Symbole religijne w instytucjach publicznych.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja przedstawie swoje stanowisko, poniewaz temat jest dla mnie za dlugi, i nie chce mi sie teraz go czytac
Krzyz powinien wisiec w instytucjach publicznych (chocby w szkolach), powyzej godla.
|
Pn sie 21, 2006 21:31 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Szalony  to pryz okazji napisz, jak to by się miało do art. 25 i 53 Konstytucji RP, cały czas obowiązującej.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn sie 21, 2006 22:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pozwolisz, ze jutro, bo niezbyt mi sie dzisiaj chce zglebiac te artykuly 
|
Pn sie 21, 2006 22:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiec dla Ciebie bycie katolikiem jest wazniejsze, niz bycie Polakiem?
Crosis
|
Wt sie 22, 2006 6:54 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
ToMu napisał(a): Szalony  to pryz okazji napisz, jak to by się miało do art. 25 i 53 Konstytucji RP, cały czas obowiązującej.
Wiesz, to jakieś pół strony tekstu. Naprawdę, nie jest to trudne.
Żeby Ci ułatwić - podam linka: http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 0483Lj.pdf
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt sie 22, 2006 7:32 |
|
|
|
 |
Trawy
|
Mieszek napisał(a): I dziwię się tym, że Żydom tak łatwo przychodzi w Polsce takie szarogęszenie się. I to nie po to, aby wołać o to, by wisiał symbol Żydowski, ale o to by zdjąć krzyż! A skąd ci się owi Żydzi wzięli? O ile pamiętam JESZCZE mamy w konstytucji rozdział religii od państwa i wieszanie symboli religijnych w instytucjach państwowych jest niezgodne z konstytucją. W prywatnej firmie - volia - wieszaj co chcesz. Ale NIE w urzędzie skarbowym czy szkole. Mieszek napisał(a): To tak, jakbym pojechał do Izraela i jeśli udałoby mi się w cudowny sposób zdobyć obywatelstwo Izraela Ech te demony plotek  . Jedź, zamieszkaj, postaraj się o stay pobyt, ożeń się albo czekaj dziesięć lat i wsytępuj o obywatelstwo. Co w tym cudownego? Mieszek napisał(a): Ich cywilizacja jest sakralna, gdybym więc zarządał do tego by nie ukazywano publicznie ich wiary, bo "mnie to razi", to byłby de facto koniec Izraela i judaizmu! Może jedź choćby na pielgrzymkę - zdziwisz się ale w Izraelu NIE MA w urzędach symboli religijnych. Żadnych. Jest godło państwa. Mieszek napisał(a): Dlaczego jednak Żydzi chcą usunięcia krzyży, a nie wprowadzenia swoich symboli tam, gdzie im pasuje? Bo chcą robić u nas to samo co w Libanie. I będą do tego dążyc zawsze. Czy ty masz obsesję? Mieszek napisał(a): Jedyny powód dla którego nie dążą do tego tak ekstermistycznie jak tam, to to, że założyli nie Judeopolonie jednak, ale Izrael.
Chyba masz - pomysł z czymś o nazwie zawierającej "Polonia" w zestawieniu z "Judeo" musi tkwić w umysłach oślepionych obsesją.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Wt sie 22, 2006 11:55 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
Cytuj: Wiec dla Ciebie bycie katolikiem jest wazniejsze, niz bycie Polakiem?
tego nie można porównywać, bycie katolikiiem to bycie członkiem innej wspólnoty. Ale faktem jest że bycie katolikiem jest dla mnie ważniejsze niżPolakiem choć to nie koliduje ze sobą. Bycie katolikiem to bycie dobrym Polakiem, Niemcem, Francuzem. To tak co jest wazniejsze bycie katolikiem czy bycie ojcem, synem. matką, córką.
co do Izraela to te pańśtwo nie ma konstytucji tak jak Polska bo nine ma zgody czy Izrael ma być panstwem świecki czy religijnym. Dziś jest to pewna hybruyda świeckkieigo syjonizmu z reglijną argumentacją dla istniena tego państwa. [/url]
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Wt sie 22, 2006 12:08 |
|
 |
Trawy
|
marcin_jarzębski napisał(a): co do Izraela to te pańśtwo nie ma konstytucji tak jak Polska bo nine ma zgody czy Izrael ma być panstwem świecki czy religijnym.
Ależ ma i to nowocześniejszą niż polska konstytucja.
Tam jest konstytucja rozproszona - wedle pomysłu Hansa Kelsena.
Podobnie jest w Wlk. Brytanii, aczkolwiek ich konstytucja polegała na ewolucji w rozproszony akt prawny, a nie na stworzeniu takiego ob ovo.
I fakt świckości czy religijności państwa nie ma tu nic do rzeczy.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Wt sie 22, 2006 12:28 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Trawy napisał(a): marcin_jarzębski napisał(a): co do Izraela to te pańśtwo nie ma konstytucji tak jak Polska bo nine ma zgody czy Izrael ma być panstwem świecki czy religijnym. Ależ ma i to nowocześniejszą niż polska konstytucja. Tam jest konstytucja rozproszona - wedle pomysłu Hansa Kelsena. Podobnie jest w Wlk. Brytanii, aczkolwiek ich konstytucja polegała na ewolucji w rozproszony akt prawny, a nie na stworzeniu takiego ob ovo. I fakt świckości czy religijności państwa nie ma tu nic do rzeczy.
Pewnie to nie na temat, ale muszę się podzielić tym objawieniem, na które mnie naprowadziłeś.
" KONSTYTUCJA ROZPROSZONA"
To zupełnie jak Unii Europejskiej.
Unia jest, a w sensie prawa międzynarodowego - nie ma jej ! Konstytucji nie ma, ale MA ! Rozproszoną.
Tysiące aktów prawnych z kilkudziesięciu lat integrowania się. Sprzecznych z sobą merytorycznie.
Niejawnie anulujących wcześniejsze przepisy.
Sprzecznych przy porównaniu wersji językowych.
Trzeba mieć żydowski łeb by się w tej Konstytucji połapać.
Rzeczywiście jesteśmy zacofani. Daleko nam do Unii (odnośnie konstytucji).
Wt sie 22, 2006 12:55 |
|
 |
Trawy
|
Stanisław Adam napisał(a): "KONSTYTUCJA ROZPROSZONA" To zupełnie jak Unii Europejskiej. ... Unia jest, a w sensie prawa międzynarodowego - nie ma jej ! Konstytucji nie ma, ale MA ! Rozproszoną. ... Trzeba mieć żydowski łeb by się w tej Konstytucji połapać.
Rzeczywiście jesteśmy zacofani. Daleko nam do Unii (odnośnie konstytucji).
Raczej angielski.
Konstytucja UE przypomina brytyjską a nie izraelską - tam jest 11 ustaw /początkowo było 5/ zasadniczych.
Aczkolwiek konstytucja UE jest w procesie tworzenia i niespójności są raczej wynikiem tego powstawania - w efekcie ma być zwyła konstytucją spisaną w jednym dokumencie - a nie jak brytyjska w dziesiątkach aktów.
Albo inaczej - obecnie wygląda jak konstytucja USA.
|
Wt sie 22, 2006 13:04 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
niestety ja na studiach miałem przedmiot "Konstytucja Europejska" i musiałem jej się uczyć czasami na pamięć. To jest jeden wielki bełkot, nawet najwięksi entuzjaści tego dokumentu kleli go kiedy przyszło im sie z nim zapoznać.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Wt sie 22, 2006 16:38 |
|
 |
Mieszek
|
skoro zrobił się off top to sie dołącze
może wytną mnie z wami
otóż cała sprawa tkwi w kwesti tej, że ludzie logiczni próbuja za wszelką cene unormować prawa [ujednolicić]
zrobić prawo doskonałe nadające się dla wszystkich
to jest jednak nieosiągalne
a dlaczego?
dlaczego to takie utopijne?
otóż kazdy człowiek ma swoje potrzeby, te potrzeby jeszcze jakoś ze względu na kulturę łącza się ze sobą
ale potrzeby krain o podstawach z różniąca się tradycją?
albo choćby spójrzmy tylko gospodarczo
jedni mają ryby obficie inni ziarno jeszcze inni zywią się liśćmi koki
jak sporzadzić akty prawne dotyczace zezwolenia na uprawe koki nie kolidujące z innymi państwami?
i tu rosna tony papierów...
nie można dogodzić wszystkim bo kazdy kraj jest inny, dogadzając wszystkim nie dogadza sie nikomu, wszyscy plują na takie teksty i słusznie, tu powinien byc bunt
i jak widac nawet po prostu jest
tu chodzi o to, czy będziemy dążyć do jedności w różnorodności czy do jednosci w jednostajności
te drugie jak widać pochłoneło całkowicie jednak "uczonych"
dlatego UE póki co to niespełnia podstawowych zasad współstanowienia o sobie jako uni z tolerancją odrebności kultur narodowych
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Wt sie 22, 2006 22:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis napisał(a): Wiec dla Ciebie bycie katolikiem jest wazniejsze, niz bycie Polakiem?
Crosis
Tak.
ToMu
Art. 25.
ust.1 - Zgadzam sie z tym, ze sa rownouprawnione
ust .2 Wladze publiczne zachowuja bezstronnosc (...) - [/i] A niech se zachowuja  Jak na razie nie przeczy to mojej propozycji[/i]
ust.3 - Szanuje ich autonomie, i niezaleznosc
Art.53 - Nie narusza to wolnosci religii i sumienia
|
Wt sie 22, 2006 22:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
PS. Niestety nie jestem specjalista w zakresie falandyzacji prawa 
|
Wt sie 22, 2006 22:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skoro mowa o symbolach religijnych to proponuję krzyż w centrum a obok symbole judaizmu i islamu.Uważam ,że trzeba budować dialog międzyreligijny i żyć w duchu ekumenizmu.Każda religia monoteistyczna ma prawo mieć własny symbol.
|
Śr sie 23, 2006 12:11 |
|
|
|