Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Kilka pytań... 
Autor Wiadomość

Post Kilka pytań...
Pokój Wam ^^
Szkoda (chyba) bo nie znalazłem tu żadnego tematu czy działu gdzie zadawałoby się pytania. Nie znam tego forum a chciałbym zadać tylko kilka pytań i nie wiedziałem gdzie je umieścić więc upchnę je tutaj i mam nadzieję, że nie będzie to żadnym problemem ;3

1) Czy nieślubne dziecko może iść do zakonu?
2) Od czego zależy kto jest w jakim zakonie? Tzn wiem, że każdy chyba idzie gdzie chce, ale czy "wyżsi" mogą uznać że dana osoba lepiej by się sprawowała jako Jezuita niż na przykład Kapucyn?
3) Czy jest może gdzieś pokrótce wyjaśnione czym się różnią dane zakony w Polsce?

i takie z innej beczki gdzie na pewno gdzieś były poruszane ale mam teraz ograniczony dostęp do komputera i nie mogę zbytnio szukać ^^"""
Co Kościół sądzi o oddawaniu swoich organów po śmierci?
I jak to jest z tą masturbacją? Niby to grzech ale przecież to naturalne i całkowicie normalne...

N sie 02, 2009 15:39
http://zapytaj.wiara.pl/

N sie 02, 2009 15:44

Tak jak powiedziała Monika serwis 'zapytaj' jest w innym miejscu, ale od bidy tu tez można co nieco napisać.
1. Może :)
2. Wskazówek mogą udzielać, ale nie ma po co. Dajmy na to, że wśród franciszkanów trafił się wybitny kaznodzieja. Czy powinien przejść do dominikanów? Nie sądzę - przeciez i franciszkanie potrzebują kaznodziejów, a skoro ktoś chce być w ich wspólnocie to nie ma co go na siłę wyrzucać.

Co do organów to Kościół popiera możliwość przeszczepów jako szansę na uratowanie innych ludzi. Nie ma się co obawiać, że w Niebie zmartwychwstaniemy, bez nerki, serca, czy wątroby ;).

Jeśli chodzi o masturbację to już chyba miliony gigabajtów zajmują internetowe dyskusje na ten temat. Z własnego doświadczenia wiem, że wszystkie te argumenty przekonują tylko przekonanych;
zwolennicy upierają się, że to naturalne, a przeciwnicy, że człowiek może żyć piękniej. Po wielodniowych dyskusjach na ogół wszyscy niewzruszenie bronią swoich pierwotnych stanowisk, dlatego chyba nie ma sensu znowu zagłębiać się w ten problem. Żeby ktoś chciał porzucić onanizm czsem wystarczy powiedzieć, że to grzech ciężki, a innych nie przekonają nawet najrozsądniejsze argumenty.
pozdrawiam ;)

N sie 02, 2009 21:49

Zgadzam się z moimi poprzednikami, część z tych pytań nadaje się nie na dyskusję, lecz na podaną przez Monikę stronę.

O masturbacji mamy tu już dyskusję i sądzę że Kastor bardzo dobrze ujął istotę problemu, każdy obstaje przy swoim, co oczywiście nie znaczy że każda "prawda" jest dobra. Mówiąc szczerze niepokoją mnie użyte przez Ciebie Kropka słowa: naturalne i normalne. Jest to opinia, bynajmniej nie podzielana przez wszystkich, a przedstawiłeś ją jakby była podzielana. Zapraszamy zatem do istniejących już dyskusji, gdzie obok opinii że masturbacja jest ok, mogą się znaleźć i takie że niejeden związek cierpi przez to że mąż woli tzw. cyberseks, niż tradycyjnie ze współmałżonką. Nie trudno znaleźć w internecie artykuły o seksoholizmie i tam wcale nie jest tak różowo i pięknie jak to przedstawiłeś. To tylko jeden z kilku problemów który generuje masturbacja. Czy coś normalnego generuje/uczestniczy w takich problemach?

Pn sie 03, 2009 0:46
1. Może :)

Oczywiście :) bo nie można nikogo oceniać po tym co robili/nie robili jego rodzice. Dziecko nie jest winne jeśli rodzice nie mieli ślubie i nie powinno to mieć żadnego wpływu na przyjęcie do zakonu, ale......zdarza się jednak, że niektóre seminaria czy zakony żądaja, aby wraz z różnymi innymi dokumentami, kandydat złożył także świadectwo ślubu kościelnego rodziców.
Próbowałam się w innym wątku dowiedzieć po co to komu i czy ma jakikolwiek wpływ na ewentualne oprzyjęcie, ale jakoś nikt za bardzo nie potrafił udzielić odpowiedzi.

Pn sie 03, 2009 8:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]