Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 23:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Jakby to było gdyby Bóg był kobietą.... 
Autor Wiadomość

Post Jakby to było gdyby Bóg był kobietą....
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek nad tym jak by to było gdyby Bóg był kobietą?? No niby niemożliwe są takie rozważania bo Bóg jest istotą niecielesną, ale jednak w naszym języku słowo BÓG występuje w rodzaju męskim....Czy Bóg będąc "kobietą" byłby inny i inaczej prowadziłby swój lud??

Pozdrawiam i czekam na rozwinięcie tematu....:)

Pn cze 14, 2004 21:46

Jak sama chmurko zauważyłaś Bóg nie jest istotą cielesną więc nie jest ani mężczyzną ani kobietą . Więc nie wiem czy ma sens rozwijanie tego tematu. Ale boje się ze mnie znowu oskarżysz, że cię atakuję więc lepiej już nic nie mówie :x

Pn cze 14, 2004 21:50

Drogi Wizardzie, po pierwsze- ja o nic cię nie oskarżam tylko jest mi przykro jeśli ktoś ciągle traktuje mnie jak głupka. Miło mi że wypowiedziałeś się na ten temat. Ale nadal mam nadzieję że ktoś podejmie ten tamat, nawet jeśli ty nie.

Pozdrawiam

Pn cze 14, 2004 21:58

Nie traktuje cię jak głupka tylko czasami może rzeczywiście zbyt ostro zwracam ci uwagę na pewne "przekłamania " w twoich postach. Zresztą juz ci na priv tlumaczylem . Poza tym nie wiem czy jest sens mnożyć tematy w stylu : Co by było gdyby ... Ale na ja tu nie jestem na tym forum moderatorem więc się nie obawiaj :lol:

Pn cze 14, 2004 22:18
Byłby inny.
Jahwe był postrzegany chyba w kategoriach męskich, stąd może jego surowość. Choć surowość mogła być konsekwencją tego, że lud wierzęcy w Jahwe wędrował po pustyni.
Myślę, że nie chodzi tu tylko o to co by było gdyby Bóg był kobietą, ale o to co by było gdyby odkryć w nim kobiece, matczyne cechy.

Pn cze 14, 2004 22:19

Pn cze 14, 2004 22:23
To kwestia wyobrażania sobie Boga.
Pomyśl o Bogu jak o ojcu i pomyśl o Bogu jak o matce.
Jest różnica.
Mówiąc dosadnie ojciec pozwoli Ci się spażyć, lub też ewentualnie uszanuje Twoją wolną wolę, zaś matka jeśli będziesz chciał sobie zrobić krzywdę rzuci się z krzykiem Ci na ratunek.
Oczywiście według patriarchalnego sposobu postrzegania tych dwóch ról. Niemniej zakładam, że tak to właśnie by wyglądało.

Pn cze 14, 2004 22:26

Nie za bardzo zrozumialem koncowki zdania : " Jeśli będziesz chciał sobie zrobić krzywdę matka rzuci sięz krzykiem na ratunek " Czyli uważasz , że ojciec jak będe chcial sobie zrobić krzywdę nie rzuci mi się na ratunek ? Poza tym nie zgodzę się ze stwierdzeniem , ze ojciec uszanuje moją wolną wolę , a matka nie . Poza tym prosiłbym jednak o wymienienie tych matczynych cech.

Pn cze 14, 2004 22:32
Mówimy jednak o kulturze, która funkcjonowała w warunkach: mężczyźni pilnowali bydła, a kobiety szykowały obiad i pilnowały dzieci zaś mężczyźnie otrzymywali synów od dopiero pewnego wieku (np. 5 lat) na wychowanie do dorosłości.
Jeśli zmierzasz do tego, że skoro obecnie nie ma różnic pomiędzy mentalnością matki i ojca /co chyba wciąż nie jest prawdą/, to zauważ, że w warunkach, gdy mężczyzna był wystawiony na surowe życie, a kobieta opiekowała się dziećmi, musiały być istotne różnice.

Pn cze 14, 2004 22:37

Ja uważam , że Bóg ma cechy matczyne jak i ojcowskie .

Pn cze 14, 2004 23:32

Bóg jest doskonały i niczego mu nie brakuje :)

Pn cze 14, 2004 23:33
Biorąc pod uwagę skalę poświęcenia na krzyżu, zgadzam się :)
W języku polskim jednak polskie wyrazy żeńskie kończą się na 'a'. Bóg natomiast kończy się na 'g'. Zatem człowiek sam z siebie nadaje mu cechy męskie. Zastanawiam się czy ma konsekwencje dla człowieka. Może jednak ma. Co o tym myślicie?

PS. Odpiszę dopiero ok. 23:00. ;-)

Pn cze 14, 2004 23:36

Mam mieszane uczucia co do tego czy byłaby różnica gdyby Bóg był kobietą....Bóg jest doskonały i przypuszczam że nie jest to uzależnione od jego ewentualnej "płci". Z drugiej zaś strony patrząc na życie ziemskie od razu wyłapujemy różnice w postępowaniu kobiet i mężczyzn; różnice w ich postrzeganiu świata, w podejmowaniu decyzji. Kobieta i mężczyzna uzupełniają się. Nie można jednoznacznie stwierdzić czy KOBIETA czy MĘŻCZYZNA jest lepszy...Może właśnie dlatego można powiedzieć że Bóg posiada cechy męskie i żeńskie, bo przecież jest doskonały ;)

Wt cze 15, 2004 13:46

wizardzie, a ty mógłbys podac te cechy matczyne Boga? :)

Wt cze 15, 2004 14:05

A czemu mam podać matczyne cechy Boga? Ja twierdze , że nie ma sensu wyliczać matczynych czy ojcowskich cech Boga bo jak już wspomniałem Bóg jest doskonały i niczego mu nie brakuje. Pozdrawiam

Wt cze 15, 2004 14:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona