|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
CzłowiekBezOczu
|
 Gra z giełdy
Mam taki problem. Mój znajomy dał mi płytę z grą "Sims 3" którą bardzo chciały mieć moje dzieciaki. Jednocześnie tłumaczył mi że trzeba jakieś programy kopiować z folderu o nazwie "crack" (i to mi się nie podoba) który się znajduje na tej płycie. Teraz mam dylemat czy to w ogóle jest w porządku ? Podobno grę kupił legalnie na giełdzie.
|
Pn cze 08, 2009 22:57 |
|
|
|
 |
jumik
|
 Re: Gra z giełdy
CzłowiekBezOczu napisał(a): Mam taki problem. Mój znajomy dał mi płytę z grą "Sims 3" którą bardzo chciały mieć moje dzieciaki. Jednocześnie tłumaczył mi że trzeba jakieś programy kopiować z folderu o nazwie "crack" (i to mi się nie podoba) który się znajduje na tej płycie. Teraz mam dylemat czy to w ogóle jest w porządku ? Podobno grę kupił legalnie na giełdzie.
Czyli dostałeś ją w pudełku, z instrukcją itd.? Jeśli natomiast jest to zapakowane w folię z karteczką w środku (nie wiem czy teraz nie pakują piraci już w pudełka), to raczej legalne nie jest (a przynajmniej sugeruje brak legalności). Tym bardziej jeśli trzeba crackować - oryginałów się nie crackuje, nie trzeba kopiować z katalogu crack (a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo). W pirackich wersjach często bywa taki folder - wgrany przez pirata, żeby gra działała tak jak trzeba. Może zapytaj o co chodzi temu znajomemu, bo może to po prostu jakieś nieporozumienie, niezrozumienie lub coś.
Gra Sims 3 kosztuje w sklepie jakieś 120-145 zł:
http://www.ceneo.pl/2127462
(ta ostatnia pozycja to edycja specjalna, bodajże kolekcjonerska i dlatego ponad 250 zł)
_________________ Piotr Milewski
|
Pn cze 08, 2009 23:09 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
To zwykłą płytka DVD z okładką i nic więcej. Ale podobno legalnie kupiona na giełdzie na Balicach w Kraku. Czy można oficjalnie sprzedawać pirackie gry ? Chyba nie ma tak że sprzedają coś kradzionego i nikt się tym nie interesuje. O tej giełdzie słyszę już od wielu lat.
|
Pn cze 08, 2009 23:27 |
|
|
|
 |
meelosh
Dołączył(a): Pn mar 16, 2009 15:51 Posty: 68 Lokalizacja: Kraków
|
Tylko skąd ten sprzedawca ma tą grę?? Na oryginalnych płytach jest napisane, że nie ich wolno kopiować bo to jest nielegalne. Więc musiał albo pobrać z internetu, albo skopiować. Czyli ogólnie płytka jest piracka...
_________________ NACJONALIZM TO WOLNOŚĆ
|
Wt cze 09, 2009 8:23 |
|
 |
jumik
|
CzłowiekBezOczu napisał(a): To zwykłą płytka DVD z okładką i nic więcej. Ale podobno legalnie kupiona na giełdzie na Balicach w Kraku. Czy można oficjalnie sprzedawać pirackie gry ? Chyba nie ma tak że sprzedają coś kradzionego i nikt się tym nie interesuje. O tej giełdzie słyszę już od wielu lat.
Niestety takie miejsca po prostu były i pewnie są. Sama giełda może być po prostu komputerowa, a nie z grami tylko, więc jest legalna, ale wystawiają się też zapewne nielegalnie sprzedający programy, gry, itd. - piraci. Jak idzie policja, to np. chowają. Też słyszałem o takich miejscach w mieście gdzie ja mieszkam. Sam możesz się przekonać - pojedź tam, zobacz, spytaj po ile. Przejdź się też do zwykłego sklepu i zobacz czy jest w pudełku, po ile, itd.
Czyli tak jak mówiłem - zwykła płyta, bez opakowania, instrukcji, itd. Moim zdaniem to zdecydowanie sugeruje, że to piracka wersja. Tym bardziej ten forlder "crack" i konieczność kopiowania.
_________________ Piotr Milewski
|
Wt cze 09, 2009 10:35 |
|
|
|
 |
WebCM
|
Kopia gry jest piracka. Zmodyfikowany plik .exe mógłby być nawet od razu podmieniony na płycie CD, ale to prawdopodobnie niemożliwe. Znani producenci oprogramowania inwestują w zabezpieczenia antypirackie. Oryginalne gry są zazwyczaj zapakowane w pudełko lub okładkę typową dla filmów DVD. W środku znajduje się podręcznik lub instrukcja z kodem seryjnym. Nie wiem, jak w przypadku The Sims 3, ale poszukaj informacji na stronie producenta.
Jeżeli na płycie jest napisany mazakiem tytuł gry, to na bank pirat!
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
Wt cze 30, 2009 22:35 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Piraci już nie bawią się w mazaki, co to za problem nakleić niemalże indetyczną kopię naklejki oryginalnej?
Anyway gry sprzedawane na giełdach raczej oryginalne nie są, ale może trafić się wyjątek. Niestety wymoga crackowania plików nie potwierdza reguły.
Tak, to piracka kopia. Może mieć wirusy i inne bonusy. ;]
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Wt cze 30, 2009 23:10 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
E, dopiero teraz dostrzegłem datę tematu. Fail z mojej strony, ale to przez WebCM. :S
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Wt cze 30, 2009 23:11 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Niniejszym chcę przeprosić wszystkich którzy się udzielali w tym temacie. Nie wiem co mnie podkusiło żeby takowy założyć. Jako że moim pierwszym komputerem był ZX 85 kupiony w 87 roku na giełdzie to tajniki komputerowego światka są mi znane na wylot. Piraty komputerowe czy inne video to dla mnie chleb codzienny że tak powiem. Jeszcze raz przepraszam i nie wiem co mi przyszło do durnej pały. Szczerze przepraszam raz jeszcze
Pozdrawiam gorąco CBO.
|
N lip 26, 2009 14:06 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|