WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
Autor |
Wiadomość |
Mroczny Pasażer
|
 Re: WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
Się w trącę: Cytuj: Nie. To co napisałem MA ZWIĄZEK z "Przystankiem" to co Ty napisałaś - nie. Gdyby to był jednorazowy wypadek powiedziałbym "przypadek". Ale to jest już REGUŁA że tak się dzieje. Ojejku, jejku, straszne. Oczywiście to wina Owsiaka, że jakiś debil zapije mordę i wypadnie z pociągu or sth? Człowieku, naprawdę, pojedź na PW i przekonaj się na własne oczy jak tam jest naprawdę. Też byłem sceptycznie nastawiony, na ostatni pojechałem i śmiało stwierdzam - jest to impreza sto razy bezpieczniejsza niż lokalne Dni Pcimia Górnego. Ale jak ktoś ma z góry ustalone uprzedzenia to nawet przeżycie wydarzenia nic w nim nie zmieni. Cóż, ponoć tylko głupcy nie zmieniają zdania. micked: Cytuj: Bo chrześcijanin nie brzydzi się drugim człowiekiem, choć może nie akceptować jego zachowania. To są dwie zupełnie różne sprawy. Organizatorzy Przystanku Woodstock też nie powinni patrzeć krzywo na Przystanek Jezus, czy ekspozycję obrońców życia, co się zdarzało. A ty, jako organizator imprezy, nie patrzyłbyś się krzywo gdyby jakaś zgraja ludzi organizowała dziwnym trafem swoją imprezę zawszew miejscu Twojej? Ja byłbym z tego faktu niezadowolony i nie dziwię się Owsiakowi, że czasem traci cierpliwość. Bo mógłby im całkowicie zabronić wejścia na wynajmowany teren pod PW.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pn sty 04, 2010 23:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mroczny Pasażer napisał(a): A ty, jako organizator imprezy, nie patrzyłbyś się krzywo gdyby jakaś zgraja ludzi organizowała dziwnym trafem swoją imprezę zawszew miejscu Twojej? Ja byłbym z tego faktu niezadowolony i nie dziwię się Owsiakowi, że czasem traci cierpliwość. Bo mógłby im całkowicie zabronić wejścia na wynajmowany teren pod PW. Nie zawsze i nie w miejscu. Namioty PJ sa stawiane obok i za obopólną zgodą. A nie zawsze - bo gdy Owsiak organizował 1-szy PW udał się do kurii gorzowskiej z prosbą o odprawienie Mszy św dla uczestników. Tam został potraktowany, jak jeszcze wielu aktualnie go traktuje i oczywiście odmówiono. Stąd na PW Hare Kriszna - może jako forma buntu? Mądrzejsi ludzie Koscioła (a jest ich przewazająca większość) uznali, że Kościół nie może być nieobecny na tak duzym zgromadzeniu młodych. Stąd pomysł PJ. Zawiorowania między PW a PJ nastąpiły po słynnym filmie o PW wyemitowanym w TVTrwam. Za przekłamania producent wyrokiem sądowym zobowiązany został do przeproszenia, co jak oficjalnie obwieścił o. Rydzyk, nastąpi 40 maja. Aktualnie pomiędzy PW a PJ nie zachodzą żadne konflikty. Zniszczenie wystawy antyaborcyjnej miał fakt, ale ona bywała niszczona w wielu miejscach w Polasce. A oponentom WOŚP radziłabym przedstawić tym łysym, opuchniętym dzieciakom z oddziałów onkologicznych (dla nich będą zbierane fundusze), że dla uratowania kilku imbecylów, którzy zapiją i wypadną z pociagu, koniecznie nalezy zaprzestać działalności WOŚP.
|
Wt sty 05, 2010 8:58 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Alus no ostatnio PJ był chyba na terenie PW. W każdym bądź razie blisko, bardzo blisko. I jeździ za PW co rok, co może być denerwujące dla organizatora i ja tylko mówię, że nie dziwię się Owsiakowi jeśli kiedyś straci do nich cierpliwość.
Rozumiem, że póki co jest zgoda i bardzo fajnie bo nie ma sensu się o takie rzeczy kłócić. Ale jeśli kiedyś tej zgody zabraknie to nie należy robić afery o to, że PJ został wywalony. Jest tyle miejscowości w Polsce, że i PJ coś by znalazł dla siebie, nie musi jeździć za PW. Nie widziałem by Owsiak pchał się do Lednicy.
A Rydzyk nigdy nie przeprosi, ludzie tacy jak on nie mają do tego odwagi.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Wt sty 05, 2010 9:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mroczny Pasażer napisał(a): A Rydzyk nigdy nie przeprosi, ludzie tacy jak on nie mają do tego odwagi. I to jest wlasnie smutne, ze niektorzy stawiaja siebie ponad prawem i nigdy nie potrafia przyznac sie do bledu i klamstwa a uwazaja siebie z autorytet moralny.
|
Wt sty 05, 2010 9:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Rozumiem, że póki co jest zgoda i bardzo fajnie bo nie ma sensu się o takie rzeczy kłócić. Ale jeśli kiedyś tej zgody zabraknie to nie należy robić afery o to, że PJ został wywalony. Jest tyle miejscowości w Polsce, że i PJ coś by znalazł dla siebie, nie musi jeździć za PW. Nie widziałem by Owsiak pchał się do Lednicy.. Owsiak nie pcha się do Lednicy, bo jego działalność nie nakierowana jest na ewangelizację, ani do tego nie pretenduje. A PJ bez PW nie ma sensu - bo PJ niesie młodzieży zgromadzonej na PW Chrystusa, taki jest cel jego powstania. Owsiak robi swoje i PJ swoje, ze wzajemnym sukcesem.
|
Wt sty 05, 2010 9:37 |
|
|
|
 |
Barnaba
|
micked napisał(a): Kamala napisał(a): Juz kiedys pisalam: na WOSP dawac nikt nie musi, ale uczciwie byloby, kiedy sie wyladuje w szpitalu oglosic wszem i wobec, ze z urzadzen z czerwonym serduszkiem NIE CHCE sie korzystac. Dlaczego? Przecież wszyscy płacimy na WOSP, nawet jeśli nie dajemy pieniędzy do puszek. Kto opłaca wielogodzinny czas telewizyjny poświęcony Orkiestrze? Kto opłaca setki tysięcy PLN kosztów służb porządkowych i sprzątania po Woodstocku? Wszyscy, którzy opłacają abonament telewizyjny i podatki. Cytuj: Dobrze, ze przynajmniej Owsiak wymyslil sposob na to, zeby ludzie ratowali samych siebie. I chwala mu za to. Nie ujmując nic Jerzemu Owsiakowi, to nie on wymyślił zbiórki publiczne na cele wsparcia niedofinansowanej i źle zarządzanej służby zdrowia. Takich zbiórek odbywa się tysiące, tylko że całość zebranych pieniędzy jest przenaczona na ratowanie życia, czy zdrowia konkretnych potrzebujących osób. I nie ma tam sytuacji, że za odsetki od kwoty zebranej na skomplikowaną operację czy wózek inwalidzki ktoś funduje sobie imprezę. Alus napisał(a): ja wiem, że bp Dajczak, abp Życiński, mnóstwo kapłanów, zakonników, zakonnic, seminarzystów nie brzydzi się młodzieżą na Woodstock. Bo chrześcijanin nie brzydzi się drugim człowiekiem, choć może nie akceptować jego zachowania. To są dwie zupełnie różne sprawy. Organizatorzy Przystanku Woodstock też nie powinni patrzeć krzywo na Przystanek Jezus, czy ekspozycję obrońców życia, co się zdarzało. Alus napisał(a): I ów kapłan przyznał mi, że jest to duże niedopatrzenie, ale brak ludzi do zbiórki ....spytałam a co robi młodzież, której głosy słyszę w tle - ma spotkanie wspólnotowe. Kapłan nie potrafi wysłać młodziezy aby zebrali datki dla innych młodych  Najłatwiej jest zlecać robotę innym. Każdy z nas może zglosić się do swojego proboszcza i stanąć po mszy św z puszką w ramach jakiejś organizowanej przez Kościół zbiórki. I tego możemy się uczyć od Jerzego Owsiaka- chcesz zmieniać świat- zmieniaj go sam. kastor napisał(a): Tak w trzech słowach to czemu WOŚP jest zły? pozdrawiam Ja myślę, że lepiej sformułować to pytanie następująco: co jest dobrego, a co złego w akcji WOŚP? Jak dla mnie Orkiestra byłaby czymś świetnym, gdyby ograniczyła się do zbiórki pieniędzy na dzieci nie łącząc tego z pseudokulturowym sztafażem i odniesieniami do hipisowskiej ideologii mącącej ludziom w głowach. Np tegoroczna scenografia finału WOŚP ma nawiązywać do psychodelii lat 60-tych, przypomnę że jednym z najbardziej charakterystycznych symboli tej pseudokultury jest symbol walki z chrześcijaństwem- złamany krzyż- czyli popularna pacyfka. Mam nadzieję, że nie zobaczymy go w tej scenografii. I druga rzecz: gdyby odsetki również wykorzystano na zakup sprzętu dla szpitali. Po spełnieniu tych dwóch warunków ze spokojnym sumieniem płaciłbym na Orkiestrę. Wybaczcie zacytowanie całości - ale to jest kwintesenscja tego co chciałem powiedzieć. Brawo Micked !
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Wt sty 05, 2010 12:49 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
micked: Cytuj: przypomnę że jednym z najbardziej charakterystycznych symboli tej pseudokultury jest symbol walki z chrześcijaństwem- złamany krzyż- czyli popularna pacyfka. Ja mam taką zasadę - jeśli o czymś nie mam zielonego pojęcia to o tym nie piszę. Bo później tylko wyjdę na idiotę. Tobie w cytowanej kwestii zaleciłbym to samo.
|
Wt sty 05, 2010 12:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mroczny Pasażer napisał(a): micked: Cytuj: przypomnę że jednym z najbardziej charakterystycznych symboli tej pseudokultury jest symbol walki z chrześcijaństwem- złamany krzyż- czyli popularna pacyfka. Ja mam taką zasadę - jeśli o czymś nie mam zielonego pojęcia to o tym nie piszę. Bo później tylko wyjdę na idiotę. Tobie w cytowanej kwestii zaleciłbym to samo. Pacyfka na przestrzeni dziejó była używana jako symbolika róznym ruchów, ideologi...m.in. jako symbol walki z chrześcijaństwem http://www.kosciol.pl/article.php/2005062811433636
|
Wt sty 05, 2010 13:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Barnaba napisał(a): Wybaczcie zacytowanie całości - ale to jest kwintesenscja tego co chciałem powiedzieć. Brawo Micked ! A ja zauwazyłam dziwna tendencję - gdy ktoś ukaże głupotę, błędy, a czasem naganne działania duchownych, to bardzo szybko pada odpowiedź - "Kościół to wspólnota ludzi grzesznych". A gdy chodzi o błędy, potknięcia Owsiaka - to zdeprawowany gorszyciel, łasy na chwałę, kasę. A..."jaką miarą mierzycie.....
|
Wt sty 05, 2010 14:03 |
|
 |
Barnaba
|
Raczej nikt nie zachęca do wynoszenia pod niebiosy zdeprawowanego duchownego...
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Wt sty 05, 2010 19:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Barnaba napisał(a): Raczej nikt nie zachęca do wynoszenia pod niebiosy zdeprawowanego duchownego... Ja też nie wynoszę Owsiaka jako wzór do naśladowania, ale doceniam jego inicjatywę niosącą pomoc człowiekowi.
|
Wt sty 05, 2010 19:52 |
|
 |
micked
|
Mroczny Pasażer napisał(a): micked: Cytuj: przypomnę że jednym z najbardziej charakterystycznych symboli tej pseudokultury jest symbol walki z chrześcijaństwem- złamany krzyż- czyli popularna pacyfka. Ja mam taką zasadę - jeśli o czymś nie mam zielonego pojęcia to o tym nie piszę. Bo później tylko wyjdę na idiotę. Tobie w cytowanej kwestii zaleciłbym to samo. Może bardziej merytorycznie? Można oczywiście założyć, że znany od wieków symbol satanistyczny krzyża Nerona był przypadkowo zaadaptowany przez amerykańskich hippisów jako symbol pacyfizmu. Pomysłodawca tej adaptacji filozof Bertrand Russell, znany był z antychrześcijańskich poglądów, ale powiedzmy, że był to przypadek. Faktem natomiast jest, że głoszone przez hippisów hasła swobody seksualnej, skrajnego hedonizmu i odrzucenia norm społecznych mają wiele wspólnego z satanizmem, który był w tamtych środowiskach wręcz modny. Można tu wspomnieć o tragicznych skutkach kontaktu z hippisami Romana Polańskiego, który zakończył się zamordowaniem jego żony przez satanistyczną sektę. Faktem jest też, że festiwal w Woodstock w 1969 r., którym zafascynowany jest Jerzy Owsiak, propagował "wolną miłość" i "wolne związki", czyli był jawnym opowiedzeniem się przeciwko chrześcijańskim normom moralnym, a w gloryfikującym ruch hippisowski musicalu Hair jest scena parodiująca Komunię Świetą z rozdawaniem "opłatków" z LSD. Tak więc nawet abstrahując od rzeczywistego znaczenia "pacyfki", ideologia Woodstocku jest ewidentną formą walki z chrześcijaństwem.
|
Wt sty 05, 2010 23:19 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Alus: No proszę Cię. Czy jak ktoś kiedyś zaadaptuje krzyż jako symbol walki, przemocy i wszelkiego zła to znaczy, że to właśnie ten symbol oznacza? Czy to, że Hitler wykorzystał swastykę znaczy, że ten symbol ma tylko to jedyne słuszne znaczenie? Oczywiście, że nie i tak samo jest z pacyfką. To, że ktoś sobie go wykorzystuje do swoich celów to nie znaczy, że takie naprawdę ma znaczenie. Ale tego już z kościelnych źródeł się nie dowiemy. micked: Jedno pytanie - byłeś na Woodstock, albo na PW? Śmiem twierdzić, że nie. Anyway, nawet jeśli Woodstock propagował wartości niechrześcijańskie to nie znaczy, że był antychrześcijański. Ale załóżmy, że był tylko co to zmienia? Co w tym złego, że ktoś jest antychrześcijański skoro chrześcijanie byli i są antypogańscy? Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, grunt to zachowac obiektywizm.
|
Śr sty 06, 2010 0:24 |
|
 |
micked
|
Alus napisał(a): micked napisał(a): Każdy z nas może zglosić się do swojego proboszcza i stanąć po mszy św z puszką w ramach jakiejś organizowanej przez Kościół zbiórki. I tego możemy się uczyć od Jerzego Owsiaka- chcesz zmieniać świat- zmieniaj go sam. Tą "robotę" zleca duchownym KEP Tak???? Episkopat zaleca kapłanom, żeby stali z puszkami przed kościołem i zbierali na wakacje dla dzieci z ubogich rodzin? Pierwsze słyszę. Cytuj: ak znam mojego proboszcza- a dobrze znam - to wiem, że nie lubi pouczania od wiernych Czy chęć pomocy to jest pouczanie? W normalnej parafii kapłani zajmują się tym, co jest ich podstawowym zadaniem i powołaniem, czyli posługą sakramentalną i gloszeniem Ewangelii. A działaniami charytatywnymi zajmują się świeccy. renata155 napisał(a): chcecie mi wmówić,że ta nasza poprawna i święta młodzież staje się takim małym..g...na kilkanaście godzin tam?-przecież oni tak żyją na co dzień,dilerka jest powszechna i dostępna prawie wszędzie gdzie są dzieciaki..kto jedzie się pobawić,pobawi się i tam,i bez używek Zwłaszcza, gdy mu się to umożliwia, stawia za wzór muzyków narkomanów z Woodstocku'69 i zachęca słowami "Róbta co chceta". Ciekawe, że podobnych problemów nie ma np na Światowych Dniach Młodzieży. Jakoś nie słychać o pijanych nastolatkach, wszechobecnych dilerach i ofiarach śmiertelnych. Cytuj: księżą tam jeżdżą.rozmawiają,odprawiają msze...skąd pewność,że nikt z tego nie skorzysta?-korzystają I bardzo dobrze. Chodzi tylko o to, żeby ukazywać prawdę, a nie cukierkowy obraz szlachetnej akcji pomocy dzieciom.
|
Śr sty 06, 2010 8:41 |
|
 |
micked
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Czy jak ktoś kiedyś zaadaptuje krzyż jako symbol walki, przemocy i wszelkiego zła to znaczy, że to właśnie ten symbol oznacza? Najlepiej patrzeć po owocach. Czy ideologia pozornej wolności głoszona przez hipisów przyniosła jakieś społeczne korzyści? Gwiazdy Woodstocku '69 Janis Joplin i Jimi Hendrix umarły młodo w wyniku przedawkowania narkotyków. Czy to ma być: "Peace, Love and Happiness"? Cytuj: Jedno pytanie - byłeś na Woodstock, albo na PW? Śmiem twierdzić, że nie. Znam relacje tych, którzy byli. A problem złudnej fascynacji rockiem nie jest mi obcy bo mnie również w swoim czasie dotykał. Jak powiedział kiedyś Jimmi Hendrix: "Muzyka jest sprawą duchową. Muzyką możemy zahipnotyzować ludzi, a kiedy dojdą do punktu najbardziej podatnego. możemy głosić ich podświadomości co chcemy."
|
Śr sty 06, 2010 9:05 |
|
|
|