Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 20, 2025 6:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Niezwykły biznes - Różaniec w kształcie... karty płatniczej 
Autor Wiadomość

Post Niezwykły biznes - Różaniec w kształcie... karty płatniczej
http://miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,56 ... nicza.html

Obrazek

Kilka tygodni temu Episkopat Polski opublikował w katolickich mediach swe stanowisko, dotyczące tak nowatorskich form modlitwy. Stwierdza, że różaniec to tylko narzędzie, a najważniejsza jest więź z Bogiem. Różaniec w formie karty został więc przez kościół zaakceptowany.

Czy słyszeliście o jeszcze innych uwspółcześnienieach:) tradycyjnych modlitw Katolickich?:)

N mar 01, 2009 12:16
Zobacz profil WWW
Post Re: Niezwykły biznes - Różaniec w kształcie... karty płatnic
AHAWA napisał(a):

Czy słyszeliście o jeszcze innych uwspółcześnienieach:) tradycyjnych modlitw Katolickich?:)

Jeśli się nie mylę, to "unowocześnienie" dotyczy przedmiotu służacego do modlitwy, a nie samej modlitwy ;-)

N mar 01, 2009 22:06

Hm... Taki Różaniec kupiłam we wrześniu 2005 w sanktuarium w Łagiewnikach, więc ten pan "wynalazca" trochę się spóźnił :razz:

Pn mar 02, 2009 13:23

A mi się to zdecydowanie nie podoba. Jeżeli różaniec to tylko " forma modlitwy ", to po co w ogóle robić różańce ? Każdy chyba potrafi odmówić 10 zdrowasiek bez pomocy koralików ? Ale różaniec to tradycja, i w formie takiej, w jakiej zawsze istniał, powinien zostać zachowany. A już zdecydowanym absurdem jest idea " wygodnego różańca ". To całkowite zaprzeczenie istoty prawdziwego różańca. Różaniec powinien być trochę niewygodny, także o to w nim chodzi ! To co, może teraz zróbmy " wygodną " Mszę ( kanapy, sofy w kościele + darmowa kawa - co Wy na to ? ), " wygodną " spowiedź ( wyglądałaby jak rozmowa u psychoanalityka, miła atmosfera, poczęstunek itd. ), " wygodne " procesje na Boże Ciało ( już nawet mam pomysł - wynajmowałoby się za niewielkie pieniądze chodziarzy, którzy za niewielką opłatą szli by w procesji za nas - analogicznie można by zrobić ze spowiedzią, najlepiej przez internet, żeby zachować anonimowość ) itp. Jestem na NIE.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn mar 02, 2009 20:14

Ja chciałabym podejść do tego z innej strony. Tradycyjne różańce to często małe działa sztuki. Natomiast te karciane... są zwyczajnie brzydkie.

Pn mar 02, 2009 21:15

baranek, no wlasnie o to mi chodzilo - czy znasz jakies inne unowoczesnienia np. latajace kadzidlo:D czy cos w tym stylu:)

Johnny99, nie wiem czy wiesz ale podczas ostatniej wieczerzy gdy Jezus ustanawial Eucharystie, Chlopaki (czyt. Apostolowie) lezeli pokotem na ziemi i na sofach, w taki sposob w tamtych czasach spozywano posilki, takze nie ma nic sprosnego w tych kartach Rozancowych, ale czy znasz cos podobnego? o to chodzi:)

Wt mar 10, 2009 22:58
Zobacz profil WWW

latajace kadzidlo

sie usmialem :D :D :D

nie wiem po co tak cudowac z tym. takie wymyslanie na sile. jak ktos chce odmowic Rozaniec to sobie go znajdzie ( o ile go nie ma), bo w Polsce to naprawde nie jest trudne.

Wt mar 10, 2009 23:01

Czy słyszeliście o jeszcze innych uwspółcześnienieach:) tradycyjnych modlitw Katolickich?

Liturgia Godzin w formie smsa? ;)

Wt mar 10, 2009 23:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]