Znani Polacy, którzy przyznają się do wiary w Boga.
Autor |
Wiadomość |
Profesor88
|
 Znani Polacy, którzy przyznają się do wiary w Boga.
Czy ktoś z Was zna jakichś znanych (żyjących) Polaków którzy otwarcie i z dumą przyznają się do swojej wiary?
Mnie na myśl przychodzi np. bokser Tomasz Adamek.
|
Śr sty 07, 2009 12:40 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Masz na mysli swiat czy tylko Polske?
|
Śr sty 07, 2009 12:52 |
|
 |
Johnny99
|
Łatwiej by było chyba wymienić takich, którzy się przyznają do ateizmu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sty 07, 2009 14:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Łatwiej by było chyba wymienić takich, którzy się przyznają do ateizmu.
Zdecydowanie 
|
Śr sty 07, 2009 14:35 |
|
 |
Profesor88
|
Dural napisał(a): Masz na mysli swiat czy tylko Polske? Myślę o Polakach, niezależnie od tego gdzie mieszkają i działaja. Bo czasem trudno to jednoznacznie ocenić:) Johnny99 napisał(a): Łatwiej by było chyba wymienić takich, którzy się przyznają do ateizmu.
Mimo wszystko, pozostaje przy pytaniu o wierzących:)
|
Cz sty 08, 2009 12:06 |
|
|
|
 |
bobo
|
Lech Wałęsa
|
Cz sty 08, 2009 15:25 |
|
 |
Ókaż
|
Józef Glemp 
|
Pt sty 09, 2009 0:20 |
|
 |
kastor
|
Ókaż napisał(a): Józef Glemp 
Może to dlatego, że jestem juz trochę zmęczony, ale przyznam, że rozbawiła mnie ta oczywista oczywistość 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Pt sty 09, 2009 0:27 |
|
 |
Johnny99
|
No i właśnie nie wiadomo, bo co - wymieniać dalej znanych kapłanów ? Tischner, Życiński, Pieronek itd. ? Taka lista by się ciągnęła w nieskończoność.
Cytuj: Bo czasem trudno to jednoznacznie ocenić
W ogóle się tego nie da jednoznacznie ocenić. W stosunku do samego siebie można mieć problem, a co dopiero w stosunku do innego. Jeden z nawróconych na chrześcijaństwo pisarzy angielskich miał powiedzieć: " pięć razy dziennie nie wierzę, i znowu pięć razy dziennie wierzę ". Można się opierać tylko na deklaracjach - a jakieś 98% Polaków deklaruje się jako wierzący..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt sty 09, 2009 12:49 |
|
 |
Johnny99
|
O, przepraszam, ks. Tischner już nie żyje.
|
Pt sty 09, 2009 12:50 |
|
 |
bobo
|
Profesorku88
zadałeś klina, nie potrafi nikt wymienić słynnych Polaków? wierzących
Polaków?
Jest mi trochę wstyd, aczkolwiek usprawiedliwiam się tym, że może mało znam znanych, a więcej tych nieznanych, hm?
Może zarzucę hasłem:
Maria Konopnicka.
Z żyjących:
Katarzyna Łaniewska -aktorka biorąca udział w "Ziarnie".
|
Pt sty 09, 2009 18:52 |
|
 |
Johnny99
|
To co, serio mam zacząć wymieniać np. polityków prawicowych ? Jurek, Gowin, Kaczyński x 2, Giertych, Korwin-Mikke, Michalkiewicz, Ujazdowski, Krzaklewski, Buzek.. spoko, potem przejdę do znanych profesorów KUL.
|
Pt sty 09, 2009 19:01 |
|
 |
bobo
|
Johnny99
hola, hola, nie obawiasz się, że któryś z nich cię zdementuje?
Jesteś za każdego z nich pewien?
Wiesz przecież, jak oni, ci na świeczniku się miewają.
Mówią TAK, myślą NIE. Czy można im aż tak wierzyć?!
|
Pt sty 09, 2009 19:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bobo napisał(a): Profesorku88 zadałeś klina, nie potrafi nikt wymienić słynnych Polaków? wierzących Polaków? .
Potrafi  ...gdyby chcieć wymienić nie tylko tych deklarujących, a tylko tych, których czyny świadczą o ich wierze, byłyby tysiące nazwisk....ale czemu ma służyć taki katalog?
A istnieje jeszcze ustawa o ochronie danych osobowych  - może nie wszystkim pasuje dysputa o nich na forum publicznym?
Dziś w programie "Prosto z Polski" mówiono o anonimowym darczyńcy, który sponsoruje ubogim, starym ludziom w woj. zachodniopomorskim wyjazdy rekreacyjne, koncerty.
A ilu jest takich anonimowych darczyńców....i nikt ich nazwisk nie wymieni.
|
Pt sty 09, 2009 20:37 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: hola, hola, nie obawiasz się, że któryś z nich cię zdementuje? Jesteś za każdego z nich pewien? Wiesz przecież, jak oni, ci na świeczniku się miewają. Mówią TAK, myślą NIE. Czy można im aż tak wierzyć?!
Co do niektórych z nich jestem pewien, co do większości - nie. Ale autor wątku chce listy.. nikt nie wie, co NAPRAWDĘ myśli drugi człowiek. Często mam wrażenie, że rozmawiam z głęboko wierzącym człowiekiem, a innym razem, że z kimś całkowicie niereligijnym. A może w istocie jest dokładnie odwrotnie ? Nikomu przecież nie siedzę w głowie. Można wiedzieć tylko tyle, że ktoś to i to zadeklarował - i nic więcej. Sam autor wątku napisał, że chodzi o ludzi przyznających się do wiary. No więc wiem, że np. Korwin-Mikke otwarcie się przyznaje do wiary. A jak jest naprawdę ? On jeden wie. Moim zdaniem robienie takich list nie ma większego sensu.
|
Pt sty 09, 2009 21:47 |
|
|
|