Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 08, 2025 16:41

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
 Europejska Unia Świrów 2 
Autor Wiadomość

Post Europejska Unia Świrów 2
rozalka napisał(a):
Widzę, że ten temat nie wnosi nic poza wzajemnym (i nie tylko) obrażaniem się etc. Jeśli chcecie rozmawiać na ten temat, to proszę nazwać go jakoś inaczej.

Na obrażanie, jest prosty spoób - skalpel. I wycinać.

A problem jest poważny. Skoro prawie 10 % populacji Unii Europejskiej wymaga psychicznego wsparcia i reanimacji i, przypuszczać należy, tendencja jest wzrostowa to chyba jest powód do niepokoju ? I jest o czym pogadać. Tym bardziej, że jesteśmy w tej chorej Unii.

Nazwa/tytuł tematu dokładnie oddaje treść problemu.
Razi kogoś słowo "świr" ?
W potocznym znaczeniu to przecież ktoś nad kim należy się z troską pochylić, kto wymaga psychicznej opieki. A więc potencjalny klient psychologa, a nawet jeśli podłoże przypadłości jest organiczne to nawet psychiatry.

Dobrze, że portal Wiara zauważył ten problem i wyłuskał njusa z setek bieżących doniesień medialnych.

Odnośnie wypowiedzi w temacie:

1. Przecież nie kwestionowałem potrzeby istnienia zawodu psychologa.

Zadajmy sobie jednak pytanie: Jak radzili sobie ludzie, gdy taki zawód nie istniał ? Byli bardziej normalni niż my dziś ?

A może mamy sztucznie kreowaną i wpajaną nam w świadomość konieczność sięgania po ich "porady"?
Taką tendencję do "psychologizowania" wszystkiego co się tylko da spsychologizować.

To już coraz mniej ludzi umie normalnie kierować się zasadami moralności i etyki (w tym wynikajacych z wiary) ?
Coraz mniej umie rozwiązywać problemy małżeńskie (na przykład) bez wsparcia mediatora-psychologa ?

A gdzie rozum, wiara, nadzieja i miłość ?

2. Jeśli komuś wszystko kojarzy się z jednym (np. RM, Rydzykiem) to, przyznacie, jest powód do niepokoju. O stan psychiczny takiej osoby.
Właśnie "taka" osoba, przyznacie, to właśnie powinien być obiekt zainteresowania psychologa i wsparcia i współczucia ototoczenia.

Dlatego rozalko, nie traktowałbym niektórych wypowiedzi tylko w kategorii "obrażania". Raczej właśnie jako obiekt dla okazania troski, do której przecież my, chrześcijanie, jesteśmy szczególnie zobligowani.

Zresztą - tak na oko, bo przecież nie mam żadnych narzędzi do ilościowego zbadania - to Forum odzwierciedla ten niepokojący stan.
Tak z 1 na 10 forumowiczów takiej troski potrzebuje.
Myślę, że jest to zadanie dla nas pozostałych (9 z 10). Użytkowników i moderatorów. Rola moderatorów jest tu szczególnie nieoceniona. Mają narzędzia do wpływania. Skutecznego wpływania na stany psychiczne.

Mam nadzieję, że dalsza dyskusja będzie przebiegała w duchu wzajemnego zrozumienia i, jak każda dyskusja, przybliżać nas będzie do Prawdy.

Cz gru 07, 2006 7:38
Zobacz profil WWW
Jeśli troskę okazujesz, nazywając tych ludzi "świrami" i wychodząc z założenia, że z racji ich obecności jednostka polityczna i gospodarcza jest chora.... to ja dziękuję za takie chrześcijaństwo.

Crosis

Cz gru 07, 2006 7:45

Post Re: Europejska Unia Świrów 2
Stanisław Adam napisał(a):
Razi kogoś słowo "świr" ?
W potocznym znaczeniu to przecież ktoś nad kim należy się z troską pochylić, kto wymaga psychicznej opieki. A więc potencjalny klient psychologa, a nawet jeśli podłoże przypadłości jest organiczne to nawet psychiatry.

Mnie razi. I również dziękuję za tak wyrażoną troskę.

Cz gru 07, 2006 8:00

Prośba o zmianę nazwy tematu była chyba wystarczająco wyraźna. A dywagacje na temat stanu psychicznego użykowników forum są obraźliwe. I zdecydowanie prywatne.

Więc jeśli życzysz sobie mówić o stanie psychicznym, to osoby na tym forum proszę pominąć. Chyba oczywiście, że życzysz sobie mówić o swoim stanie psychicznym, jaki by nie był - wtedy jest to absolutnie dopuszczalne...

Cz gru 07, 2006 8:08
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 4 ]