa i szatana? Hmm...

Herbatka to była przenośnia...ok...postaram się jaśniej wyrażać :D

Myśle...i nic mi nie wpadło do głowy...

Nie dowiedziałam się na jakiej zasadzie stwierdziłeś, że szatan nie poznał miłości Boga(tak "sobie" to napisałeś?),dowodów naukowych też nie wskazałeś...

Tak na marginesie...jeżeli brakuje Ci argumentów, czy czegos nie wiesz, nie łatwiej jest napisać"Nie wiem","Nie znam odpowiedzi"...?
A nie pisać :

"Nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na pozostałe pytania.Dlaczego?? Zastanów się, może wpadnie Ci coś do głowy"

"Ta ostatnia kwestia" była pytaniem do Ciebie :) Ale widze, że chyba nie bardzo lubisz odpowiadać na pytania ;)

N cze 13, 2004 16:45
No to inaczej.
Proszę poinformować mnie skąd wiecie /z cytatami/, że istnieje szatan.
Jeżeli ustalimy źródło skąd to wiecie, ustalimy co źródło o nim mówi.

N cze 13, 2004 16:54

Ja wiem o szatanie, między innymi, stąd : ;-)

http://www.wiara.pl/tematcaly.php?curr_ ... 1083151341

N cze 13, 2004 17:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona