Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 24, 2025 2:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Turystyka religijna a pielgrzymka? Podobieństwa i różnice. 
Autor Wiadomość

Post Turystyka religijna a pielgrzymka? Podobieństwa i różnice.
Mam problem z odróżnieniem tych dwóch "form aktywnosci" wakacyjnej. Proszę o Wasze opinie, sugestie :)

Wt cze 30, 2009 13:29

Różnica jest istotna.Ja np.zwiedzałem Jerozolimę ze świeckim biurem turystycznym i byłem we wszystkich najważniejszych światyniach i miejscach kultu w mieście i okolicy.Wiosną tego roku wybrała się tam pielgrzymka z mojej parafii z proboszczem na czele.Pozniej słuchałem relacji z pielgrzymki i usłyszałem że nie zwiedzli Ogrodu Oliwnego bo....
teren należał do Prawosławnych :o

Śr lip 01, 2009 12:08

Post hmmm
czyli w tym przypadku lepiej być turystą religijnym?

Pn lip 06, 2009 9:15

To czy że ktoś uprwia praktyki religijne nie znaczy , że jest dobrym chrześcijaninem. Życie codzienne , (praca dom , odpoczynek ) pokazuje jaki kto jest naprawde. Tak samo z piegrzymkami, jeżeli ktoś z nich wraca i w jego życiu nic się nie zmieniło , to można ją potraktować jako wycieczka :?

Pn lip 06, 2009 9:41
Zobacz profil WWW

A jaka jest różnica między turystą a pielgrzymem? Celem pierwszego jest poszerzenie swojej wiedzy, czasem zabicie wolnego czasu, czasem odpoczynek. Pielgrzym podejmuje trud podróży dla własnego nawrócenia i wyproszenia/podziękowania za łaski. Więc różnica tkwi w samej istocie - dlaczego podejmujemy jakieś działanie. Można przejechać całą Ziemię Świętą i nic poza zdjęciami z tego nie wynieść, a można iść 5km do jakiegoś małego zapomnianego sanktuarium i otrzymać niewyobrażalne łaski.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn lip 06, 2009 10:32

A jaka jest różnica między turystą a pielgrzymem? Celem pierwszego jest poszerzenie swojej wiedzy, czasem zabicie wolnego czasu, czasem odpoczynek. Pielgrzym podejmuje trud podróży dla własnego nawrócenia i wyproszenia/podziękowania za łaski. Więc różnica tkwi w samej istocie - dlaczego podejmujemy jakieś działanie. Można przejechać całą Ziemię Świętą i nic poza zdjęciami z tego nie wynieść, a można iść 5km do jakiegoś małego zapomnianego sanktuarium i otrzymać niewyobrażalne łaski.

Bardzo dziekuję za odpowiedzi !!! Zastanawiam się czy "wycieczka" do miejsc świętych może przeobrazić się w pielgrzymkę? Jeśli na poczatku drogi nie było celem pielgrzymowanie ale "tylko" zwiedzanie/poznanie?
Czy pielgrzymka tym różni się od turystyki, że od początku musi mieć jasny cel?

Pn lip 06, 2009 11:29
Oczywiście że wycieczka może się zamienić w pielgrzymkę.
Polecam do poczytania (przyjemna lektura) książkę "Nie idź tam człowieku" Andrzeja Kołaczkowskiego-Bochenka. Autor-ateista wyruszył na Camino jako turysta (chciał poznać okolicę, było tanio, itp.), a do Santiago wszedł jako człowiek wierzący.
Bóg ma różne drogi żeby dotrzeć do człowieka, więc na tych turystycznych też może czekać :)

Obrazek
http://katalog.wydawnictwowam.pl/?Page=opis&Id=2379

Pn lip 06, 2009 12:05

Post Re: hmmm
MamaDama napisał(a):
czyli w tym przypadku lepiej być turystą religijnym?

Jest w pobliżu Ogrodu Oliwnego o Doliny Jozafata prawosławna świątynia w której wg. wschodniej tradycji ma znajdować się grób Maryji
/niektórzy twierdzą że w Efezie/ co jest sprzeczne z dogmatem katolickim .Czy tam też parafialne pielgrzymki docierają?

Pn lip 06, 2009 13:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]