|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Wigilie Klasowe a Porządek Świąt
Autor |
Wiadomość |
WebCM
|
 Wigilie Klasowe a Porządek Świąt
W większości szkół organizuje się wigilie klasowe. Celem - oprócz tego, że nie odbędzie się X lekcji - jest wspólne przeżycie wigilii w atmosferze świąt w gronie przyjaciół. Zazwyczaj odbywają się kilka dni przed 25 grudnia. Czy w ten sposób nie zaburzamy porządku Świąt Bożego Narodzenia i charakteru Wigilii?
Wikipedia napisał(a): Wiglia - dzień lub czuwanie, poprzedzające ważne święto lub jakieś nadzwyczajne wydarzenie
Podczas wigilii klasowych zazwyczaj pomija się modlitwę i czytanie Pisma Świętego, ale nie zapomina się o przesądach i wystroju pochodzącym z zachodu, np. jemioła.
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
Pt gru 12, 2008 22:22 |
|
|
|
 |
Mikolaj9
|
Nie no, to jest już przesada.
|
Pt gru 12, 2008 22:28 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
 Re: Wigilie Klasowe a Porządek Świąt
WebCM napisał(a): Podczas wigilii klasowych zazwyczaj pomija się modlitwę i czytanie Pisma Świętego, ale nie zapomina się o przesądach i wystroju pochodzącym z zachodu, np. jemioła.
Myślę, że diabeł ma w tym jakiś ukryty cel.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pt gru 12, 2008 22:47 |
|
|
|
 |
Mikolaj9
|
Cytuj: Myślę, że diabeł ma w tym jakiś ukryty cel.
Dokładnie to chciałem napisać, ale się powstrzymałem 
|
So gru 13, 2008 7:10 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Cytuj: Myślę, że diabeł ma w tym jakiś ukryty cel.
Również tak uważam. Z pewnością pan ciemności chce już w najmłodszych duszach dokonać dewaluacji znaczenia wigilii posługując się swymi sługusami z pokojów nauczycielskich, oraz katechetami, księżmi i zakonnicami, którzy tak chętnie biorą w nich udział. Widać są naznaczeni piętnem złego.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
So gru 13, 2008 11:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odpowiadacie w stylu tych dwu pań, które przejeżdżając obok kościoła dojrzały ustawiona szopkę i oburzone skonstatowały:
- "No popatrz Kościół we wszystki się wtrąca, już i szopkę chcą zawłaszczyć".
Macie racię katolicy to tacy zawłaszczacze - modlitwy, Ewangelii im potrzeba podczas klasowych wigilii....jemioła i szopka - 3 lata gwarancji  , im nie wystarczy.
http://www.wykop.pl/ramka/112984/figurk ... -gwarancji
|
So gru 13, 2008 12:01 |
|
 |
kawa
|
Te pseudowigilie są po prostu glupie. Kilkalat temu, przed świętami 'zaliczylam' 5 tego typu imprez. Kiedy zasiadlam do kolacji wigilijnej z Rodziną, mialam już serdecznie dość kolęd, oplatków i calej tej oprawy.
Po to mamy Oktawę, żeby w niej świętować. Tylko my koniecznie chcemy sobie urządzić oktawę przed uroczystością. Po co? 
|
So gru 13, 2008 22:25 |
|
 |
emate
|
Chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby nie było lekcji  .
|
N gru 14, 2008 0:54 |
|
 |
Johnny99
|
Na KUL to się nazywa " opłatek wydziałowy " - i nie ma problemu z jakimś " zawłaszczaniem wigilii ".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N gru 14, 2008 12:13 |
|
 |
WebCM
|
Dokładnie. Podzielenie się opłatkiem i składanie życzeń jeszcze nie jest do końca zmianą charakteru Wigilii i porządku świąt. Wtedy nawet nie ma mowy o "wigilii".
Niestety życzenia zazwyczaj wyglądają tak: "wszystkiego najlepszego, zdrowia, szczęścia, pomyślności, spełnienia marzeń, (pierdu-pierdu)^n"... Żadnego wysiłku. Tylko wyuczona regułka, którą powtarza się przy każdej okazji. Nic od siebie. Kolejnego dnia zapominamy o życzeniach i wszystko wraca do normy. Proponuję dostosować je do poszczególnych osób, jeśli je znamy.
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
N gru 14, 2008 13:24 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
WebCM napisał(a): Niestety życzenia zazwyczaj wyglądają tak: "wszystkiego najlepszego, zdrowia, szczęścia, pomyślności, spełnienia marzeń, ((censored)-(censored))^n"... Żadnego wysiłku. Tylko wyuczona regułka, którą powtarza się przy każdej okazji.
A w domach to może inaczej jest? Naiwnyś.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
N gru 14, 2008 14:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Na KUL to się nazywa " opłatek wydziałowy " - i nie ma problemu z jakimś " zawłaszczaniem wigilii ".
Tyle tylko, że tam też jest porządek- najpierw musi być opłatek ogólnouniwersytecki, dopiero potem mogą być wydziałowe 
|
N gru 14, 2008 15:46 |
|
 |
aleksab
|
wy macie luzie problemy ja mam mało religijną klasę a tymbardziej wychowawcę
u mnie może Góra trzem osobą ( ja kolega i ktoś jeszcze ) zależy na wierze , religji i kosciele
wiem ze klasa która zaprosiła ksiedza marka na wigilię miała czytane pismo św ale to oni chyba bardziej religijni są .
zręsztą w wielu wspólnotach wigilie są przed 24 grudnia np w mojej oazie my sie z wszystkimi godzimy aby do wigili móc zasiaść z czystym sumieniem 
|
Pn sty 05, 2009 0:14 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|