Firefox - co, jak i dlaczego?
| Autor |
Wiadomość |
|
angua
|
Spidy napisał(a): - są już pod nową wersję dodatki: Adblock (blokujący reklamy) i FireFTP (w karcie FF można obsługiwać transfer plików na serwer) A nie mogłeś wcześniej mówić, że coś takiego istnieje w ogóle?  I mimo że przywiązałam się do Total Commandera, po co otwierać tysiące programów? O ile to się w ogóle do czegoś nadaje  Spidy napisał(a): - nie ma jeszcze dodatku BBCode 
I dopóki nie będzie, ja zostaję przy starej wersji 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| Pt paź 27, 2006 12:24 |
|
|
|
 |
|
Incognito
|
Stanisław Adam napisał(a): Profesjonalny projektant stony chce zwykle sprawdzić jak będzie strona "działać" w różnych przeglądarkach i ich wersjach. [...] Problemem jest tzw. silnik renderujący (czyli ta część, która odpowiada za "rozpoznanie" kodu (x)html. Jak dla wersji/przeglądarek jest wspólna to w istocie tylko interfejs jest inny, a interpretacja ta sama (i te same błędy  ). Czy coś co napisałem zasugerowało Ci, że tego nie wiem? Stanisław Adam napisał(a): Chyba w jakimś czasopiśmie adresowanym dla webdesignerów było to niedawno opisane. Jak poszukasz, to znajdziesz.
Dziękuję za taką precyzyjną informację. Lecę przeglądać wszystkie webdesignerskie czasopisma z kilku ostatnich miesięcy żeby znależć to o czym wspomniałeś.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
| Pt paź 27, 2006 16:18 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
W sumie - nic mi nie brakuje w FF 1.5.0.7. Tym bardziej, że - jak Stasiu - przyzwyczaiłem się do wtyczki BBcode 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N paź 29, 2006 7:45 |
|
|
|
 |
|
angua
|
To nie Stasiu! To ja! 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| N paź 29, 2006 9:50 |
|
 |
|
Spidy
|
FireFTP odkryłem cztery dni temu, wśród polecanych przez Mozillę dodatków.
Ale póki co, ze względu na BBCode, też się nie przesiadam.
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
| N paź 29, 2006 10:20 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
co to jest bbcode?
|
| N paź 29, 2006 14:29 |
|
 |
|
angua
|
Zapraszam do FAQ: faq.php#21
Cytuj: Czym jest BBCode? BBCode jest specjalną implementacją HTML'a, a możliwość jego używania jest uzależniona od ustawień dokonanych przez administratora (możesz także wyłączać go dla każdego postu osobno w formularzu wysyłania). Sam BBCode jest podobny stylowo do HTML'a, znaczniki są zawarte w nawiasach kwadratowych [ i ] a nie < i > oraz oferuje większą kontrolę nad tym co i jak będzie wyświetlane. Więcej informacji o BBCode znajdziesz w przewodniku, do którego dostaniesz się ze strony wysyłania postu.
A my mamy dodatkową wtyczkę do Firefoksa, która tagi bbcode umieszcza pod prawym klawiszem myszy  I nie możemy się z nią rozstać 
|
| N paź 29, 2006 17:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
no tak..... ale  i tak nie wiem o co chodzi. ale skoro tak to widocznie nie jest mi szczególnie do szczęścia potrzebne, mogę zatem żyć w niewiedzy 
|
| N paź 29, 2006 18:27 |
|
 |
|
angua
|
W tej wtyczce chodzi o to, że jak chcesz na przykład pogrubić tekst, to nie musisz cierpliwie wpisywać [b] i [/b], a tylko go zaznaczasz, naciskasz prawy przycisk myszy i wybierasz pogrubienie. To samo ze zmianą koloru, wstawieniem cytatu itp 
|
| N paź 29, 2006 18:32 |
|
 |
|
Incognito
|
angua napisał(a): A my mamy dodatkową wtyczkę do Firefoksa, która tagi bbcode umieszcza pod prawym klawiszem myszy  I nie możemy się z nią rozstać 
Naprawdę chce wam się odrywać rękę od klawiatury i tylko po to łapać za mysz? To już napisanie taga mniej zajmuje.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
| N paź 29, 2006 20:46 |
|
 |
|
angua
|
To zależy co się robi. Jeśli na przykład wkleja się cytat w środek wypowiedzi, prościej użyć myszki [ja mam kopiuj-wklej w myszce], bo właśnie to nie wymaga odrywania ręki  Podobnie ze zmniejszaniem wielkości tekstu, zmianą koloru i kursywą naraz - tyle tego, że szybciej myszką. I trudniej się pomylić...
No i to nie tylko bbcode, ale i tagi htmla. Jak masz do poprawienia dłuższy tekst, w którym powiedzmy należy pokolorować śródtytuły, prościej w ten sposób. To samo ze wstawieniem obrazka czy linka. Przynajmniej dla mnie i przynajmniej czasami 
|
| N paź 29, 2006 22:17 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
angua napisał(a): To nie Stasiu! To ja! 
Kiedyś napisałaś, że Stasiu tak Cię lubi, że wszędzie ma Twojego avatara
A ja sytuację nieco odwróciłem i wziąłem Cię za Stasia
BBcode to np. pogrubianie, kursywa, zmiana kolorów tekstu, wielkości itp - to wszystko, co możesz standardowo zrobić ze swoją odpowiedzią, klikając na dole każdego topica "odpowiedz" 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pn paź 30, 2006 8:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
o, teraz jasne nawet dla mnie
dzięki Angua 
|
| Pn paź 30, 2006 8:16 |
|
 |
|
Spidy
|
Wreszcie!
Od dziś używam już ostatecznie wersji FF 2.0. Co prawda bardzo ważny dla mnie (i każdego forumowicza  ) dodatek BBCode oficjalnie nie jest kompatybilny, ale wystarczy drobny "tuning" i hula...
Oto jak zainstalować BBCode na FF 2.0:
1. Pobierz BBCode
2. Zapisz go na dysku.
3. Plik to zwykłe archiwum ZIP, więc zmień rozszerzenie pliku na ".zip" i wśród plików w archiwum znajdź install.rdf
4. Otwórz install.rdf za pomocą np. Notatnika
5. Zmień linie:
<em:minVersion>0.9</em:minVersion>
<em:maxVersion>1.4</em:maxVersion>
na
<em:minVersion>0.9</em:minVersion>
<em:maxVersion>2.0</em:maxVersion>
6. Zapisz zmieniony plik w tym samym archiwum.
7. Zmień z powrotem rozszerzenie pliku na ".xpi"
8. Zainstaluj rozszerzenie (uruchom ten plik przy pomocy Liska Ogniowego  ).
I hula.
Jak już pisałem powyżej, z innych dostępnych dodatków to polecam: FireFTP, Adblock oraz Fasterfox.
(Dziękuję Crosisowi za pomoc w pierwszych krokach z FF )
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
| Wt lis 07, 2006 20:33 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
To ja, nie Angua.
Cytuj: Poważna dziura w przeglądarce Firefox 2.0Redakcja Republiki WWW 22.11.2006Fundacja Mozilla poinformowała o błędzie w przeglądarce Firefox 2.0, który umożliwia wykradanie haseł zapisanych w menedżerze haseł przeglądarki. Problem polega na tym, że hasło zostaje zapamiętane dla całej domeny. Tak więc hasło wpisane na jednej stronie zostanie wpisane także na innej o ile znajduje się ona w tej samej domenie. Kradzież danych jest możliwa, jeśli tylko złodziej danych będzie mógł założyć sobie stronę w takiej samej domenie jak ofiara, a jest to możliwe np. w serwisach społecznościowych. Co gorsza, użytkownik może się wcale nie dowiedzieć że jego hasła zostały gdziekolwiek wpisane. Można to bardzo dokładnie zaobserwować w demonstracji firmy CIS, która wykryła i opisała ten błąd. Wpisując na tej stronie login i hasło (zgadzając się na zapamiętanie tych danych przez Firefox), następnie klikając na film, który się pojawił, zostaje się przekierowanym na stronę Google. Warto zwrócić uwagę na adres w pasku przeglądarki, gdzie zobaczymy wpisany przez nas login i hasło, ponieważ Firefox bez naszej wiedzy wstawił login i hasło do ukrytych pól na stronie z filmem. Aby uniknąć problemów, zanim jeszcze zostanie wydana poprawka do przeglądarki, Mozilla zaleca stosowanie wtyczki Master Password Timeout, która spowoduje wyświetlanie okienka dialogowego zanim pola zostaną wypełnione danymi. ONET.PL
Jak widac na załączonym przykładzie, warto być ostrożnym przy korzystaniu z wersji beta oprogramowania (nie przetestowanych do końca).
I hula ?

| Śr lis 22, 2006 16:53 |
|
|
|