Koniec świata ździebko inaczej
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Koniec świata ździebko inaczej
Nie ma żadnego cyklu. To spowodowało by że świat nie miał by sensu. Świat powstał, trwa i zmierza do pewnego celu. "Hmmm, nie wiem. Może jakiegoś demona udającego dobrego boga?" Już to przerabiałem, nie mogąc zgodzić się na Boga, przyjąłem że to demon podaje się za Niego, ale nadal nie zgadzał mi się Stwórca prawdziwy tworzący łańcuch pokarmowy stworzeń.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N sty 20, 2013 1:05 |
|
|
|
 |
ARHIZ
|
Andy72 napisał(a): Nie ma żadnego cyklu. To spowodowało by że świat nie miał by sensu. Świat powstał, trwa i zmierza do pewnego celu.[/qiote] Są dwie koncepcje. Według pierwszej po tym jak wszyscy będą wyzwoleni świat będzie powstawał na nowo, ale będą w nim żyć tylko ci wyzwoleni i będzie sielnana - czyli podobnie jak z wiecznym niebem, tylko mniej monotonnie. Według drugiej, po zniszczeniu świata zabawa zaczyna się od nowa i znów trzeba dążyć do wyzwolenia Cytuj: "Hmmm, nie wiem. Może jakiegoś demona udającego dobrego boga?" Już to przerabiałem, nie mogąc zgodzić się na Boga, przyjąłem że to demon podaje się za Niego, ale nadal nie zgadzał mi się Stwórca prawdziwy tworzący łańcuch pokarmowy stworzeń. Co to znaczy "ale nadal nie zgadzał mi się Stwórca prawdziwy tworzący łańcuch pokarmowy stworzeń"?
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
N sty 20, 2013 1:36 |
|
 |
Panna_Funia
|
ARHIZ napisał(a): Panna_Funia napisał(a): ARHIZ->Cytuj: Nie pociąga Cię tajemnica? ;P Pociąga... Pytanie, co/kto jest tajemnicą?  Mam namyśli umięśnioną klatę itd. skrytą pod szatami Czyli chodzi o 'co' a nie 'kto'... Tajemnica umiarkowanie pociągająca... 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
N sty 20, 2013 1:55 |
|
|
|
 |
Andy72
|
ARHIZ napisał(a): "ale nadal nie zgadzał mi się Stwórca prawdziwy tworzący łańcuch pokarmowy stworzeń"? Trudno było uwierzyć że Bóg jest dobry gdy wokół okrutny świat
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N sty 20, 2013 10:20 |
|
 |
Lurker
|
I jak wybrnąłeś?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N sty 20, 2013 11:32 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Bóg jest dobry, trzeba Mu zaufać, zło pochodzi od szatana, który chce byśmy ciągle roztrząsali to jaki Bóg jest zły i czuli się lepszymi od Boga. W końcu to wyjaśni się dopiero po naszej śmierci. No i wybrnąłem w ten sposób że Bóg który stworzył świat jest tym samym Bogiem co Bóg Biblii i Jezus.
|
N sty 20, 2013 11:40 |
|
 |
Panna_Funia
|
Andy72->Cytuj: Bóg jest dobry, trzeba Mu zaufać, zło pochodzi od szatana, który chce byśmy ciągle roztrząsali to jaki Bóg jest zły i czuli się lepszymi od Boga. W końcu to wyjaśni się dopiero po naszej śmierci. A co jeśli wyjaśnienie będzie zupełnie inne niż Pana wyobrażenie?
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
N sty 20, 2013 11:44 |
|
 |
Andy72
|
Nie znam wyjaśnienia, oczekuję go, a może wyjaśnieniem będzie sam Bóg. Przypomnij sobie jakie wyjaśnienie Bóg dał Hiobowi. Mieliśmy przejść na Ty
|
N sty 20, 2013 11:46 |
|
 |
Panna_Funia
|
Andy72->Cytuj: Nie znam wyjaśnienia, oczekuję go, a może wyjaśnieniem będzie sam Bóg. Może będzie, a może nie. To wciąż kwestia wiary. Cytuj: Mieliśmy przejść na Ty No tak. Na priv. Czekałam, czekałam, i się póki co nie doczekałam 
...to be who I am
|
N sty 20, 2013 11:51 |
|
 |
ARHIZ
|
Andy72 napisał(a): ARHIZ napisał(a): "ale nadal nie zgadzał mi się Stwórca prawdziwy tworzący łańcuch pokarmowy stworzeń"? Trudno było uwierzyć że Bóg jest dobry gdy wokół okrutny świat Świat jest dokonały, taki jak ma być. Łańcuchy pokarmowe, wojny itd. są w gruncie rzeczy dobre, tylko my ludzie jesteśmy zbyt ograniczeni, by to zrozumieć.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
N sty 20, 2013 15:57 |
|
 |
Lurker
|
Karkołomna ekwilibrystyka, jesli się choć trochę zna obyczaje pasożytów. Ale skoro żyjemy w najlepszym ze światów, chyba nie chcę wiedzieć, jak wyglądały inne możliwości. : P
(Wiem, że powinienem sprezentować Wam teraz jakąś zahaczkę, żeby temat się dalej potoczył; niestety, chwilowo nic mi nie przychodzi do łepetyny. Może później.)
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N sty 20, 2013 16:06 |
|
 |
Andy72
|
śmierć przyszła na świat przez zawiść diabła
|
N sty 20, 2013 17:13 |
|
 |
Lurker
|
Nie wiem, czy nie jesteś w błędzie. Przecież motywem do wygnania człowieka z Raju było właśnie to, aby nie zjadł owocu z drzewa życia. Znaczyłoby to, że Adam i Ewa zostali stworzeni śmiertelni.
|
N sty 20, 2013 21:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Nie wiem, czy nie jesteś w błędzie. Przecież motywem do wygnania człowieka z Raju było właśnie to, aby nie zjadł owocu z drzewa życia. Znaczyłoby to, że Adam i Ewa zostali stworzeni śmiertelni. Sądzisz, że Stwórca nie mógł modyfikować swego dzieła?
|
N sty 20, 2013 21:59 |
|
 |
Andy72
|
Gdyby nie zjedli owocu z drzewa wiedzy nie było by śmierci.
|
N sty 20, 2013 22:01 |
|
|
|