Autor |
Wiadomość |
sinuhe
|
 samospalenie
Co myślicie o samospaleniu jako radykalnej formie protestu?
_________________ "Widzę i osądzam, jak Stwórcy namiestnik,
Taniec śmierci, zdrady, gwałtu i rabunku."
|
Śr paź 22, 2008 10:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To samo co o każdej innej formie samobójstwa
|
Śr paź 22, 2008 14:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
samobójstwo jak każde inne.
ps
|
Śr paź 22, 2008 15:11 |
|
|
|
 |
sinuhe
|
a samobójstwo Ryszarda Siwca też było jak każde inne?
40 rocznica
a samospalenia mnichów Tybetańskich w proteście przed dominacją Chin też są jak każde inne samobójstwa?
samospalenie
|
Śr paź 22, 2008 16:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
z punktu widzenia osoby która chce sie podpalic efekt koncowy jest taki sam.
ginąć w ten sposób w obronie narodu, walce z systemem politycznym, bez sensu. 
|
Śr paź 22, 2008 16:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Uczynił to w proteście przeciwko interwencji wojsk Układu Warszawskiego w Czechosłowacji.
wiekszość samobójstw jest "w protescie" - ok .
i zmienia to coś ?
|
Śr paź 22, 2008 16:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pozbawić się życia, żeby czemuś zaprotestować? Wg mnie głupie. Pompatyczne. Krótkoterminowe. I pretensjonalne.
Crosis
|
Śr paź 22, 2008 17:26 |
|
 |
Zencognito
|
 Re: samospalenie
sinuhe napisał(a): Co myślicie o samospaleniu jako radykalnej formie protestu?
Że rzadko przynosi zamierzony efekt.
|
Cz paź 23, 2008 8:20 |
|
 |
sinuhe
|
Cytuj: Pozbawić się życia, żeby czemuś zaprotestować? Wg mnie głupie. Pompatyczne. Krótkoterminowe. I pretensjonalne.
tak pewnie rzymianie komentowali proroka Jeshue z Nazaretu, który zamiast trzymać z faryzeuszami i czerpać z tego korzyści naraził się na ukrzyżowanie przez rzymskich zołnieży. mieli by rację?
|
Cz paź 23, 2008 8:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Błąd logiczny. Jezus z Nazaretu uczył i się naraził, zrobił to świadomie. Ale sam się świadomie nie ukrzyżował. Zresztą, z Twoich postów wnoszę, że jesteś katolikiem, jak więc możesz porównywać samobójstwo, które jest grzechem to ukrzyżowania Chrystusa? Myśl, to nie boli.
Ja Ci podam analogię w całym tym samospaleniu czy też innej metodzie samobójstwa dla sprawy - co by się stało, gdyby właśnie Jezus z Nazaretu, zamiast chodzić po Ziemi i głosić Słowo Boże stwierdziłby, że w wieku 16-stu lat sam się ukrzyżuje?
Albo tacy obrońcy Westerplatte. "Panowie, dość mam całej wojny, i tak padniemy, spalmy się już pierwszego dnia!"
Co by to dało?
Dla mnie samobójstwo to głupota. Ucieczka. Poddanie się. I nie obchodzi mnie cała następna część argumentacji, pt: ile to odwagi wymaga, ile cierpienia trzeba znieść. Bullshit. Odwagi wymaga pozostanie i walka.
Wiesz co mawiają strażacy? Kiedy widzisz pożar, któremu nie poradzisz - nie zgrywaj bohatera. O bohaterach się tylko pamięta, a i to krótko.
Crosis
|
Cz paź 23, 2008 18:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zrozumiałem, że "samozapylenie".
O tym można by podyskutować...
Ale dobra nie będę zaśmiecał tematu.
|
Cz paź 23, 2008 21:23 |
|
 |
sinuhe
|
Nie jestem katolikiem. Znam ewangelię i czytam Koran, choć mam pewne problemy z polskim tłumaczeniem.
Masz rację że to ostateczność, coś jak ostatnia kula dla siebie, albo kapsułka z cyjankiem w zębie, tyle że bardziej spektakularne - można wybrać jakieś ciekawe i widowiskowe miejsce.
Od dawna nikogo nie krzyżują - są inne metody niszczenia ludzi, również na płaszczyźnie duchowej.
|
Pt paź 24, 2008 14:00 |
|
 |
AHAWA
|
sinuhe
mam zamiar kupic Koran ale jest strasznie drogi dlatego nie moge Ci powiedziec co Koran pisze na temat samobojstwa ale jesli bedziesz tak mily to znajdz odpowiedni fragment i zacytuj.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
So paź 25, 2008 21:06 |
|
 |
Mikolaj9
|
Jak nie przeszkadza Ci czytanie takich długich tekstów na monitorze to odsyłam tu - http://www.poznajkoran.pl/
|
So paź 25, 2008 21:15 |
|
 |
AHAWA
|
Mikolaj9, sinuhe dzieki za linka przyda sie, ale jest tego tam sporo, bylbym jednak wdzieczny za wskazanie miejsca w Koranie mowiacego o samobojstwie, jezeli glebiej siedzicie w tematyce Islamu.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
N paź 26, 2008 16:56 |
|
|
|