Symbole religijne w instytucjach publicznych.
Autor |
Wiadomość |
Incognito
|
Oj, Bobo, myślę że gdyby jacyś sataniści zawiesili na ścianie pentagram lub kozią głowę (symbol, nie prawdziwą  ), to raczej by nie było omijania i tolerowania 
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
So lis 05, 2005 21:25 |
|
|
|
 |
bobo
|
A wiesz, że w myślach pomyślałabym sobie: co za heretyzm? i przeszłabym obojętnie.. Tak. Ściany wspólne, miejsce dla każdego, a niech tam! I poszłabym dalej. T o l e r a n c j a, tylko i wyłącznie, uwierz.
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
So lis 05, 2005 21:32 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
A co znaczy "uzurpować prawo do przewodnictwa nad tym tematem"? Oświeć mnie proszę, bo coś mi się mocno wydaje, że forum od tego jest żeby pisać i wymieniać poglądy- kto chce pisać i ma jakiś pogląd ten pisze. A co mam, sam nie wiem w sumie, ograniczać pisanie w temacie? Pisać np. raz na tydzień, albo co 302862592 sekund? Bo jakoś nie rozumiem...
Cytuj: nie zdejmiemy krzyży ze ścian Cytuj: zdejmowaniu ze ścian krzyzy stanowcze NIE To choćby dwa przykłady. Cytuj: katolicy im zabraniają Tak. Zrób sobie eksperyment i w byle jakiej szkole powiedz, że nie chcesz krzyża na ścianie, gdyż instytucja państwowa w swoich założeniach powinna być świecka i nie wywyższać żadnej religii, zobaczysz co się będzie działo. Cytuj: a to oznacza,że Bóg wszędzie obecny ma być obecny na sali sejmowej,w sali sadowej, w kazdym urzedzie i w każdej szkole Tu masz przykład, moim skromnym zdaniem o nierównouprawnieniu religii. Cytuj: bo na to nie licz że pieniądze z mojego podatku pójda na jakąś sekte i na wieszanie jej symboli w państwowych szkołach Drugi. Cytuj: etykę reprezentuje w Polsce Kościół Katolicki to jest nasza Polska etyka innej się nie powinno stosować Trzeci i jak dla mnie wystarczy poniżania, umniejszania, wywyższania się nda innymi religiami(co sądzę, że i w innych tematach możnaby było dojrzeć). Cytuj: A niechże sobie zawieszają swoje symbole wiary. Ktoś taki, jak ja je po prostu ominie, popatrzy, będzie tolerował, a nie staczał walkę o ich "zwieszenie" ze ściany.
Incognito ma racje.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
So lis 05, 2005 21:32 |
|
|
|
 |
bobo
|
Może i Incognito ma rację, jak każdy z nas tu piszących. Każdy ma swój pogląd, swoje racje, swoje zdanie itd. Tobie A. wolno, mnie i każdemu innemu z osobna.
Możesz pisać z częstotliwością inną, np. co 302862590 sekund, jak ci tylko sił nie zbraknie.
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
So lis 05, 2005 21:40 |
|
 |
Incognito
|
No dobra, to ja się w końcu wypowiem na temat  Wolę żeby nie było w klasach symbolu żadnej wiary, niż żeby były nimi obwieszone jak choinka. Wieszanie krzyży w pomieszczeniach jest już w sumie tradycją - zależną od władz uczelni które są właścicielami budynku, ale tradycją - i jeśli nikt nie występuje ze sprzeciwem, to nie widzę powodu by to zmieniać. Jeśli zaś ktoś wystąpi ze sprzeciwem, to można kwestię przedyskutować i dojść do sensownego porozumienia - byleby tylko sama uwaga nie była bezsensowna w stylu "bo mnie to razi i tyle".
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
So lis 05, 2005 21:57 |
|
|
|
 |
Stratovirus
|
Cytuj: mi to zbrzydło to straszydło gdy polityka miesza sie do szkół... a jak religia do polityki? albo religia do szkół? Cytuj: Tak. Zrób sobie eksperyment i w byle jakiej szkole powiedz, że nie chcesz krzyża na ścianie, gdyż instytucja państwowa w swoich założeniach powinna być świecka i nie wywyższać żadnej religii, zobaczysz co się będzie działo.
nie muszę, u mnie nie wiszą krzyże.......i jakoś nikt nie narzeka na ich brak
|
N lis 06, 2005 13:16 |
|
 |
A.
|
Masz dziwną szkołe więc, bo u mnie w żadnej by to nie przeszło... no chyba, że to uczelnia, a nie szkoła, to inna piosenka 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
N lis 06, 2005 13:29 |
|
 |
Stratovirus
|
dlaczego w szkole by nie przeszło a na uczelni tak? jest jakaś różnica?? i to państwówka i to
|
Wt lis 08, 2005 7:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
COz... uczelnie charakteryzuja sie wieksza.... "dojrzaloscia" zarowno kadry, jak i osob, ktore szkola.
Crosis
|
Wt lis 08, 2005 7:45 |
|
 |
A.
|
Dokładnie, Crosis świetnie to ujął. Jest pewna różnica między UJotem a jakąś podstawówką.
|
Wt lis 08, 2005 17:21 |
|
 |
elka
|
to jako przyczynek do dawnej dyskusji
pozdrawiam 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Cz lut 16, 2006 21:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Posty przeniesione z tematu: viewtopic.php?t=8118&postdays=0&postorder=asc&start=0
tomekk1974 napisał(a): vvv i stern Czy wy niewidzicie co sie dzieje z naszym krajem?Posadza drzewko ksiądz swieci Cos kupia jest ksiadz W urzedach i instytucjach publicznych symbole religijne a w szkołach katechici i ksieza maja wiecej do powiedzenia niz dyrektorzy Nawet mówia jakie filmy mozemy ogladac bo jak film jest po nie ich mysli to zaraz z ekranu karzą sciagac np kod da vinci lub harry potter Czytajcie rózne gazety i ogladajcie wiele telewizji a nie tylko trwam i nasz dziennik w których ukazuja sie artykuły nawołujace do nienawisci rasowej i przeciw innym wyznaniom Ja niejestem antykatolicki Tylko antyklerykalny Leszek, Jan napisał(a): Dlatego, że jesteś antyklerykalny (ale niekatolicki), to chciałbyś usuwać z miejsc publicznych znaki religijne? tomekk1974 napisał(a): jan a jak bys sie poczul gdyby np wisiala gwiazda dawida?Tam przychodza ludzie róznych wyznan a wisi tylko symbol katolicki Leszek, Jan napisał(a): W Izraelu, gdzie judaizm jest religią większości, w ogóle by mi to nie przeszkadzało. Podobnie też nie przeszkadza mi krzyż w miejscach publicznych, gdyż w Polsce chrześcijaństwo jest wyznawane przez większość. tomekk1974 napisał(a): jan Tak dzieje sie tylko w panstwach wyznaniowych Nieróbmy z polski afganistanu!!!Od tego są koscioły!!!Jesli ma byc krzyz to niech bedą tez inne symbole innych religii Nienarzucajmy innowiercom swojej religii
|
So sie 19, 2006 10:09 |
|
 |
Mieszek
|
Zgadzam się z Leszek Jan całkowicie w tym, że tam gdzie jest religią panujacą judaizm nie mozna oczekiwać by wisiał krzyż.
Byłoby to podburzanie i podżeganie jawne do wojny religijnej.
I dziwię się tym, że Żydom tak łatwo przychodzi w Polsce takie szarogęszenie się.
I to nie po to, aby wołać o to, by wisiał symbol Żydowski, ale o to by zdjąć krzyż!
I to wcale nie jest traktowane jak próby wywołania konfliktu religijnego!
Czyli wojny religijnej!
Jak to możliwe?
To tak, jakbym pojechał do Izraela i jeśli udałoby mi się w cudowny sposób zdobyć obywatelstwo Izraela, zarządał usunięcia wszystkich znaków, symboli religijnych w miejscach publicznych.
Tam, to by dopiero wywołało burze takie coś.
Ich cywilizacja jest sakralna, gdybym więc zarządał do tego by nie ukazywano publicznie ich wiary, bo "mnie to razi", to byłby de facto koniec Izraela i judaizmu!
Nie mam nic przeciwko temu, aby Żydzi publicznie obchodzili swoje święta na ulicach w Polsce.
Nie mam nic do Krysznowców, by łazili na pomarańczowo i "pachnieli".
Nie mam nic im do zarzucenia, tak jak Świadkom Jechowy za to, że zaczepiaja notorycznie ludzi i łażą "pod nogami", szczególnie na dworcu katowickim.
Dlaczego jednak Żydzi chcą usunięcia krzyży, a nie wprowadzenia swoich symboli tam, gdzie im pasuje?
Bo chcą robić u nas to samo co w Libanie.
I będą do tego dążyc zawsze.
Jedyny powód dla którego nie dążą do tego tak ekstermistycznie jak tam, to to, że założyli nie Judeopolonie jednak, ale Izrael.
Słabi Żydzi to spokojni Żydzi. Zupełnie jak słabe Niemcy i słaba Rosja, i słabe Chiny.
Jedyne państwa które jako potęgi się sprawdzają w tym, ze dążą nie do "panowania", ale wspomagania i obrony ucisnionych, to USA, W. Brytania i... jak pokazały nasze dzieje Polska!
Nawet Francuzi nie sprawdzili sie ze swoim Napoleonem.A inne państwa nie miały tej możliwości ukazania w pełni jeszcze swoich możliwosci.
Może jakieś państwa pominąłem, nie wiem, jestem bardziej wzburzony tą całą ochroną Izraela w mediach, aż "po szafot", niż mam cokolwiek w tej chwili w głowie.
Izrael ukazał to, co chce zrobić dla świata. Ich państwo ma za cel ziścić dążenia religijne. A jest nim jak wszyscy dobrze wiemy uczynienie przez ich Boga, według ich mądrosci i umowy, całego świata "podnóżkiem u jego stóp".
Do tego dążą. Państwo Izrael to tylko środek do celu.
Moga go w każdej chwili w imie ich zasad stracić i obarczyc wina za to gojów.
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
So sie 19, 2006 11:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Krzyż powinien wisieć na ścianie i dla innowierców nie jest to niczym kontrowersyjnym.Jeśli się zdejmuje krzyż, bo np.mają przyjechać muzułmanie np.z Iranu to jest to jawny wyraz naszego tchórzostwa i braku prawdziwej wiary.Wtedy dajemy antyświadectwo.Krzyż zatem powinien pozostać i nie wstydźmy się naszej wiary wobec innowierców.Nasz papież odwiedził synagogi i meczet i miał na piersi krzyż papieski.Muzułmanie przyjęli papieża.A tymczasem w Europie Zachodniej zdejmuje się krzyż ze ścian,bo mają przybyć muzułmanie.We Francji natomiast zabrania się katolikom nosić krzyż a muzułmankom chusty.Z jednej strony powitanie a z drugiej ciche represje.I to ma być Europa?
|
Pn sie 21, 2006 19:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I inne zdanie: Cytuj: Jesli ma byc krzyz to niech bedą tez inne symbole innych religii
Innych religii.Rozumiem,że symbole religii monoteistycznych: judaizmu,islamu i chrześcijański krzyż w centrum.Ekumenizm i dialog byłby wówczas propagowany.
|
Pn sie 21, 2006 20:02 |
|
|
|