Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 3:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 rozwój wewnetrzny 
Autor Wiadomość

Post rozwój wewnetrzny
Jak myslicie,jak ma sie rozwój wewnetrzny do trudnej rzeczywistosci zewnetrznej?

So cze 19, 2004 19:21
Jako, że temat ciekawy, ale wątek zarysowany banalnie, to ja też hasłowo.
Muzułmanie mają chyba takie powiedzenie:
Allah stworzył pustynię, aby hartować wiernych.
;-)

So cze 19, 2004 19:46

Jestem pod wrazeniem.Cóz za wyszukana,niecodzienna odpowiedz.
To w koncu maja muzulmanie takie powiedzenie,czy nie?

So cze 19, 2004 20:51
Odpowiedź ma stopień zaangażowania równą stopniowi sprecyzowania tematu. ;-)
Ot, tak gdzieś coś mi się o uszy obiło ;-)
Prawdopodobnie nie warto temu dawać wiary, ale ile bogactwa z tego powiedzonka można wyprowadzić ;-)

Widzisz... Twój wątek jest doskonale niedookreślony ;-)

So cze 19, 2004 20:55

No cóz,jezeli za trudne jest to co napisalem.........
Wydaje mi sie,ze chciales powiedziec:"Odpowiedz ma stopien zaangazowania ROWNY stopniowi sprecyzowania tematu".

So cze 19, 2004 21:32

Panowie - ponieważ powyższy dialog zaczyna coraz bardziej pogrążać się w oparach absurdu mam następującą propozycję:

jutro do południa zostanie on wykasowany, a chris założy nowy temat bardziej konkretyzując problem

So cze 19, 2004 21:49

Nie widze potrzeby konkretyzowania.Pogadac kazdy sobie moze.
Wypowiedziec sie na temat juz trudniej.

N cze 20, 2004 7:22

N cze 20, 2004 7:57

Jeżeli jesteśmy na początku drogi i duchowo jesteśmy dziećmi nie umiejącymi samodzielnie iść do przodu, czynniki zewnętrzne mają na nas duży wpływ. Zaliczam tu postawy innych osób, które napotykamy - wśród nich mogą też być osoby chcące nam pomóc- oraz zjawiska częściowo od nas niezależne- np. choroba, urodzenie się w biednej rodzinie, czyli to wszystko, o czym myśląc , ludzie często pytają : " Boże, dlaczego akurat ja?"
Nasza wiara jest niestała , szukamy jej potwierdzenia, kształtuje się pod wpływem różnego rodzaju bodźców docierających z zewnątrz. Zatrzymując się na tym, co zewnętrzne, nie potrafimy zejść głębiej, zobaczyć tego, co niewidoczne dla oczu.
Nie umiemy odgrodzić się murem od zgiełku świata według słów :

Cytuj:
'Ty zas, gdy chcesz sie modlic, wejdz do swej izdebki, zamknij drzwi i módl sie do Ojca twego, który jest w ukryciu' (Mt 6, 6)

Duch wprawdzie ochoczy, ale ciało słabe... nie jesteśmy w stanie się obronić przed atakiem myśli typu : jak jutro ułoży mi się dzień w pracy...
Życie doczesne wkrada się i w życie duchowe i zasłania je. Powoduje niewłaściwą hierarchię wartości.

Trudności zewnętrzne nie znikają, ale człowiek, który osiągnął wyższy etap rozwoju duchowego , nie staje w miejscu, ani się nie cofa z ich powodu.. Ewentualne przeszkody potrafi wykorzystać dla dalszego wzrostu wewnętrznego ( postawa Hioba) Umie także wejść do swego serca i rozmawiać z Bogiem w oderwaniu od spraw ważnych, jednak nienajważniejszych.

Inna sprawa- trudności zewnętrzne bywają subiektywne. Komuś bardzo zależy na naszym zniechęceniu i zrobi wszystko, by to osiągnąć.
Nawet, jeśli ktoś chcąc postępować duchowo poprosi kapłana o kierownictwo duchowe i uzna, że jego nauka jest za trudna.... :-(

So gru 25, 2004 13:44

Trudy życia służą do rozwijania swojego wnętrza. Do uczenia się, ksztaltowania itd.
Dlatego mimo że czasem chce się usiąść i :beksa: trzeba wziąc się w garść i walczyć dalej :okulary:

Niby banalne i każdy to wie, ale skąd by się samobójstwa brały :sciana:

Pn gru 27, 2004 14:02
Zobacz profil YIM

Pojęcie rozwoju wewnętrznego ma wymiar jak najbardziej pozytywny. Dlatego dochodzę do wniosku że aby dostąpić takiego pozytywnego rozwoju potrzebne są nam chwile słabości i ogromnych, życiowych trudności. Tylko takie przeciwności są w stanie ukształtować człowieka wartościowego. przypuszczam że własnie dlatego Bóg zsyła na ludzi pewną ilość trosk i smutków- aby mogli się rozwijać. Bo pomyślcie że gdyby życie było łatwe i przyjemne- wszyscy ludzie "osiedliby na laurach", nikt nie podejmowałby żadnego trudu (bo i po co), ludzie wyrośliby na leniów, samolubów i rozpieszczonych bachorów...

Pn gru 27, 2004 14:38

mnie rozwój wewnętrzny kojaży się ze wschodem tym dalekim. Czasami podziwiam tych ludzi za swoją duchowość...

Wt sty 04, 2005 0:08

Post Re: rozwój wewnetrzny
chris napisał(a):
Jak myslicie,jak ma sie rozwój wewnetrzny do trudnej rzeczywistosci zewnetrznej?

Z mojego pkt widzenia - rozwoj duchowy jest dzis dosyc utrudniony ze wzgledu na powszechny kult materializmu i konsumpcji. Czlowiek ktory pragnie dbac o zdorwie ducha musi chcac nie chcac zdystanasowac sie do otaczajacej rzeczywistosci ale jednoczesnie ( jako chrzescijanin ) musi codziennie wychodzic naprzeciw drugiemu czlowiekowi z pomocna reka i otwartym sercem...

Wt sty 04, 2005 0:33

nie wiem, o czym tu dyskutowac (to forum dyskusyjne, prawda?)

jednych twarda rzeczywistosc byc moze ubogaca wewnetrznie
innych byc moze splyca

konkluzja: to jest kwestia indywidualna i chociaz zewnetrze ma wplyw na wewnetrze, to wplyw ten jest calkowicie unikalny dla kazdego czlowieka

to moje zdanie

Wt sty 04, 2005 1:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]