|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Niezwykły biznes - Różaniec w kształcie... karty płatniczej
Autor |
Wiadomość |
AHAWA
|
 Niezwykły biznes - Różaniec w kształcie... karty płatniczej
http://miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,56 ... nicza.html
Kilka tygodni temu Episkopat Polski opublikował w katolickich mediach swe stanowisko, dotyczące tak nowatorskich form modlitwy. Stwierdza, że różaniec to tylko narzędzie, a najważniejsza jest więź z Bogiem. Różaniec w formie karty został więc przez kościół zaakceptowany.
Czy słyszeliście o jeszcze innych uwspółcześnienieach:) tradycyjnych modlitw Katolickich?:)
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
N mar 01, 2009 12:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Niezwykły biznes - Różaniec w kształcie... karty płatnic
AHAWA napisał(a): Czy słyszeliście o jeszcze innych uwspółcześnienieach:) tradycyjnych modlitw Katolickich?:)
Jeśli się nie mylę, to "unowocześnienie" dotyczy przedmiotu służacego do modlitwy, a nie samej modlitwy 
|
N mar 01, 2009 22:06 |
|
 |
Astra
|
Hm... Taki Różaniec kupiłam we wrześniu 2005 w sanktuarium w Łagiewnikach, więc ten pan "wynalazca" trochę się spóźnił 
|
Pn mar 02, 2009 13:23 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
A mi się to zdecydowanie nie podoba. Jeżeli różaniec to tylko " forma modlitwy ", to po co w ogóle robić różańce ? Każdy chyba potrafi odmówić 10 zdrowasiek bez pomocy koralików ? Ale różaniec to tradycja, i w formie takiej, w jakiej zawsze istniał, powinien zostać zachowany. A już zdecydowanym absurdem jest idea " wygodnego różańca ". To całkowite zaprzeczenie istoty prawdziwego różańca. Różaniec powinien być trochę niewygodny, także o to w nim chodzi ! To co, może teraz zróbmy " wygodną " Mszę ( kanapy, sofy w kościele + darmowa kawa - co Wy na to ? ), " wygodną " spowiedź ( wyglądałaby jak rozmowa u psychoanalityka, miła atmosfera, poczęstunek itd. ), " wygodne " procesje na Boże Ciało ( już nawet mam pomysł - wynajmowałoby się za niewielkie pieniądze chodziarzy, którzy za niewielką opłatą szli by w procesji za nas - analogicznie można by zrobić ze spowiedzią, najlepiej przez internet, żeby zachować anonimowość ) itp. Jestem na NIE.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn mar 02, 2009 20:14 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Ja chciałabym podejść do tego z innej strony. Tradycyjne różańce to często małe działa sztuki. Natomiast te karciane... są zwyczajnie brzydkie.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pn mar 02, 2009 21:15 |
|
|
|
 |
AHAWA
|
baranek, no wlasnie o to mi chodzilo - czy znasz jakies inne unowoczesnienia np. latajace kadzidlo:D czy cos w tym stylu:)
Johnny99, nie wiem czy wiesz ale podczas ostatniej wieczerzy gdy Jezus ustanawial Eucharystie, Chlopaki (czyt. Apostolowie) lezeli pokotem na ziemi i na sofach, w taki sposob w tamtych czasach spozywano posilki, takze nie ma nic sprosnego w tych kartach Rozancowych, ale czy znasz cos podobnego? o to chodzi:)
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Wt mar 10, 2009 22:58 |
|
 |
Spragniony
|
sie usmialem
nie wiem po co tak cudowac z tym. takie wymyslanie na sile. jak ktos chce odmowic Rozaniec to sobie go znajdzie ( o ile go nie ma), bo w Polsce to naprawde nie jest trudne.
|
Wt mar 10, 2009 23:01 |
|
 |
Morph
|
Cytuj: Czy słyszeliście o jeszcze innych uwspółcześnienieach:) tradycyjnych modlitw Katolickich?
Liturgia Godzin w formie smsa? 
|
Wt mar 10, 2009 23:24 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|