Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 uzależnienia od środków zmieniających świadomość 
Autor Wiadomość

Post uzależnienia od środków zmieniających świadomość
8) Witam jako początkujący na tym forum! Proponuję temat, który jest mi bliski i dla mnie bardzo ważny. Wcześniej poznałem nieco zdań z forum na temat "wychodzenia poza siebie". Mam przekonanie, że istnienie i działanie w "tu" i "teraz" jest jedyną szansą właściwego wykorzystania czasu danego mi przez Stwórcę. Szukanie czegoś więcej jest często zwykłą ucieczką od siebie. Co Wy na to? :-D :-D :-D Marian.

Pn mar 01, 2004 10:38
Zobacz profil WWW
Post Re: uzależnienia od środków zmieniających świadomość
Ja także twierdzę, że trzeba umieć 'wyjść z siebie' aby móc na samego siebie popatrzeć z zewnątrz. Oznacza to ni mniej ni więcej tylko usiłuwanie maksymalnego przezwyciężenia swojego - przycież naturalnego skąd inąd - egocentryzmu. Taka zdolność jest nam potrzebna aby być zdolnym do obiektywizmu. Nie ma to jednak nic wspólnego z zażywaniem środków odurzających.
Pokój i dobro!

Pn mar 01, 2004 13:49

Post uzależnienia
8) Obiektywizm? A co to takiego? Czy to nie kolejny pozór, fałszowanie rzeczywistości? :( Daleki jestem od traktowania ludzi starajacych się o obiektywizm z niedowierzaniem. Dążenie jednak do życia w realnym świecie wymaga stałej konfrontacji z tym światem, a do tego potrzebna jest trzeźwość rozumiana jako postawa wobec rzeczywistości. Egocentryzm to coś innego zupełnie, niż miłość siebie. Bez takiej miłości nie jestem zdolny do pokochania bliźniego. I w tym duchu bywajcie! :-D :-D :-D Marian.

Pn mar 01, 2004 14:03
Zobacz profil WWW

Post uzależnienia
8) Rozumiem niechęć do podejmowania takiego tematu. Pragnę jednak w oparciu o temat uzależnień lepiej zobaczyć własną wolność i jej granice. Jest to dla mnie dar szczególny, dzięki bowiem wolności czuję własną wartość i ważnosc. Nie, to nie chodzi o egoizm, ale przyszedł taki czas, iż bardzo mocno uświadomiłem sobie, że o moje własne zbawienie mogę zadbać ja i tylko ja. Nikt za mnie tego zrobić nie może, nawet sam Bóg. Gdy to zaniedbam, jestem stracony. Dochodziłem do tej świadomości również dzięki problemowi uzależnienia. I co? Pasuje? :o :o :o Marian.

Wt mar 02, 2004 10:12
Zobacz profil WWW

Post Rekolekcje dla uzależnionych - Pelplin
Na rekolekcjach Jezus uzdrawia i przemienia serca: osób uzależnionych od alkoholu oraz członków ich rodzin. Przyjeżdżają tu nie tylko uzależnieni, ale wszyscy, którzy cierpią z powodu ich choroby (współmałżonkowie, dzieci, rodzice, krewni, przyjaciele)

To czas gdy Bóg leczy głębokie rany, pozwala zacząć nowe życie. Jezus leczy swoim przebaczeniem, umacnia Słowem Bożym i sakramentami.

Młodzież i małe dzieci mają osobna grupę (zapewniona opieka, tak by rodzice mogli spokojnie uczestniczyć w katechezach.)

Najbliższe rekolekcje odbędą się w następujących terminach:

16 - 18 października 2009
27 - 29 listopada 2009
5-7 marca 2010
30 kwietnia-3 maja 2010
13-20 sierpnia 2010
15-17 października 2010
26-28 listopada 2010

Szczegółowe informacje co należy zabrać i gdzie można się zapisać, można znaleźć na stronie internetowej:

www.pelplinre.prv.pl

http://rekolekcjeewangelizacyjne.w.interia.pl/

Zapisy u pani Ireny w Pelplinie: 0694619828

Cz paź 01, 2009 21:12
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]