|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Prawo głosu dla mieszkających za granicą
| Autor |
Wiadomość |
|
Mroczny Pasażer
|
 Prawo głosu dla mieszkających za granicą
Będzie krótko i treściwie. Czy uważasz, że Polacy zameldowani i mieszkający na obczyźnie powinni mieć prawo do głosowania w wyborze władz Polski?
Jak dla mnie to paranoja, że takie prawo mają. Wystarczy, że odpowiednio wcześnie złożą papiery, że chcą głosować i decydują o tym, co dzieje się w kraju, który już dawno opuścili. Argumentacja, że może kiedyś jeszcze do niego wrócą mnie nie przekonuje. Jeśli wrócą - będą głosować, teraz wara od urny.
No bo tak naprawdę jakim prawem mają decydować o tym co dzieje się tutaj z nami? W końcu tu nie mieszkają.
Niestety chyba żaden polityk nawet nie odważy się wspomnieć o tym, że chciałby to prawo zmienić.
Ciekawym Waszych opinii.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
| Cz paź 11, 2007 13:40 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
 Re: Prawo głosu dla mieszkających za granicą
Mroczny Pasażer napisał(a): Ciekawym Waszych opinii.
Zasadniczo się zgadzam, rozwinąłbym tę zasadę do bardziej ogólnej postaci: prawo głosu ma obywatel, który płaci podatki w Polsce.
|
| Cz paź 11, 2007 13:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Hmm.. a co z ostatnią ustawą o podwójnym opodatkowaniu?
Wg mnie należałoby wyznaczyć jakieś granice... wiecie, nic nie mam przeciwko Polonii... ale jak ktoś 20 lat nie był w kraju, nie ma zamiaru do niego wracać... to jakiej cholery wtrąca się w jego sprawy? ;>
Crosis
|
| Cz paź 11, 2007 15:04 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
Crosis napisał(a): Hmm.. a co z ostatnią ustawą o podwójnym opodatkowaniu?
Ci podwójnie opodatkowani by się łapali na prawo głosu. Jeśli ktoś jest podwójnie opodatkowany, to znaczy, że ma jeszcze silne związki z Polską i planuje powrót do kraju.
|
| Cz paź 11, 2007 15:12 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Crosis napisał(a): Hmm.. a co z ostatnią ustawą o podwójnym opodatkowaniu? Chyba o ustawach o unikaniu podwójnego opodatkowania Crosis napisał(a): Wg mnie należałoby wyznaczyć jakieś granice... wiecie, nic nie mam przeciwko Polonii... ale jak ktoś 20 lat nie był w kraju, nie ma zamiaru do niego wracać... to jakiej cholery wtrąca się w jego sprawy? ;>
I słusznie. Tylko kto podjął by się wyznaczenia tych granic
Na marginesie - ile procent głosów i jaką siłę daje w sumie całość Polonii, która gdzieś poza granicami Polski głosuje  Jaka to jest skala 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Cz paź 11, 2007 17:16 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Prawo do wybierania władzy powinni mieć tylko i wyłącznie ci, którzy potem z tą władzą muszą się męczyć.
|
| Cz paź 11, 2007 19:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja uważam, że prawo wyborcze powinni mieć wszyscy Polacy, czyli osoby z obywatelstwem polskim...nie każdy wyjechał z własnej woli- na przykład Polacy walczący na frontach II wojny w siłach zachodnich, którzy potem nie wrócili, bo groziło im więzienie...
Nie każdy ma do czego wracać po tylu latach...
Ci Polacy i tak głosują na listy warszawskie, więc pretensje, mogą mieć jedynie warszawiacy...
|
| Cz paź 11, 2007 19:37 |
|
 |
|
Rojza Genendel
|
Czy uważasz, że Polacy zameldowani i mieszkający na obczyźnie powinni mieć prawo do głosowania w wyborze władz Polski?
Uważam, że nie powinni. Choć tak naprawdę jakie znaczenie dla zwykłego obywatela ma wynik tych wyborów? Dużo ważniejsze są dla nas wybory radnych i prezydenta miasta.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
| Cz paź 11, 2007 20:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Rojza Genendel napisał(a): Choć tak naprawdę jakie znaczenie dla zwykłego obywatela ma wynik tych wyborów? Dużo ważniejsze są dla nas wybory radnych i prezydenta miasta.
O prawie (np. o tym ile zapłacisz podatków) nie decydują radni ani prezydenci miast.
|
| Cz paź 11, 2007 20:20 |
|
 |
|
Rojza Genendel
|
Owszem, ale do radnego zawsze można iść na dyżur. A z wybranym przez siebie posłem masz zero kontaktu.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
| Cz paź 11, 2007 20:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zgadzam się z opinią poprzedników.
Tylko kto się odważy to uregulować?
Prawo głosu powinni mieć tylko ci którzy są czasowo poza granicami Polski - czyli legalnie pracujący na kontraktach.
Emigranci zameldowani na stałe w obcym kraju niech sobie głosują tam gdzie mieszkają. Nie wiem dlaczego taki np. Mark Zubek ma decydować o tym kto w Polsce będzie sprawował rządy?
To chore rozwiązanie.
|
| Cz paź 11, 2007 21:42 |
|
 |
|
SweetChild
|
profos20 napisał(a): Prawo głosu powinni mieć tylko ci którzy są czasowo poza granicami Polski - czyli legalnie pracujący na kontraktach. Emigranci zameldowani na stałe w obcym kraju niech sobie głosują tam gdzie mieszkają. Nie wiem dlaczego taki np. Mark Zubek ma decydować o tym kto w Polsce będzie sprawował rządy?
Też jestem "pod wrażeniem" Marka Zubka, ale z drugiej strony uważam, że dużo racji ma Terese pisząc o "Polakach walczący na frontach II wojny w siłach zachodnich, którzy potem nie wrócili, bo groziło im więzienie". Dodałbym jeszcze tych, którzy zostali zmuszeni do wyjazdu po wojnie przez władze PRLu. W jakiejś części to ludzie, dzięki którym (między innymi) w ogóle możemy dziś głosować w wolnych wyborach, więc odbieranie im prawa głosu uważam za mocno krzywdzące.
Z kolei dzielenie emigrantów na tych z prawem głosu i tych bez prawa głosu według jakiś skomplikowanych kryteriów to strzelanie z armaty do wróbla, więcej byłoby z tego zniszczeń niż pożytku. Dlatego chciałbym wycofać swoje poparcie dla projektu Mrocznego 
|
| Pt paź 12, 2007 9:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Sweet
Nasze poparcie lub też nie projektu Mrocznego (ale to brzmi "Mroczny projekt"  ), nie ma wielkiego znaczenia. Emigranci głosują na okręg warszawski, a z tego okręgu startują największe tuzy polityki. Nigdy sobie nie pozwolą na to by zrezygnować z poparcia tylu milionów głosów 
|
| Pt paź 12, 2007 10:12 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|