Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 22, 2025 22:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 TVP od zakrystii 
Autor Wiadomość

Post TVP od zakrystii
Cytuj:
Po „Plebanii” i „Ojcu Mateuszu” publiczna Jedynka realizuje kolejny serial z życia Kościoła – tym razem bohaterkami będą zakonnice.

Zdjęcia do „Siostrzyczek” rozpoczynają się w lipcu. – To ma być ciepły serial na niedzielne popołudnie o siostrach zakonnych, które pomagają ludziom w potrzebie. Widzom się spodoba – zapewnia p.o. dyrektor TVP1 Elżbieta Szumska.

Trzynastoodcinkowy serial, który reżyseruje Wojciech Nowak, emitowany będzie od października w niedziele o godz. 17.20. Mają w nim zagrać m.in. Małgorzata Kożuchowska i Maria Pakulnis. Kościelnym konsultantem został jezuita o. Andrzej Majewski.

Jedynka chce „Siostrzyczkami” zdyskontować popularność „Ojca Mateusza” – serialu o proboszczu parafii w małym mieście, który rozwiązuje zagadki kryminalne. Produkcję z Arturem Żmijewskim w roli głównej, opartą na włoskim formacie „Don Mateo”, stacja wprowadziła do ramówki w grudniu ubiegłego roku. Serial okazał się wielkim sukcesem – pierwszy, zakończony w lutym sezon oglądało średnio 6,6 mln widzów.

Jesienią w TVP1 zobaczymy więc drugą serię „Ojca Mateusza”, nowe „Siostrzyczki”, a do tego jeszcze nadawaną od ponad ośmiu lat telenowelę „Plebania”. Czyli dla każdego coś miłego – o ile lubi się telewizję w kolorze czarno-białym.

www.newsweek.pl

ten nowy zapis w ustawie medialnej to jakiś absurd. zawsze myślałem, że telewizja powinna być niezależna od polityki i religii. to, co puszczają i mają zamiar puszczać, jest gorsze od wenezuelskich telenowel... na TV Trwam takie coś jak najbardziej pasuje, ale nie w telewizji publicznej!

Śr lip 01, 2009 9:39

zapomniałem dodać: niedługo będzie to TVPapieska...

Śr lip 01, 2009 9:41
Te seriale maja dobrą oglądalność, więc dlaczego chciałabyś zakazać ludziom oglądania? Tylko dlatego, że pojawia się w nich Kościół, dobrzy księża, mówi sie o Bogu?

Jakie tematy powinny być poruszane i jakie seriale powinny być wg Ciebie wyswietlane w telewizji publicznej?

Śr lip 01, 2009 10:20
Jakie tematy powinny być poruszane i jakie seriale powinny być wg Ciebie wyswietlane w telewizji publicznej?

Takie w rodzaju "Mada na sukces" - w którym wszyscy ze soba kopulują, zdradzają, oszukują nawzajem....samo życie :diabel:

Śr lip 01, 2009 10:51
można nakręcić serial na wzór przyjaciół. Można zrobić coś na wzór mody na sukces.

To, że u nas przeważa robienie seriali o czymś, co jest związane z kościołem jest przemyślanym zagraniem. Co nie znaczy, że jest złym, o ile spotyka się z oglądalnością.

Pomijając fakt, że Boga tam za wiele nie ma, a seriale są dość oderwane od życia... to ludzi jednak nikt nie zmusza, żeby je oglądać. Na TVN i innych stacjach mają do wyboru inną, równie odmóżdżającą papkę.

Mimo to, TVP powinna wiedzieć, kiedy przestać. Chcą kręcić "kościelne" seriale - ok. Ale powinni to równoważyć czymś mniej propagandowym.

Crosis

Śr lip 01, 2009 11:16

Założę się, że wszystkie filmy typu Ranczo, czy Plebania są sponsorowane przez wpływowe loże masońskie :D.

Z jednej strony śmiejecie się gdy katolicy doszukują się spisku w koncercie Madonny, a chwilę potem oskarżacie TVP o jakieś 'umyślne działania'. Nie różnicie się wiele od nas... :D

Zresztą jak powiedział Crosis; Boga w tych filmach niewiele - bardziej chodzi o przedstawienie małomiasteczkowego/wiejskiego życia, w którym ksiądz także jakoś tam sobie istnieje.

Tak dobrą oglądalność to miał Małysz na początku kariery, ewentualnie pielgrzymi papieskie, czy MŚ w piłce nożnej. Tyle, że prawa do transmisji MŚ kosztują znacznie więcej niż nakręcenie kilkunasto odcinkowego serialu. Biznes jest biznes :P.

A nawet gdyby te filmy powstały wskutek Kościelnego lobby to co komu do tego? W katolickim kraju nie wolno kręcić katolickich filmów, bo ktoś się oburzy? Więcej dystansu ;)
pozdrawiam

Śr lip 01, 2009 11:52

Moniko, kastorze, macie rację. tylko ja się boję, że z telewizji publicznej zrobi się religijna.

Śr lip 01, 2009 12:28

Śr lip 01, 2009 12:29

Tematy to nie wiem, ale mogliby puścić Dextera i Californication o przyzwoitej porze z napisami. :>

Śr lip 01, 2009 13:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]