Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 30, 2025 9:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 358 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Następna strona
 Moje świadectwo uzdrowienia 
Autor Wiadomość

Post Re: Moje świadectwo uzdrowienia
Alus napisał(a):
Według logiki stworzenie świata mogło równie dobrze trwać 6 dni, a także tysiące czy miliony lat.
A jakie to ma znaczenie dla zbawienia człowieka?

Może na samo zbawienie to nie wpływa i znaczenia nie ma... ale wiesz jakie to ma znaczenie?!
To ma znaczenia co do PRAWDOMÓWNOŚCI BOGA!
Czy Bóg mówi prawdę, gdy mówi, że w 6 dni wszystko stworzył, a 7-mego odpoczął (i dał cytat z tego wydarzenia w przykazaniu na temat szabatu)?!

Bo wiesz, ja mogę powiedzieć, że np. w 10 dni zbudowałem altankę w ogrodzie... Czy tak było czy nie, to nie ma znaczenia odnośnie użyteczności tej altanki dla kogoś [gość z Ameryki przyjechał na wakacje], kto za rok w tej altance usiądzie i będzie mu tam miło...
Ale to zaczyna mieć znaczenie jak długo trwała budowa, gdyby gość w altance zapytał mnie: A jak długo tyś budował altankę?
No to ja wtedy, aby się pochwalić, żem taki zuch mówię: Tylko 10 dni.
I na te słowa zza ogrodzenia odzywa się sąsiad, co akurat przechodząc usłyszał pytanie i odpowiedź i rzecze: Co?! 10 dni? Hehe :badgrin: Równy miesiąc się męczyłeś z tym - wiem bo ci troszkę pomagałem - mam zdjęcia... :3majsie:

Czy w oczach Amerykanina, któremu wygodnie się siedzi w altance, będę człowiekiem prawdomównym czy krętaczem?!

Czy w oczach zbawionych, którym będzie tak miło w niebie, będzie Bóg Stwórcą prawdomównym czy rozmijającym się z prawdą, gdy się wtedy w pełni jawnym stanie, jak to było z tym stworzeniem świata [bo padnie w końcu odp. na każde pyt.]?!?

Jak myślisz zatem @Alus: ma to znaczenie w jakim czasie powstał świat??... Odpowiedz sobie w szczerości na jaką Cię stać.

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Pt kwi 01, 2016 19:19
Zobacz profil WWW

Kozioł napisał(a):
czytelnikBiblii napisał(a):
Czyli opcja "omdlenie" raczej odpada bo przy omdleniach traci się kontakt z rzeczywistością...
Mocno teoretyzujesz w negatywnym znaczeniu.
Jeżeli chcesz rozpoznać sprawę, to podejdź z ciekawością badacza, a nie z gotową tezą.

A jeszcze do upadków wracając...
Dlaczego teoretyzuję?
Wikipedia tak definiuje omdlenie: Omdlenie (łac. syncope) – krótkotrwała utrata przytomności wywołana przejściowym globalnym zmniejszeniem perfuzji mózgowej.

Czy jeśli @wybrana (i inni upadający), jak podaje, nie traciła przytomności, więc teza, że to były omdlenia jest błędna, bo przy omdleniach traci się przytomność - dlaczego więc mi zarzucasz mocne teoretyzowanie w negatywny znaczeniu?!?

Po drugie, skoro mi radzisz, abym podchodził z ciekawością badacza (a nie z gotową tezą), to co mam robić, gdy obiektem badania są duchowe obszary?
Moja odpowiedź brzmi: Chcę być Berejczykiem! [wiesz, co mam na myśli, prawda? Dz.Ap. 17,10-11]. Chcę poznać, jak się rzeczy mają?...
A ponieważ Biblia nie podaje, aby ktoś padał na plecy w chwilach duchowych przeżyć, to zapala mi się "czerwona lampka", i chyba słusznie rodzi się sceptycyzm co do pochodzenia tych upadków od Boga...
Tobie się wszystko w tym podoba?

CHOMIK - jego zapasy

Pt kwi 01, 2016 19:33
Zobacz profil WWW
@czytelnikBiblii
Nie wiem kto ten komentarz napisał ale jest bardzo .. podstawowy, na poziomie nauczania początkowego.
Jezus mówił w konkretnym czasie, do konkretnych ludzi, z konkretnym tłem obyczajowym i konkretnymi uwarunkowaniami społecznymi. Nic z tego w tym komentarzu nie ma.
Jeżeli szukasz czegoś bardziej wartościowego i pokazujacego nieco szersze mozliwości (i uwzględniający różnice interpretacyjne), to na rynku polskim polecam komentarze Williama MacDonalda zarowno do NT, jak i do ST

Pt kwi 01, 2016 19:40

Sam to napisałem teraz.

A możesz odp.na pytania, zamiast tylko krytykować?

CHOMIK - jego zapasy

Pt kwi 01, 2016 19:42
Zobacz profil WWW

@Kozioł, może sprecyzuję zasadnicze pytanie: Jak w temacie powstania świata wierzyli Pan Jezus, apostołowie i pierwsi chrześcijanie? Czy ci ludzie - z Jezusem na czele - wierzyli w realność opisu stworzenia w jeden tydzień czy nie?
Jaka jest Twoja odp.?

CHOMIK - jego zapasy

Pt kwi 01, 2016 19:44
Zobacz profil WWW
A ponieważ Biblia nie podaje, aby ktoś padał na plecy w chwilach duchowych przeżyć, to zapala mi się "czerwona lampka", i chyba słusznie rodzi się sceptycyzm co do pochodzenia tych upadków od Boga...
Tobie się wszystko w tym podoba?
W biblii nie ma tez nic o pomarańczach, choć wymienia dziesiątki, jak nie setki roślin. Nie zapala ci się czerwona lampka, gdy bierzesz pomarańczę do ręki ;)
Podszedłeś z tezą, że to był jakis "zły" upadek, bo w Biblii upadają na twarz.
Tyle że w Biblii ma to znaczenie : oddają hołd, korzą się.
Tego nie zauważyłeś. Wystarczyło ci, ze mowa o upadkach.

Rozumiem twoja gorliwość, nawet troszkę zazdroszczę jej ale jednoczesnie proszę o umiar i ostrożność, dużą ostrożność w argumentowaniu Słowem Bożym. Może na początek zacznij od najwazniejszego : od miłości Boga, łaski, zbawienia.

Pt kwi 01, 2016 19:46
@Kozioł, może sprecyzuję zasadnicze pytanie: Jak w temacie powstania świata wierzyli Pan Jezus, apostołowie i pierwsi chrześcijanie? Czy ci ludzie - z Jezusem na czele - wierzyli w realność opisu stworzenia w jeden tydzień czy nie?
Jaka jest Twoja odp.?
Jezus wiedział, ze stworzył Świat, apostołowie wierzyli, że Bóg stworzył Świat.

A co do prawdomównosci Boga: Biblia nie została napisana ani przez Boga, ani pod Jego dyktando.

Pt kwi 01, 2016 19:48

Kozioł napisał(a):
Jezus wiedział, ze stworzył Świat, apostołowie wierzyli, że Bóg stworzył Świat.

Dziś też są tacy, co wierzą, że Bóg stworzył świat, ale twierdzą, że trwało to miliony lat...
A jak wierzyli Jezus i apostołowie? [pisarze Biblii]
O to się pytam, a Ty unikasz jasnej odp.

Kozioł napisał(a):
A co do prawdomównosci Boga: Biblia nie została napisana ani przez Boga, ani pod Jego dyktando.

Ale pod Bożym natchnieniem, prawda? Czy wobec tego owo natchnienie Ducha Świętego, daje gwarancję prawdomówności Boga, gdy czytamy, że w tydzień stworzył świat, czy nie mamy takiej gwarancji i pomimo, że z natchnienia Bożego Mojżesz napisał, że trwało to tydzień, to tak naprawdę to tak wcale nie było?...
Jak to widzisz?

Kozioł napisał(a):
Podszedłeś z tezą, że to był jakis "zły" upadek, bo w Biblii upadają na twarz.
Tyle że w Biblii ma to znaczenie : oddają hołd, korzą się.
Tego nie zauważyłeś. Wystarczyło ci, ze mowa o upadkach.

Ci, co doświadczają tych upadków, oraz ci, co się do nich przyczyniają (np. machając marynarką jak Benny Hinn), zgodnie twierdzą: Dzieje się tak za sprawą Ducha Świętego; to On jest obecny i On tak powala ludzi!
W tym kontekście, moje cytaty o padaniu na twarz przed Bogiem, są jak najbardziej sensowne, ponieważ skoro te upadki dzieją się w obecności Bożej (niewidzialnej, ale realnie działającej obecności Bożego Ducha!!), to ja się pytam: Dlaczego osoby na które tak Bóg działa, nie padają na twarz, skoro Biblia świadczy dobitnie, że zawsze w Bożej obecności ludzie padali na twarz (nigdy na plecy!)?
Jak na to pytanie odpowiesz??...

Kozioł napisał(a):
Rozumiem twoja gorliwość, nawet troszkę zazdroszczę jej ale jednoczesnie proszę o umiar i ostrożność, dużą ostrożność w argumentowaniu Słowem Bożym. Może na początek zacznij od najwazniejszego : od miłości Boga, łaski, zbawienia.

Nie ma co zazdrościć, samemu trzeba "rękawy zakasać" i być Berejczykiem!
Dziękuję za radę odnośnie Bożej miłości, łaski, zbawienia...
Chwalić Boga, od ponad 20 lat jestem odbiorcą tych Bożych dobrodziejstw... I chcę dalej nim być! :-)

CHOMIK - jego zapasy

Pt kwi 01, 2016 20:14
Zobacz profil WWW

Tak na szybko, podam link do tego: http://www.inteligentny-projekt.pl/old/ ... &Itemid=42

oraz link do tego [nie mogę wkleić cytatu, więc zainteresowanych odsyłam do rozdziału 5 w tym obszernym opracowaniu; w punkcie 5 jest o archaeopteryxie]:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... xT8OWQ07iQ

Jest też wiele innych materiałów nt kreacjonizmu... Ktoś zainteresowany?

Kreacjonizm to same głupoty.
Archaeopteryx po części był gadem po części ptakiem, to taka forma przejściowa.
I te kreacjonistyczne brednie o tym że skoro latał to był ptakiem :D nietoperze też latają, więc również muszą to być ptaki :mrgreen:

Może na samo zbawienie to nie wpływa i znaczenia nie ma... ale wiesz jakie to ma znaczenie?!
To ma znaczenia co do PRAWDOMÓWNOŚCI BOGA!
Czy Bóg mówi prawdę, gdy mówi, że w 6 dni wszystko stworzył, a 7-mego odpoczął (i dał cytat z tego wydarzenia w przykazaniu na temat szabatu)?!

A co to ci za różnica, w jakim czasie Bóg stworzył świat?
Na co ci taka wiedza potrzebna?

Pt kwi 01, 2016 20:32
Moderator

Prawda, zacytowałem jak wyszło, ale tak uczyniłem bo sprawa początkowo dotyczyła KIERUNKU UPADANIA, a nie jego sensu. Rozumiesz? Zadałem pytanie o kierunek. Odpowiedź: na plecy. Więc pokazałem, że w Biblii ludzie padają na twarz [chciałem tę rożnice podkreślić]. Tyle.

Widzisz, czytelnikuBiblii, gdybyś nie czytał tylko Biblii powierzchownie i tendencyjnie, ale znał choćby języki biblijne, czy chciałoby ci się zajrzeć na strony poświęcone analizom lingwistycznym Biblii, szybko zorientowałbyś się, że w przytoczonych przez ciebie cytatach o "upadaniu na twarz" słowo "upadać" ma zupełnie inną etymologię i w związku z tym inne znaczenie niż słowo "upadać", którym posługują się osoby doświadczające czy obserwujące "upadek w Duchu".

A tak to wyszło, jak wyszło. Czyli nieciekawie.

Pt kwi 01, 2016 21:43
Zobacz profil WWW
A jak wierzyli Jezus i apostołowie? [pisarze Biblii]
O to się pytam, a Ty unikasz jasnej odp.

Jezus Biblii nie pisał.
A autor Księgi Hioba pisał, że Ziemia stoi na palach (chyba dwukrotnie o tym wspominał).

Ale pod Bożym natchnieniem, prawda?
Tak, pod bożym natchnieniem. Jest źródłem wiedzy o planach Boga, o Jego miłosierdziu, o drodze ludzi do zbawienia. Nie jest księgą ekonomiczna, nie jest księga botaniczna ani podręcznikiem fizyki.

Ci, co doświadczają tych upadków, oraz ci, co się do nich przyczyniają (np. machając marynarką jak Benny Hinn), zgodnie twierdzą: Dzieje się tak za sprawą Ducha Świętego; to On jest obecny i On tak powala ludzi!

W tym kontekście, moje cytaty o padaniu na twarz przed Bogiem, są jak najbardziej sensowne, ponieważ skoro te upadki dzieją się w obecności Bożej (niewidzialnej, ale realnie działającej obecności Bożego Ducha!!), to ja się pytam: Dlaczego osoby na które tak Bóg działa, nie padają na twarz, skoro Biblia świadczy dobitnie, że zawsze w Bożej obecności ludzie padali na twarz (nigdy na plecy!)?
Jak na to pytanie odpowiesz??...
To się nazywa interpretacja życzeniowa ...

Pt kwi 01, 2016 21:44
Moderator

To się nazywa eisegeza

Pt kwi 01, 2016 21:55
Zobacz profil WWW
Moderator

wybrana napisał(a):
@ Soul 33 - czemu posługujesz się nazwą autora książki lub jej wydawcy. Nie interesuje mnie to zupełnie. Istotne znaczenie ma nazwanie tej cząstki przez wynalazcę i opis jej działania. Czy zapoznałeś sie na jakiej zasadzie ona działa i dlaczego ją nazwano Bożą. Ja swojego kota tez nazywam jak chcę i ta nazwa nie musi się komuś podobać, również na tej zasadzie działał autor książki.

Podawanie tytułów książek w rozmowie nie jest zabronione, a czasem jest nawet potrzebne.

Pytasz mnie już po raz drugi, dlaczego cząstkę nazwano "Bożą" (czy "boską", nie ma znaczenia). Zatem wyjaśniłem - bez ważnego powodu. Choć w samej książce (jest darmowa w sieci) autor pisze, że bozon Higgsa jest istotny w kilku kwestiach związanych z budową i funkcjonowaniem wszechświata.

Sama cząstka jest nośnikiem oddziaływań z polem Higgsa, które częściowo nadaje cząstkom masę.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pole_Higgsa

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt kwi 01, 2016 22:35

Robek napisał(a):
Archaeopteryx po części był gadem po części ptakiem, to taka forma przejściowa.

To tylko "niepobożne" życzenie ewolucjonistów, aby to była forma przejściowa... Guzik prawda! :razz:

Robek napisał(a):
A co to ci za różnica, w jakim czasie Bóg stworzył świat?
Na co ci taka wiedza potrzebna?

Już pisałem dlaczego to takie ważne! Nie czytałeś?? To powtórzę: Jest to ważne, aby wiedzieć z kim mamy do czynienia - z Bogiem, który jak coś mówi, to jest to prawda (w czystej postaci) czy półprawda, albo wręcz kłamstwo (czyli coś niefajnego)!
Rozumiesz już czy mam dalej wyjaśniać? [mogę to zrobić, ale proponuję samemu logicznie pomyśleć...]

CHOMIK - jego zapasy

So kwi 02, 2016 5:25
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Prawda, zacytowałem jak wyszło, ale tak uczyniłem bo sprawa początkowo dotyczyła KIERUNKU UPADANIA, a nie jego sensu. Rozumiesz? Zadałem pytanie o kierunek. Odpowiedź: na plecy. Więc pokazałem, że w Biblii ludzie padają na twarz [chciałem tę rożnice podkreślić]. Tyle.

Widzisz, czytelnikuBiblii, gdybyś nie czytał tylko Biblii powierzchownie i tendencyjnie, ale znał choćby języki biblijne, czy chciałoby ci się zajrzeć na strony poświęcone analizom lingwistycznym Biblii, szybko zorientowałbyś się, że w przytoczonych przez ciebie cytatach o "upadaniu na twarz" słowo "upadać" ma zupełnie inną etymologię i w związku z tym inne znaczenie niż słowo "upadać", którym posługują się osoby doświadczające czy obserwujące "upadek w Duchu".

A tak to wyszło, jak wyszło. Czyli nieciekawie.

Mam szukać etymologi słowa "upadać" a języku hebrajskim/greckim i w polskim? No to może podziel się swą wiedzą w tym temacie... Jak lingwistyka to rozpatruje? Co mówią o swoim upadaniu ludzie tacy jak @wybrana? Mówią, że upadli do tyłu i mieli świadomość, tak?
A co mówią o swoim upadaniu ludzie w Biblii? Mówią, że upadli na twarz i mieli świadomość, tak?
Co tu pomoże etymologia?? Powiedz... Porozmawiajmy...

CHOMIK - jego zapasy

So kwi 02, 2016 5:30
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 358 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Następna strona