|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kubuspuchatek
|
 Zniszczony krzyż
Witam
mam taki problem - mam zniszczony krzyz - taki z rodzaju tych, ktore stawia sie na stole kiedy ksiadz chodzi "po koledzie".
Krzyz ten sie zlamal - ma juz swoje lata i generalnie to nie wiem co z nim zrobic.
Wyrzucic? Przekazac to komus? Zostawic gdzies?
Prosze o jakas rade.
|
So gru 02, 2006 20:16 |
|
|
|
 |
No
|
Wydaje mi się, że to nie jest najlepszy dział na takie pytania
-
Jak złamany to możesz próbować skleić np."kropelką"
albo wyrzucić nie bardzo rozumiem w czym problem ma dla ciebie jakieś znaczenie sentymentalne?
Nie widze powodu by oddawać innym swoje śmieci a zostawianie "gdzieś" to chyba też inaczej "śmiecenie"....
|
So gru 02, 2006 20:31 |
|
 |
kubuspuchatek
|
Bardzo mozliwe ze to nieodpowiedni dzial. Przepraszam.
Moderatora prosilbym o przeniesienie w bardziej stosowne miejsce.
Czy krzyz ma jakies znaczenie sentymentalne? Srednio.
Nie wiem czy mozna wyrzucac krzyz poprostu, skleic sie tego nie da. Poprostu nie wiem co z tym zrobic, a nie chcialbym popelnic jakiegos swietokradztwa. 
|
So gru 02, 2006 20:39 |
|
|
|
 |
Aslan
|
Witaj!
Jeśli krzyż jest drewniany, to zaiste najlepszym wyjściem jest go spalić. Nie popełnisz wtedy świętokradztwa, jak przy wyrzuceniu na śmietnik.
Jeśli nie jest drewniany- radzę albo go zreperować : - ), albo zostawić na półce ze szpargałami. Albo włożyć do szuflady...
Nie wyrzucać jednak.
Dla mnie każdy krzyż ma wartość sentymentalną- przypomina o najważniejszym wydarzeniu historycznym w dziejach świata...
Pozdrawiam,
Adam
|
So gru 02, 2006 20:52 |
|
 |
No
|
Cytuj: Nie wiem czy mozna wyrzucac krzyz poprostu, skleic sie tego nie da. Poprostu nie wiem co z tym zrobic, a nie chcialbym popelnic jakiegos swietokradztwa. Wydaje mi się, że krzyż to tylko(i aż) symbol a to czy mamy do czynienia ze świętokractwem zależy tylko od intencji więc myśle, że możesz go zwyczajnie wyrzucić i nikt tam na górze się o to nie obrazi... Ostatecznie nie chcesz go sprofanować prawda? - Cytuj: Jeśli krzyż jest drewniany, to zaiste najlepszym wyjściem jest go spalić. Nie popełnisz wtedy świętokradztwa, jak przy wyrzuceniu na śmietnik.
A co to za różnica
To niebezpieczne i zupełnie nie praktyczne...
|
So gru 02, 2006 20:59 |
|
|
|
 |
arc
|
ze świętymi przedmiotami powinno się robić to co z ciałami zmarłych, czyli spalić albo zakopać w ziemi...
na pewno nie powinno się wyrzucać krzyża do śmietnika!
|
So gru 02, 2006 21:18 |
|
 |
jo_tka
|
Zasada jest taka, że z poświęconymi przedmiotami postępuje się jak z ludzkim ciałem - można spalić, jeśli się da, albo zakopać...
Zobacz tutaj: http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=8&art=1149156783&dzi=0
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So gru 02, 2006 21:20 |
|
 |
kubuspuchatek
|
dziekuje za wszystkie odpowiedzi - bardzo mi pomogliscie
pozdrawiam
|
So gru 02, 2006 22:17 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
 Re: Zniszczony krzyż
kubuspuchatek napisał(a): Witam
mam taki problem - mam zniszczony krzyz - taki z rodzaju tych, ktore stawia sie na stole kiedy ksiadz chodzi "po koledzie". Krzyz ten sie zlamal - ma juz swoje lata i generalnie to nie wiem co z nim zrobic.
Wyrzucic? Przekazac to komus? Zostawic gdzies? Prosze o jakas rade.
Sklej. Napraw.
Albo spal.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N gru 03, 2006 11:07 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|