Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 13:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Dołącz do nas - PRZECIW BIOENERGII 
Autor Wiadomość
Post Re: Dołącz do nas - PRZECIW BIOENERGII
homo_homini_canis_est napisał(a):
Piękno to zjawisko obiektywne, niezależne od mód i gustów.
Piękno jest harmonią i przeciwieństwem chaosu. :)

A jednak, każdą jedną bez wyjątku rzecz, można ocenić skrajnie różnie. Wszystko jest kwestią gustu.
Są tacy, dla których piękny jest chaos.

Wt paź 02, 2012 22:30
zbanowany na stałe

Są.
To są Istoty Ciemności, lub opętane przez takie istoty.

Wt paź 02, 2012 22:33
Widzę, że Twoje fiksacje, uniemożliwiają Ci normalne prowadzenie dyskusji i wymianę poglądów :|

Wt paź 02, 2012 22:43
Powiem tak:
zbyt długo pracowałem naukowo, by bawiła mnie żonglerka argumentów w tej sprawie.
Jestem chemikiem i zgłębiałem chemię dość długo, by być pewnym, że nie da się zrozumieć różnych przemian wyłącznie przez badanie samej chemii zjawisk, trzeba mieć wiedzę na temat innych czynników towarzyszących chemizmowi, przede wszystkim czynników energetycznych.

Rozmawiamy tu w środowisku osób o różnych kwalifikacjach, niektóre uważają istnienie energii za pogląd diabelski. Dlatego nie chcę tu się wymądrzać, bo nie ma powodu.

Porfiryny, a zwłaszcza proste aminokwasy nigdy nie będą polipeptydami czy biopolimerami - taka uwaga na marginesie. To fałszywka. Spróbuj odczytać ten mądry post, będąc w pełni tego świadomym.

Nie ma żadnych racjonalnych dowodów wprost na istnienie Boga ani na Jego ingerencję w widziany przez nasz świat, bo ich być nie może.
Płaski robak nie jest w stanie udowodnić istnienia przestrzennej bryły - tłumaczyłem to kilka dni temu, tylko to zostało zatrollowane.
Mógłby płaski robak zauważyć ingerencję przestrzennej bryły w jego świat, a nawet tę ingerencję i samą bryłę próbować opisać, jednak opis bryły zawsze będzie bardziej opisem baśniowym lub religijnym niż racjonalnym, patrząc z punktu widzenia racjonalizmu powierzchni płaskich i figur płaskich.

W naszym świecie, ingerencje przestrzennej bryły są wpisane w ten nasz płaski świat od zawsze w taki sposób, że dostrzegamy je jak prawidła, które istnieją zawsze.
To dlatego ludzie nie dostrzegają Boga, mimo, że On jest wszędzie i nieustannie, nie patrząc na czas, który dla Niego nie istnieje, daje i podtrzymuje życie. :)

Jednak ludzie uważni dostrzegają takie elementy Boskiego działania, jak piękno :)
W naturalnym jakoby chaosie nie ma żadnego piękna.
A w dostrzeganym przez nas stworzeniu piękno jest.

I jak byś to wytłumaczył? ;)

Może czas się zdecydować homo_homini skoro zjadłeś wszystkie rozumy świata i posiadłeś wiedzę przewyższającą nie jeden światły umysł - czy to Bóg daje życie czy daje je energia

Śr paź 03, 2012 3:21
Cytuj:
A jednak, każdą jedną bez wyjątku rzecz, można ocenić skrajnie różnie. Wszystko jest kwestią gustu.
Są tacy, dla których piękny jest chaos.

Vi
Masz całkowita racje....dostrzeganie piekna jest rzecza gustu. Sa ludzie dla których piekne sa góry, inni zas twierdza, ze góry sa tylko zbędną przeszkodą ograniczajaca horyzont i wola morskie przestrzenie.
Dlatego ważna jest stara maksyma:
"De gustibus non disputandum est"

Bardziej skrajny przykład:
Znam osobiscie człowieka, który zachwyca sie nad pieknem i różnorodnościa pajaków....czyli stworzeń, które u wielu wzbudzają wstręt i obrzydzenie.

Natomiast moda nie ma nic wspólnego z pieknem....Moda to uleganie czyimś gustom niekoniecznie je podzielając. Jakis celebryta pewnego dnia może stwierdzic, ze noszenie nocników na głowie jest hitem tego lata....wielu więc bedzie te nocniki nosić.

Śr paź 03, 2012 7:26
zbanowany na stałe

Magdalena_i napisał(a):
homo_homini skoro zjadłeś wszystkie rozumy świata

Madziu, dlaczego usiłujesz mnie obrazić?

A Boga nie poznaje się rozumem, tylko poprzez wiarę.

Śr paź 03, 2012 7:44
humalog napisał(a):
Vi
Masz całkowita racje....

No to przy takim założeniu, według homo_homini, oboje jesteśmy opętani :twisted:

A piękno, gusta i oceny... to wszystko jest względne. Każdemu co innego się podoba, każdy na swój sposób patrzy na świat, i co innego różne oczy cieszy. Tak jak napisałeś z górami i morzem, czy pająkami. Tak samo jest też z każdą jedną rzeczą. I dobrze, że tak właśnie jest, bo właśnie ta różnorodność gustów jest piękna. Gdyby wszyscy w taki sam sposób patrzyli na świat, byłoby strasznie nudno. W dodatku tylko określone rzeczy, czy ludzie, mogliby się komuś podobać, a cała reszta byłaby bez szans. Na szczęście tak nie jest :)

A moda to w ogóle jakieś dziwne zjawisko :razz: Przynajmniej według mnie.
Ja za modą w ogóle nie podążam, i bardzo rzadko to co akurat modne, mi się podoba. Najczęściej jest wręcz przeciwnie i wiele rzeczy postrzegam właśnie jak taki nocnik na głowie ;-) Natomiast "modny" oznacza po prostu, że coś jest na czasie, akurat popularne. Jak słusznie zauważyłeś, nie ma to nic wspólnego z pięknem :no:
:)

Śr paź 03, 2012 9:07
Cytuj:

Tylko w co? No bo chyba nie w panteizm ku czemu sie skłaniasz

Śr paź 03, 2012 9:09
Cytuj:
No to przy takim założeniu, według homo_homini, oboje jesteśmy opętani

Jak będę potrzebował diagnozy co do mojego stanu zdrowia fizycznego lub duchowego to zasiegne rady odpowiedniego specjalisty.
Zapewniam cie jednak, ze przenigdy nie bedzie to bioenergoterapeuta, nawet ten naCechowany w rzemiosle różnym :D

Śr paź 03, 2012 9:15

Można tak i tak.
„Boga można z pewnością poznać światłem rozumu naturalnego, jak również udowodnić jego istnienie".
Pius X
Pytanie jak będzie szybciej i prościej :)

Śr paź 03, 2012 9:19
Moderator

-Vi- napisał(a):
Widzę, że Twoje fiksacje, uniemożliwiają Ci normalne prowadzenie dyskusji i wymianę poglądów :|

Ojej, Twój oponent po prostu przejawia inną postawę filozoficzną w sporze o powszechniki, a Ty od razu o fiksacjach...

Śr paź 03, 2012 9:54
Zobacz profil WWW
humalog napisał(a):
Jak będę potrzebował diagnozy co do mojego stanu zdrowia fizycznego lub duchowego to zasiegne rady odpowiedniego specjalisty.
Zapewniam cie jednak, ze przenigdy nie bedzie to bioenergoterapeuta, nawet ten naCechowany w rzemiosle różnym :D

Ano ;) Pomijając wszystko inne, te szatańskie obsesje to raczej kiepska rekomendacja... :roll:

Śr paź 03, 2012 10:57
Magdalena_i napisał(a):
homo_homini skoro zjadłeś wszystkie rozumy świata

Madziu, dlaczego usiłujesz mnie obrazić?

Przepraszam jeśli uraziłam, nie miałam takiego zamiaru.

Cz paź 04, 2012 1:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6