Autor |
Wiadomość |
A. Orsini
|
 WESOŁYCH ŚWIĄT
Wszystkim Uczestnikom tego forum, jego Właścicielom i Twórcom składam najlepsze, z serca płynące życzenia. Niech to wielkie słowo "Pokój" tryskające miłością z kart Ewangelii odmienia nasze życie i odnawia oblicze ziemi.
Podaruj mi...
Podaruj mi baranka,
może być w skrzynce drewnianej
takiej maleńkiej jak Słowo
co dzisiaj stało się ciałem.
Podaruj mi teczkę szkolną,
tablicę zieloną jak łąka
i białą kredę i książkę
jak trzech Salomonów mądrą.
Pozwól zrozumieć co znaczy
E równa się mc kwadrat
i onomatopeja
i teatralny antrakt.
Dlaczego na świecie są wojny
choć jesteś Bogiem żywych
dlaczego głód i choroby
i los nasz nieszczęśliwy?
Zaglądam do stajenki
gdzie leżysz cichy i święty -
dlaczego pod ścianą stoi
krzyż z ostrych cierni wycięty?
Podaruj mi serce mądre
bym żłóbek i krzyż zrozumiał -
otwórz mi je na ościerz,
bym życie oddać umiał
za Ciebie,
za naszych braci,
za ojca co płacze w nocy
za ludzi wszystkich pokoleń
za siebie...
I tylko podaruj mi ciszę
i tylko przygarnij do siebie
bo wokół tyle hałasu
że czasem nie słychać Ciebie.
Robertino (1977-1991)
(tłum. AO)
|
N gru 18, 2005 22:45 |
|
|
|
 |
bobo
|
Jako uczestnik/czka tego forum dziękuję ci za takie piękne życzonka, przyjemnie poczytać.
Jesteś tu gościem, jak widzę, ale jakże miłym, dzięki.
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
Wt gru 20, 2005 22:18 |
|
 |
Duch proroczy
|
 Wesołych świąt
1. Hej, w Dzień Narodzenia Syna Jedynego
Ojca Przedwiecznego, Boga prawdziwego:
|: Wesoło śpiewajmy,
chwałę Bogu dajmy.
Hej kolęda! Kolęda!
2. Panna porodziła niebieskie Dzieciątko,
w żłobie położyła małe Pacholątko.
|: Pasterze śpiewają,
na multankach grają.
Hej kolęda! Kolęda!
3. Skoro pastuszkowie o tym usłyszeli,
zaraz do Betlejem czem prędzej bieżeli.
|: Witając Dzieciątko,
małe Pacholątko.
Hej kolęda! Kolęda!
5. Kuba nieboraczek nierychło przybieżał,
śpieszno bardzo było, wszystkiego odbieżał.
|: Panu nie miał co dać,
kazali mu śpiewać.
Hej kolęda! Kolęda!
6. Dobył tak wdzięcznego głosu baraniego,
że się Józef stary przestraszył od niego,
|: już uciekać myśli,
ale drudzy przyszli.
Hej kolęda! Kolęda!
7. Mówi mu Staruszek: nie śpiewaj tak pięknie,
bo się głosu twego Dzieciątko przelęknie,
|: lepiej Mu zagrajcie,
Panu chwałę dajcie.
Hej kolęda! Kolęda! : |
Wszystkim życze wesołych swiąt BOŻEGO NARODZENIA
|
Śr gru 21, 2005 21:22 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
no to sie chyba zrobi z tego wątek dla życzeń...
.....................WESOŁYCH ŚWIĄT
............smacznego pysznego karpika
............i wiele prezentów od Mikołaja pod choinką
............willi z basenem,Jana z mercedesem,
............gwiazdki z nieba,zdrówka,Miłości
wszyyyyytkim forumowiczom i forumowiczkom
życzy: Mieszek
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Śr gru 21, 2005 22:10 |
|
 |
jo_tka
|
Żeby nie tworzyć trzech wątków życzeniowych, zmoderuję się i przeniosę sama
Wszystkim, z którymi tu się spotykamy i wszystkim, którzy to czytają i na razie milczą
życzę, by dzisiejszy wieczór był naprawdę chwilą Narodzin. Narodzin Dobra, Światła i Miłości. Narodzin pokoju, w sercach, w rodzinach, wśród znajomych.
By Narodzony Bóg przyniósł Wam radość i siłę, by Jego radość opromieniała każdą chwilę, nawet tę trudniejszą.
Wszystkich, którzy czują się dotknięci czy skrzywdzeni przepraszam. Wszystkim dziękuję, że są 
Wszystkiego dobrego na te Święta
Gdyby ktoś szukał drugiego to jest w HydeParku (trzeci zniknął, bo się nie rozwinął)
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So gru 24, 2005 16:54 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
myślę, że oba tematy powiny znaleźć się w wątku "rodzina chrześcijańska"
dziekuje za zyczenia 
|
Pn gru 26, 2005 15:45 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
I ten, który bez nadziei czeka, I ten rycerz w poszarpanej zbroi, by jak człowiek szedł do Boga-Człowieka...
Powiem szczerze - z roku na rok coraz trudniej zebrać się na oryginalne życzenia  Ale spróbuję.
Spokoju. Żeby te święta to nie był tylko czas, gdy wszyscy odpoczywamy po trudach przygotowań, strojenia, gotowania, sprzątania - żeby to był czas cieszenia się sobą i przyjściem Pana. Radości, której wystarczy na 365 dni dzielące nas od Bożego Narodzenia ad 2006. Umiejętności (dla niektórych tylko świątecznej) szukania tego, co nas łączy, a nie co dzieli - żebyśmy, dając sobie na codzień radę, potrafili widzieć innych i ich potrzeby. Żeby każdy - nie tylko 24 grudnia - potrafił być Mikołajem, niekoniecznie z okazji urodzin/imienin/rocznic itp - ale tak po prostu. Pomysłowości - do zagospodarowywania wolnego czasu (chociaż pewnie coraz go mniej). Uporu w dążeniu do wybranego celu - ale zarazem zdrowego umiaru we wszystkim. Żeby cel nie uświęcał środków.
Żebyśmy nie bali się tego, że przez Niego wszystko może czasami stanąć na głowie - żebyśmy chcieli i potrafili poddać się temu, co On chce wnieść w nasze "bycie".
Tak po prostu - żebyśmy umieli przez cały nadchodzący rok dzielić się ze sobą tym wszystkim, co pozwala nam się cieszyć w dniu Narodzenia Pana, i z tego czerpać siłę. Do wszystkiego. Dla wszystkich. Żebyśmy uchronili w sobie tę miłość, której wszyscy doznajemy w tę noc.
Oby spełniły się Wam w tym roku wszystkie przepowiednie i życzenia, jakie wpisała w kolędy ta noc...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn gru 26, 2005 16:50 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Kropka napisał(a): Hmm, w zwiazku z tym, że mam ostatnimi czasy problemy z dostępem do internetu, korzystam z okazji, że akurat teraz mogę coż napisać  Chciałabym złożyć Wam wszystkim Życzenia Świateczne. Życzę Wam wszystkim, niezależnie od wiary, czy nie wiary pięknego czasu spędzonego z najbliższymi w atmosferze miłości i rodzinnego ciepła płynącego ze Stajenki Betlejemskiej. Niech ta atmosfera przeniesie się na każdy dzień nadchodzącego roku. WESOŁYCH ŚWIĄT!!!  EIRE II napisał(a): Dołączę się do życzeń.Wszystkim użytkownikom,tym,których lubię i tym,którzy mi czasem dokuczali życzę Radosnych Świąt Bożego Narodzenia,przemiany serca,większej życzliwości i niezłomnej wiary w Nowym 2007 Roku. In english:Merry Christmas and Happy New Year ! Very,very much love,blessing and happiness in the New Year I greet all users,moderators and Admin this forum ! Merry Christmas ! 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Śr gru 20, 2006 19:13 |
|
 |
Kropka
|
Dzięki rozalciu droga
Internet póki co działa 
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
Śr gru 20, 2006 20:35 |
|
 |
Mieszek
|
no cóż po raz kolejny przychodzi sobie zyczyć cos miłego
myslę, że się w naszych warunkach jakich zyjemy wszystkim przyda odrobina usmiechu na co dzień, po prostu życzę radości jak to nie wiem czy u was , ale w mojej parafii ksiądz przypomniał w "Niedzielę Radości" o tym, że nam chrześcijanom nie powinno jej brakowac ze względu na Dobrą Nowinę
powinnismy być zawsze radośni
niech więc uśmiech nie schodzi wam z twarzy
i zdrowia...
... i pieniędzy
a ateistom, poganom etc życzę odnalezienia prawdziwej drogi życia 
|
Śr gru 20, 2006 22:13 |
|
 |
Kasiulka=)
|
Życzę Ci dobrze.
I jeszcze życzę Ci spokoju, żadnych stresów, nerwowych chwil, załamań sercowych, szkolnych i zawodowych. Niech będzie dużo szaleństw, wzlotów i upadków (bo te też potrzebne by docenić szczęście).
Dobrych przyjaciół Ci życzę.
Wspaniałych, kochających Cię "Ktosiów" na Twojej drodze życia...
Życzę Ci ... przytomności umysłu - jutro i zawsze potem. Uczuć które zawsze trafią w odpowiednie miejsca i do odpowiednich ludzi.
Luzu i niepowagi w stosunku do życia.
Wolności do.... i wolności od...
Dla wszystkich i każdego z osobna na nadchodzące święta Bożego Narodzenia....
:*
Kasiulka=)
_________________ "- A jakie jest największe kłamstwo świata? - spytał zaciekawiony młodzieniec.
- To mianowicei, że nadchodzi taka chwila,kiedy tracimy całkowicie panowanie nad naszym życiem i zaczyna nim rządzić los.W tym tkwi największe kłamstwo świata."
|
Cz gru 21, 2006 22:28 |
|
 |
Andr2ej
|
Radosnego oczekiwania i gotowości na przyjęcie Bożego Syna do swego życia, Mocy Ducha Świętego, który pomoże nam uwielbiać Boga I zasiewać ziarno pokoju wśród Bliskich.
__  __
WESOŁYCH ŚWIĄT KOCHANI
_________________ Bóg - jest miłością
Jeżeli zło nie jest napiętnowane rozzuchwala się.
|
Pt gru 22, 2006 19:41 |
|
 |
kefas_piotr
|
Gdy pierwsza gwiazda zabłysła Nad Betlejem zawisła W chatynce skromnej, tej rodzinka Witała swego synka
W dobroci wniebowzięci W radości uśmiechnięci W niedoli utuleni Nad nimi niebiescy anieli
Do żłóbka Go ułożyła I siankiem Go nakryła W podzięce się modliła Pytając czy zasłużyła
W dobroci wniebowzięci W radości uśmiechnięci W niedoli utuleni Nad nimi niebiescy anieli
Pastuszkowie klękali Bogactwa króle dawali Choć wtedy jeszcze nie wiedzieli Że przed sobą Boga widzieli
Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia
życzę Wam wszystkim spotkania z Panem który przychodzi do nas,
życzę nam wszystkim, abyśmy Go dostrzegli,spoza stert prezentów, potraw
i abyśmy umieli w dobroci, cierpliwości i miłości wzajemnie się porozumieć
Podajmy sobie serce i ręce w wieczór wigilijny
Kefas_Piotr 
Pt gru 22, 2006 20:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wesołych Świąt i Darów Ducha Świętego w Nowym 2007 Roku.
 [/i]
|
Pt gru 22, 2006 21:33 |
|
 |
mirror
|
Rowniez i ja zycze wszystkim wesolych Swiat Bozego Narodzenia.
I po raz ostatni w tym roku pozwole sobie zadedykowac:
Rorate, caeli, desuper, et nubes pluant Justum...
Ne irrascaris, Domine Ne ultra memineris iniquitatis...
|
Pt gru 22, 2006 22:34 |
|
|
|