Koniec świata ździebko inaczej
Autor |
Wiadomość |
ARHIZ
|
 Re: Koniec świata ździebko inaczej
Lurker napisał(a): Karkołomna ekwilibrystyka, jesli się choć trochę zna obyczaje pasożytów. Ale skoro żyjemy w najlepszym ze światów, chyba nie chcę wiedzieć, jak wyglądały inne możliwości. : P Z tego co mi wiadomo, wszechświat jest jeden - więc nie można go nazwać najlepszym (musiałyby być co najmniej dwa, jeden lepszy, drugi gorszy). A i pasożyt ma swój cel i sens.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
N sty 20, 2013 22:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Gdyby nie zjedli owocu z drzewa wiedzy nie było by śmierci. Ja sadzę, że Adam i Ewa byli smiertelni od samego poczatku. Chodzili sobie po tym raju w pewnym momencie Wąż nakłonił ich do zjedzenia owocu z drzewa poznania. Wiemy, ze Bóg zabronił tego, mówiąc ze gdy to uczynią niechybnie umrą. Według mnie to była forma manipulacji ze strony Boga, forma straszaka byle tylko utrzymac ich z dala od owocu, takie kłamstewko. W tym wypadku to Wąż- Szatan mówił prawdę - nie umrzecie. Jak wiemy zjedli owoc i nie umarli, tylko oczy im sie otworzyły i uznali, ze są nadzy. A gdy juz było po wszystkim słyszymy jak Bóg mówi: Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki.Adam i Ewa nie zjedli owocu z drzewa życia zatem nie mogli być niesmiertelni. Nawet gdyby nie spożyli owocu z drzewa poznania to i tak kopneliby w kalendarz.
|
N sty 20, 2013 23:51 |
|
 |
Lurker
|
ARHIZ napisał(a): Lurker napisał(a): Karkołomna ekwilibrystyka, jesli się choć trochę zna obyczaje pasożytów. Ale skoro żyjemy w najlepszym ze światów, chyba nie chcę wiedzieć, jak wyglądały inne możliwości. : P Z tego co mi wiadomo, wszechświat jest jeden - więc nie można go nazwać najlepszym (musiałyby być co najmniej dwa, jeden lepszy, drugi gorszy). Można rozważać rozmaite projekty Wszechświatów. ARHIZ napisał(a): A i pasożyt ma swój cel i sens. To co, od jutra hodujemy owsiki? : P fuller napisał(a): W tym wypadku to Wąż - Szatan mówił prawdę - nie umrzecie. Jak wiemy zjedli owoc i nie umarli, tylko oczy im sie otworzyły i uznali, ze są nadzy. Otóż właśnie, manipulacja godna Szatana. Gdyby po prostu kłamał, cała historia straciłaby na wyrazie.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pn sty 21, 2013 12:57 |
|
|
|
 |
ARHIZ
|
Lurker napisał(a): Można rozważać rozmaite projekty Wszechświatów. No tak, ale pisząc Wszechświat mam na myśli "wszystko wszystko", włączając w to te wszystki wymiary, równoległe światy, wszechświaty i co tam jeszcze może teoretycznie występować. Cytuj: ARHIZ napisał(a): A i pasożyt ma swój cel i sens. To co, od jutra hodujemy owsiki? : P O owsiki nie martw się, poradzą sobie - jak na razie nie przewiduje się zmniejszenia ich licznych populacji. Gorzej natomiast z tasiemcem nieuzbrojonym - coraz trudniej o żywe okazy :/ Ciekaw jestem, co się z tanie z gościem, który będzie ostatnim nosicielem tego tasiemca. Ekolodzy się do niego przywiążą i zabronią mu brać leków?
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Pn sty 21, 2013 13:19 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Lurker napisał(a): fuller napisał(a): W tym wypadku to Wąż - Szatan mówił prawdę - nie umrzecie. Jak wiemy zjedli owoc i nie umarli, tylko oczy im sie otworzyły i uznali, ze są nadzy. Otóż właśnie, manipulacja godna Szatana. Gdyby po prostu kłamał, cała historia straciłaby na wyrazie. A wystarczy minimum wiedzy biblijnej - choćby z katechez w podstawówce, żeby podobnych rzeczy nie pisać. Szatan kłamał. Zjedli i umarli. Słownik terminów biblijnych tak pisze o śmierci: Cytuj: W całej Biblii widoczny jest bliski związek pomiędzy śmiercią a grzechem. Śmierć jest częścią kary, która spadła na Adama po jego nieposłuszeństwie. Paweł uważa śmierć za nieuniknioną konsekwencję obecności grzechu na świecie. Bóg bowiem jest święty, i nie może tolerować grzechu. Jeśli umieramy w stanie niewybaczonego grzechu, nasza śmierć jest nie tylko cielesna, lecz także duchowa. Jest to oddzielenie od Boga. Nowy Testament często mówi o nie-chrześcijanach, że są fizycznie żywi, ale "duchowo martwi przez nieposłuszeństwo i grzechy".
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn sty 21, 2013 14:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie dość, że Szatan w przeciwieństwie do Boga nas nie okłamał, to jeszcze wyciągnął nas ze stanu zezwierzęcenia w jakim znajdowali sie Adam I Ewa przed zjedzeniem owocu z drzewa poznania. To dzieki Szatanowi nie biegamy nago z pindolami na wierzchu, pomiedzy krzakami niczym małpa w bananowym gaju. Zatem trochę wdzieczności dla niego
|
Pn sty 21, 2013 15:32 |
|
 |
Panna_Funia
|
fuller->Cytuj: To dzieki Szatanowi nie biegamy nago z pindolami na wierzchu, pomiedzy krzakami niczym małpa w bananowym gaju. No Panie Fuller! Ja tu grzecznie pracować próbuję, skupić się, a Pan tu takie teksty sadzi, że nijak się nie da, no... Ale co racja, to racja. Jakby na to nie spojrzeć, i posługując się językiem stosowanym wyjątkowo chętnie przez niektóre nasze forumowe dzieci boże  , zamysł boży najbardziej realizują... dewianci 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Pn sty 21, 2013 15:51 |
|
 |
Andy72
|
fuller napisał(a): Nie dość, że Szatan w przeciwieństwie do Boga nas nie okłamał, to jeszcze wyciągnął nas ze stanu zezwierzęcenia w jakim znajdowali sie Adam I Ewa przed zjedzeniem owocu z drzewa poznania. Zezwierzęcenia? Późniejsze morderstwo Abla przez Kaina i wszystkie wojny to nie zezwierzęcenie? Szatanowi udaje się przekonać że on jest tym dobrym a Bóg jest zły.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn sty 21, 2013 15:57 |
|
 |
ARHIZ
|
Lurkerze, teraz ja mam pytania  TRUE - rozpoznajesz Dyskordię w Panu Bogu, a Szatan pozostaje dla Ciebie nieprzenikniony (kogo domyślasz się w nieprzeniknionym?), FALSE - rozpoznajesz Dyskordię w Szatanie, a Pan Bóg pozostaje dla Ciebie nieprzenikniony (kogo domyślasz się w nieprzeniknionym?), BOTH - rozpoznajesz Dyskordię w obydwu Przeciwnikach, NONE - nie rozpoznajesz Dyskordii w żadnym z Przeciwników. Arhiz variant A: Okazuje się, że są na prawdę różni bogowie Allah, Queltzalcoatl, Wisznu, Maka Paka i toczy się walka między nimi i ich podwładnymi. Dyskordia objawia się przed Tobą i mówi, że niegodne jej służyłeś i nie jesteś godzien być Jej wyznawcą. Arhiz variant B: Okazuje się, że są na prawdę różni bogowie Allah, Queltzalcoatl, Wisznu, Maka Paka i toczy się walka między nimi i ich podwładnymi. Tym razem Dyskordia objawia się przed Tobą i mówi, że jesteś Jej ulubionym sługą i proponuje Ci zostanie bogiem i Jej mężem jak już wygracie tą całą wojnę... Ale najpierw prosi Cię o szereg ryzykownych działań, przy wygląda to tak, jakby chciała Cię po prostu wykorzystać do wygrania wojny a potem olać. Arhiz variant C: Jedyną boginią jest Dyskordia i trafiasz to Jej "raju"... okazuje się jednak, że jest w nim tak ogromny chaos, że jest to dla Ciebie tortura i nie możesz tego znieść. Arhiz variant D: Jedyną boginią jest Dyskordia i trafiasz to Jej "raju"... okazuje się bucowatą, wredną królową absolutną, która ciemięży swój lud i jest ogólnie zuua.
|
Pn sty 21, 2013 16:12 |
|
 |
Andy72
|
Po co te warianty? A nie prościej przyjąć że Jezus okazuje się prawdziwym Bogiem a szatan jest wrzucony do jeziora ognistego?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn sty 21, 2013 16:17 |
|
 |
Lurker
|
To już będzie kompletna herezja...
TRUE: okazuje się, że faktycznie, pogańscy bogowie istnieją i są zgromadzeni pod sztandarem Dyskordii. Pod postacią Szatana ukrywa się Allah, tzn. muzułmanie mają, w pewnym sensie, rację: Jezus był tylko prorokiem, a Mahomet ostatnim z proroków. Dlaczego Allah podniósł sztandar rebelii przeciw pozostałym bogom, pozostaje niewiadomą (i może lepiej tego nie wiedzieć, szczególnie jeśli jest się muzułmaninem). Dochodzi do ostatecznej konfrontacji między niewiernymi a muzułmanami ze wskazaniem na tych pierwszych, z tym że pozostali monoteiści mają przerąbane, ponieważ strzelają do nich obie strony, a oni nie wiedzą, w którą stronę się obrócić. Jahwe nie istnieje.
FALSE: okazuje się, że faktycznie, pogańscy bogowie istnieją i są zgromadzeni pod sztandarem Dyskordii. Pod postacią Pana Boga ukrywa się Mędrzec Kung aka Konfucjusz (nie pytajcie mnie, jak się znalazł w Niebiosach i wyrzucił zeń poprzednich lokatorów). Dochodzi do burzliwych, raz po raz zrywanych negocjacji w kwestii podziału stref wpływów. Przy czym obie strony zgadzają się co do tego, że monoteiści przesadzili i powinni powrócić hurtem do Pustki. Ponieważ nic tak nie łączy, jak wspólny wróg, dochodzi do ostatecznej konfrontacji między Okcydentem a Orientem, ze wskazaniem na tych drugich, z tym że Żydów wybrania Aszera. Jahwe jest martwy.
BOTH: okazuje się, że wszyscy bogowie stanowią aspekty Dyskordii, która objawiała się każdorazowo w takiej postaci, jakiej ludzie sobie życzyli - z czystej sympatii. Z tym, że monoteiści... dlatego właśnie postanowiła, że ma dość. Entropia wzrasta w postępie geometrycznym i zatapia Wszechświat. Wszyscy ludzie wracają do Pustki.
NONE: Pan Bóg to Pan Bóg, a Szatan to Szatan; Dyskordia nie istnieje, a ja mam przerąbane (żałuj za dowcipy, synu!).
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
Ostatnio edytowano Pn sty 21, 2013 16:50 przez Lurker, łącznie edytowano 2 razy
|
Pn sty 21, 2013 16:41 |
|
 |
Andy72
|
Po co gdybać, jak prawda jest jedna? jeśli już to wybierz NONE
|
Pn sty 21, 2013 16:44 |
|
 |
Lurker
|
Wiem, wiem...
|
Pn sty 21, 2013 16:45 |
|
 |
Panna_Funia
|
Andy72->Po to by można było sobie różne rzeczy porozważać, nad różnymi się pozastanawiać, i by zabawa fajna była  Cytuj: A nie prościej przyjąć że Jezus okazuje się prawdziwym Bogiem a szatan jest wrzucony do jeziora ognistego? To zależy komu. Mnie tam wcale nie prościej.
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Pn sty 21, 2013 16:46 |
|
 |
Lurker
|
Właśnie, my jesteśmy tacy chłopscy teologowie - teoretycy, co lubią rozważać rozmaite fajne warianty...
Jakby to fajnie było, gdyby Szatan nie był ostatnim sukingadem. Bo Pan Bóg - Andy, zrozum: nie wszystkim się podobają teorie Jego naziemnego personelu.
|
Pn sty 21, 2013 17:20 |
|
|
|