Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 20, 2025 2:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Jak się skupić? 
Autor Wiadomość

Post Jak się skupić?
Witam mam problem. Jestem sportowcem (chyba nie najgorszym:)), ale podczas zawodów nie mogę się skupić na tym co mam zrobić za chwilę. Jestem strasznie rozkojarzony co mi nie pomaga. Tak samo jest jak próbuje się przed startem/podczas zawodów modlić, nie mogę się skupić i nawet czasem "łapię się" na tym że nie wiem jaką modlitwę chciałem odmówić.
Proszę wiec o pomoc jak zebrać myśli tak, aby panować w pełni nad tym co się myśli!

Pn gru 15, 2008 22:54

w sumie to nie musisz sie modlic konkretnie jakos czasem wystarczy jedno slowo mi np jak bylem maly i balem sie duchow rodzice mowili jestes wierzacy ? ja ze tak. tak wiec nie musisz sie bac duchow i zawsze jak np szedlem nocasm owilem sobie jestem wierzacy

ty mow Bóg jest zemne, Panie daj mi siłę, czy poprostu ucaluj krzyzyk przed startem

Śr gru 24, 2008 17:19

A nie lepiej się skoncentrować na tym co jest tu i teraz? W danych chwili. Żyjemy w świecie myśli, przez co życie nam przecieka między palcami.

Śr gru 24, 2008 20:42

A nie lepiej się skoncentrować na tym co jest tu i teraz? W danych chwili.

no pewnie że lepiej i w tym sęk że ja mam problem z tym żeby się skupić na tym co ma być w najbliższej minucie, bo już myślę co ma być za 3 godziny.

Pt gru 26, 2008 16:24
Panie Boże - dziękuję Ci za "tu i teraz".

Myślę, że denerwujesz się tym, co Cię czeka, czy sobie poradzisz i stąd ten brak skupienia. Myślę, że powinieneś dziękować Bogu takim prostym aktem strzelistym. Nie martwić się, ale zostawić Bogu.

Pt gru 26, 2008 18:31

Cytuj:
A nie lepiej się skoncentrować na tym co jest tu i teraz? W danych chwili.

no pewnie że lepiej i w tym sęk że ja mam problem z tym żeby się skupić na tym co ma być w najbliższej minucie, bo już myślę co ma być za 3 godziny.

To ja proponuję, żebyś zajmował się czymś co cię wciągnie. To na początek będzie dobre. Możesz też powtarzać jakieś zdanie cały czas. To może być tekst religijny, np. coś związanego z Jezusem. Z tego co wiem, mimo iż przypomina to mantrę, są chrześcijanie i zakonnicy, którzy tak tak robią.

Pt gru 26, 2008 20:32

jestem uczennicą 3 klasy gimnazjum. Nie mogę się na niczym skupić. Ani na nauce, ani na rozmowie, ani na modlitwie, której potrzebuję. Robię coś i w pewnym momencie łapie się na myśleniu o czymś całkiem innym. przedtem były rzeczy które mnie przerażały, teraz gdy o nich myślę nie wywierają one na mnie nic. Tracę kontakt z tym, co dla mnie ważne. Ciągle jestem zmęczona, choć śpię długo. Czuję się jak bym była na coś chora. A i jeszcze mam chyba pewnego rodzaju nerwicę, typu zobaczę krzywo stojącą książkę na półce, nie do końca zasłonięte okno i nie znajdę spokoju do póki nie poprawię tego, a muszę powiedzieć. Boję się o to, że coś jest ze mną nie tak jak być powinno...
Błagam!
Pomóżcie!!!
:-(

Cz mar 26, 2009 21:46

Ach to dojrzewanie. Etap rozstrojow i wahan nastroju. Az sie lezka w oku kreci ze u mnie to juz przeszlosc... :(

Cz mar 26, 2009 21:51

dzoanno4, ciężko cokolwiek radzić i może rzeczywiście warto poszukać porady u kogoś kto zna się na Twoich dolegliwościach,

jeśli chodzi o modlitwę to nie musisz się martwić - jeszcze NIGDY mi się nie zdarzyło by przez cały czas modlitwy myśleć tylko o niej ;), jeśli jednak chcesz osiągnąć większe skupienie to może warto poszukać "czegoś innego", umiesz śpiewać? ja kompletnie nie potrafię, ale bardzo lubię, a zdaje się, że to św. Augustyn powiedział, że "kto modli się śpiewem ten modli się podwójnie" :)
innym sposobem może być modlitwa ciszy...
pozdrawiam i respect for all 8)

Cz mar 26, 2009 23:10

św. Augustyn powiedział, że "kto modli się śpiewem ten modli się podwójnie" Uśmiech...

a ja myślałem, że główną rolę gra wiara i intencja modlitwy.

Pt mar 27, 2009 15:02

nikt nie będzie do tego podchodził ściśle anatlitycznie;
5 minut śpiewu = 10 minut mówienia = 3,5 minuty medytacji = 2 dobre uczynki ;)

chodzi zapewne o to, że śpiewanie wymaga zazwyczaj nieco więcej serca,
czasami łatwo mi wydukać jakąś modlitwę, a jak już coś śpiewam to na ogół nie robi się tego byle jak - byle szybko, myślę, że własnie o to chodziło św. Augustynowi,

Pt mar 27, 2009 18:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]