Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Malzenstwo z protestantem 
Autor Wiadomość

Post Malzenstwo z protestantem
Corka planuje w przyszlym roku slub koscielny z synem pastora ewangielickiego.Oboje pragna pozostac przy swoich wiarach.Ja jako katoliczka mam mieszane uczucia czy w przyszlosci nie bedzie konfliktow na tym tle.Juz uzgodnili,ze jezeli w przyszlosci urodzi sie corka przyjmie wiare po mamie,jezeli syn -topo tacie.

Śr wrz 16, 2009 22:54

Podejrzewam że dziecko w pewnym wieku samo zdecyduje po kim przyjmie wyznanie (jeśli w ogóle jakieś przyjmie).

Śr wrz 16, 2009 23:34
Osobiscie mysle, ze to niezbyt szczesliwe rozwiazanie.
To juz lepiej zdecydowac sie w jedna strone z wychowaniem dzieci, a druga strona niech przy tam lepiej nie miesza. Kiedy dzieci podrosna same zaczna sie przygladac obu stronom (moze ekumenizm sie troche posunie naprzod ;-) ). Zakladam ze beda chodzic glownie do jednego kosciola, ale nie unikac drugiego.
Najglupiej, kiedy mama idzie z corkami w niedziele do kosciola katolickiego, a tatus rownolegle z synkami do swojego. Chyba, ze beda mieli jedno dziecko, albo tylk corki (synkow). :-D

Cz wrz 17, 2009 10:37
czasowo zablokowany

Polecam im poczytać Pismo Święte a ślub wziąć w Kościele zachowującym pełną Ewangelię ;)

So wrz 19, 2009 14:29
Zobacz profil WWW

Niewątpliwie może to być w przyszości problematyczne. A gdzie będą chodzić do kościoła w niedzielę? Jedno do siebie, drugie do siebie? A jak będą dzieci - córka i syn, to ojciec z synem do siebie, a matka z córką na mszę? A ustalili, że nei będą stosować antykoncepcji? (częśc protestantów uznaje antykoncepcję) Ustalili co ze świętami? (Boże Narodzenie, Wielkanoc) Jak będzie przebiegała wspólna rodzinna modlitwa? (pewnie bez modlitwy do Maryi i Anioła Stróża - np. Zdrowaś Maryjo czy "Aniele Boży") Co jeśli syn zada jej pytanie, a córka jemu o coś, w co wierzą inaczej? A jeśli dzieci razem/wspólnie zapytają? To oczywiście nie pytania do Ciebie, bo jesteś matką, a trudno, żeby matka się wtrącała (choć może to niewłaściwe słowo) we wszystko (to bardzo zależy od relacji z córką).

Dodatkowo zastanawia mnie jak wezmą ślub skoro nie zadeklarują oboje, że chcą wychować dziecko w wierze katolickiej. Już się ubiegali o zgodę na ślub w Kościele?

So wrz 19, 2009 14:48
Zobacz profil WWW
czasowo zablokowany

haha na ślub w Kościele katolickim nie ma szans

tak więc jak już pisałem - radzę im żeby pogodzili swoje wierzenia z Ewangelią i przyjęli wspólną wiarę ;)

zawsze mogą też wznieść się ponad wyznania i uczestniczyć w nabożeństwach obu kościołów
(por. Vassula Ryden, Derek Prince, Myrna Nazzour)

So wrz 19, 2009 14:57
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]