Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 22, 2025 12:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 oceniając innych, dajemy im prawo do oceniania siebie 
Autor Wiadomość
Post oceniając innych, dajemy im prawo do oceniania siebie
Podzielam przytoczony pogląd (nie tylko w kontekście relacji uczeń - nauczyciel czy ksiądz - parafianin), choc biorę tez pod uwagę (nie tylko uczniowską) zapalczywość, tendencyjność, schematyzm intelektualny, niedojrzałość aksjologiczną (i nawet zdroworozsądkową). Ale to moja subiektywna opinia. Nasunęła mi się ona po przeczytaniu:

http://technologie.gazeta...eli_online.html

Do tego - znaleziona w sieci - czyjaś refleksja, którą uznałem za trafny komentarz do powyższego:

"Post ten wyraża opinie autorki w dniu dzisiejszym. Nie możne on być wykorzystany przeciwko niej w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autorka zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny."

N cze 28, 2009 10:38
konris... skrócony link nie zawsze działa ;)

Crosis

N cze 28, 2009 10:58

N cze 28, 2009 11:36
Wklejam ponownie i nie wiem, czemu tu sie nie otwiera. Gdzie indziej nie ma problemu:

http://technologie.gazeta.pl/technologi ... nline.html

N cze 28, 2009 11:39

A co do tematu: dla mnie jest tak: zawsze jest się ocenianym. Internet dał tylko szersze możliwości wyrażania takiej oceny, oraz szersze spektrum oceniających i czytających.

To, że akurat ta nauczycielka została tak oceniona - cóż. Nie wiemy, jak jest zbudowany serwis. Może anonimowy login ma limit jednej oceny danej osoby? Może nie? Może ktoś zirytowany przez nauczycielkę siedział przez pół nocy i wystawiał same "pały"? Cholera wie :P

W każdym razie pytanie jest: czy jest sens się tym przejmować? Czy nauczyciele przejmują się tym, co uczniowie mówią o nich w toalecie?

Jeśli natomiast sam serwis będzie dość poważny, żeby ktoś zaczął zwracać na te oceny uwagę - to podejrzewam, że będzie dość profesjonalny, żeby uchronić ocenianych przed naużyciem... a także uniemożliwić im takowe... w końcu nie wiadomo, czy ktoś tam nie będzie wystawiał sobie samych dobrych ocen?

Tutaj raczej nauczycielka dowiodła swojej niedojrzałości.

-------------------------------

A teraz nawiązując do tego podpisu, który przytoczyłeś - prawda. Moje posty też wyrażają moje aktualne poglądy, a one przecież się zmieniają... wystarczyłoby porównać te moje posty sprzed 3 lat i obecne...

A zmienić się mogą choćby jutro. Albo być pisane pod wpływem emocji. Albo alkoholu.

Nikomu też nie muszę się z tych zmian tłumaczyć. Jedyne co mam na względzie, to jak zostanę odebrany... ale to też w bardzo ograniczonym stopniu. Minimalnym właściwie. A generalnie w wielu przypadkach też mam to gdzieś :P

Crosis

N cze 28, 2009 15:16
No to mamy podobne stanowiska w przedmioteowej sprawie

<piwo>

N cze 28, 2009 16:20

Mnie się nie podoba generalnie stawianie jakichkolwiek ocen przez tzw.kolektyw,który nie zawsze ma kwalifikacje do stawiania ocen,jakoś się to kojarzy ze stalinizmem lub maoizmem.

N cze 28, 2009 21:30

Crosis

Pn cze 29, 2009 7:48

Pn cze 29, 2009 8:27

Tak ,tamte systemy miały swoistą wizję demokracji.Tylko ja wolałbym posyłać przynajmniej swoje dzieci do mniej demokratycznej szkoły,gdyż obawiałbym się o póżniejszy poziom ich wykształcenia .Jaki jest cel takich sondaży popularności ,bo wymagający nauczyciele nie są chyba najpopularniejsi?

Pn cze 29, 2009 10:37
To nie do końca sondaże popularności. Takie już masz w polsce, i to od lat.

Jak już pisałem: internet daje nam mnóstwo możliwości oceny. Są już strony, gdzie możesz oceniać polityków, lekarzy, wykładowców... przyszła też kolej na nauczycieli - wg mnie to nieuniknione.

O działaniu takich stron/portali pisałem parę postów wcześniej i nie chce mi się powtarzać.

Dla mnie jest jeden wniosek:
nie zablokujemy mozliwości, jakie daje internet. Możemy tylko tak wychowywać młodzież, żeby umiała dobrze z niego korzystać.

Jeśli portal do takich ocen będzie dobrze prowadzony może stanowić całkiem niezłą bazę wiadomości o pedagogu. Oczywiście, pole do nadużyć jest wielkie i zawsze będzie.... natomiast przy odpowiednich restrykcjach można je nieco zmniejszyć.

Jeśli to się uda, można wtedy pokusić się nawet o zerknięcie na tą stronę i zobaczenie tych opinii. A potem jak skokach: odrzucamy skrajne i w tym, co zostanie, na pewno tkwi ziarnko prawdy.

Co zaś do oceniania przez kolektyw - Cyryl, to jest jak najbardziej demokratyczny wyznacznik. Zauważ, że właśnie w demokracji jest możliwe, że każdy może sobie wejść na tą stronkę i napisać, co myśli o nauczycielu. Albo na innej o politykach. Albo na innej o lekarzach.

Dla mnie powinni coś takiego zrobić jeszcze o urzędnikach państwowych i urzędach pocztowych. A także o ZUSach, KRUSach i innych bastionach biurokracji, która może doprowadzić człowieka na skraj zapści psychicznej.

Może coś by to nawet pomogło ;)

Crosis

Pn cze 29, 2009 11:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]