Moje świadectwo uzdrowienia
Autor |
Wiadomość |
czytelnikBiblii
|
 Re: Moje świadectwo uzdrowienia
Alus napisał(a): Według logiki stworzenie świata mogło równie dobrze trwać 6 dni, a także tysiące czy miliony lat. A jakie to ma znaczenie dla zbawienia człowieka? Może na samo zbawienie to nie wpływa i znaczenia nie ma... ale wiesz jakie to ma znaczenie?! To ma znaczenia co do PRAWDOMÓWNOŚCI BOGA!Czy Bóg mówi prawdę, gdy mówi, że w 6 dni wszystko stworzył, a 7-mego odpoczął (i dał cytat z tego wydarzenia w przykazaniu na temat szabatu)?! Bo wiesz, ja mogę powiedzieć, że np. w 10 dni zbudowałem altankę w ogrodzie... Czy tak było czy nie, to nie ma znaczenia odnośnie użyteczności tej altanki dla kogoś [gość z Ameryki przyjechał na wakacje], kto za rok w tej altance usiądzie i będzie mu tam miło... Ale to zaczyna mieć znaczenie jak długo trwała budowa, gdyby gość w altance zapytał mnie: A jak długo tyś budował altankę? No to ja wtedy, aby się pochwalić, żem taki zuch mówię: Tylko 10 dni.I na te słowa zza ogrodzenia odzywa się sąsiad, co akurat przechodząc usłyszał pytanie i odpowiedź i rzecze: Co?! 10 dni? Hehe Równy miesiąc się męczyłeś z tym - wiem bo ci troszkę pomagałem - mam zdjęcia... Czy w oczach Amerykanina, któremu wygodnie się siedzi w altance, będę człowiekiem prawdomównym czy krętaczem?! Czy w oczach zbawionych, którym będzie tak miło w niebie, będzie Bóg Stwórcą prawdomównym czy rozmijającym się z prawdą, gdy się wtedy w pełni jawnym stanie, jak to było z tym stworzeniem świata [bo padnie w końcu odp. na każde pyt.]?!? Jak myślisz zatem @Alus: ma to znaczenie w jakim czasie powstał świat??... Odpowiedz sobie w szczerości na jaką Cię stać.
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Pt kwi 01, 2016 19:19 |
|
|
|
 |
czytelnikBiblii
|
Kozioł napisał(a): czytelnikBiblii napisał(a): Czyli opcja "omdlenie" raczej odpada bo przy omdleniach traci się kontakt z rzeczywistością... Mocno teoretyzujesz w negatywnym znaczeniu. Jeżeli chcesz rozpoznać sprawę, to podejdź z ciekawością badacza, a nie z gotową tezą. A jeszcze do upadków wracając... Dlaczego teoretyzuję? Wikipedia tak definiuje omdlenie: Omdlenie (łac. syncope) – krótkotrwała utrata przytomności wywołana przejściowym globalnym zmniejszeniem perfuzji mózgowej.
Czy jeśli @wybrana (i inni upadający), jak podaje, nie traciła przytomności, więc teza, że to były omdlenia jest błędna, bo przy omdleniach traci się przytomność - dlaczego więc mi zarzucasz mocne teoretyzowanie w negatywny znaczeniu?!? Po drugie, skoro mi radzisz, abym podchodził z ciekawością badacza (a nie z gotową tezą), to co mam robić, gdy obiektem badania są duchowe obszary? Moja odpowiedź brzmi: Chcę być Berejczykiem! [wiesz, co mam na myśli, prawda? Dz.Ap. 17,10-11]. Chcę poznać, jak się rzeczy mają?... A ponieważ Biblia nie podaje, aby ktoś padał na plecy w chwilach duchowych przeżyć, to zapala mi się "czerwona lampka", i chyba słusznie rodzi się sceptycyzm co do pochodzenia tych upadków od Boga... Tobie się wszystko w tym podoba?
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Pt kwi 01, 2016 19:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@czytelnikBiblii Nie wiem kto ten komentarz napisał ale jest bardzo .. podstawowy, na poziomie nauczania początkowego. Jezus mówił w konkretnym czasie, do konkretnych ludzi, z konkretnym tłem obyczajowym i konkretnymi uwarunkowaniami społecznymi. Nic z tego w tym komentarzu nie ma. Jeżeli szukasz czegoś bardziej wartościowego i pokazujacego nieco szersze mozliwości (i uwzględniający różnice interpretacyjne), to na rynku polskim polecam komentarze Williama MacDonalda zarowno do NT, jak i do ST
|
Pt kwi 01, 2016 19:40 |
|
|
|
 |
czytelnikBiblii
|
Sam to napisałem teraz.
A możesz odp.na pytania, zamiast tylko krytykować?
|
Pt kwi 01, 2016 19:42 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
@Kozioł, może sprecyzuję zasadnicze pytanie: Jak w temacie powstania świata wierzyli Pan Jezus, apostołowie i pierwsi chrześcijanie? Czy ci ludzie - z Jezusem na czele - wierzyli w realność opisu stworzenia w jeden tydzień czy nie? Jaka jest Twoja odp.?
|
Pt kwi 01, 2016 19:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): A ponieważ Biblia nie podaje, aby ktoś padał na plecy w chwilach duchowych przeżyć, to zapala mi się "czerwona lampka", i chyba słusznie rodzi się sceptycyzm co do pochodzenia tych upadków od Boga... Tobie się wszystko w tym podoba? W biblii nie ma tez nic o pomarańczach, choć wymienia dziesiątki, jak nie setki roślin. Nie zapala ci się czerwona lampka, gdy bierzesz pomarańczę do ręki  Podszedłeś z tezą, że to był jakis "zły" upadek, bo w Biblii upadają na twarz. Tyle że w Biblii ma to znaczenie : oddają hołd, korzą się. Tego nie zauważyłeś. Wystarczyło ci, ze mowa o upadkach. Rozumiem twoja gorliwość, nawet troszkę zazdroszczę jej ale jednoczesnie proszę o umiar i ostrożność, dużą ostrożność w argumentowaniu Słowem Bożym. Może na początek zacznij od najwazniejszego : od miłości Boga, łaski, zbawienia.
|
Pt kwi 01, 2016 19:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): @Kozioł, może sprecyzuję zasadnicze pytanie: Jak w temacie powstania świata wierzyli Pan Jezus, apostołowie i pierwsi chrześcijanie? Czy ci ludzie - z Jezusem na czele - wierzyli w realność opisu stworzenia w jeden tydzień czy nie? Jaka jest Twoja odp.? Jezus wiedział, ze stworzył Świat, apostołowie wierzyli, że Bóg stworzył Świat. A co do prawdomównosci Boga: Biblia nie została napisana ani przez Boga, ani pod Jego dyktando.
|
Pt kwi 01, 2016 19:48 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Kozioł napisał(a): Jezus wiedział, ze stworzył Świat, apostołowie wierzyli, że Bóg stworzył Świat. Dziś też są tacy, co wierzą, że Bóg stworzył świat, ale twierdzą, że trwało to miliony lat... A jak wierzyli Jezus i apostołowie? [pisarze Biblii]O to się pytam, a Ty unikasz jasnej odp. Kozioł napisał(a): A co do prawdomównosci Boga: Biblia nie została napisana ani przez Boga, ani pod Jego dyktando. Ale pod Bożym natchnieniem, prawda? Czy wobec tego owo natchnienie Ducha Świętego, daje gwarancję prawdomówności Boga, gdy czytamy, że w tydzień stworzył świat, czy nie mamy takiej gwarancji i pomimo, że z natchnienia Bożego Mojżesz napisał, że trwało to tydzień, to tak naprawdę to tak wcale nie było?... Jak to widzisz? Kozioł napisał(a): Podszedłeś z tezą, że to był jakis "zły" upadek, bo w Biblii upadają na twarz. Tyle że w Biblii ma to znaczenie : oddają hołd, korzą się. Tego nie zauważyłeś. Wystarczyło ci, ze mowa o upadkach. Ci, co doświadczają tych upadków, oraz ci, co się do nich przyczyniają (np. machając marynarką jak Benny Hinn), zgodnie twierdzą: Dzieje się tak za sprawą Ducha Świętego; to On jest obecny i On tak powala ludzi! W tym kontekście, moje cytaty o padaniu na twarz przed Bogiem, są jak najbardziej sensowne, ponieważ skoro te upadki dzieją się w obecności Bożej (niewidzialnej, ale realnie działającej obecności Bożego Ducha!!), to ja się pytam: Dlaczego osoby na które tak Bóg działa, nie padają na twarz, skoro Biblia świadczy dobitnie, że zawsze w Bożej obecności ludzie padali na twarz (nigdy na plecy!)? Jak na to pytanie odpowiesz??... Kozioł napisał(a): Rozumiem twoja gorliwość, nawet troszkę zazdroszczę jej ale jednoczesnie proszę o umiar i ostrożność, dużą ostrożność w argumentowaniu Słowem Bożym. Może na początek zacznij od najwazniejszego : od miłości Boga, łaski, zbawienia. Nie ma co zazdrościć, samemu trzeba "rękawy zakasać" i być Berejczykiem! Dziękuję za radę odnośnie Bożej miłości, łaski, zbawienia... Chwalić Boga, od ponad 20 lat jestem odbiorcą tych Bożych dobrodziejstw... I chcę dalej nim być! 
|
Pt kwi 01, 2016 20:14 |
|
 |
Robek
|
Kreacjonizm to same głupoty. Archaeopteryx po części był gadem po części ptakiem, to taka forma przejściowa. I te kreacjonistyczne brednie o tym że skoro latał to był ptakiem  nietoperze też latają, więc również muszą to być ptaki  czytelnikBiblii napisał(a): Może na samo zbawienie to nie wpływa i znaczenia nie ma... ale wiesz jakie to ma znaczenie?! To ma znaczenia co do PRAWDOMÓWNOŚCI BOGA! Czy Bóg mówi prawdę, gdy mówi, że w 6 dni wszystko stworzył, a 7-mego odpoczął (i dał cytat z tego wydarzenia w przykazaniu na temat szabatu)?! A co to ci za różnica, w jakim czasie Bóg stworzył świat? Na co ci taka wiedza potrzebna?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt kwi 01, 2016 20:32 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
czytelnikBiblii napisał(a): Prawda, zacytowałem jak wyszło, ale tak uczyniłem bo sprawa początkowo dotyczyła KIERUNKU UPADANIA, a nie jego sensu. Rozumiesz? Zadałem pytanie o kierunek. Odpowiedź: na plecy. Więc pokazałem, że w Biblii ludzie padają na twarz [chciałem tę rożnice podkreślić]. Tyle.
Widzisz, czytelnikuBiblii, gdybyś nie czytał tylko Biblii powierzchownie i tendencyjnie, ale znał choćby języki biblijne, czy chciałoby ci się zajrzeć na strony poświęcone analizom lingwistycznym Biblii, szybko zorientowałbyś się, że w przytoczonych przez ciebie cytatach o "upadaniu na twarz" słowo "upadać" ma zupełnie inną etymologię i w związku z tym inne znaczenie niż słowo "upadać", którym posługują się osoby doświadczające czy obserwujące "upadek w Duchu". A tak to wyszło, jak wyszło. Czyli nieciekawie.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt kwi 01, 2016 21:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): A jak wierzyli Jezus i apostołowie? [pisarze Biblii] O to się pytam, a Ty unikasz jasnej odp. Jezus Biblii nie pisał. A autor Księgi Hioba pisał, że Ziemia stoi na palach (chyba dwukrotnie o tym wspominał). czytelnikBiblii napisał(a): Ale pod Bożym natchnieniem, prawda? Tak, pod bożym natchnieniem. Jest źródłem wiedzy o planach Boga, o Jego miłosierdziu, o drodze ludzi do zbawienia. Nie jest księgą ekonomiczna, nie jest księga botaniczna ani podręcznikiem fizyki. czytelnikBiblii napisał(a): Ci, co doświadczają tych upadków, oraz ci, co się do nich przyczyniają (np. machając marynarką jak Benny Hinn), zgodnie twierdzą: Dzieje się tak za sprawą Ducha Świętego; to On jest obecny i On tak powala ludzi!
W tym kontekście, moje cytaty o padaniu na twarz przed Bogiem, są jak najbardziej sensowne, ponieważ skoro te upadki dzieją się w obecności Bożej (niewidzialnej, ale realnie działającej obecności Bożego Ducha!!), to ja się pytam: Dlaczego osoby na które tak Bóg działa, nie padają na twarz, skoro Biblia świadczy dobitnie, że zawsze w Bożej obecności ludzie padali na twarz (nigdy na plecy!)? Jak na to pytanie odpowiesz??... To się nazywa interpretacja życzeniowa ...
|
Pt kwi 01, 2016 21:44 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
To się nazywa eisegeza
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt kwi 01, 2016 21:55 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
wybrana napisał(a): @ Soul 33 - czemu posługujesz się nazwą autora książki lub jej wydawcy. Nie interesuje mnie to zupełnie. Istotne znaczenie ma nazwanie tej cząstki przez wynalazcę i opis jej działania. Czy zapoznałeś sie na jakiej zasadzie ona działa i dlaczego ją nazwano Bożą. Ja swojego kota tez nazywam jak chcę i ta nazwa nie musi się komuś podobać, również na tej zasadzie działał autor książki. Podawanie tytułów książek w rozmowie nie jest zabronione, a czasem jest nawet potrzebne. Pytasz mnie już po raz drugi, dlaczego cząstkę nazwano "Bożą" (czy "boską", nie ma znaczenia). Zatem wyjaśniłem - bez ważnego powodu. Choć w samej książce (jest darmowa w sieci) autor pisze, że bozon Higgsa jest istotny w kilku kwestiach związanych z budową i funkcjonowaniem wszechświata. Sama cząstka jest nośnikiem oddziaływań z polem Higgsa, które częściowo nadaje cząstkom masę. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pole_Higgsa
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt kwi 01, 2016 22:35 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Robek napisał(a): Archaeopteryx po części był gadem po części ptakiem, to taka forma przejściowa. To tylko "niepobożne" życzenie ewolucjonistów, aby to była forma przejściowa... Guzik prawda! Robek napisał(a): A co to ci za różnica, w jakim czasie Bóg stworzył świat? Na co ci taka wiedza potrzebna? Już pisałem dlaczego to takie ważne! Nie czytałeś?? To powtórzę: Jest to ważne, aby wiedzieć z kim mamy do czynienia - z Bogiem, który jak coś mówi, to jest to prawda (w czystej postaci) czy półprawda, albo wręcz kłamstwo (czyli coś niefajnego)! Rozumiesz już czy mam dalej wyjaśniać? [mogę to zrobić, ale proponuję samemu logicznie pomyśleć...]
|
So kwi 02, 2016 5:25 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
medieval_man napisał(a): czytelnikBiblii napisał(a): Prawda, zacytowałem jak wyszło, ale tak uczyniłem bo sprawa początkowo dotyczyła KIERUNKU UPADANIA, a nie jego sensu. Rozumiesz? Zadałem pytanie o kierunek. Odpowiedź: na plecy. Więc pokazałem, że w Biblii ludzie padają na twarz [chciałem tę rożnice podkreślić]. Tyle.
Widzisz, czytelnikuBiblii, gdybyś nie czytał tylko Biblii powierzchownie i tendencyjnie, ale znał choćby języki biblijne, czy chciałoby ci się zajrzeć na strony poświęcone analizom lingwistycznym Biblii, szybko zorientowałbyś się, że w przytoczonych przez ciebie cytatach o "upadaniu na twarz" słowo "upadać" ma zupełnie inną etymologię i w związku z tym inne znaczenie niż słowo "upadać", którym posługują się osoby doświadczające czy obserwujące "upadek w Duchu". A tak to wyszło, jak wyszło. Czyli nieciekawie. Mam szukać etymologi słowa "upadać" a języku hebrajskim/greckim i w polskim? No to może podziel się swą wiedzą w tym temacie... Jak lingwistyka to rozpatruje? Co mówią o swoim upadaniu ludzie tacy jak @wybrana? Mówią, że upadli do tyłu i mieli świadomość, tak? A co mówią o swoim upadaniu ludzie w Biblii? Mówią, że upadli na twarz i mieli świadomość, tak? Co tu pomoże etymologia?? Powiedz... Porozmawiajmy...
|
So kwi 02, 2016 5:30 |
|
|
|