Autor |
Wiadomość |
Mroczny Pasażer
|
 Abonament RTV
Kto się przyzna z ręką na sercu? Płacicie czy nie? Jeśli tak to dlaczego, jeśli nie to też dlaczego? Czy uważacie nie płacenie za coś złego, wykroczenie, a może nawet grzech? Prosiłbym o nie pisanie posta bez powiedzenia czy płacicie czy nie.
Osobiście - nie płacę. Ale mieszkam póki co z rodzicielka, która, niestety, płaci. W przyszłości ja sam płacić nie będę. Dlaczego? Prosta sprawa - nie mam zamiaru płacić za MOŻLIWOŚĆ odbierania czegoś. Jeśli płacę - chcę to mieć. Niestety abonament przewiduje opłaty już za samo kupno odbiornika, którego notabene trzeba zarejestrować (ktoś kto robi w ogóle?). A ja odbiornik TV niekoniecznie muszę kupować do oglądania TV. Współczesne odbiorniki idealnie służą za monitory. A że mają wejście antenowe? Cóż, nie znaczy to przecież, że TV, a już tym bardziej publiczną, oglądam.
Druga sprawa zahacza już o lekką niezgodność z prawem. Chodzi tu o tzw. podwójne opłaty, które chyba we wszystkich innych aspektach są jakoś odwoływane, a w przypadku abonamentu RTV jakimś tajemnym sposobem pozostają. Chodzi o to, że kupując np. zestaw do odbioru w dajmy na to TVN JUŻ PŁACĘ im kasiorę za te programy. A oni płacą ją telewizji publicznej. Z jakiej racji więc mam jeszcze osobno opłacać coś, za co już zapłaciłem? Nigdy w życiu.
Trzecia sprawa to tzw. misyjność TVP. Ale o tym nie ma co rozmawiać, każdy wie, że ona nie istnieje.
Wiem, że podobny temat już był, ale mi w tym nie chodzi o dyskusję jako taką, ale po prostu sprawdzenie ile osób z forum odważy się przyznać czy płaci czy nie. Nie musimy dyskutować, wystarczy jedno zdanie. ;p
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pt gru 05, 2008 11:25 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Ja od lat nie płacę, ale ja nie mam ani radia, ani telewizora 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pt gru 05, 2008 11:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kto wie, może rząd pójdzie dalej i będzie łaskaw obarczyć nas również abonamentem internetowym  ? Pomyślcie jest tak dużo stron państwowych, kazdy sobie może na nie wejśc i to ma być za friko? A jak nie wchodzisz to twoja sprawa - masz możliwość wejscia więc bul 
|
Pt gru 05, 2008 12:51 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Eandil napisał(a): Kto wie, może rząd pójdzie dalej i będzie łaskaw obarczyć nas również abonamentem internetowym :D? Pomyślcie jest tak dużo stron państwowych, kazdy sobie może na nie wejśc i to ma być za friko? A jak nie wchodzisz to twoja sprawa - masz możliwość wejscia więc bul :-)
Dzięki za przeczytanie dokładnie mojego posta. Whatever.
Anyway były kiedyś plany by internet obciążyć jakimś abonamentem bo TV tam też można oglądać, ale coś ucichło.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pt gru 05, 2008 13:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Eandil napisał(a): Kto wie, może rząd pójdzie dalej i będzie łaskaw obarczyć nas również abonamentem internetowym  ? Pomyślcie jest tak dużo stron państwowych, kazdy sobie może na nie wejśc i to ma być za friko? A jak nie wchodzisz to twoja sprawa - masz możliwość wejscia więc bul  Dzięki za przeczytanie dokładnie mojego posta. Whatever. Anyway były kiedyś plany by internet obciążyć jakimś abonamentem bo TV tam też można oglądać, ale coś ucichło.
Easy easy
Post przeczytałem, a i chyba po mojej wypowiedzi widać, że nie płacę i jaki mam stosunek do abonamentu 
|
Pt gru 05, 2008 15:08 |
|
|
|
 |
bietka.romaniak
|
Nie płacę abonamentu od lat, zresztą jestem zwolniona z tego obowiązku...Kiedy widzę jak marny nie raz jest program, wcale się nie dziwię,że ludzie nie chcą płacić! Na stacjach komercyjnych tyle jest reklam, w trakcie projekcji filmu przez długie minuty...myślę, że już w tym maja olbrzymi zarobek. Reklama, to horrendalny zysk w kilka minut!
Gotowa jestem płacić abonament wyłącznie radiowy  Dość dużo słucham radia i muszę powiedzieć z całą stanowczością,że ma bogaty program od literackiego po gospodarczy, społeczny, polityczny, wielość debat z udziałem słuchaczy, rozrywka, piosenki, powtórki kabaretów itd... 
|
Pt gru 05, 2008 16:31 |
|
 |
kastor
|
Nie wiem bietko, czy zrozumiałem Twojego posta, ale abonament płaci się na telewizję publiczą, która nie puszcza reklam w trakcie programów  i tak wielkich zysków nie ma.
pozdrawiam i respect for all 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Pt gru 05, 2008 19:42 |
|
 |
Bozena
|
Płacę (co prawda tylko za radio, bo telewizora nie posiadam), bo uważam, że trzeba przestrzagać prawa państwowego, o ile nie nakazuje ono czegoś złego (płacenie abonamentu na pewno nie jest złem).
|
Pt gru 05, 2008 21:08 |
|
 |
WebCM
|
Może zapytajmy - czy abonament jest w ogóle potrzebny? Przecież w TVP co chwilę puszczają reklamy (może pomijając TVP INFO). Czasem są ciekawe programy, ale przeważnie w godzinach popołudniowych dominują telenowele (kolejne zło po reklamach). Pracownicy zarabiają ogromne sumy, nie wspominając o prezesie.
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
Pt gru 05, 2008 23:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Płacę - takie jest prawo a ja nie łamię prawa.
Kiedy przez lata nie miałem telewizora - płaciłem za samo radio.
pzdr
|
So gru 06, 2008 14:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bozena napisał(a): Płacę (co prawda tylko za radio, bo telewizora nie posiadam), bo uważam, że trzeba przestrzagać prawa państwowego, o ile nie nakazuje ono czegoś złego (płacenie abonamentu na pewno nie jest złem). Cytuj: Płacę - takie jest prawo a ja nie łamię prawa. Kiedy przez lata nie miałem telewizora - płaciłem za samo radio.
Gdyby państwo kazało mi chodzić wysmarowany pastą do butów, nie chodziłbym. To samo się tyczy abonamentu. Telewizję oglądam bardzo rzadko - publicznej natomiast nie oglądam wogóle (dosłownie WOGÓLE). Dlaczego miałbym płacić za sam fakt posiadania odbiornika TV, za sam fakt możliwości oglądania telewizji publicznej? Najlepiej, żeby sobie swoje badziewia zakodowali i wprowadzali opłaty za odkodowanie w wysokości abonamentu - ciekawe ile wtedy osób by płaciło
Z czym można porównać abonament?
Wyobraźcie sobie szalety publiczne w centrum swojego miasta - dość zaniedbane, darmowe. I czy zadowoleni byście byli gdyby kazali wam płacić co miesiąc 30 zł za owe szalety? Każdy może za darmo z nich skorzystać, więc powinien każdy płacić - jednak miejmy na uwadze, że nie każdy chce z nich korzystać.
|
So gru 06, 2008 18:32 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=18443
Jupi, kolejny powód, żeby nie płacić abonamentu. Chociaż w sumie od nowego roku i tak go nie będzie. I dobrze, może później w końcu media publiczne przestaną być publiczne.
I pomyśleć, że są ludzie, którzy twierdzą, że Polska nie jest krajem wyznaniowym. ;]
|
Śr cze 24, 2009 18:40 |
|
 |
AHAWA
|
Anglia, kraj ktory bogactwem przerasta Polske setki razy nie wyzbywa sie abonamentu a my "bogaty" kraj wschodni to robimy, przeciez to absurd, tam jak kupujesz telewizor to musisz podac adres i swoje dane i wtedy przysylaja ci do domu formularzyk do zaplaty, jak nie zaplacisz no to kara 1000funtow i jakos daja rade, nie narzekaja tak jak my, sa fajne programy na BBC2 czy BBC1 a u nas politycy zamiast zadbac o to o co naprawde trzeba zadbac czyli rozwiniecie polaczen komunikacyjnych: autoastrady i kolej, marnotrawi czas na wymyslanie kontrowersyjnych, bzdurnych ustaw nie prowadzacych do niczego madrego, woda im sodowa do lba udeza za kazdym razem jak dopelzna do wyzszych stolkow, rzygac mi sie chce czasem jak patrze na ten brak merytorycznego podejscia do polityki.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Śr cze 24, 2009 20:25 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
A dlaczego mamy robić wszystko tak jak inni mają? Nigdy nie rozumiem tego argumentu "bo u nas w US and A to jest tak a nie inaczej". (censored), każdy kraj niech ma swoje regulacje i nie patrzy na innych.
Poza tym to śmieszne AHAWA, że w jednym wątku piszesz jaka do WB jest zła bo mają edukację seksualną, a tutaj tak się na nich powołujesz i chcesz żebyśmy od nich czerpali.
Nie oglądam angielskiej TV, może mają lepsze programy niż w naszej, wówczas nie zdziwiłbym się, że taki abonament płacą. Poza tym nei znam tamtejszego prawa, ale być może nie ma w nim tego co jest u nas - płacenia dwa razy za to samo.
Ja tam nie mam zamiaru płacić za tandetną w większości ofertę, filmy z lektorem i dzisiejszą nowość czyli przekazywanie wartości chrześcijańskich.
|
Śr cze 24, 2009 20:49 |
|
 |
AHAWA
|
jakby kazdy patrzyl tylko na siebie to g... a nie rozwoj by byl, sa rzeczy dobre ktore mozna czerpac i sa wzorce zle ktore trzeba tepic, a to ze placimy podatki nie oznacza ze nie mamy placic abonamentu ktory zabezpiecza TV od prywatyzacji ja bym ino jeszcze dodal zeby zarzad TVP byl wybierany w glosowaniu przy okazji wyborow parlamentarnych. Telewizjia to CZWARTA wladza czy tego chcemy czy nie i musi byc suwerenna jak niezawisle sady.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Śr cze 24, 2009 20:59 |
|
|
|