Ku przestrodze kolegom z naszej klasy:)
Autor |
Wiadomość |
Awa
|
 Ku przestrodze kolegom z naszej klasy:)
Pewnie dobrze o tym wiecie ale nie szkodzi jeśli wkleję:
Cytuj: "Polska": Miało być miejsce spotkań, jest baza danych. Kopalnia wiedzy dla policji i... przestępców. Portal Nasza-klasa.pl to mekka ludzi naiwnych. Odwiedza portal już ok. 6 mln Polaków, którzy szukają znajomych z dawnych lat. Efekt? Przestępcy namierzają tu swoje ofiary i dowiadują wiele o ich stanie majątkowym, pedofile szukają dzieci, a windykatorzy namierzają dłużników.
właściwie nic dodać nic ująć...
|
Cz sty 10, 2008 12:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Według mnie bzdura i tyle. Jesli sie wpisze swoje imię, nazwisko, wiek, miasto, wklei normalne zdjęcie to żaden złodziej, czy inny przestepca nie ma mozliwości tego wykorzystać. Co innego jak ktos zaczyna wypisywac o sobie niestworzone rzeczy, albo wkleja zdjęcia po których widac jaki ma majątek (widziałam taki profil gdzie zamiast zdjęcia osoby było zdjęcie jakiegoś super samochodu). Z normalnych danych zawartych w profilu niewiele mozna wywnioskować.
Jesli chodzi natomiast o zdjęcia i to co się pisze w profilu kasy....... to moja klasa zdecydowała żeby status klasy ustawić na prywatny z prywatną galeria i forum. W ten sposób nik obcy nie ma dostepu do tego co piszemy, a kazdy kto chce się dopisać do klasy musi byc zweryfikowany przez kogos kto już w tej klasie jest.
Wystarczy odrobina ostrozności i rozsądku i nie ma się czego obawiać. Zresztą to nie dotyczy tylko naszej-klasy, ale wszelkiej działalności w internecie.
|
Cz sty 10, 2008 12:59 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Monika: polecam http://blog.konieczny.be/2007/12/31/nas ... bowe/#more
Polecam od: Nasza Klasa – wykradamy dane osobowe
:>
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz sty 10, 2008 16:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przyznam, że ten motyw o założeniu fałszywego konta na nazwisko kogoś z klasy i proszenie o zlinkowanie (co to takiego? kogo się prosi?) to nie za bardzo rozumiem, ale..... ja tam nigdzie numeru telefonu nie podałam, a moje dane udostepniłam tylko znajomym (nie osobom z klasy).
Swoich namiarów (typu nr GG, telefon) nigdy nie podaję nigdzie w necie.
A odkrycie ile mam lat....... to mogę każdemu oficjalnie powiedzieć (zresztą rok urodzenia mam w nicku  ). Nie rozumiem tylko czemu w tym tekście, który mi podałeś, sposób na odkrycie czyjegoś wieku, znajduje się pod nagłówkiem "Nasza Klasa pomaga wyszperać wstydliwe sekrety"
Wstydliwych fotek nie mam. W klasowej galerii też takich nie ma (zresztą jest zamknięta dla obcych).
|
Cz sty 10, 2008 18:21 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Monika: no ja nie wątpie, że Ty się dobrze ochraniasz, ale wiele osób o tym nie pamięta i podają telefony jak leci, dają zdjęcia jakieś itp. Dlatego trzeba uważać bo jak widzisz są sposoby na dotarcie do danej osoby. ;p
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz sty 10, 2008 19:44 |
|
|
|
 |
akacja
|
Gdy w jakiś serwisach jest np baza CV, gdzie podaje się imię i nazwisko i nr telefonu nie mam wcale żadnych obaw w podawaniu takich danych.
|
Cz sty 10, 2008 21:01 |
|
 |
Zencognito
|
Tzn. że jak podałem na naszej-klasie numer karty kredytowej i pin, to ktoś mi się może włamać?  Myślicie, że naprawdę ktoś mógłby to zrobić? 
|
Cz sty 10, 2008 21:12 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
akacja napisał(a): Gdy w jakiś serwisach jest np baza CV, gdzie podaje się imię i nazwisko i nr telefonu nie mam wcale żadnych obaw w podawaniu takich danych. No nie masz bo i tak w 99% przypadków musisz dopisać do CV magiczne zdanie "wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych..." ;] Cytuj: Tzn. że jak podałem na naszej-klasie numer karty kredytowej i pin, to ktoś mi się może włamać? Shocked Myślicie, że naprawdę ktoś mógłby to zrobić?
No!!!11111jeden
;]
|
Cz sty 10, 2008 22:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zencognito napisał(a): Tzn. że jak podałem na naszej-klasie numer karty kredytowej i pin, to ktoś mi się może włamać?
Lepiej podaj nam tutaj na forum będzie bezpieczniejsze 
|
Cz sty 10, 2008 22:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Według mnie bzdura i tyle. Jeśli sie wpisze swoje imię, nazwisko, wiek, miasto, wklei normalne zdjęcie to żaden złodziej, czy inny przestępca nie ma możliwości tego wykorzystać.
Chyba żartujesz, Moniko...Mozna skorzystać chociażby ze starej książki telefonicznej gdzie były adresy abonentów...
Ja rozwazam wypisanie się z tego portalu, bo po pierwsze zamiast sympatycznych wspomnien zaczyna byc to miejsce lansu- kto się lepiej ustawił+ oprócz przestępców mogą nas odnaleźć namolne osoby, które za nic nie rozumieją że nie chcemy utrzymywać z nimi kontaktu, chyba każdy zna takie przypadki...
Awo- ktoś dodał to zdanie" Portal to Mekka Ludzi naiwnych"...nie ma go w artykule na dziennik.pl http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article106526/Przestepcy_szukaja_ofiar_w_Naszej_klasie.html
|
N sty 20, 2008 19:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Ja rozwazam wypisanie się z tego portalu, bo po pierwsze zamiast sympatycznych wspomnien zaczyna byc to miejsce lansu- kto się lepiej ustawił+ oprócz przestępców mogą nas odnaleźć namolne osoby, które za nic nie rozumieją że nie chcemy utrzymywać z nimi kontaktu, chyba każdy zna takie przypadki...
Rozważaj dalej. Przy okazji doucz się trochę.
Po pierwsze: masz opcję plokuj. Po drugie, poza wpisaniem imienia i nazwiska (które nie muszą być prawdziwe) nie jesteś zobowiązana do upublicznienia wszystkich danych. Po trzecie: jeśli masz tylko takich znajomych jak opisałaś, to tylko współczuć. Ja tam mam całkiem normalnych i z przyjemnością znalazłem miejsce, gdzie mogę odnowić zapomniane kontakty. A jeśli ktoś faktycznie wydaje mi się idiotą, to przecież mogę go zablokować i nie czytać, ani też nie widzieć jego zdjęć, postów itp. Czego niestety nie ma na tym forum, a by się przydało.
Ludzie, MYŚLEĆ. To, że ktoś Wam coś dał, nie znaczy, że macie tego bezmyślnie używać. Internet to internet i publiczne podawanie w nim swojego numeru telefonu nigdy nie jest mądrą rzeczą.
Crosis
|
Śr sty 23, 2008 14:53 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
A ja jeszcze tak dodam takie małe info. Wiecie, że skasowanie profilu na n-k nie jest równoznaczne, ze skasowaniem danych osobowych z ich bazy? ;]
|
Śr sty 23, 2008 16:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Co innego jak ktos zaczyna wypisywac o sobie niestworzone rzeczy, albo wkleja zdjęcia po których widac jaki ma majątek
To działa również odwrotnie  Słyszałem, że jakiś gościu zrobił sobie fotkę przy wypasionym wozie, a w tle było widać niezłą willę.
W rzeczywistości jeździ 20-letnim Poldkiem i mieszka kątem u rodziców
Te fotki przy samochodach, domach, z zagranicznych wakacji to wklejaj a chyba tylko osoby wyjątkowo zakompleksione.
Panika jaka wprowadzają media w temacie naszej-klasy, jest dla mnie sztucznie kreowana i jakby na zlecenie. Ktoś po prostu pozazdrościł tym młodym chłopakom pomysłu, zaradności, no a co za tym idzie niewąskiej kasiory.
Typowo polskie zachowanie - jak komu sie powiedzie to trzeba go zgnoić. Jak w tym dowcipie o "Polskim oddziale w Piekle" - gdzie nie potrzeba nadzoru, bo jeden Polak, drugiemu nie pozwoli uciec.
|
Śr sty 23, 2008 18:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najlepiej jednak zobrazuje tę nagonkę na "naszą-klasę" inny dowcip.
Jak Jack będzie miał jedną krowę, a John żadnej - to John będzie się modlił o to by też mieć krowę.
Jak Jacek będzie miał krowę, a Janek żadnej - to Janek pomodli się o to by Jackowi krowa zdechła.
|
Śr sty 23, 2008 18:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A ja jeszcze tak dodam takie małe info. Wiecie, że skasowanie profilu na n-k nie jest równoznaczne, ze skasowaniem danych osobowych z ich bazy? ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
No super....
Profos20- gdzie tu widzisz nagonkę?Dziennikarze opisali to, co się dzieje...a czy ktos się przestraszy, czy nie - to już zależy od jego osobowości...
+ czy według Ciebie zmiana przeglądarki z Internet Explorer na Firefox to tez dowód zawiści kasy panu Gatesowi??
Ludzie kierują się wieloma motywami w podejmowaniu decyzji- czemu chcesz widzieć tylko te brudne??
|
Śr sty 23, 2008 20:56 |
|
|
|